Radio Suomi Mikkeli

Seikkailuleiri Skotlannissa sai nuoret huomaamaan, mikä Suomen maaseudulla on hyvin

 • 9 min
 • 1 kk 16 pv

EU-rahoitteisessa Amaze me Leader - Change Maker -hankkeessa nuoret pohtivat ratkaisuja siihen, miten maaseutu pysyisi elinvoimaisena. Hankkeessa ovat toista vuotta peräkkäin mukana juvalainen Katja Kervinen ja Kymenlaakson Iitistä lähtöisin oleva Leevi Lautala. Maria Bonnorin haastattelussa he kertovat, miksi maaseudun tulevaisuus kiinnostaa.

Kuva: Tiina Judén / Maaseutukuriiri. Kuvassa Katja Kervinen ja Leevi Lautala ovat rivien oikeassa reunassa.

Lähetykset

 • ke 26.9.2018 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Mikkelissä järjestettiin lokakuun 11. päivä tekoälyseminaari. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkö Mikko Lampi vieraili Sari Ursinin haastatttelussa.

 • Ympäristötietoisuus ja halu vähentää kemikaalien käyttöä ovat lisänneet vanhojen siivousmenetelmien suosiota. Esimerkiksi väkiviinietikkaa ja ruokasoodaa käytetään yhä useammin kemiallisten puhdistusaineiden sijaan. Mitä kaikkea voi elintarvikkeilla siivota, Tarja Nyyssönen lähti jututtamaan Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsästä.

 • Mäntyharjulainen Matti Paasonen on jo vuosia ennustanut vuoden sään keväällä pyytämänsä kutuahvenen selkäevästä. Tässä haastattelussa Sari Ursin käy Paasosen kanssa läpi, miltä näyttää loppuvuoden sää. Myrskyjä on koettu tänä syksynä jo pari kappaletta, vieläkö on lisää luvassa?

 • Syyskuussa Mikkelin teatterissa kantaesitetään Are Nikkisen kirjoittama Haukivuoren Houdini –näytelmä. Se kertoo haukivuorelaisesta Aimo Leikaksesta, joka oli itseoppinut illusionisti, kahlekuningas ja akrobaatti. Leikaksen repertoaariin kuului hengenvaarallisia temppuja kuten hirtto, giljotiini ja venäläinen ruletti, joka lopulta vei häneltä hengen 29-vuotiaana. Maria Bonnorin haastattelussa Are Nikkinen kertoo, miten kiinnostui kirjoittamaan Leikaksen elämäntarinan.

  Kuva: Pihla Liukkonen. Kuvassa Houdini (Ismo Sievinen) ja Aimo Leikas (Manoel Pinto).

 • EU-rahoitteisessa Amaze me Leader - Change Maker -hankkeessa nuoret pohtivat ratkaisuja siihen, miten maaseutu pysyisi elinvoimaisena. Hankkeessa ovat toista vuotta peräkkäin mukana juvalainen Katja Kervinen ja Kymenlaakson Iitistä lähtöisin oleva Leevi Lautala. Maria Bonnorin haastattelussa he kertovat, miksi maaseudun tulevaisuus kiinnostaa.

  Kuva: Tiina Judén / Maaseutukuriiri. Kuvassa Katja Kervinen ja Leevi Lautala ovat rivien oikeassa reunassa.

 • Mikkelin teatterissa saa syyskuussa kantaesityksensä Veera Tyhtilän kirjoittama Voodooluu. Näytelmä kertoo lapsiperheestä, joka elää pahinta kaaosvaihetta: on 6- ja 4-vuotiaat lapset ja istuimessa kiljuva vauva, vanhemmilla rahat loppu ja paineita töissä ja parisuhteessa. Maria Bonnorin haastattelussa Veera Tyhtilä kertoo, miksi halusi kirjoittaa tästä aiheesta.

  Kuva: Jere Lauha

 • Esikoisromaanissaan Ainoa Taivas mikkeliläinen Essi Ihonen kirjoittaa Ainosta, joka pyristelee irti lestadiolaisesta yhteisöstä ja ankaran isän vallasta. Aino ei halua olla vain tytär, vaimo tai äiti, vaan löytää oman polkunsa elämässä. Maria Bonnorin haastattelussa Essi Ihonen kertoo, miten tämä valikoitui hänen kirjansa aiheeksi.

  Kuva: Otto Virtanen / WSOY

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä