Ooppera

Oopperailta Suomen kansallisoopperassa: Offenbachin Hoffmannin kertomukset

 • 3 h 32 min
 • ei kuunneltavissa

Jacques Offenbachin viisinäytöksinen ooppera Hoffmannin kertomukset

Libretto Jules Barbier
Perustuu Jules Barbier'n and Michel Carrén samannimiseen näytelmään

Musiikinjohto Patrick Fournillier
Ohjaus Johannes Erath
Lavastus Heike Scheele
Puvut Gesine Völlm
Valaistus Fabio Antoci
Videot Alexander Scherpink

Runoilija Hoffmann - Dominik Sutowicz, tenori
Muusa - Jenny Carlstedt, mezzosopraano
Olympia - Rocío Pérez, sopraano
Antonia - Helena Juntunen, sopraano
Giulietta - Measha Brueggergosman, sopraano
Lindorf / Coppelius / Dapertutto / Mirakel - Franco Pomponi, baritoni
Andreas/ Cochenille/ Pitichinaccio/ Frantz - Dan Karlström, tenori
Palanzani - Roland Liiv, tenori
Schlemihl / Hermann - Robert McLoud, basso
Crespel - Luther - Koit Soasepp, basso
Äidin ääni - Sari Nordqvist, mezzosopraano
Nathanael - Matias Haakana, tenori
Wilhelm - Ari Hosio, basso

Oopperan väliajalla ja päätteeksi oopperalaulaja Johanna Bister, korrepetiittori Tero Valtonen ja Outi Paananen keskustelevat teoksesta ja sen esityksestä.

Äänitetty Kansallisoopperassa 16.11.2018

OOPPERAN TAPAHTUMAT

Ennen varsinaisen oopperan alkua on tiedossa, että runoilija Hoffmann ja oopperalaulaja Stella ovat olleet toisiinsa intohimoisesti rakastuneita, mutta siinä missä Stellan ura on ollut yhtä nousukiitoa, Hoffmann on jäänyt raapustamaan runojaan entisiin ympyröihinsä. Ainoat tunnustukset hän saa kapakassa tarinoidessaan. Niinpä rakastavaiset ovat eronneet.

1. näytös
Kun ooppera alkaa tapaamme Muusan, joka esittäytyy Hoffmannin suojelijana ja ilmoittaa haluavansa kamppailla laulajatar Stellan kanssa Hoffmannin rakkaudesta ja taiteesta. Sitten Muusa muuntautuu opiskelijapoika Niklaukseksi sulautuakseen muiden nuorukaisten joukkoon.
Stella esiintyy juuri Mozartin Don Giovannissa. Stella on lähettänyt Hoffmannille kirjeen, mutta synkeä Lindorf , yksi runoilija Hoffmannia matkan varrella vainoavista pahiksista, nappaa kirjeen.
Lindorf pilkkaa naisia jotka suosivat menestymätöntä taiteilijaa hänen sijastaan.

Lutherin viinikellarissa kokoontuva seurue kaipailee Hoffmannia. Kun hän alakuloisena ilmaantuu paikalle, seurue pyytää häntä viihdyttämään heitä tarinalla kääpiöstä nimeltä Klein-Zack. Hoffmann täyttää pyynnön, kadottaa kuitenkin ajatuksen kesken laulun ja kuvaileekin epämuotoisen kääpiön sijasta ihannenaistaan, Stellaa. Lindorfin ja ystävien yllyttämänä Hoffmann alkaa kertoa kolmesta rakastetustaan.

2. näytös
Monsieur Spalanzaninin luona Hoffmann ja Muusa tapaavat uskomattoman kauniin Olympian. Hoffmann ihastuu häneen ensi silmäyksellä eikä piittaa kumppaninsa varoituksista. Silloin ilmestyy salaperäinen Coppelius, joka myy "silmiä" ja tekee kauppoja myös Hoffmannin kanssa. Coppelius ja Spalanzani kiistelevät "heidän" Olympiansa hinnasta. Myöhemmin Spalanzani esittelee kutsuvierailleen Olympian ”tyttärenään” - kaikki ovat ihastuneita hänen täydellisyyteensä, erityisesti Hoffmann, joka rauhallisella hetkellä tunnustaa hänelle rakkautensa. Yhteisen valssin aikana Olympiaa ei saada pysähtymään ennen kuin Coppelius rikkoo hänet. Vasta nyt Hoffmann tajuaa rakastuneensa mekaaniseen nukkeen.

3. näytös
Laulajatar Antonia odottaa kaivaten Hoffmannia, jonka kanssa hän kerran musisoi yhdessä. Sittemmin hänen isänsä Crespel on vienyt hänet toiseen kaupunkiin ja kieltänyt häntä laulamasta.

Antonia tapaa pikaisesti Hoffmannin, joka sen jälkeen seuraa merkillisen tohtori Miraklen, jälleen yksi pahanilman lintu, Antonialle antamaa salaperäistä hoitoa. Hoffmann kuulee nyt sairaudesta, joka aiheuttaa kuoleman, jos Antonia laulaa. Samaan sairauteen on kuollut jo Antonian äiti, kuuluisa laulajatar.

Hoffmann ja Antonia vannovat toisilleen rakkautta, ja Antonia lupaa, ettei enää koskaan laula. Tuskin Hoffmann on poistunut, kun Miracle ilmaantuu ja herättää Antonian kunnianhimon. Antonia on kuulevinaan äitinsä äänen, puhkeaa taas laulamaan – ja kuolee.

4. näytös
Tämän kertomuksen nainen on venetsialainen kurtisaani Giulietta. Hoffmann on kuitenkin päättänyt luopua rakkaudesta. Demoninen Dapertutto, neljäs paholaishahmo, lupaa Giuliettalle kimaltavan timantin, jos tämä viettelee Hoffmannin ja ottaa vielä tämän peilikuvan. Aiemmin hän oli jo varastanut Schlemihlin varjon. Giulietta onnistuu herättämään Hoffmannin intohimon, ja Hoffmann on valmis antamaan hänelle mitä vain, jos vain saa elää Giuliettan kanssa. Liian myöhään Hoffmann tajuaa, että menettäessään peilikuvansa hän menettää itsensä.

5. näytös
Muusa huomaa, että Hoffmannin kolmen epäonnisen rakkauden, nuken, taiteilijan ja kurtisaanin piirteet yhdistyvät yhdessä naisessa, Hoffmannin vanhassa rakkaudessa Stellassa. Menetyksien kalvama Hoffmann ei kuitenkaan enää löydä Stellaa. Muusa lohduttaa Hoffmannia: Ihmisen tekee suureksi rakkaus, mutta vielä suuremmaksi kyyneleet, mutta Hoffmannin sielun yllä on jo Lindorfin varjo.

Lähetykset

 • la 17.11.2018 19.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Claude Debussy: Pelléas ja Mélisande - viisinäytöksinen ooppera

  Libretto pohajutuu Maurice Maeterlinckin samannimiseen näytelmään

  Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri
  Musiikinjohto - Esa-Pekka Salonen

  Rooleissa:
  Pelléas - Ville Rusanen, baritoni
  Mélisande - Camilla Tilling, sopraano
  Golaud - Laurent Naouri, baritoni
  Arkel - Jyrki Korhonen, basso
  Geneviève - Lilli Paasikivi, mezzosopraano
  Yniold - Mia Heikkinen, sopraano
  Lääkäri - Jussi Merikanto, baritoni
  Pelléasin isä - Hannu Tuomi, baritoni

  - 25.5. äänitetyn esityksen väliajalla Risto Nordell ja oopperalaulajat Jenny Carlstedt ja Jorma Hynninen keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

  Oopperan tapahtumat:

  Tapahtuu Allemonden kuningaskunnassa

  I näytös

  1. KOHTAUS
  Eksynyt Golaud kohtaa veden äärellä vieraan naisen, joka on hämmentynyt ja kieltäytyy avusta. Hän sanoo vain nimensä: Mélisande. Vedessä näkyvä kruunu muistuttaa hänen menneisyydestään. Golaud haluaa viedä hänet pois, mutta Mélisande uhkaa surmata itsensä. Kun Golaud kertoo itsekin olevansa eksyksissä, Mélisande suostuu lähtemään hänen kanssaan.

  2. KOHTAUS
  Kuusi kukautta myöhemmin Allemondessa. Pelléas on saanut velipuoleltaan Golaud’lta kirjeen, jossa hän ilmoittaa avioituneensa Mélisanden kanssa. Jos perhe ei sitä hyväksy, hän ei palaa Allemondeen. Golaud pelkää, että hänen isoisänsä Arkel ei hyväksy tätä avioliittoa, sillä hänellä on ollut pojanpojalleen muita avioliittosuunnitelmia. Geneviève, Pelléasin ja Golaud’n äiti, lukee patriarkalle kirjeen, ja hän myöntyy. Pelléas haluaisi jättää Allemonden saatuaan ystävältään avunpyynnön. Koska Pelléasin isä on edelleen sairas, Arkel kieltää häntä lähtemästä.

  3. KOHTAUS
  Mélisande valittaa Allemonden pimeyttä. Geneviève kertoo, että hänenkin piti tottua siihen. Yhdessä Pelléasin kanssa Mélisande uskoo näkevänsä laivan, joka toi hänet. Se lähtee merelle alkavasta myrskystä huolimatta. Pelléas puhuu mahdollisesta lähdöstään.

  II näytös

  1. KOHTAUS
  Pelléas vie Mélisanden lähteelle, jonka vesi on aikanaan tehnyt ihmeitä, ja kysyy hänen suhteestaan Golaud’hin. Mélisande väistää hänen kysymyksensä leikkimällä sormuksella. Sormus putoaa veteen.

  2. KOHTAUS
  Samaan aikaan Golaud on joutunut onnettomuuteen. Mélisande hoitaa häntä ja paljastaa, miten onneton hän on Allemondessa. Golaud uskoo hänen tyytymättömyytensä olevan vain raskauden vaikutusta. Hän huomaa sormuksen puuttumisen, ja Melisande valehtelee kadottaneensa sen luolaan, jossa hän oli etsimässä simpukoita pienelle Ynioldille, Golaud’n pojalle ensimmäisestä avioliitosta. Golaud pakottaa hänet etsimään sormusta vielä samana yönä yhdessä Pelléasin kanssa.

  3. KOHTAUS
  Pelléas vie Melisanden luolalle, jotta hän voisi myöhemmin kuvaila Golaud’lle sormuksen etsimistä. He kohtaavat nälänhädän uhreja ja perääntyvät

  III näytös

  1. KOHTAUS
  Mélisande laulaa unelmoiden. Pelléas aloittaa viattoman leikin hänen hiuksillaan ja kietoutuu niihin intohimoisesti. Silloin Golaud yllättää heidät

  2. KOHTAUS
  Golaud vie Pelléasin kuoleman altaille.

  3 ja 4 KOHTAUS
  Päästyään pimeydestä, Pelléas näkee etäällä Mélisanden. Golaud varoittaa häntä uudelleen ja käskee välttämään Melisandea. Mustasukkainen Golaud yrittää kuulustella poikaansa Ynioldia Pelléasin ja Melisanden suhteesta.

  IV näytös

  1. ja 2. KOHTAUS
  Pelléas kertoo Mélisandelle, että hänen isänsä on lopultakin terve. Isä on vannottanut häntä matkustamaan pois. Pelléas ja Mélisande sopivat viimeisestä tapaamisesta. Arkel on tyytyväinen Pelléasin isän parantumisesta ja toivoo, että lasta odottavalle Mélisandelle ja koko perheelle koittaisi onnellisempi aika. Epäilevä Golaud loukkaa Mélisandea ja pahoinpitelee häntä, kunnes Arkel yrittää saada hänet taas järkiinsä.

  3. JA 4. KOHTAUS
  Yniold etsii leikkikaluaan. Hän näkee miten lampaat kuolevat. Pelléas ja Mélisande tunnustavat toisilleen rakkautensa. Kun portit suljetaan, he ovat valmiita pakenemaan yhdessä. Golaud estää sen ja surmaa Pelléasin.

  V näytös

  Mélisande on lapsen ennenaikaisen syntymän heikentämä. Golaud yrittää viimeisen kerran saada häneltä selville totuuden. Turhaan.

 • Jaakko Kuusiston Jää

  Teos perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun romaaniin (2012)
  Libretto: Juhani Koivisto

  Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro
  Musiikinjohto: Jaakko Kuusisto

  Rooleissa:
  Marjukka Tepponen - Mona Kummel
  Ville Rusanen - Petter Kummel
  Sointu Vestman - Sanna Kummel
  Jussi Merikanto - lukkari
  Jenny Carlstedt - Irina Gyllen
  Jenni Lättilä - Adele Bergman
  Pekka Kuivalainen - Elis Bergman
  Hannu Niemelä - Artur Manström
  Tiina Penttinen - Lydia Manström
  Matias Haakana - suntio
  Tove Åman - Francine
  Jyrki Korhonen - piispa
  Hannu Forsberg - Fredrik Berg
  Petri Vesa - asessori
  Jarmo Ojala - surutalon isäntä
  Helinä Siltanen - naisääni
  Arto Hosio - itäsaarelainen
  Marko Nykänen - länsisaarelainen

  Ohjaaja Anna Kelo
  Lavastus Kati Lukka
  Puvut Marja Uusitalo
  Valaistus- ja videosuunnittelu Thomas Hase
  Äänisuunnittelu Antti Murto
  Koreografi Ari Numminen.

  Ohjelman toimittavat Ainomaija Pennanen ja Inari Tilli.

  Oopperan tapahtumat:

  1. Näytös

  Posti-Anton tuo saarelle uuden papin, Petter Kummelin ja hänen vaimonsa Monan ja pienen tyttärensä Sannan. Pappilassa keskustellaan sillan rakentamisesta. Ilmenee, että länsi- ja itäluotolaiset ovat kaikesta eri mieltä. Petter ja Mona ovat tyytyväisiä ja uskovat jäävänsä saarelle.

  Petter tuskailee ensimmäisen saarnansa kanssa ja käyttää lopulta apuna salkusta löytyvää viimevuotista saarnaa. Kellot ja urut soivat, kirkko on täynnä väkeä, ja Petterin ensimmäinen saarna sujuu hyvin. Seurakuntalaiset näyttävät pitävän hänestä, etenkin nuoret naiset, mitä Mona katsoo vihaisena.

  Saaren lääkäri Irina Gyllen kertoo, miten hän oli joutunut pakenemaan Suomeen ja jättämään
  lapsensa Neuvostoliittoon.

  Petter on vesillä Posti-Antonin kanssa. Anton kertoo, miten häntä autetaan merellä suunnistaessa. Hän näkee oppaita, kuolleita ihmisiä, joita muut eivät näe.

  Talvi on tullut ja jää peittänyt meren, kaikki pääsevät nyt kulkemaan ja saarten väki kokoontuu yhteen. Samalla puhutaan myös kunnan jakautumisesta kahteen saareen ja päätetään sillanrakentamiskomiteasta.

  2. Näytös

  Jäät lähtevät, kuoro kertoo arkielämästä saarella, kesä vieraineen tulee. Syksyllä Posti-Anton lähtee viemään mantereelle Petteriä, jonka pitää suorittaa pastoraalitutkinto.

  Saareen palattuaan Petter kertoo, että tutkinto meni huonosti, vaikka se hyväksyttiin. Petter oli
  väsynyt, sillä hän oli saanut matkustajakodissa vieraakseen heidän entisen palvelijansa Hildan, joka oli puhunut myöhään yöhön. Mona kysyy mustasukkaisena mitä Hilda tahtoi, sillä hän tietää, mitä Petter oli nuorena kokenut Hildan kanssa.

  On joulu, myrskyää, laiva on uponnut Utön edustalla. Petter pitää jumalanpalvelusta ja rukoilee miehistön puolesta ja saarelaiset puhuvat laivan kohtalosta.

  3. Näytös

  On kesä, Petter vihitään kirkkoherraksi, kuoro laulaa jään murtumisesta ja kaikki iloitsevat. Posti-Antonilla on kuitenkin aavistuksia.

  Petter lähtee pitämään muistotilaisuutta taloon, josta on kuollut lapsi. Paluumatkalla hän putoaa jäihin eikä kuule oppaiden neuvoja, on jo pääsemässä ylös, mutta tavoittelee vielä salkkuaan eikä jaksa enää nousta.

  Petter löydetään ja tuodaan pappilaan. Mona ei aluksi ymmärrä hänen kuolleen ja haluaa jäädä Petterin kanssa kaksin. Hän kaipaa Petteriä ja on samalla vihainen siitä, että jää nyt yksin. Mona
  alkaa järjestellä käytännön asioita ja huolehtia hautajaistarjoiluista.

  Samaan aikaan kun Petter on kuollut, Irina Gyllen on saanut tiedon, että hänen poikansa on turvassa.

  Saarelaiset kokoontuvat saattamaan Monaa ja Sannaa, jotka lähtevät saarelta. Silta on valmis, saarella on uusi pappi. Posti-Anton ja kuoro laulavat siitä, miten muistot etääntyvät ja pian papista ja hänen kohtalostaan on tullut tarina, jota saarella kerrotaan.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä