Kulttuuriykkönen

Mitä nähdä syksyllä elokuvissa? Nuoret kriitikot odottavat Suspiriaa kieli pitkällä, Valmentaja saa kyytiä

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kulttuuriykkönen esittelee syksyn elokuvia kriitikoiden Anton Vanha-Majamaa (mm. Aamulehti, Helsingin Sanomat) ja Martta Kaukosen (mm. Me Naiset, Helsingin Sanomat) kanssa.

21. marraskuuta käynnistyvän Pohjoismaiden suurimman fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyvän Night Visions -festivaalin tarjonnasta kertoo festivaalijohtaja Mikko Aromaa.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

Lähetykset

 • ma 12.11.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vasta 1970-luvulla alkanut luontokuvaus on nopeasti kasvava harrastus. Otokset leviävät verkossa ja niillä saadusta huomiosta kilpaillaan. Kansallispuiston yhdestä nyppylästä voi tulla varsinainen kuvaajien hotspot.

  Luontokuvaukseen ja kuvaan liittyy eettisiä kysymyksiä: pahimmillaan harvinaisuuksia kamerallaan metsästävät häiritsevät kohteitaan, vaikka kuvilla voidaan herättää myös tunteita ja halua suojella ympäristöä.

  Keskustelemassa ovat valokuvaajat Lisse Tarnanen ja Seppo Pöllänen sekä yliopettaja ja dosentti Juha Suonpää.

  Juontajana on Pekka Toikka.

  "Ei siinä mitään, jos maltettaisiin pysyä tarpeeksi kaukana" - luontokuvia otetaan liian usein kuvaajan ehdoilla

  Kansallispuiston yhdestä nyppylästä voi tulla kuvaajien hotspot -

  "Jos luontokuvilla herätetään tunne, ehkä se järkikin tulee perässä" - valokuvaus on mukana jo Suomen Akatemian kiertotaloushankkeessakin

  Suurpetoja kuvaava Seppo Pöllänen: Susi kuuluu Suomen luontoon
  Luontokuvaus on miehinen harrastus ja luomumetsästyksen jatke

 • Miia Tervon esikoispitkä elokuva Aurora on ihastuttanut niin kriitikoita kuin yleisöäkin uudenlaisena romanttisena komediana. Elokuvassa naiset esitetään raikkaalla tavalla epätäydellisinä ja uskottavina hahmoina.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55, keskiviikkoisin ja perjantaisin Helsingin Musiikkitalon kahvilasta.

 • Kulttuuriykkösen vakiovierasraadissa viikon ajankohtaisista aiheista ovat keskustelemassa oikeushammaslääkäri Helena Ranta, muodin ja tyylin asiantuntija Mirva Saukkola ja toiminnanjohtaja Annu Kemppainen, joka pohtii seksuaalista väkivaltaa ja sitä, miten naisen keho on perinteisesti taiteessa nähty.

  Juontajana Helsingin Musiikkitalossa on Pauliina Grym.

 • Hämmästyttävän moni merkittävä suomalaiskirjailja fanittaa Thomas Bernhardia, itavaltalaiskirjailijaa jonka teksti on jankkaavaa ja fanaattista. Miksi Bernhard uppoaa ammattikirjoittajiin? Mikä on hänen salaisuutensa? Keskustelemassa kirjailja Eeva Turunen, kääntäjä Olli Sarrivaara sekä kriitikko Vesa Rantama.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Viime vuonna Suomi-palkinnon saanut taiteellinen johtaja Paola Suhonen on tunnettu persoonallisista, eeppisistä vaatteistaan, joita on esitelty Pariisin muotiviikoilla. Suhonen oli äsken miesystävänsä, Olli Happosen, kanssa Nashvillessä tekemässä ensimmäistä musiikkialbumiaan, josta kuulemme pari kappaletta suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalossa. Vieraina ovat Paola Suhonen ja Olli Happonen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Mitä ihmettä Unkarissa oikein tapahtuu? Unkarista kantautuu uutisia sananvapauden rajoituksista, kansalaisyhteiskunnan polkemisesta ja kulttuurielämän valjastamisesta kansallismielisen politiikan välineeksi. Unkarilaisesta kulttuuripolitiikasta ovat keskustelemassa Wienin yliopiston fenno-ugristiikan professori Johanna Laakso ja elokuvaohjaaja Mara Jelinko.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Helsingin Kaupunginteatterin Comeback-esityksessä tehdään pilaa kovasti megatähti Cheekin oloisesta artistista, jonka imago on materialistinen ja macho. Suomalainen räp on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää blingiä ja miehistä uhoa, ja naiset pyrkivät tasavertaiseksi esiintyjiksi räp-estradeille.

  Heini Strandin Hyvä verse -kirjassa kerrotaan suomalaisista naisräppäreistä, jotka ovat joutuneet kuulemaan olevansa "naisiksi hyviä räppäreitä" tai saaneet palautetta perseistään eivätkä verseistään eli kirjoittamistaan räp-riimeistä.

  Vieraina ovat Comebackin pääosaa "Biiffiä" esittävä Peter Kanerva ja ohjaaja Sakari Hokkanen sekä räppäri Yeboah alias Rebekka Kuukka ja Hyvä verse -kirjan kirjoittaja Heini Strand.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kisastudion vakiovierasraadissa viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa yrittäjä Anna Moilanen, taidehistorioitsija ja ekonomi Pia-Maria Montonen ja kosmologi Kari Enqvist, jonka mukaan jotkut uhraavat elämänsä kääntääkseen upeita, vaikeaselkoisia runoteoksia suomen kielelle.

  Juontana Helsingin Musiikkitalossa on Jakke Holvas.

 • Mitkä ovat tämän kevään kiinnostavimmat lifestylekirjat ja mikä sanoma puree suomalaisiin? Pia-Maria Lehtolan vieraina lifestylekirjoista ovat keskustelemassa uuden, filosofisen sisustuskirjan, Asiat jotka tekevät kodin, kirjoittaja Sara Karlsson ja kuusi lifestylekirjaa kirjoittanut kirjailija ja kustantaja Heli Thorén. Mukana on myös kirjailija ja supersuositulle Hidasta elämää-sivustolle kirjoittava Aaro Löf.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Yleisradion Vuoden levy 2018 on Kajsa Dahlbäckin johtaman Earthly Angels -yhtyeen levy, joka esittelee musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista. Levy on yllättävän ajankohtainen!

  Äänessä ovat myös Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen, musiikkitoimittaja Kare Eskola, Ylen klassisen musiikin toimituksen vastaava tuottaja Miikka Maunula, sekä äänittäjät Mikko Murtoniemi ja Jonte Knif. Palkinnon jakaa Yle Kulttuuri ja viihde -osaston päällikkö Minna-Mari Parkkinen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • "Tämä ei ole piippu" lukee maalauksessa, jossa on kovasti piipun näköinen esine. Puu onkin tarkemmin katsoen vain yksi suuri lehti, patongit seilaavat sinisellä taivaalla pilvien kanssa, avoimesta ikkunasta avautuu näkymä huoneeseen, jossa on talo. Kuuluisassa taiteilijan omakuvassa nenä jatkuu piipuksi, jota taiteilija polttaa.

  René Magritten (1898-1967) töitä nähdään ensi kertaa Suomessa, kun belgialaisen surrealistin näyttely aukeaa 8. helmikuuta 2019 Helsingin Amos Rexissä.

  Surrealismi syntyi 1910-luvun ja 1920-luvun taitteessa kirjallisena liikkeenä. Max Ernstin ja André Bretonin keksimä taidesuuntaus sai oman manifestinsa vuonna 1924 ja levisi kuvataiteisiinkin. Traumaattisen teini-iän eläneen Magritten brysseliläiset surrealistiystävät muodostivat tälle tärkeän tukiverkon, joka kantoi läpi koko elämän.

  Haastateltavana ovat Helsingin yliopiston filosofian dosentti Timo Kaitaro ja Taidemuseo Amos Rexin johtaja Kai Kartio. Lähetyksessä kuullaan myös näyttelyn toista kuraattoria, taidehistorioitsijaa Julie Waseigea.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Andy Warhol on päähenkilönä uudessa suomalaisoopperassa. Warholin persoonasta, taiteesta ja uudesta oopperasta keskustelemassa Warholin ystävä Heli Vaaranen, Warhol-oopperan libreton kirjoittanut Juha Siltanen sekä nykytaiteen tuntija, Kiasman intendentti Kati Kivinen. Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä