Radio Suomi Mikkeli

Seikkailuleiri Skotlannissa sai nuoret huomaamaan, mikä Suomen maaseudulla on hyvin

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

EU-rahoitteisessa Amaze me Leader - Change Maker -hankkeessa nuoret pohtivat ratkaisuja siihen, miten maaseutu pysyisi elinvoimaisena. Hankkeessa ovat toista vuotta peräkkäin mukana juvalainen Katja Kervinen ja Kymenlaakson Iitistä lähtöisin oleva Leevi Lautala. Maria Bonnorin haastattelussa he kertovat, miksi maaseudun tulevaisuus kiinnostaa.

Kuva: Tiina Judén / Maaseutukuriiri. Kuvassa Katja Kervinen ja Leevi Lautala ovat rivien oikeassa reunassa.

Lähetykset

 • ke 26.9.2018 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Pauliina Töyrylä menetti lapsensa Sisun pideltyään vauvaa kerran sylisään. Suru on jotain, mitä ei pysty kuvittelemaan muut kuin sen kokeneet. Töyrylä kertoo oman tarinansa siitä, millaista on, kun oma vauva kuolee. Toimittaja on Emilia Korpela.

 • Vuoden 2019 alussa mikkeliläinen Sanna Timonen aloittaa ensimmäisenä naisena kenttärovastin tehtävät. Vaikka naiset ovat saaneet suorittaa asepalveluksen vuodesta 1995 alkaen, on heitä edelleen armeijassa vain noin kaksi prosenttia. Timonen on tottunut työskentelemään miesten keskellä sekä asepalvelusta suorittaessaan että sotilaspappina.

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • 21-vuotias mikkeliläinen kirjailija Roope Nykänen käyttää tekstejään monella eri tasolla. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Kreivin paluu, ilmestyi äskettäin, mutta hän käyttää tekstejään myös bändissään Kirjoitusvirheinen Kreivi. Miten hänestä tuli kirjailija ja millainen suhde hänellä on kirjoittamiseen? Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Kuvataiteilija Piela Auvinen avasi 30. maaliskuuta näyttelyn aquamanileista mikkeliläisessä Studio Wäkewässä. Miksi Auvinen syventyi aquamanileihin ja millaisista teoksista onkaan kyse? Kuvassa on kolme Auvisen dreijaamaa aquamaniilia. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • 17-vuotiaat savonlinnalaisnuoret Nea Mikkonen (vas.) ja Emma Vuo ovat pienestä pitäen oppineet kierrättämään ja säästämään vettä ja sähköä. Molemmat ovat ajattelevia ostajia, kun he menevät ruoka- tai vaatekauppaan. Heidän ekologista arkeaan hankaloittavat huonot julkisen liikenteen yhteydet. Kati Rantala tapasi nuoret luonnon helmassa.

 • 17-vuotiaan Maisa Jorosen jäätelöpyörä oli tuttu näky Savonlinnassa viime kesän helteillä. Kaupungin ensimmäisen jäätelöpyörän idea on tuoda liikkuva jäätelökioski sinne, missä on ihmisiä. Jäätelöpyörästä saa myydä missä tahansa muualla paitsi ei muiden jäätelönmyyntipaikkojen vieressä. Jorosen polkupyörässä on pakastinkärry, josta hän myy eteläsavolaista Kyytselän täysmaitojäätelöä tötteröihin. Jäätelöpyörä valittiin vuoden parhaaksi 4H-yritykseksi 13–17-vuotiaiden sarjassa maaliskuun alussa.
  Kati Rantala tapasi Maisa Jorosen Savonlinnan torin liepeillä tuulen tuiverruksessa.

 • Savonlinnan Taitoluistelijat saa ensimmäistä kertaa järjestettäväkseen kulta- ja hopeafinaalit, joissa ikäluokkansa parhaat kilpailevat debytanteissa ja noviiseissa. Kisaviikonloppuna 16. - 17. maaliskuuta debytanteissa luistelee alle 13-vuotiaiden parhaimmisto ja noviisit-sarjassa alle 15-vuotiaiden ns. kansallisen sarjan parhaimmisto. Kilpailunjohtaja Johanna Silvennoinen (oik.) iloitsee uudesta aluevaltauksesta. Kati Rantala tapasi Silvennoisen ja valmentaja Jannika Paajasen (vas.) Talvisalon jäähallilla.

 • Mikkeliläinen Tuuli Vainio perusti Facebookiin Miun vanha Mikkeli -ryhmän vuoden 2018 syyskussa. Viiden kuukauden kuluttua jäseniä ryhmässä oli jo yli 5700. Suosio yllätti Vainion täysin. Sari Ursin haastattelee.

 • Yrttikouluttaja, tietokirjailija Satu Hovi hurahti luonnonyrtteihin kymmenisen vuotta sitten. Hovi on kirjoittanut aiheesta kirjoja ja lehtijuttuja, hän luennoi ja pitää kursseja yrttien käytöstä ja kotonaan hänellä on yrttitarha.
  Kati Rantala tapasi luonnonyrttineuvojan Olavinlinnassa.

 • 90-vuotisjuhlavuottaan viettävä Savonlinnan Pallokerho oli alun perin palloiluseura, jossa pelattiin jääpalloa, lentopalloa, jalkapalloa ja pesäpalloa. Jääkiekko tuli seuran ohjelmaan 1950-luvulla, ja SaPKo luopui muista lajeista 70-luvun alussa.
  Kati Rantala tutustui museoamanuenssi Anssi Taskisen opastamana juhlavuoden näyttelyyn "SaPKo 1929–2019 – Ei mikä tahansa kiekkoseura". Näyttely on avoinna Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa 3. marraskuuta asti.

 • Savonlinnalaisen Perhehotelli Hospitzin löytäminen reilu vuosi sitten marraskuussa oli hotellin valkealaiselle isäntäparille Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille melkoista kohtalon johdatusta, ja tähdet olivat kohdillaan monessakin mielessä. Ensi-ihastuksen jälkeen se vaati vain muutaman uusintakäynnin ja ensivaikutelman suoman tunteen testaamisen ennen lopullista päätöstä hotelliliiketoiminnan ostosta.
  Kati Rantala tapasi Kalevi Korjalan Itä-Suomen lauantailähetyksessä.

 • Savonlinnalaisen Maarit Juntusen vapaa-aika on kymmenisen vuotta hujahtanut kahden jääkiekkoilevan pojan harjoituksiin kuljettamisen ja ruokailuista huolehtimisen ympärillä.
  Äiti ja pojat asuvat kolmisin, ja vanhempi poika on vastikään täyttänyt 18 vuotta ja saanut ajokortin. Äiti päätti satsata omaan aikaansa ostamalla pojalleen syntymäpäivälahjaksi auton. Nyt poika ajaa itse harjoituksiin, ja äiti aikoo keskittyä liikuntaan ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Kati Rantala tapasi Maarit Juntusen Itä-Suomen lauantailähetyksessä.

 • Outi Öhman löysi oman tapansa harjoittaa joogaa Intiassa vuonna 2005. Nykyisin hän ohjaa joogaa omassa studiossaan Mikkelissä. Valaistumista Öhman ei ole kokenut, mutta jooga on vaikuttanut elämään kokonaisvaltaisesti tuomalla rauhaa. Toimittaja on Emilia Korpela.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä