Kulttuuriykkönen

Sixten Korkman, Anna Moilanen ja Jussi Turhala 100-metrin lipputangon, UMO:n, läsnäolon ja kulttuurin itseisarvon parissa

 • 51 min
 • toistaiseksi

Kulttuuriykkösen Kisastudiossa taloustieteilijä Sixten Korkman, yrittäjä Anna Moilanen sekä copywriter-yrittäjä Jussi Turhala puivat Haminaan nousevaa 100-metristä lipputankoa, UMO Jazz Orchestran rahoituksen leikkausta, sitä miten läsnäolo vaikuttaa ihmisen luovuuteen, älykkyyteen ja merkityksen tunteeseen sekä kulttuurin itseisarvon merkitystä suhteessa sen välinearvoistamiseen.

Juontajana Tuukka Pasanen.

Lähetykset

 • pe 9.11.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Puolalaisen kuvanveistäjä Pawel Althamerin teokset ovat pelottavia, mutta hän on mitä kiltein ihminen. Althamer on yhteisötaiteilija, ja hän meneekin Suomen vierailullaan suoraan Jakomäkeen tekemään taidetta yhdessä paikallisten nuorten kanssa.

  Hänen laaja näyttelynsä on esillä Helsingin taidemuseo HAMissa perjantaista 29. maaliskuuta alkaen. Osallistavasta taiteesta ja yhteisötaiteesta keskustelemassa HAMin taidemuseon näyttelypäällikkkö Pirkko Siitari ja taiteilija Kaisa Salmi. Jakke Holvas juontaa.

 • Iloinen 1920-luku on tuttu musiikista, teatterista ja kirjallisuudesta. Minkälainen oli 1920-luvun ihminen ajatusmaailmaltaan ja pukeutumistyyliltään? Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan romaaneihin pohjautuva uusi näytelmä, Iloisten sielujen hotelli tuo murhamysteerin Helsingin Aleksanterinteatterin lavalle. Virpi Hämeen-Anttila ja 1920-luvun surutonta kaupunkia, Helsinkiä, tutkinut Mikko-Olavi Seppälä ovat Kulttuuriykkösen vieraina.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa oikeushammaslääkäri Helena Ranta, yrittäjä Anna Moilanen ja mainosguru Jussi Turhala keskustelevat huonosta huumorista, Suomen onnesta, Minna Canthista ja talvipyöräilyn keväisestä käänteestä. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta juontaa Jakke Holvas.

 • Saima Harmaja on legenda niin runojensa kuin traagisen elämänkohtalonsa takia. Yhä uudet sukupolvet löytävät 23-vuotiaana kuolleen runoilijan tuotannosta kosketuspintaa omaan elämäänsä.

  Harmajan (1913-1937) runoista ja elämäntyön merkityksestä ajassamme ovat keskustelemassa tuoreen Harmaja-elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen, Saima Harmaja -seuran pj. Päivi Istala, laulaja-lauluntekijä Heta Keskinarkaus ja 17-vuotias runofani Eero Karjalainen. Erja Manto lausuu Harmajan runoja.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

 • Naiset kokevat kehonsa suhteen ahdistavia vaatimuksia, joita synnyttävät yhteiskunnan paineet, myytit ja ennakkoluulot. Tällä viikolla saa ensi-iltansa Body positive! -niminen draamakomedia Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Siinä jokaisella on ainutlaatuinen suhde kehoonsa.
  Kehollisuudesta keskustelemassa Musiikkitalossa Emma Salokoski sekä Emma Salokoski Voices -kuorosta Laura Salokoski, Veera Raatikainen, Karolina Sveiby ja Sanni Reilin. Jakke Holvas juontaa.

 • Muotitaiteilija Matti Seppäsestä piti tulla pappi mutta hän valitsi kuitenkin muodin. Pirkko Vekkelin toimittama kirja Matti Seppäsen elämäntyöstä muotitaiteen parissa on juuri ilmestynyt. Matti Seppäsen mieliväri on aina ollut valkoinen. "Se on puhtaiden käsien väri."

  Mikä on suomalaisen miesten muodin tilanne, tulemmeko kokemaan uuden kulta-ajan, siitä ovat keskustelemassa Matti Seppänen ja kansainvälistä menestystä saanut Frennin muotisuunnittelija Jarkko Kallio.

  "Miehet osaavat pukeutua paremmin kuin naiset", on Matti Seppäsen näkeymys suomalaisesta muodista. Hänen mielestä suomalainen mies on rauha.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • E. L. Karhu on eturivin näytelmäkirjailijoitamme ja hänen tekstejään esitetään ympäri Eurooppaa. Karhu puhuu Kulttuuriykkösessä suomalaisen teatterimaailman sukupuolista, näytelmäkirjallisuuden asemasta ja toiminnastaan kaanoneita vastaan. Hänen mukaansa ”julkifeministit elävät Suomessa yhä väkivallan uhan alla”. Teatterinäyttämö sen sijaan antaa tilaa käsitellä yhteiskunnallisesti vaikeita asioita.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Saako Michael Jacksonin musiikista nauttia Leaving Neverland -kohudokumentin jälkeen? Verenluovutuspalvelu tarjoaa luovuttajille ilmaisia tatuointeja, Karl Lagerfeldin kuoleman jälkeen muotimaailman suuret nimet käyvät vähiin ja televisiota katsoessa tuntuu siltä kuin olisi aikamatkalla menneisyyteen. Kisastudiossa kulttuurin ajankohtaisista aiheista keskustelevat entinen suojelupoliisin päällikkö ja eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, muoti- ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola ja yrittäjä Sami "Hupparihörhö" Kuusela.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kirja-alan järjestöt ja yritykset vaativat eduskuntavaaliehdokkaita ottamaan kantaa lukutaidon tilaan. Onko lukutaidottomuus Suomessa todella totta? Keskustelemassa Äidinkielen opettajain liitosta Anne Helttunen, Lukukeskuksesta Ilmi Villacís sekä EK:sta Mirja Hannula.
  Jakke Holvas juontaa.

 • Tamperelaissyntyisen kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan, avantgardistin Minna Canthin syntymästä tulee 19.3.2019 kuluneeksi 175 vuotta. Canth otti aikanaan kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, erityisesti tyttöjen ja naisten asemaan. Monet hänen esille tuomistaan aiheista ovat edelleen ajankohtaisia.

  Kolmen naissäveltäjän juhlakonsertti Tampere-talossa, kunnioittaa Minna Canthin elämäntyötä sekä muistuttaa vahvan suomalaisnaisen asemasta nykypäivän muuttuvassa maailmassa. Minna Canthista on keskustelemassa kirjailijaa tutkinut Minna Maijala, konsertin dramaturgi Kaarina Hazard ja säveltäjä Lotta Wennäkoski.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • 7.3.1936 Saksa miehitti demilitarisoidun Reininmaan - samana päivänä Helsingin Taidehallin edessä liehuivat natsiliput. Sata vuotta saksalaista taidetta -näyttelyn avajaiset olivat suurvaltapoliittinen juhla suomalaisen taidemaailman ytimessä.

  Suomalainen taidemaailma on ollut suurvaltapoliittinen pelikenttä koko 1900-luvun ajan. 30-luvulla ja sodan aikana jylläsi Saksa, toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kilpailivat rahoittamillaan näyttelyillä suomalaisten sydämistä ja mielistä. Helsingin Taidehallin entinen johtaja Maija Koskinen on tutkinut tuoreessa väitöskirjassaan kuvataidemaailman politisoitumista kylmän sodan aikana. Entä millaista on poliittinen vaikuttaminen nykyisessä suomalaisessa taidemaailmassa?

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Jarkko Tamminen haaveili pitkään omasta amerikkalaistyylisestä sketsihow’staan ja sai toteuttaa sen Peacock-teatterin lavalle tänä vuonna. Tamminen ja Lotta Lehtikari, yksi Sketsijengin näyttelijöistä, pohtivat sketsihuumorin syvintä olemusta ja käsikirjoittaja Mike Pohjola kertoo, miten menestyskomediasarja The Officesta tehtiin supisuomalainen Konttori. Aikaperspektiiviä antaa huumorinfilosofi Jarno Hietalahti Jyväskylän yliopistosta. Mille antiikin aikana naurettiin?

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä