Radio Suomi Helsinki

Linda eli subutex-riippuvaisena väkivaltaisessa suhteessa – rap-musiikki auttoi kuiville, tarina nyt valkokankaalla

 • 10 min
 • toistaiseksi

Noin viisi vuotta sitten elokuvaohjaaja Selma Vilhunen ja tuottaja Elli Toivoniemi lukivat lehdestä jutun Linda-Maria Roineen elämästä. Subutex-riippuvainen ja väkivaltaisessa parisuhteessa henkensä edestä pelännyt nainen pääsi takaisin kiinni elämänsyrjään rap-musiikin avulla. Lindasta tuli gangstarap-artisti Mercedes Bentso, jonka teksteissä puhutaan alistettujen naisten asemasta ja elämästä narkkaripiireissä.
Vilhunen ja Toivoniemi kiinnostuivat aiheesta ja pyysivät Aino Sunia ohjaajaksi dokumenttielokuvaan, joka käsittelee Linda-Maria Roineen elämää. Viimeisin käänne kokonaisuudessa on Lindan tuore parisuhde kahdesta murhasta elinkautista vankeustuomiota istuvan Jannen kanssa.
Nyt elokuva on valmis, sen ensi-ilta on perjantaina Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvajuhlilla.
Vesa Marttinen tapasi ohjaaja-käsikirjoittaja Aino Sunin ja elokuvan päähenkilön Linda-Maria Roineen.

Lähetykset

 • to 27.9.2018 7.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Sini Savolainen ohjaa koko kesän Paloheinässä kahvakuulatreenejä sekä maastopyöräilyä. Suomen Latu on näin ulottamassa toimintaansa ympärivuotiseksi.
  Kahvakuula siksi, että kun nyt ihmiset on saatu kävelemään, sauvakävelemään, hölkkäämään ja ihan juoksulenkeille on lihashuolto jäänyt taka-alalle.
  Lopuksi pääsemme kuuntelemaan, mitä on BMX pyöräily, jota voi harrastaa kahdella radalla pääkaupunkiseudulla. Jutussa vieraillaan Fillaristara kilpailun tiimoilta Kivelän radalla, jonka perustaja Karoliina Laakkonen kertoo tästä vauhdikkaasta pyörälajista. Toimittajana on Petri Rinne.

 • Suomessa on 311 kuntaa, joista jokainen haluaa houkutella uusia asukkaita ja turisteja erilaisten mainoskampanjojen avulla.
  Tuorein villitys alalla on somevaikuttajien rekrytoiminen: esimerkiksi Hyvinkään kaupunki on palkannut kaksi suosittua bloggaajaa ja somevaikuttajaa asumaan Hyvinkäälle yhden kuukauden ajaksi. Natalia Salmela ja Esko Kyrö ja muuttivat Hyvinkäälle 20. toukokuuta, ja Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen piipahti paikan päällä.
  Hyvinkään kehittämispäällikön Tiia Viljasen mukaan kirjoittajat saavat esittää Hyvinkäätä kohtaan myös kritiikkiä, mutta silloin kaupungilla on peiliin katsomisen paikka. Natalia Salmela arvelee, että juuri hänet on valittu tehtävään sillä oletuksella, että hän todennäköisesti myös viihtyy ja pitää näkemästään.

 • Sunnuntai-iltana koitti Tapio Lehtisen, 61, perheessä iloinen jälleennäkeminen. Lehtinen purjehti Suomen aikaa iltayhdeksän kieppeillä maaliin 322 päivää kestäneeltä yksinpurjehdukseltaan maailman ympäri.
  Lehtinen osallistui Golden Globe Raceen, joka käytiin 50 vuoden takaisilla olosuhteilla. Veneiden piti esimerkiksi olla 1960-luvulla suunniteltuja, kilpailussa ei saanut käyttää moderneja navigointilaitteita, eikä maissa saanut käydä kertaakaan purjehduksen aikana.
  Suomalainen saavutti maalin viidentenä, viimeisenä loppuun asti jatkaneista purjehtijoista. Toimittaja Paavo Häikiö tavoitti Tapion heti maaliin tulon jälkeen.

 • Jari Rättyä & Käärmekeitto on vuonna 2011 perustettu yhtye, joka kutsuu musiikkiaan nimellä maailmanblues. Astetta eksoottisemmista kielisoittimista ja tanakasta livemeiningistä tuttu kokoonpano on voittanut Radio Suomen Levylautakunnan jo kahdesti ja keikkaillut tasaiseen tahtiin ympäri Suomea. Parhaillaan yhtye työstää neljättä pitkäsoittoaan.
  Levyltä julkaistulla uudella Elukkalaulu-kappaleellaan yhtye ohjaa huomiota tuotantoeläinten julmaan kohteluun. Bändin nokkamies, lauluntekijä Jari Rättyä kävi Anna Keräsen ja Paavo Häikiön vieraana Radio Suomen iltapäivässä.

 • Pieni muovinen purjevene ja mies nimeltä Kari Nurmi.
  Siinä on yhtälö, joka seilannut kuukausitolkulla Atlantilla Amerikkaan ja takaisin. Samainen yhtälö on käynyt kiertämässä myös huippuvuoria. Samaisella reissulla Kari ajautui myös melko kiperään tilanteeseen jääkarhun kanssa.
  Mikä ajaa miestä astumaan pieneen purjeveneeseen ja huimiin seikkailuihin kerta toisensa jälkeen?
  Maija Ilmoniemi tapasi elämäntapapurjehtija Kari Nurmen.

 • Asiat muuttuvat sen mukaan, millä kielellä ajattelee. Se on paitsi filosofinen ja ontologinen asia, myös erittäin keskeinen kirjallisuuden teema.

  Käännöksessä joutuu tekemään suuria ratkaisuja - kääntäjällä on hirveästi vastuuta ja valtaa. “Miten suomalainen ajattelee tämän asian, miten suomalainen tunnistaa nämä piirteet? Ja sen voi todella mokata.”

  Aleksis Salusjärvi on kirjallisuuskriitikko, Kiiltomato-verkkolehden päätoimittaja sekä kulttuuritoimittaja. Hänet nähdään 17.-18. toukokuuta 2019 järjestettävän Helsinki Lit -kkäännöskirjallisuusfestivaalin televisioinnissa. Tapahtuman keskustelut ovat katsottavissa täältä: https://areena.yle.fi/1-3456518

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Palindromi on yhden tai useamman sanan muodostama kokonaisuus, joka on sama sekä etu- että takaperin. Suomenkielisten palindromien laatimisen ilmaherruus on jo vuosikymmenten ajan ollut Alivaltiosihteerit-huumoriryhmän hallussa.
  Eikä sanaseppoilun riemu ota laantuakseen: Simo Frangénin ja Pasi Heikuran toukokuussa 2019 ilmestynyt teos ABCBA-kirja – Alivaltiosihteerin palindromiopas (Otava) opastaa seikkaperäisesti, miten palindromi tehdään.
  Herrat kävivät Radio Suomen iltapäivässä Anna Keräsen ja Paavo Häikiön vieraina puhumassa palindromeista. Haastattelun lopuksi myös toimituksen oma ”divaritason palindromien laatija” Vesa Marttinen pääsi kokeilemaan kynänsä terävyyttä mestarien seurassa.

 • Maailman suurimpiin viihdealan toimijoihin kuuluva nykysirkus Cirque du Soleil saapui alkuviikosta Helsinkiin Toruk – The First Flight -esityksensä kanssa. Kiertuehenkilökuntaan kuuluu 112 ihmistä 25 eri maasta, ja hieman yllättäen tekijöiden joukosta löytyy myös yksi suomalainen.
  Helsingissä syntynyt ja 13-vuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut Matias Yläkotola vastaa Toruk-kiertueella akrobaattien käyttämistä telineistä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi seuraamassa esityksen valmistelua Helsingin Areenalla ja tapasi Matias Yläkotolan.

 • Radio Suomen aamulähetys tehtiin 13.5.2019 Helsingin uimastadionilta. Lähetyksessä kuultiin pitkän linjan pellehyppääjän, Sami Sillgrenin eli Aurajoen Tarzanin, mietteitä pellehypyistä sekä tietenkin itse hyppy. Toimittajina OP Kursi ja Olli Aimola.

 • “Ei tarvitse mennä ajassa kovin kauas, kun ollakseen älykäs, viisas ja harkitseva piti ehdottomasti olla introvertti.”

  Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan ympäristön vaatimukset sosiaalisuudesta ovat muuttuneet kohtalaisen lyhyessä ajassa. Ujous taas on biologinen piirre, joka ei ole muuttunut miksikään, mutta ihmiset kokevat enenevässä määrin olevansa ujoja. Miksi? Ja mistä me puhumme, kun puhumme introverteistä ja ujoudesta?

  Liisa Keltikangas-Järvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen edelläkävijöitä ja kirjoittanut aiheesta useita tietokirjoja. Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Maailma on täynnä muusikoita ja muusikonalkuja, jotka haluavat saada sen yhden jättihitin ja elättää itsensä musiikin avulla. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, vaikka Youtuben kaltaisten julkaisualustojen kautta yleisöjen löytäminen pitäisi olla helpompaa kuin koskaan.
  Porvoolainen Miika Mettiäinen on julkaissut omaa pianomusiikkiaan Youtubessa jo kymmenisen vuotta. Hänellä on plakkarissa myös ihan oikea miljoonahitti, ja tämän kappaleen anatomiaan Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tutustui tarkemmin.

 • Espoolaislähtöinen Taavi Oramo edustaa Y-sukupolven lahjakkaita muusikkoja, jotka tekevät yhtaikaisesti uraa monilla musiikin aloilla ja eri taiteenlajien edustajien kanssa. Hän on kapellimestari, laulaja, klarinetisti ja tietokonemuusikko. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian orkesterinjohtamisen linjalla Atso Almilan johdolla. Oramo esiintyy aktiivisesti myös soolo- ja ensemblelaulajana ja hän on tuottanut lukuisia tapahtumia, kuten Eloa-festivaalia vuosina 2015-17.

  Kapellimestaridebyyttinsä Oramo teki Tapiola Sinfoniettan johtajana marraskuussa 2017. Vuoden 2018 keväällä hän pääsi johtamaan ensimmäisen kerran Radion sinfoniaorkesteria.

  Olli Aimola haastattelee Taavi Oramoa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä