Radio Suomi Mikkeli

Seikkailuleiri Skotlannissa sai nuoret huomaamaan, mikä Suomen maaseudulla on hyvin

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

EU-rahoitteisessa Amaze me Leader - Change Maker -hankkeessa nuoret pohtivat ratkaisuja siihen, miten maaseutu pysyisi elinvoimaisena. Hankkeessa ovat toista vuotta peräkkäin mukana juvalainen Katja Kervinen ja Kymenlaakson Iitistä lähtöisin oleva Leevi Lautala. Maria Bonnorin haastattelussa he kertovat, miksi maaseudun tulevaisuus kiinnostaa.

Kuva: Tiina Judén / Maaseutukuriiri. Kuvassa Katja Kervinen ja Leevi Lautala ovat rivien oikeassa reunassa.

Lähetykset

 • ke 26.9.2018 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Vuoden 2019 alussa mikkeliläinen Sanna Timonen aloittaa ensimmäisenä naisena kenttärovastin tehtävät. Vaikka naiset ovat saaneet suorittaa asepalveluksen vuodesta 1995 alkaen, on heitä edelleen armeijassa vain noin kaksi prosenttia. Timonen on tottunut työskentelemään miesten keskellä sekä asepalvelusta suorittaessaan että sotilaspappina.

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Kassalla olevat myyjät tulevat usein ulkonäöltään tutuksi, mutta emme tiedä heistä juuri mitään. Mikkeliläinen Satu Pyykkönen on ollut töissä kaupoissa seitsemän vuotta ja hänen vahvuuksiinsa kuuluu ihmisten kanssa puhuminen. Siksi Pyykkönen on loistava henkilö kertomaan, tarvitseeko kassatyöntekijän olla aina iloinen ja millaisista asioista asiakkaat hänen kanssaan juttelevat. Emilia Korpela haastattelee.

 • Ympäristötietoisuus ja halu vähentää kemikaalien käyttöä ovat lisänneet vanhojen siivousmenetelmien suosiota. Esimerkiksi väkiviinietikkaa ja ruokasoodaa käytetään yhä useammin kemiallisten puhdistusaineiden sijaan. Mitä kaikkea voi elintarvikkeilla siivota, Tarja Nyyssönen lähti jututtamaan Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsästä.

 • Mäntyharjulainen Matti Paasonen on jo vuosia ennustanut vuoden sään keväällä pyytämänsä kutuahvenen selkäevästä. Tässä haastattelussa Sari Ursin käy Paasosen kanssa läpi, miltä näyttää loppuvuoden sää. Myrskyjä on koettu tänä syksynä jo pari kappaletta, vieläkö on lisää luvassa?

 • Syyskuussa Mikkelin teatterissa kantaesitetään Are Nikkisen kirjoittama Haukivuoren Houdini –näytelmä. Se kertoo haukivuorelaisesta Aimo Leikaksesta, joka oli itseoppinut illusionisti, kahlekuningas ja akrobaatti. Leikaksen repertoaariin kuului hengenvaarallisia temppuja kuten hirtto, giljotiini ja venäläinen ruletti, joka lopulta vei häneltä hengen 29-vuotiaana. Maria Bonnorin haastattelussa Are Nikkinen kertoo, miten kiinnostui kirjoittamaan Leikaksen elämäntarinan.

  Kuva: Pihla Liukkonen. Kuvassa Houdini (Ismo Sievinen) ja Aimo Leikas (Manoel Pinto).

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä