Luomiskertomus

Lauantaisin klo 10.15, Yle Radio 1

Luomiskertomus on ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Ohjelmaa toimittavat Anna Tulusto ja Kaisa Pulakka.

Jaksot

 • Alkukuvat pojasta kerrostalon pihalla ja aikuisesta miehestä luostarissa synnyttivät Adèlen kysymyksen. Joel Haahtelan 11. kirja kertoo miehestä, joka tutkii Pyreneillä luostarissa pyhimystarinaa ja käy läpi elämäänsä. Haahtela kirjoitti kirjaa elämänvaiheessa, jossa hän oli liittymässä ortodoksiseen kirkkoon. Luetut kirjat veivät tekstiä eteenpäin, mutta niin myös musiikki, joka “oli kuin taivaasta”. Haahtela kertoo Anna Tuluston haastattelussa, että surun jatkumoa ja ihmeen mahdollisuutta pohtivan kirjan kirjoittamisessa oli jotain ihmeen kaltaista, vaikka tarina meinasikin välillä kääntyä väärään suuntaan.

 • Miki Liukkosen Hiljaisuuden mestari on hauska ja vakava romaani kohtaamisen vaikeudesta ja sanoista, jotka ovat romahtamisalttiita siltoja. Kaisa Pulakan haastattelussa Miki Liukkonen kertoo, miksi romaani on täynnä alaviitteitä ja mikä sai kirjailijan jatkamaan kirjoittamista silloinkin, kun oma psyykkinen hyvinvointi oli vaakalaudalla. Liukkonen paljastaa myös, miksi Hiljaisuuden mestari on omistettu hänelle itselleen

 • Juha Siron kuudes romaani Yllämme kaartuva taivas pohtii hyvän ja pahan kysymyksiä. Siro kertoo, että romaanin sai alkunsa jo yli kymmenen vuotta sitten, kun Siro vieraili Athos-vuoren luostariyhdyskunnassa, mutta vielä silloin kirjailija ei ollut valmis tarttumaan aiheeseen. Kaisa Pulakan toimittamassa Luomiskertomus-ohjelmassa Siro pohtii uskontojen merkitystä maailmalle ja Fritz Langin Metropolis-elokuvan yhtäläisyyksiä tähän päivään. Siro myös paljastaa olevansa Euroopan hitain kirjoittaja, mutta kirjoitusvireeseen auttaa ns. "Perse penkkiin -metodi.

 • Epärointejä oli aluksi Pirkko Saision kielletty hedelmä. Kirjailija oli luvannut läheisilleen pitää ison teatterityön jälkeen taukoa kirjoittamisesta, mutta voimakas elämys, jonka musiikkiesitys synnytti, pakotti hänet kirjoittamaan. Saisio kirjoitti ensin hieman salaa. Proosakokoelma Epäröintejä - tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä testaa paitsi kirjoittajaansa, myös lukijaa. Se on vaihtoehtojen kirja. Luomiskertomuksen on toimittanut Anna Tulusto.

 • Natalia kutsui Laura Lindstedtin kirjoittamaan tarinaansa. Ystäväni Natalia on Lindstedtin kolmas romaani, joka kertoo seksuaalisuutensa kanssa pulmailevasta naisesta ja intensiivisestä terapiajaksosta. Eräänä kirjoituskesänä kirjailijan sydän alkoi hakata ja näkö sakata, kunnes hän huomasi vievänsä tarinaa väärään suuntaan. Laura Lindstedt kertoo Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa myös siitä, miten ranskalaisen taiteilijan Niki de Saint-Phallen käsialaa muistuttava teksti päätyi uuden romaanin sivulle.

 • Johanna Laitila halusi kirjoittaa kielen ja ruumiin kytköksistä. Isovanhempien tarinat sodasta, mieleen noussut kuva kahdesta vanhasta toisiaan rakastavasta naisesta ja Edith Södergranin ja Aaro Hellaakosken runot ovat aineksia, joista syntyi Laitilan Tornionjokilaaksoon sijoittuva esikoisromaani Lilium regale. Laitila kirjoitti kirjaansa Skotlannissa ollessaan siellä väitöskirjatutkijana. Lilium regalesta tuli myös matka esikoiskirjailijan äidinkieleen. Luomiskertomuksen on toimittanut Anna Tulusto.

 • Emma Puikkonen halusi kuvata, millaista on olla vanhempi maailmassa juuri nyt. Lehtijuttu maapallon tilasta toimi sytykkeenä ilmastoahdistukseen sairastuvasta äidistä kertovalle romaanille Lupaus. Puikkosen viidennen romaanin syntyprosessiin kuuluvat myös tietokirja ilmastoahdistuksesta, videot Grönlannin sulavista jäätiköistä, kuvat Tšernobylin ydinvoimala-alueen kasveista ja kirjailijan pohdinta siitä, mitä voimme luvata lapsillemme. Luomiskertomuksen on toimittanut Anna Tulusto. (kuva: Pertti Nisonen)

 • Heikki Kännö kirjoitti yli kymmenen vuotta, heitti välillä roskiin monien vuosien kirjoitustyöt, luki pinoittain kirjoja ja palkittiin Runeberg-palkinnolla. Kännön toinen romaani Sömnö on sukukronikka, taiteilijaromaani ja aikamatka. Kirjassa on 150 vuotta historiaa, kymmeniä henkilöitä, salaseuroja ja mystiikkaa, taideteoksia ja paikkoja Afrikan Kongosta Ruotsin saaristoon. Kännö kertoo Anna Tuluston haastattelussa, millainen Sömnön syntyprosessi oli ja paljastaa mitä tekemistä säveltäjä Richard Wagnerilla ja runoilija Pentti Saarikoskella on tämän tarinan kanssa. (kuva: Helena Kulmala)

 • Kansallinen herätys on dokumentaarista fantasiaa siitä, miten viha muuttuu väkivallaksi. Aleksanteri Kovalaisen toinen romaani kuvaa suomalaista äärioikeistoa. Kesällä 2015 kirjailija huomasi roikkuvansa netissä ja yhdisteltyään dokumentaarista aineistoa fiktioon ja syntyi romaani, jonka sävy on dystooppista satiiria. Rankan aineiston ja aiheen kanssa työskenteleminen pakotti Kovalaisen välillä tuijottamaan merta, mutta herätti myös toiveen, että taiteen avulla voisi puuttua radikalisoitumisen ongelmaan. Sibeliuksella ja saunallakin on roolinsa tässä Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa.

 • Delfiinimeditaatio ja muita novelleja on kirja, jonka syntyyn vaikuttivat myös Freud ja Jung. Harry Salmenniemi luki paljon tuli tutustuneeksi myös itseensä kirjoittaessaan toista novellikokoelmaansa. Kirjan teemat ovat vakavia: Salmenniemi kirjoittaa mielenterveydestä ja poliitikkojen jaksamisesta, mutta kokonaisuudessaan teos on karnevalistinen. Kirjailija kertoo Anna Tuluston haastattelussa "mökkihöperön hullun projektista", joka ei ainakaan vielä tullut täysin valmiiksi.

 • Sik-sak -virkkeitä, lempeää ironiaa ja rivien välissä olevia asioita. Esimerkiksi näitä elementtejä on kääntäjä Arja Pikkupeuran suomentamassa venäläisen Ljudmila Ulitskajan kertomuskokoelmassa Meidän tsaarimme väkeä. Venäjän menestyneimmän kirjailijan teoksista Pikkupeura on suomentanut jo seitsemän. Hän on oppinut, että kun suomentaa kaksi tuntia, kuluu sama aika palatakseen itseensä, sillä kääntäjä menee toisen ihmisen pään sisään. Luomiskertomuksen on toimittanut Anna Tulusto.

 • Heini Junkkaalan Kymmenen tikkua laudalla on tarina 10-vuotiaasta Annasta, mielikuvituksen voimasta ja vanhemmista, jotka eivät puhu toisilleen. Teatterikorkeakoulun kurssi 2000-luvun alussa, lastennäytelmä vuonna 2008, lapsipäähenkilön pään sisään meneminen ja äidiksi tuleminen ovat asioita, joista syntyi herkkä lastenromaani. Oleellisinta Junkkaalalle oli kuitenkin löytää lapsi itsessään. Dramaturgi ja näytelmäkirjailija kertoo Anna Tuluston haastattelussa myös, miten draama muuttuu proosaksi ja kuinka hän tavoitti lapsen ajattelun.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä