Ykkösaamu - päivän poiminta

Käytätkö älykaiutinta? Voit tilata Ykkösaamun päivän poiminnan Amazon Alexaan Flash Briefing - sisältönä.

https://www.amazon.com/dp/B07HRG6KSG/

Jaksot

 • Britannian pääministeri Theresa Mayn odotettiin maanantaina kertovan parlamentille varasuunnitelmansa EU-eron toteuttamisesta, kun Mayn ja EU:n neuvottelema brexit-erosopimus kaatui parlamentissa murskaluvuin viime viikolla. Mitään uutta May ei kuitenkaan ilmoittanut, vaan kertoi jatkavansa neuvotteluja parlamenttipuolueiden, muun muassa omien puoluetovereidensa kanssa. Ykkösaamussa Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Toimittaja on Pirjo Auvinen.

 • Brexitissä on uusi askel edessä, kun pääministeri Mayn on määrä kertoa, miten erosopimuksen kaatumisen jälkeen asiassa edetään. Onko umpikujaan löydettävissä ratkaisua? Ykkösaamussa kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Eduskuntavaalit häämöttävät kahdentoista viikon päässä. Miten yhtenäisenä hallitus etenee kohti vaaleja? Entä miten Oulun ja Helsingin epäillyt seksuaalirikokset vaikuttavat niin Suomen politiikkaan kuin yhteiskuntaan? Asiaa ruotivat politiikan ja talouden toimittaja Teija Sutinen Helsingin Sanomista, päätoimittaja Mikko Salmi Demokraatti-lehdestä ja Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Susanna Ginman. Keskustelua johdattelee Pirjo Auvinen.

 • Tiede-lehden artikkelin mukaan rakentamisen kannalta käyttökelpoinen hiekka voi loppua jo kuluvan vuosisadan alkupuoliskolla. Hiekkapulan syistä kertovat kiviaineksien ja rakentaminen erikoisasiantuntija Mika Räisänen Geologian tutkimuskeskuksesta ja ympäristöpäällikkö Juha Laurila Infra ry:stä. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Eduskunnassa nähtiin tiistaina harvinen tilanne, kun kaikkien puolueiden ryhmäjohtajat ilmoittivat sopineensa, että seksuaalirikosten rangaistusasteikoita kovennetaan, ja esimerkiksi poliisin oikeuksia seksuaalirikosten tutkinnassa laajennetaan. Hallitus ja opposition rajat ylittänyt päätöspaketti liittyy parhaillaan tutkinnassa oleviin Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyihin, joiden uhrit ovat olleet alle 16-vuotiaita ja tekijät ulkomaalaistaustaisia.
  Auttavatko kiristykset todella ja miten paljon poliitikkojen tarmokkuuteen vaikuttavat kolmen kuukauden päästä pidettävät eduskuntavaalit? Keskustelemassa kansanedustajat Anna Kontula vasemmistoliitosta ja Kari Tolvanen kokoomuksesta sekä tutkijatohtori Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta. Toimittaja on Pirjo Auvinen.

 • Vastaamassa kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala Tampereen yliopistosta.
  Minkälainen maailmanpoliittinen tilanne on tällä hetkellä puolitoista vuotta presidentti Niinistön ulkopoliittisena neuvonantajana toimineen Hiski Haukkalan mukaan? Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Englantiin törmäämme arjessa jatkuvasti. Väitöskirjat ovat jo pääosin englanniksi ja Espoo harkitsee tekevänsä englannista virallisen kielen.Mitä äidinkieli merkitsee Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professorille ja myös tuoreen Suomen kieli ja mieli -kirjan kirjoittajalle Janne Saarikivelle? Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Blogistina perjantaina Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. - Hän pohtii ulkomaanjournalismin olemusta.

 • Eduskuntavaaleihin on reilu kolme kuukautta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu oli Kunnallisalan tuoreen suomalaisille tekemän kyselyn mukaan kaikkein tärkein asia. Keskiviikkona hallitus ja oppositio ottivat yhteen siitä, missä jatkossa leiikkaushoitoja tehdään. Ykkösaamussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Leena Meri perussuomalaisista, Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä. Puhetta johdattelee Marja Ala-Kokko.

 • Vuodenvaihteessa Teknologiateollisuuden hallitus sai uuden puheenjohtajan. Porvoolainen, Enston osaomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen on samalla ensimmäinen nainen kyseisessä tehtävässä. Vuodenvaihteessa alkoi myös kolmeksi vuodeksi solmitun kilpailukykysopimuksen viimeinen vuosi. Sopimuksella kilpailukykyä parannettiin pidentämällä työaikaa ja leikkaamalla julkisen puolen työntekijöiden lomarahoja. Työmarkkinaosapuolilla on eriäviä näkemyksiä siitä, mitä tapahtuu kolmen vuoden jälkeen. Miettinen kertoi Ykkösaamussa myös mm. siitä, millainen vallankäyttäjä työnantajaliitto Teknologiateollisuus haluaa olla suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimittaja on Päivi Neitiniemi

 • Presidentti Donald Trump lupasi vaalikampanjassaan kovia toimia Kiinaa vastaan, jonka kauppataseen ylijäämä Yhdysvaltoihin on huikea. Näitä kovia toimia on saatu seurata viime vuonna, kun Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota on ottanut kierroksia: lisätulleja on määrätty puolin ja toisin.

  Trumpin toimien vaikutuksia ja Kiinan talouden kehitystä arvioivat vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta ja Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta. Päivi Neitiniemi haastattelee.

 • Miksi Suomenlahdelle toivotaan myrskyjä? Riittikö myrsky Aapeli toteuttamaan merentutkijoiden toiveet? Ykkösaamussa Itämeren tilaa valottaa erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen Ympäristökeskuksesta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  Kuva: Lehtikuva

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä