Radio Suomen Päivä

Pienoisautot kiehtovat isompiakin ihmisiä

 • 32 min
 • ei kuunneltavissa

Pienoisautojen MM-kisat kokoavat Vaasan naapuriin Mustasaareen kansainvälisen kilpailijajoukon. Kisat kestävät harjoitusajoineen kahdeksan päivää, osallistujia on noin 150 16:sta maasta. Tuomo Rintamaa kävi aistimassa kisatunnelmaa.

Kansainvälinen joukko on koolla myös illalla Brysselissä kun EU:n johtajat kokoontuvat illalliselle. Tärkeimpänä huipputapaamisen aiheena on Brexit. EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen on studiossa.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ke 17.10.2018 12.13 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Millaisia mahdollisuuksia maataloudella on vähentää tuotannon ilmastovaikutuksia? Mira Stenström on ollut seuraamassa keskustelua Valion ja Itämeri-säätiö Baltic Sea Action Groupin järjestämässä ilmastoseminaarissa. Haastateltavina ovat Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen ja Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Pasi Rikkonen. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Tänään käynnistyy Egenland-sarjan toinen kausi Yle Teema&Femillä. Kohdelistaa kun katsoo, tuntuu, että nyt vasta päästään vauhtiin: Suomesta löytyy tuhatmäärin kummallisia, vaikuttavia, kauniita ja edustavia paikkoja. Ohjelman juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén kertovat matkoistaan kotimaassa. Finnwatch on analysoinut suomalaisten pankkien verotietoja. Toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo tuloksista. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vuoden biologian ja maantieteen opettajaksi valittiin viikonloppuna Sari Kärnä Pirkkalasta. Päivi Solja kysyy häneltä digitaalisuuden lisäämisestä kouluissa. Keskuskauppakamari on selvittänyt naisjohtajien osuutta ja asemaa pörssiyhtiöissä. Lakimies Antti Turunen kertoo, mitä vuodessa on tapahtunut. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vietämme Lapsen oikeuksien päivää. Monella lapsella on monta kotia, monesta syystä, mutta mitä mieltä lapset itse tästä ovat? Aino Ritala-Koskinen ja Hannele Forsberg pohtivat tätä lapsen arjen tasolla. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kuntien veroprosentit on selvitetty. Kuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio Kuntaliitosta kertoo muutoksista ja eroista kuntien välillä. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Syrjintä-epäilyjä, kiusaamista ja epäasiallista kohtelua. MOT selvitti, kuinka hyvin maailman toiseksi parhaan poliisikunnan sisällä voidaan. Toimittaja Marko Niemi kertoo selvityksen tuloksista.

  Yhdysvalloista Kaliforniasta piti tänään ampaista kohti avaruutta Suomi-100 kansansatelliitti. Mutta eipä ampaissut, sillä illalla laukaisu peruttiin. Mikä on kansansatelliitti ja miksi sen lähtö siirtyi? Vastaamassa avaruustieteen ja teknologian professori Esa Kallio Aalto-yliopiston elektroniikan ja nanotekniikan laitokselta. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Voiko antikvariaatti vielä menestyä? Sotkamossa ja Oulussa uskotaan kivijalkakaupan vetovoimaan. Haastattelussa divariyrittäjä Merja Hukkanen. Toimittaja Tiia Korhonen.

  Mitä maailmanperintökohteet merkitsevät? Maailmanperintökohteiden edustajia kotimaasta ja ulkomailta on koolla Petäjävedellä Keski-Suomessa. Haastattelussa Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin -hankkeen projektipäällikkö Annamari Maukonen. Toimittaja on Mira Stenström.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lääkärien ennakkoluulot potilasta kohtaan voivat huonontaa hoidon laatua. Kolme Helsingin yliopiston lääketieteen opiskelijaa kertoo kokemuksistaan Jonne Juntura, Aurora Lemma ja Sakris Kupila ovat törmänneet ennakkoluuloihin paitsi opinnoissaan ja työyhteisöissä myös potilaina. Noora Kettunen haastattelee.

  Miten hyvin lääkärit tiedostavat ennakkoluulonsa esimerkiksi maahanmuuttajia, mielenterveyskuntoutujia ja transihmisiä kohtaan?

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Vaivaako kaamos sinua? Miten selätät uupumuksen, jos tekee mieli mussuttaa vain suklaata ja käpertyä sohvannurkkaan?

  Osallistu suoraan lähetykseen numerossa 0203 17600. Puhelun hinta on lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 7,02 snt/min, matkapuhelimesta soitettuna hinta on 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Hyvää kansainvälistä Miestenpäivää! Illalla Helsingissä perustetaan uusi feministinen miesjärjestö, Miehet. Mukaan pyydetään kaikkia halukkaita. Mistä on kyse? Siitä kertoo hankkeen puuhamies Nitin Sood.

  Lähes 85% suomalaisista huomaa, että kaamos vaikuttaa. Onneksi vain vain pienelle joukolle pimeä vaikuttaa selvästi jaksamiseen. Miten kaamosväsymyksen saa selätettyä parhaiten? Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen antaa hyvän elämän reseptin kaamoksessa vaeltajille.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Toisenlainen Andy McCoy. Pelle Miljoona Oy kiertää jälleen ja kitaraa soittaa Andy McCoy. Hänen julkikuvaansa on laajennettu juuri ilmestyneessä kirjassa. Ja jotain sanottavaa siitä on rocklegendalla itselläänkin. Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Vuoden artesaani eli käsityön osaaja. Käsityömessuilla Tampereella juuri valittua Vuoden artesaaniksi rakennusrestauroinnin taitaja Jonne Lindholm. Häntä haastattelee Mira Stenström.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Carunan rahat kiertävät verohaavin. Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan sähkönsiirtoyhtiö Caruna pitää oman pääomansa tahallaan miinuksella saadakseen taloudellista hyötyä. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta pohtii lakimuutosta, jolla voitaisiin puuttua Carunan verovälttelyyn, jonka takia valtio menettää miljoonia. Haastattelussa ovat eduskunnan verojaoston puheenjohtaja Esko Kiviranta, Kesk. ja varapuheenjohtaja Timo Harakka, SDP.

  Runsastuva kansallislintu. Joutsenien määrä on kasvanut sen melkein 40:n vuoden ajan, jonka se on ollut valittuna kansallislinnuksemme. Mutta tipalla oli, ettei talitiainen voittanut vaalia. Toimittaja Juha Laaksosen haastattelussa valintaa muistelee Eläinmaailma-lehden silloinen päätoimittaja Lasse J. Laine.

  Viivyttelevät linnut. Lämpimien säiden vuoksi joutsenilla ei ole kiirettä muuttaa. Joutsenlammen rannalla ovat Mikkelissä lintuharrastaja Jarmo Lautamäki ja toimittaja Riina Kasurinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Suomalaiset metsästysturistit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan metsästäjillä on monenlaisia motiiveja metsästysmatkoilleen. Asia ilmenee kauppatieteiden maisteri Jarno Sunin 9. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

  Suni on tutkinut väitöstutkimuksessaan metsästysmatkailun motiiveja ja sitä, millaisia metsästäjätyyppejä metsästysturisteista löytyy. Väitöstyössä metsästysmatkalla tarkoitetaan vähintään yhden vuorokauden, yöpymisen vaativaa matkaa, joka suuntautuu metsästäjän tavanomaisten metsästysalueiden ulkopuolelle.

  Jarno Sunin mukaan metsästysmatkailu ei ole kovin yleinen ilmiö suomalaisten metsästäjien keskuudessa. Yleisimpiä metsästysmatkakohteita ovat Viro, Ruotsi, Puola, Saksa, Afrikka ja Pohjois-Amerikka. Toimittajana Mira Stenström.

 • Samoihin aikoihin, kun Suomessa vietetään pyhäinpäivää, Meksikossa juhlitaan ilolla eläviä ja kuolleita. Meksikolaiset uskovat, että kuolleet kerran vuodessa tulevat tervehtimään elossa olevia läheisiään ja silloin on syytä käynnistää riehakas Dia de los Muertos, vainajien juhla. Toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut 25 vuotta eri puolilla maailmaa, pitkään myös Meksikossa. Hän on kirjoittanut kirjan elämän ja kuoleman riiteistä, ja tietää mitä vainajien juhlistaminen merkitsee meksikolaisille. Pulkkinen vieraili perjantaina Radio Suomen Päivän vieraana. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä