Metsäradio.

Pallaksen Mangivaaran ikivanhat männyt

 • 10 min
 • toistaiseksi

Lakkapäitä ja aihkimäntyjä - vanhoja mäntyjä ei ole Lapissa liikaa, ja siellä kulkiessa tekee melkein mieli nostaa hattua sitkeille ikihongille, jotka sinnittelevät säässä kuin säässä vuodesta ja jopa vuosisadasta toiseen. Suomalaisen myyrätutkimuksen grand old man, tutkimusprofessori Heikki Henttonen on kulkenut Lapin metsiä koko pitkän uransa ajan. Pallastunturin kupeessa sijaitsevan Mangivaaran männyt kiinnittivät hänen huomionsa jo liki 50 vuotta sitten. Vaaran rinteillä kasvavat metsien jättiläiset ovat pysyneet tanakasti paikallaan satoja vuosia, vaikka ympäriltä on kasvanut ja kuollut vuoron perään muita puulajeja. Toimittaja: Anna-Kaisa Brenner / Yle - Kuva: Pekka Kauranen

Lähetykset

 • ke 26.9.2018 20.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Metsäradion Joulupuuillassa puhuttiin joulukuusen matkasta kuluttajalle, sen kasvatuksesta sekä hyvän puun tunnistamisesta ennen ostopäätöstä. Studiossa aiheesta keskustelivat professori Kari Mielikäinen ja joulukuusiviljelijä Teemu Saarinen. Toimittajina olivat Olli Ihamäki ja Markus Turunen.

 • Minkälaiset asiat lapsia kiinnostavat metsässä? Lapsuustutkija Riikka Hohti järjesti lapsille Helsingin Kivinokan vanhassa metsässä valokuvausretken, jonka ideana oli että lapset kuvaavat itse metsää ja alueen ympäristätaideteoksia. Kivinokan metsäretkellä olivat mm. Touko, Jalo, Tilda, Leona, Vilma ja Emmi. Minna Pyykkö kävi seuraamassa metsäretkeä. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Oletko koskaan ihmetellyt, onko ontoissa puissa enää elämää? Kaupunkipuistojen ontot puut ovat jatkuvan tarkkailun alla, mutta luonnonmetsissä ne saavat seistä omassa rauhassaan. Ja elämäähän näistä sinnittelijöistä löytyy - ihan koko puun pituudelta. Etelä-Suomessa on ollut nyt loppuvuodesta melko lämpimiäkin päiviä, joten ontoissa puissa on käynyt vielä melkoinen kuhina. Hyönteisharrastaja Petri Ahlroth ja toimittaja Anna-Kaisa Brenner menivät Espooseen Natura-alueeseen kuuluvalle Fiskarsinmäelle, jossa sijaitsee paikallisten hyvin tuntema valtavankokoinen ontto lehmus. Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

 • Lohjansaaressa sijaitseva tammipuu on noussut valtakunnantason julkkikseksi. Kyseessä on satoja vuosia vanha vaikuttava puu, joka kasvaa melkolailla piilossa. Tunnelma kallion päällä kasvavan monihaaraisen puun äärellä on suorastaan maaginen, kuten kohta kuullaan. Paavolan tammen nosti muutama vuosi sitten erikoisen kiinnostuksen kohteeksi some, siis nettimaailma. Ensimmäiseksi siitä kertoi retkipaikka.fi-sivusto. Ja tästä koko homma repesi. Nyt Metsäradio esittelee tämän salaperäistä voimaa huokuvan tammipuun ja kertoo lisäksi sen tarinan nettiympäristössä. Seuraavan haastattelun jälkeen ei kukaan voi vähätellä netin voimaa. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki kävi tutustumassa tammeen Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntijan Anne Rautiaisen opastuksella. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Ähtäri Zoon Pandatalo, Snowpanda House on näyttävä kokonaisuus. Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen huippuasiantuntijat totesivatkin marraskuun 2017 tarkastuksessaan rakennuksen ja ulkotarhat parhaiten toteutetuiksi Kiinan ulkopuolella. Snowpanda House kätkee sisäänsä pandojen katselutilan, jossa pandoja pääsee katsomaan niiden touhutessa sekä ulko- että sisätarhoissa. Ähtäri Zoon intendentti Mauno Seppäkoski ja luontotoimittaja Juha Laaksonen olivat katselemassa näitä kuuluisia pandoja. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Voiko marraskuisessa metsässä kokea samaa hurmaa kuin heinäkuussa? Toimittaja Hannamari Vallila lähti kavereidensa kanssa maastopyöräilemään kaupunkimetsään. Retkestä tulikin pelkoja uhmaava kokemus. Kuva: Hannamari Vallila / Yle

 • Metsäradio piipahti Heinävedellä, Etelä-Savon metsäpitäjässä, tapaamassa ikänsä metsätöitä tehnyttä Mauno Räsästä. Räsänen on yhtenä suurimpana ponnistuksenaan siirtänyt omalle tilalleen Koskijärven rantaan Luutsalon saaresta jättimäisen metsäkämpän, johon hän on kerännyt suuren määrän erilaista vanhan ajan metsätyökalustoa. Mauno Räsäsen urakka on ollut poikkeuksellisen suuri - se kestikin puoli vuosikymmentä. Maunon kämpässä kävijä pääsee aistimaan ne olosuhteet, joissa mennen ajan työteliäät metsätyömiespolvet asuivat. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki kuuli Maunosta ja kämpästä, eikä häntä sen jälkeen mikään estänyt lähtemästä tutustumaan Varistaipaleen kanavan naapurissa sijaitsevaan nähtävyyteen. Kuva: Olli Ihamäki Yle

 • Kyl mä sanoisin, että kun mä oon montaa asiaa harrastanut niin tää on se harrastus mistä mä en tuu koskaan luopumaan. Et se avaa niin uuden näkökulman tähän maailmaan ja vie niin ihmeellisiin paikkoihin, kertoi pitkän linjan lintuharrastaja Matti Nieminen. Metsäradiossa 13- vuotias TET- harjoittelija Joose Laaksonen kävi kyselemässä pitkän linjan lintuharrastajalta ja Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Niemiseltä, miten hän aikanaan lapsena innostui linnuista. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Toimittajat Hannamari Vallila ja Kukka Ström lähtivät jahtaamaan loppusyksyn sieniä. Haaveissa oli löytää kolme marraskuussa kasvavaa metsän herkkua. Kuva: Kukka Ström / Yle

Klipit

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä