Ruokakassi

Murkinat murroksessa

Ei elävä eineettä elä, mutta jatkuvasti muuttuu, mitä valitsemme syötäväksi ja juotavaksi. Ruokailua värittää nyt yltäkylläinen valinnanvara, eettiset pohdinnat, elämyksellisyys ja erilaiset muoti-ilmiöt. Ruokakassiin kurkistavat Reetta Arvila ja Päivi Leino.

Jaksot

 • Itämaisia elintarvikkeita myyvässä Vii Voanissa ovi käy tiuhaan ja monikielinen puheensorina täyttää mausteisena tuoksuvan kaupan. Pitkälle on tultu reilun 30 vuoden takaa, kun Vii Voan perustettiin Helsingissä. Nykyään Suomen jo pienimmistäkin kaupungeista löytyy etnisiä kauppoja, joista haetaan riisiä, nuudeleita, erilaisia tahnoja ja kastikkeita sekä yrttejä ja mausteita. Reetta Arvila ihmettelee muun muassa maailman haisevinta hedelmää ja hyppää etnisten makujen maailmaan.

 • Aika moni meistä on kasvanut ruualla, joka on maustettu lähinnä suolalla ja valkopippurilla. Mutta tänä päivänä maistelijaa houkuttavat jos jonkinlaiset eksoottiset aromit. Naantalilaisen Mauste-Sallisen valikoima on noussut maustepippurista ja kardemummasta jo tuhansiin erilaisiin mausteisiin. Aistitutkimuksen laboratoriosta Helsingin yliopistosta löytyy vastaus, miksi mausteet maistuvat eri suissa erilaisilta. Kyselemään lähti Päivi Leino.

 • Ruokakassissa kulkeutuu kotiin elintarvikkeiden mukana myös paljon roskia. Esimerkiksi ylenpalttinen ja turha muovin käyttö pakkauksissa, sekä kotikeittiöissä syntyvä biojäte, ovat ongelmallisia. Kieltäytyminen on kaikkein tärkeintä, kun puhutaan arjessa syntyvistä roskista. Kierrättäminen on toki hyväksi, mutta ensisijaisesti pitäisi puuttua roskan määrään miettimällä omia kulutusvalintojaan. Reetta Arvilan matka vie muun muassa oululaiseen ruokakauppaan zero waste-oppaan matkassa sekä muovijalostamolle Riihimäelle.

  Aino Ojalan zero waste-teemainen instagram löytyy osoitteesta https://www.instagram.com/ainowonders/

 • Lapsuuden kaurapuurosta tuttu, vähintään vuosituhantinen kaura on nousemassa trendiksi vegaanien ja maitoallergikkojen lisäksi ihan tavallisten kotikokkien ja kahvinryystäjien joukossa. Suomalaisista kauratuotteista on tulossa isompi ilmiö kuin islantilaisesta skyristä, ennustetaan mm. välipalatuotteita valmistavalla Kaslinkillä. Päivi Leino lähti kaurajuoman perässä Kymenlaaksoon ja päätyi Kaslinkin lisäksi mm. Kymenlaakson Marttojen kasvisruokakurssille.

 • Suomessa on viime vuodet jyllännyt pienpanimobuumi ja sitä myöten tarjonta ja kysyntä ovat myös kasvaneet kaupoissa ja baareissa. Yksistään panimoita on jo yli sata ja siihen päälle vielä yrittäjät, jotka panevat olutta vierailijana muiden tiloissa. Nykyisestä ruokakulttuurista tuttu trendi huolella käsintehdystä, sekä lähituotannosta, näkyy myös oluenjuojien tottumuksissa. Reetta Arvila tutkailee olutharrastusilmiötä päätyen kaarinalaisen pienpanimon kautta turkulaiseen baariin.

 • Punaisen lihan kulutus on laskussa. Samaan tahtiin vähenevät myös sika- ja nautatilat. Jauhelihalla on kasvatettu jo useampi sukupolvi, mutta ehkei enää seuraavia. Onko sekasyöjällä toivoa? Ruokakassista pilkistää tällä kertaa ihkaelävää luomuherefordia, lihansyöntiahistusta ja Suomen suurin nautateurastamo. Ruokakassia Kauhajoella kuljettaa Päivi Leino.

 • Einestä voisi leikillisesti verrata reality-ohjelmiin: kukaan ei niitä seuraa, mutta katsojaluvut puhuvat toista. Esimerkiksi lähes puolet suomalaisista syö viikottain valmismikroaterian. Nykyään ei ole enää pakko valita ikisuosikki maksalaatikon tai kaalikääryleiden välillä. Kauppojen tiskit pullistelevat mitä erilaisimpia eineksiä, joiden kysyntä on vain kasvussa. Ruokakassiin kurkkaa Reetta Arvila.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä