Bokpodden Hietanen & Henrikson

Torstaisin klo 19.22, Yle Vega

Anne Hietanen och Ida Henrikson diskuterar de hetaste böckerna just nu men tar också upp böcker som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Biografier och serier tas på lika stort allvar som klassikerna. Det här är en podd för alla - också för dem som tror att de inte ens gillar att läsa.

Jaksot

 • Ida erkänner en mycket dyr vana och Anne får ett vansinnesutbrott. Vem får kalla sig fattig? Får Alma Söderhjelm göra det? 1900-talets IT-girl nummer ett synas i Merete Mazzarellas roman Alma. Vernon Subutex är misogyn och på många sätt motbjudande, men hans skapare Virginie Despentes förför. I avsnittet läser vi del ett i triologin om Vernon.

 • #46 Sex, självmord och klimatångest. Henrikson pratar om varför den sexuella frigjordheten är negativ för kvinnor. Hietanen känner igen sig i en romankaraktärs dödsdrift. Båda medger att de inte har speciellt stor klimatångest. Ikväll behandlas Ellen Strömbergs "Jaga Vatten", "Ärr" av Auður Ava Ólafsdóttirs, samt de nya finlandssvenska novellerna som "En liten bok" ger ut.

 • När bestäms ens erotiska kapital? Ida och Anne pratar om ofrivilligt singelskap, hur känns det när absolut ingen vill ha dig? Och hur mycket skulle du tolerera att stå ut med när det kommer till en möjlig partners feticher? Melissa Broders So Sad Today och Malin Lindroths Nuckan diskuteras och känsliga lyssnare varnas. Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • När litteratur är som bäst påverkar den läsaren även efter att man slutat läsa, blicken är klarare, det pirrar lite och man VILL någonting. Det här är effekten vinnarverket av Svenska Yles litteraturpris. Den enväldiga juryn bestående av Ida och Anne samtalar med vinnaren Sara Ehnholm Hielm. Det krävdes tårar, ångest och glädje att fatta beslutet.

 • Instapoesi - bra eller banalt? Henrikson och Hietanen försöker förstå sig på Rupi Kaur, kan tre miljoner följare ha fel? Och hur är det med Katie Kitamuras hajpade roman Separationen, är den så bra som alla säger? Avsnittet avslutas med en hemsk insikt som alla andra kanske redan visste men som H&H upptäcker först nu.
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Hietanen & Henrikson lever dekadensliv i London tillsammans med Jenny Jägerfeldts romankaraktärer Penny och Lola i "Blixtra, spraka, blända". På programmet finns alkohol och speed och ångest och skrivkramp och vänskap och peruker. Anne hoppas att Agnes Lidbecks "Förlåten" blir nominerad till Augustpriset, medan Ida föredrar Lidbecks föregående roman, "Finna sig". Båda verken gör en djupdykning i språket och de inre monologerna. Varför vill man inte vara som sin syster? Och duger man nånsin som man är?

 • Hietanen och Henrikson utser den sämsta sexskildringen inom samtida litteratur. Priset går till Geir Gulliksens nya roman Se på oss nu. Det blir också ett ärligt samtal om frivillig och framförallt ofrivillig barnlöshet, med avstamp i Sheila Hetis bok Moderskap.

 • Det sägs att moderskärleken är både vilkorslös och gränslös, men hur långt är du på riktigt beredd att gå för ditt barn? Och kan man älska ett barn som är en mördare? Anne Hietanen och Ida Henrikson läser och tycker olika om två böcker med samma tema; deckaren och världssuccén En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Ida Lindes Mördarens mamma. I det sista fallet förblir det oklart om Hietanen och Henrikson läst samma bok, ena älskar och den andra avskyr.
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Kan man prata om barn och sexualitet i samma mening? Varför finns de så många dåliga kvinnor i litteraturen just nu och går skam i arv i underklassen på samma sätt som silverskeden räcks över i de finare familjerna? Ida Henrikson och Anne Hietanen läser Argonauterna av kultförklarade Maggie Nelson och Richboy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

 • Hietanen och Henrikson tappar koncepterna på grund av för bra litteratur. SCUM-manifestet är det bästa (och roligaste) en människa kan läsa idag och Evin Ahmad med En dag ska jag bygga ett slott av pengar närmar sig också något magiskt. Henrikson har dessutom läst en mindre bra novell av Virgina Woolf och H&H har sett en övertydlig men fin serie, nämligen Spike Lees She's gotta have it.

 • Hietanen och Henrikson möts i ett samtal om döden, hundar och manshat. Arundhati Roys nya roman Den yttersta lyckans ministerium är lite som Indien i textformat - vem klarade av hela boken och vem gav upp? Hietanen tipsar om Hundpojken av Eva Hornung. H&H har också tittat på Jörn Donners filmatisering av Märta Tikkanens Män kan inte våldtas.

 • I veckans avsnitt har Hietanen & Henrikson läst Zadie Smiths Swing time och diskuterar utgående från den om hudfärg, makt, kolonialism, samt hat och kärlek gentemot musikaler. Som bonus en underbar barnbok: Jag är inte din mamma av Marienne Dubuc!

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä