Radio Suomi Mikkeli

Seikkailuleiri Skotlannissa sai nuoret huomaamaan, mikä Suomen maaseudulla on hyvin

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

EU-rahoitteisessa Amaze me Leader - Change Maker -hankkeessa nuoret pohtivat ratkaisuja siihen, miten maaseutu pysyisi elinvoimaisena. Hankkeessa ovat toista vuotta peräkkäin mukana juvalainen Katja Kervinen ja Kymenlaakson Iitistä lähtöisin oleva Leevi Lautala. Maria Bonnorin haastattelussa he kertovat, miksi maaseudun tulevaisuus kiinnostaa.

Kuva: Tiina Judén / Maaseutukuriiri. Kuvassa Katja Kervinen ja Leevi Lautala ovat rivien oikeassa reunassa.

Lähetykset

 • ke 26.9.2018 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Uudenvuodenlupaukset näkyvät piikkinä kuntokeskuksissa. Kuntoilukipinä saattaa lopahtaa yhtä nopeasti kuin on syttynytkin, sillä treenausinto voi olla aluksi liiankin kova. Savonlinnalainen Kati Kosonen on löytänyt terveemmän suhteen ja tasapainon kuntoiluun. Aiemmin hän meni salille, vaikka ei olisi jaksanut. Lempeys itseä kohtaan on tullut ajatusmaailman muuttumisen myötä. Kati Rantalan haastateltavina ovat kuntoliikkuja Kati Kosonen ja kuntokeskusyrittäjä Eero Piironen.

 • Savonlinna nousuun -juttusarjan yrittäjät luovat positiivisuutta ympärilleen vastapainona muun muassa opettajankoulutuslaitos OKL:n lakkauttamiseen liittyneelle negatiivissävytteiselle uutissyksylle. Kati Rantala tapasi Parasta Saimaalla -blogiin kirjoittaneet positiivarit Antti Naukkarisen, Jari Naukkarisen ja Niina Toivasen joulun kynnyksellä 19. joulukuuta.

 • Pauliina Töyrylä menetti lapsensa Sisun pideltyään vauvaa kerran sylisään. Suru on jotain, mitä ei pysty kuvittelemaan muut kuin sen kokeneet. Töyrylä kertoo oman tarinansa siitä, millaista on, kun oma vauva kuolee. Toimittaja on Emilia Korpela.

 • Vuoden 2019 alussa mikkeliläinen Sanna Timonen aloittaa ensimmäisenä naisena kenttärovastin tehtävät. Vaikka naiset ovat saaneet suorittaa asepalveluksen vuodesta 1995 alkaen, on heitä edelleen armeijassa vain noin kaksi prosenttia. Timonen on tottunut työskentelemään miesten keskellä sekä asepalvelusta suorittaessaan että sotilaspappina.

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Yrttikouluttaja, tietokirjailija Satu Hovi hurahti luonnonyrtteihin kymmenisen vuotta sitten. Hovi on kirjoittanut aiheesta kirjoja ja lehtijuttuja, hän luennoi ja pitää kursseja yrttien käytöstä ja kotonaan hänellä on yrttitarha.
  Kati Rantala tapasi luonnonyrttineuvojan Olavinlinnassa.

 • Mikkelin lukiolaiset julkaisevat omaa Progymnasma -lehteä. Tekijäjoukko on kasvanut 30-henkiseksi ja tämän vuoden alussa ryhmä alkoi julkaista kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän teemanumeron lisäksi nettilehteä. Keskustelussa mukana ovat toimittaja Noora Hakulinen, päätoimittaja Jyri Huttunen, kuvaaja-kuvittaja Lotta Rahikainen ja vastaava taittaja Noora Saksa. He vierailivat Yle Mikkelin iltapäivälähetyksessä Juuso Kääriäisen haastattelussa.

 • 90-vuotisjuhlavuottaan viettävä Savonlinnan Pallokerho oli alun perin palloiluseura, jossa pelattiin jääpalloa, lentopalloa, jalkapalloa ja pesäpalloa. Jääkiekko tuli seuran ohjelmaan 1950-luvulla, ja SaPKo luopui muista lajeista 70-luvun alussa.
  Kati Rantala tutustui museoamanuenssi Anssi Taskisen opastamana juhlavuoden näyttelyyn "SaPKo 1929–2019 – Ei mikä tahansa kiekkoseura". Näyttely on avoinna Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa 3. marraskuuta asti.

 • Savonlinnalaisen Perhehotelli Hospitzin löytäminen reilu vuosi sitten marraskuussa oli hotellin valkealaiselle isäntäparille Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille melkoista kohtalon johdatusta, ja tähdet olivat kohdillaan monessakin mielessä. Ensi-ihastuksen jälkeen se vaati vain muutaman uusintakäynnin ja ensivaikutelman suoman tunteen testaamisen ennen lopullista päätöstä hotelliliiketoiminnan ostosta.
  Kati Rantala tapasi Kalevi Korjalan Itä-Suomen lauantailähetyksessä.

 • Savonlinnalaisen Maarit Juntusen vapaa-aika on kymmenisen vuotta hujahtanut kahden jääkiekkoilevan pojan harjoituksiin kuljettamisen ja ruokailuista huolehtimisen ympärillä.
  Äiti ja pojat asuvat kolmisin, ja vanhempi poika on vastikään täyttänyt 18 vuotta ja saanut ajokortin. Äiti päätti satsata omaan aikaansa ostamalla pojalleen syntymäpäivälahjaksi auton. Nyt poika ajaa itse harjoituksiin, ja äiti aikoo keskittyä liikuntaan ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Kati Rantala tapasi Maarit Juntusen Itä-Suomen lauantailähetyksessä.

 • Outi Öhman löysi oman tapansa harjoittaa joogaa Intiassa vuonna 2005. Nykyisin hän ohjaa joogaa omassa studiossaan Mikkelissä. Valaistumista Öhman ei ole kokenut, mutta jooga on vaikuttanut elämään kokonaisvaltaisesti tuomalla rauhaa. Toimittaja on Emilia Korpela.

 • Laitaatsillan kenttä on talvisin Kostiaisen perheen ykköspaikka. SaPKon juniorijoukkueissa pelaavat veljekset, Tarmo (kuvassa oik.) ja Taisto, viettävät kaiken mahdollisen vapaa-aikansa ulkojäillä kotinsa lähellä. Kentän kunnossapito talkootyönä osoittaa, että vireällä asuinalueella koetaan vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kati Rantala tapasi Kostiaisen perheen ja Laitaatsillan kyläyhdistyksen hallituksen jäsenen Asko Koukkarin Laitaatsillan kentällä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä