Mahadura & Özberkan

Abortti - naisen oikeus, jumalan päätös vai poliitikon kanta?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Elämme ihmeellisiä aikoja. Naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen maailmalla on yksi vahvoja painopisteitä Suomen ulko- ja kehityspolitiikassa. Ulkoministeri Soinin oma kanta aborttioikeuteen liittyen vei kuitenkin uskottavuuden asiasta. Kirsikkana kakun päälle eduskunnassa äänestettiin ulkoministeri Timo Soinin luottamuksen puolesta kaiken hänen sanomisensa jälkeen.

Oi voi. Miten uskottava on hallitus, joka puhuu toista ja tekee toista?

Abortti laillistettiin Suomessa 50-luvulla ja lakia uudistettiin 70-luvulla ja edelleen aiheesta väitellään. Mahadura & Özberkan pohtivat lähetyksessä mikä mättää aborttikeskustelussa taas kerran ja kuka saa päättää abortista?

Suomessa tehdään vuosittain vajaat 10 000 aborttia. Suurin osa tehdään sosiaalisista syistä. Julkisessa keskustelussa esiin nousevat seuraavat kysymykset: onko abortti oikein tai väärin. Kiristetäänkö lakia vai löysätäänkö? Päätyvätkö naiset aborttiin liian kevein perustein?

Mahadura & Özberkan selvittävät lähetyksessä minkälainen aborttiprosessi on Suomessa? Minkälaista vertaistukea meidän yhteiskunta tarjoaa abortin tehneille entä olisiko aika uudistaa 48 vuotta vanha aborttilaki?

Studiossa vieraana Väestöliiton asiatuntijalääkäri Miila Halonen, pappi Minna Jaakkola sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen.

Lähetykset

 • to 4.10.2018 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Naistenpäivän kunniaksi Mahadura & Özberkan kutsuivat studioon mimmejä, jotka rikkovat lasikattoja, murskaavat patriarkaattia ja taistelevat valtarakenteita vastaan.

  Studiossa vieraina toimittaja Ina Mikkola, räppäri Rebekka Yeboah sekä vaikuttaja Salma Jama.

 • Mahadura & Özberkanissa kuullaan kerran kuussa henkilöhaastattelu erittäin mielenkiintoisesta ja inspiroivasta henkilöstä, ja tällä kertaa vuorossa on Suomen Saamelaisnuoret Ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.

 • Minkälaisia jälkiä ja muistoja elämä jättää kehoomme? Minkälaista kipua ja luopumista kehoon liittyy? Onko omaa kehoa pakko rakastaa?

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan, mitä tabuja ihmisen kehoon liittyy ja miten niitä tulisi murtaa. Miltä tuntuvat suru, rakkaus, kaipuu tai historia kehossamme? Studiossa vieraana Koko Hubara ja Jani Toivola.

 • Reetta sai kuulla olevansa vääränlainen muslimi, koska hän rakastui naiseen.
  Stina ja Caroline pitävät sateenkaariyhteisöä ongelmallisena sen valkoisuuden vuoksi.
  Mahadura & Özberkanissa puhutaan vähemmistöistä vähemmistöjen sisällä, siitä millaista on elää marginaalin marginaalissa.
  Mitä tarkoitetaan moniperusteisella syrjinnällä, mitä voi tapahtua jos syrjintää ei tunnisteta entä miten päällekkäiset vähemmistöidentiteetit voivat vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin?
  Studiossa vieraana saamelaisaktivisti ja taiteilija Stina Roos, vapaa taiteilija Caroline Suinner sekä sateenkaarimuslimi Reetta Lintinen.

 • Seksuaalisuus on jollain tavalla läsnä kaikissa ihmisissä. Jokaisen pitäisi saada toteuttaa seksuaalisia halujaan juuri niin kuin itse haluaa, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

  Vammaisten seksuaalioikeudet ovat yhteiskuntamme suurimpia tabuja - niistä ei juurikaan puhuta. Vielä vähemmän puhutaan jos kuulut seksuuali- ja sukupuolivähemmistöön. Vammaiset eivät itsekään välttämättä tiedä omista seksuaalioikeuksistaan ja useasti saatetaan myös unohtaa, se että seksuaalisuus ja sukupuolisuus on moninaista.

  Mitä tarkoittaa avusteinen seksi? Onko kaikilla mahdollisuus siihen? Entä mitkä ovat avusteisen seksin suurimmat haasteet?

  Mahadura&Özberkanissa pohditaan yhdessä studiovieraiden kanssa, miten vammaisten seksuaalioikeuksia voitaisiin parantaa.

  Studiossa vieraana seksuaalikasvattaja Raila Riikonen sekä vammaisaktivisti Jaana Tiiri.

 • Mahadura & Özberkanin vieraaksi saapuu räppäri ja vaatesuunnittelija Pastori Pike.

  Haastattelussa syvennytään Pastori Piken elämään ja unelmiin. Missä Pike olisi, jos ei olisi löytänyt teinivuosinaan rauhaa kirkosta ja musiikista? Mitä tyyli merkitsee Pikelle? Minkälainen isä hän haluaa olla lapsilleen?

 • Kuukautiset. Täysin normaali ja luonnollinen asia ja samalla niihin tuntuu liittyvän ihan valtavasti häpeää. Miksi niistä äänen puhuminen tuntuu aina yhtä haasteelliselta?

  Miten kuukautisiin suhtaudutaan eri kulttuureissa entä minkälaisia uskomuksia kuukautisiin liittyy, jotka harvemmin pitävät paikkansa? Millä tavalla kuukautiset ovat ihmisoikeuskysymys? Ja mitä on kuukautisköyhyys ja ketkä siitä kärsii?

  Vieraina opettaja ja kuvittaja Elina Tuomi sekä sukupuoleton ihmisoikeusaktivisti Havu Härmä.

 • Mahadura & Özberkanin kevään ensimmäisessä jaksossa käsitellään ajankohtaista puheenaihetta, eli lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

  Miten seksuaalirikoksia pitäisi torjua? Kiinnostaako mediaa enemmän maahanmuuttajien tekemät seksuaalirikokset kuin kantasuomalaisten? Miten keskustelua seksuaalirikoksista tulisi johtaa ilman pelon lietsontaa, mutta ratkaisukeskeisesti ongelmia vähättelemättä?

  Mahadura & Özberkan pohtivat studiossa yhdessä studiovieraiden kanssa, miten poliitikkojen tulisi tarttua tähän ongelmaan. Miten voimme luoda turvallisen yhteiskunnan meille kaikille ja tarjota tarvittavaa apua seksuaalirikosten uhreille?

  Vieraina väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman, konfliktiratkaisujärjestö CMI:n rauhanvälittäjä Hussein Al Tae sekä kansalaisjärjestö Fenix Helsinki ry.n toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed.

 • Mikä sen parempi tapa lopettaa tämä vuosi kuin pohtimalla, että mitä se tulevaisuus tuo tullessaan erityisesti meidän vällyjen väliin eli petipuuhiin.

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan mikä on seksin, rakkauden, ihmissuhteiden ja intohimon tulevaisuus? Korvaavatko seksirobotit ihmisen? Tuleeko meille geenitinder, joka valikoi meille täydellisen kumppanin? Tarvitsemmeko ylipäätään kumppaneita, jos voimme tilata nettikaupasta robotin, joka on ohjelmoitu rakastamaan meitä?

  Lähetyksessä kuullaan lyhyitä haastatteluita, joissa perehdytään seksitrendien ja masturboinnin tulevaisuuteen, seksinukkebordelleihin sekä ihmisten asenteisiin seksirobotteja vastaan.

  Kommentaattoreina Kaverin puolesta kyselen -podcastin tekijät Tiia Rantanen sekä Anna Karhunen.

 • Mahaduran ensirakkaus oli Prätkähiirien Vinski. Onko outoa haaveilla häistä ja kielareista piirretyn hahmon kanssa? Özberkan puolestaan otti tequilapäissään tatuoinnin, koska luuli pääsevänsä muhinoimaan kuuman tatuoijan kanssa. Too much? Ehkä vähän.

  Mahadura & Özberkanin joulujaksossa pureudutaan ihmiskunnan suurimpaan mysteriin, eli ihmissuhteisiin, rakkauteen ja kumppanuuteen. Studiossa muistellaan ensirakkauksia, ekoja kertoja, sinkkuelämää ja pohditaan mihin kumppaneita tarvitaan. Tarvitseeko jokaisen suhteen kestää ikuisesti niin, että kuollaan yhdessä lusikassa samaan aikaan? Miksi ihmeessä sinkkuus mielletään tilaksi, jossa etsitään sitä oikeaa?

  Tarvitseeko ihminen rinnalleen toisen ollakseen onnellinen ja onnistunut elämässä? Pitääkö parisuhteen kestää ikuisesti? Voimmeko olettaa, että yksi ja sama ihminen voi tarjota toiselle kaiken? Miten polyamorinen suhde toimii ja missä kohtaa avoin suhde voisi olla toimiva vaihtoehto?

  Studiossa vieraana moninaisuuskouluttaja Kasper Kivistö, kulttuurituottaja ja drag-artisti Mira Eskelinen sekä kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka.

 • Suomalaiset eivät osaa suhtautua kuolemaan ja pelkäävät kuoleman kohtaamista sanovat asiantuntijat.

  Kuolema on osa elämää, mutta silti siitä puhuminen koetaan araksi, vaikeaksi ja pelottavaksi, miksi? Minkälaisia tabuja kuolemaan liittyy? Pitäisikö jokaisen terveen ihmisen valmistautua omaan kuolemaan?

  Mitä ajattelee saattohoidossa oleva ihminen kun aikaa on jäljellä viikkoja tai päiviä ja mistä tukea läheiselle? Miksi surutyö on tärkeää?

  Studiossa vieraana toimittaja Maria Veitola, suomalaisesta surusta väitellyt Mari Pulkkinen sekä saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto.

 • Suomi on YK:n tuoreen raportin mukaan maailman onnellisin maa. Samaan aikaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja yli puolella heistä se uusiutuu. Miten tämä on mahdollista?

  Miten Suomi näyttäytyy maailmalle? Mitä korkeat masennusluvut kertovat meidän yhteiskunnasta? Miten masennuksesta puhutaan entä mitä asialle pitäisi tehdä?
  Vieraina toimittaja, käsikirjoittaja ja jalkapalloselostaja Ville Makkonen sekä vloggaaja Mansikka, eli Maiju Voutilainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä