Luuserisankarit – suomalaisen epäonnistumisen kaava

Väinämöisten varjossa - vahvan johtajan kaipuu

 • 19 min
 • toistaiseksi

Osa 2/4. Luuserisankarit -suomalaisen epäonnistumisen kaava -sarjan toisessa osassa pureudutaan tarkemmin siihen, mitä suomalainen sankaruus tarkoittaa, ja millaisia sankareita kansakuntamme arvostaa. Miksi me kaipaamme niin kipeästi Suuria Johtajia ja Kansallisuroksia, ja vieläpä huonoja sellaisia? Pääosassa luonnollisesti Väinämöinen, Mannerheim, Kekkonen ja sekä kaikki Talvisodan sankarit.

Entä onko Sammon menettäminen kansakunnan kipupiste, josta emme ole koskaan päässeet ylitse? Toimittaja, käsikirjoittaja Emma Taulo, äänisuunnittelu Mikko Lohenoja, tuottaja Pertti Ylikojola.

Lähetykset

 • ti 6.11.2018 17.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Osa 4/4. Viimeisessä jaksossa pureudutaan Lieto Lemminkäiseen ja ennen kaikkea Lemminkäisen äitiin. Miksi Lemminkäinen ei ole meille tärkein ja rakkain kalevalainen hahmo - vai onko se sittenkin Antti Rokan, Uuno Turhapuron ja Tauno Palon takana? Suurin kysymys liittyy tälläkin kertaa tunteisiin: Lönnrotin Kalevalassa ei ole yhtään normaalia ihmissuhdetta, eikä yhtään rakkautta - voisiko se olla kipeästi kaipaamamme eliksiiri, kysyy käsikirjoittaja Emma Taulo. Toimittaja, käsikirjoittaja Emma Taulo, äänisuunnittelu Mikko Lohenoja, tuottaja Pertti Ylikojola.

 • Osa 3/4. Onko suomalaisen miehen tarina traagisen kostajan tarina? Selittääkö Kullervo-myytti itsemurhaluvut ja perheväkivallan ja alkoholismin? Kullervon tarina toistuu suomalaisessa iskelmässä, urheilussa ja draamassa, ja sitä rakastetaan. Mutta päästäänkö epäonnistumisen tarinasta takaisin eliksiirin kanssa, vai olemmeko tuomittuja vanhojen myyttien vangiksi, pohtii käsikirjoittaja Emma Taulo sarjan kolmannessa osassa. Toksinen maskuliinisuus mainittu! Toimittaja, käsikirjoittaja Emma Taulo, äänisuunnittelu Mikko Lohenoja, tuottaja Pertti Ylikojola.

 • Osa 2/4. Luuserisankarit -suomalaisen epäonnistumisen kaava -sarjan toisessa osassa pureudutaan tarkemmin siihen, mitä suomalainen sankaruus tarkoittaa, ja millaisia sankareita kansakuntamme arvostaa. Miksi me kaipaamme niin kipeästi Suuria Johtajia ja Kansallisuroksia, ja vieläpä huonoja sellaisia? Pääosassa luonnollisesti Väinämöinen, Mannerheim, Kekkonen ja sekä kaikki Talvisodan sankarit.

  Entä onko Sammon menettäminen kansakunnan kipupiste, josta emme ole koskaan päässeet ylitse? Toimittaja, käsikirjoittaja Emma Taulo, äänisuunnittelu Mikko Lohenoja, tuottaja Pertti Ylikojola.

 • Osa 1/4. Suomalaiset ovat tuhoon tuomittuja, koska Elias Lönnrot käsikirjoitti kansakunnan ydintarinan, Kalevalan, väärin. Näin sanoo käsikirjoittaja Emma Taulo, joka tutki neliosaisessa sarjassa, millaisia epäonnistumisen malleja me kannamme alitajunnassamme ja mitä siitä on seurannut.

  Suomalaiset mytologiset sankarit on nimittäin kirjoitettu luusereiksi, vailla Sankarin matkan kolmatta näytöstä ja pelastusta. Nämä vialliset tarinat kiertävät edelleen kulttuurissamme - ei tarvitse kuin katsoa Sammon ryöstön legendaa, Epäonnistumisen Eeposta, jonka juoni toistuu historiassamme vuosikymmenestä toiseen.

  Onko meillä kansakuntana mitään mahdollisuutta onnelliseen loppuun, kysyy Emma Taulo sarjan ensimmäisessä jaksossa. Toimittaja, käsikirjoittaja Emma Taulo, äänisuunnittelu Mikko Lohenoja, tuottaja Pertti Ylikojola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä