Radio Suomi Lahti

Ravintolan järjestyksenvalvoja pyrkii ratkomaan tilanteet puhumalla - lisääntynyt sekakäyttö näkyy ovilla

 • 10 min
 • toistaiseksi

Hannu Vappula on seurannut ihmisten ravintolakäyttäytymistä ravintoloiden ovilla yli 20-vuotta.
Ovella näkee ihmisten iloista illanviettoa, mutta samalla myös elämän nurjemmat puolet.
Tuorein havainto Lahden yöelämästä on se, että erilaisia aseita liikkuu aiempaa enemmän. Total Sec yhtiön toimitusjohtaja Hannu Vappula kertoo, että ravintoloilta saatujen järjestyksenvalvontaraporttien mukaan asiakkailta on löydetty viime aikoina erilaisia veitsiä, puukkoja ja esineitä, jotka eivät julkisille paikoille kuulu.

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • pe 7.9.2018 7.32 • Yle Radio Suomi Lahti

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kustantajat joutuvat tuhoamaan uusia kirjoja, jotka eivät mene kaupaksi edes alelaareissa ja joiden varastointi ei kannata. Lauantaina Orimattilassa jaetaan ilmaiseksi yli 25 000 kirjaa, joista puolet on yhden kustannusyhtiön uusia kirjoja. Tapahtuman järjestäjä ja Finlandia Kirjan antikvariaattiyrittäjä Matti Pietilä on jo vuosia etsinyt kirjoille muita käyttötapoja kuin silppuri. Petri Niemi jututtaa Pietilää.

 • Kyydinvälityksessä on menossa myllerrys Lahdessa. Lahden Aluetaksi ei ole enää mukana Taksi Helsingin omistamassa Valopilkku-sovelluksessa. Taksi Helsinki puolestaan on aloittanut Taksi Hämeen taksien välittämisen Lahden alueella. Käytännössä Valopilkulla tilatut taksit ovat siten Taksi Hämeen autoja, jotka ovat alkaneet ajaa myös Lahdessa. Lahden Aluetaksin hallituksen puheenjohtaja Ville Tirkkonen kertoo, että taustalla on sopimuskiista. Kuluttajalle tilanne voi olla hämmentävä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii yli 65-vuotiailla aiempaa vahvempaa influenssarokotetta. Tutkimus on käynnissä tänä ja ensi vuonna. Tarkoituksena on selvittää, antaako tavallista vahvempi rokote paremman suojan kausi-influenssaa ja muita sairauksia vastaan. Parhaassa tapauksessa voimakkaampi rokote vaikuttaa kansanterveyteen tuntuvasti, ja säästää veroeuroja, muistuttaa THL:n tutkimushoitaja Satu Rämö.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Lahden kaupunki valitsi henkilökuntajuhlassaan luokanopettaja Krista Liutun kaupungin vuoden työntekijäksi. Liuttu on ammatinvaihtaja, joka viimeiset kolme vuotta on toiminut opettajana lahtelaisessa alakoulussa. Ennen nykyistä hän oli kouluttautunut tradenomiksi. Kahdeksalta alkavat kouluaamut nousevat säännöllisesti keskusteluun. Liutun mielestä vaikeus aikaisiin aamuihin riippuu pitkälti oppilaiden iästä ja perheiden arkirytmin yhteensovittamisesta. Hän ymmärtää, että vanhemmilla ja itsenäisillä oppilailla aikaiset aamut ovat vaikeampia, kuin nuoremmilla oppilailla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Tuoreen selvityksen mukaan ammattikoululaisista lähes viidesosa kokee kiusaamista. Myös rahahuolet varjostavat monen opiskelijan arkea. Oppilaitoksissa koetetaan tehdä monenlaista työtä sen eteen, että opiskelijan arki rullaisi. Eikä "amis" ole pelkkää ahdinkoa, muistuttaa opiskelijatoiminnan koordinaattori Venla Paajanen.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Hämeen poliisi selvittää mahdollisuutta tarjota myös lupapalveluja Lahden palvelutorilla. Ensi vuoden alussa avautuvalle palvelutorille tulee lähipoliisi. Poliisipartiolle osoitaan kauppakeskuksesta tilat. Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan kauppakeskus Trioon tulevaan palvelukeskittymään asetutaan askel kerrallaan. Poliisihallitus julkaisi alkuviikosta listan toimenpidesuosituksista, miten poliisitoimintaa kehitetään tulevaisuudessa. Poliisipäällikkö Koskimäki sanoo, että Hämeen poliisilaitoksen alueella toimenpidesuosituksista useammat ovat jo käytössä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Syksyn sateet käänsivät järvien ja pohjavesien pinnat nousuun Päijät-Hämeessä. Sekä Vesijärven että Päijänteen pinnat ovat nousseet kuukaudessa runsaat kaksikymmmentä senttiä. Päijänteen pinta on noussut jo hieman yli pitkän ajan keskiarvon. Järvien pinnat laskivat poikkeuksellisen alas, koska viime- ja edelliskesä olivat harvinaisen kuivia. Nyt myös pohjaveden pitäisi riittää läpi talven, kertoo vesitalousasiantuntija Elina Mäkäläinen Hämeen ELY-keskuksesta:

  Toimittajana on Mika Moksu

 • Orimattilaan tulevan uuden kaupunginosan Hennan rakentuminen etenee. Marraskuussa alueella saatiin valmiiksi viimeiset kadunrakennustyöt ja omakotitaloja alueelle rakentuu jo useampiakin. Lisäksi Hennaan on tulossa maassamme poikkeuksellinen, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoittama asumisosuuskuntakokeilu, joka muistuttaa toimintaperiaatteeltaan asumisoikeusasumista. Hankepäällikkö Kristian Keinänen pitää mallia helppona ja edullisena keinona päästä asumaan omakotitaloon.

  Toimittajana on Mika Moksu

 • Lahden seurakunnissa väkimäärä vähenee ja samalla tulot laskevat. Lahdessa tullaan lähivuosina pohtimaan seurakuntayhtymän muuttamista yhdeksi seurakunnaksi. Asiaa ryhdytään selvittämään mahdollisesti ensi vuonna. Vuosikausia lahtelaisia kuoroja ja musiikkiryhmiä luotsannut Salpausselän seurakunnan kanttori Marjaana Turunen on huolissaan siitä, että tulevaisuudessa seurakuntien resursseja ja varoja ei riitä enää ihmisten kanssa järjestettävään toimintaan. Seurakunnissa keskustelua tulevaisuudesta käydään viikottain. Turusen mukaan musiikkityön kannalta yhden seurakunnan malli olisi toimiva ratkaisu, joka ylittäisi nykyiset seurakuntarajat.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Mukkulan tapahtumapuisto on virkistymässä hiljaisemman aikakauden jälkeen. Lahden kaupunki uudisti Mukkulan aluetta muutama vuosi sitten noin 200 000 eurolla. Ensi kesänä Mukkulassa järjestetään konsertteja ja Kymiringin motogp:n aikana siellä on leirintäalue. Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä ei voi paljastaa kaikkia tulevia tapahtumia. Mukkula on hänen mukaansa saamassa eloa. Lahden kaupunkin jatkaa Mukkulan kehittämistä edelleen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Maakuntalauluja on sovitettu uuteen muotoon viimeisten vuosien aikana. Idea oli herättää maakuntalaulut eloon ja antaa niille niiden ansaitsema arvo. Päijät-Hämeen maakuntalaulun Vihreiden harjujen maa uudisti lahtelainen rap-artisti Aku Miettinen. Hän halusi säilyttää laulun idean ja sanoman. Laulussa yhdistyy pop ja räppi. Uudistettu Vihreiden harjujen maa eroaa selvästi muista uudistetuista maakuntalauluista.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Toiset keräävät postimerkkejä, toiset taidetta. Jotkut ihastuvat vanoihin kitaroihin ja jotkut moottoripyöriin. Turo's Hevi Gee-yhtyeen basisti, lahtelainen Ari Hukkanen hurahti pienoisautoihin ja nimenomaan Jaguareihin. Maaginen automerkki vangitsi mielen niin voimakkaasti, että keräilyharrastusta on kestänyt jo muutaman vuosikymmenen, eikä loppua näy. Mikko Tuomikoski tapasi innokkaan Jaguar-keräilijän.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä