Huutoja kiven sisästä

Torstaisin klo 17.10, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Vankilat ovat kaikkialla ympärillämme. Kuinka vankilat ovat vaikuttaneet kirjallisuuteen, elokuviin, kuvataiteeseen ja musiikkiin? Sarjaa toimittaa Mari Lukkari. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Sari Siekkinen.

Jaksot

 • Joskus taide on riittävä syy vangita ihminen, jopa tällä vuosituhannella. Milloin rikoksena on sikojen kylkien maalaaminen, milloin alastomuus flyygelin päällä. Suomessa viimeiseksi taiteensa vuoksi vangituksi jäi Mattijuhani ”flyygeli” Koponen. Miksi hän joutui vankilaan? Missä ja miksi taiteilija ylipäätään joutuu vankilaan? Haastateltavana Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson, nykytaiteen tutkimuksen professori Hanna Johansson, taiteilija Mattijuhani Koponen, Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm ja Kansallisgallerian amanuenssi Maritta Mellais.
  Ohjelman toimittaa Mari Lukkari. Äänisuunnittelu on Tiina Luoman.
  Kuva: Yle/Noora Perälä

 • 1800-luvun lopussa alkoi vankiloiden aikakausi. Vapausrangaistukset korvasivat julkisilla paikoilla toteutetut julmat ruumiinrangaistukset: torien sijaan lainrikkojat vietiin rangaistaviksi muurien taakse, jonne vangit katosivat. Tällä vuosituhannella on tapahtunut jotain mullistavaa: vankilateatterin myötä vankilan muurit avautuvat. Haastateltavina ovat muusikko Remu Aaltonen, Länsi-Suomen rikosseuraamuslaitoksen aluekeskuksen erikoissuunnittelija Kristian Kipinoinen, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Kati Sunimento, vankilateatterin ohjaaja Annukka Valo, Kansallisteatterin kiertuenäyttämön johtaja, näyttelijä Jussi Lehtonen ja vanki nimeltä Jysky. Ohjelman toimittaa Mari Lukkari ja äänisuunnittelu on Tiina Luoman.
  Kuva: Yle/Noora Perälä

 • Vankeus ja vankilat ovat kiehtoneet ihmisiä aina. Jo Raamatussa kirjoitetaan vankeudesta, joka on myös satujen ja tarinoiden kestoteema. Milloin neito on vangittuna torniin, joku häkkiin tai luolaan. Tekniikan kehittyessä vain muoto muuttuu: keskiajan ja antiikin torien tarinankertojista on päästy vankilakirjoihin, -elokuviin ja tv-sarjoihin. Mikä meitä vankiloissa kiehtoo? Ohjelman toimittaa Mari Lukkari. Äänisuunnittelu on Tiina Luoman.
  Kuva: Yle/Noora Perälä

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä