Jari Sarasvuo

"Työpaikkaa ei saa hakemuksia lähettämällä."

 • 1 h 35 min
 • toistaiseksi

Ihminen, joka onnistuu työssään elää pidempään. Älä kuitenkaan loukkaannu noiden onnekkaiden elämästä, koska he kustantavat suurelta osin myös sinun elämäsi.

Elämä myös maksaa sen hinnan, jonka työ kustantaa. Pysyvä onni johtuukin kyvystä hallita olosuhteita.

Anna minulle mahdollisuus, niin selitän miten saat työpaikan ja mikä on elämän tarkoitus.

Me pystymme!

Lähetykset

 • ma 15.10.2018 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Elämämme on tarina suhteesta epäonnistumiseen. Ydin epäonnistumisen korjaamiseksi on palautteen käsittely.

  Sata vuotta sitten lentäminen oli kuolemanvaarallista puuhaa. Tänä päivänä kaupallinen lentäminen on turvallisin tapa siirtyä paikasta toiseen. Terveydenhuollossa samanlaista kehitystä ei ole tapahtunut. Miksi? Koska terveydenhuollossamme on yli-ihmisen egon synnyttämä systeemitason virhe.

  Ystävä. Jos virheiden opetukset ohitetaan, niin syntyy suljettu silmukka. Tällainen täydellisyyspeli pettää kaikki.

 • Äänestin eilen vaaleissa ensimmäistä kertaa tyhjää, koska emme uskalla tehdä sitä mikä olisi heikkojen etujen mukaista. Olemme orjakansa, joka tottelee parempiaan.

  Valtiosäännön mukaan valta kuuluu kansalle, mutta tosiasiassa valtaa pitävät puolueet, työmarkkinajärjestöt ja media. Tosiasiat vatkataan kielipelillä valheelliseksi vaahdoksi.

  Ystävä. Käytä järkeäsi. Jos ymmärryksemme yhteiskunnallisista järjestelmistä on puutteellista, niin homma romahtaa.

 • Menemme kiihtyvällä tahdilla kohti sellaista tulevaisuutta, jossa ei tarvitse käydä töissä tai olla hyvä työssään voidakseen elää, asua, harrastaa tai matkustaa aikaisempiin sukupolviin katsottuna aika lailla vapaasti.

  Tulevaisuudessa olemme yhä vähemmän riippuvaisia ajan, paikan ja resusrssien kahleista.

  Rakas ystävä meistä tulee yhtä. Ihmiskunta muodostaa tulevaisuudessa superorganismin.

 • Olemme unohtaneet voimamme. Helppous on tehnyt meistä heikkoja ja hauraita. Mukavuus on addiktio ja minunkin selkärankani on kuin vettynyttä vohvelia. Aika opettaa pelkäämään rajoja.

  Käsityksemme kivusta on pinnallinen. Kaikkea kipua ei ole tarkoitus poistaa eikä kipua ole pakko totella.

  Ystävä. Meidän pitää mennä kyykkyyn ja uskaltaa ponnistaa luottaen siihen, että tehty työ kantaa.

 • Feminismi on yksi ihmiskunnan historian tärkeimpiä liikkeitä. Jokaisen asema maailmassa paranee, kun naisten valta lisääntyy. Siksi #metoo on perusteltu ja välttämätön. Ihmistä pitää moittia, jos siihen on aihetta. Moitteita kuitenkin satelee sellaisillekin henkilöille, jotka eivät ole syytteitä ansainneet.

  Kun väärässä paikassa avaa suunsa, niin empire strikes back.

  Olen julistanut olevani feministi, mutta en ole asiasta enää varma. Viimeisen vuoden aikana olen taantunut tasa-arvon kannattajaksi.

 • Tämä on sadas radiomonologini. Karvat nousevat pystyyn. Olen sinulle sen velkaa, että puhun totta.

  Meillä on mahdollisuus vielä estää kystinen tuho. Tarvitsemme kuitenkin viisautta enemmän kuin koskaan aiemmin ja viisaus edellyttää vuorovaikutusta. Siksi haluan, että jokaisesta tämän ohjelman kuuntelijasta tulee huoneensa viisain ihminen.

  Ystävä. Elämäsi syvimmät merkitykset löytyvät siltä polulta, jolta löydät omat lahjasi. Elämän tarkoitus syntyy siitä, että annat lahjasi muille.

 • Kaikki hetket eivät ole merkityksellisiä, mutta silti Suomessa ajatellaan, että vain tehokkuus on totta. Aina ei kuitenkaan voi elää maksimiteholla. Siksi meidän tulee keskittää energiamme.

  Unelmat voivat eheyttää, mutta useimmiten ne hajoittavat. Yleisin ongelmamme kuitenkin on, että meillä ei ole mitään tavoitteita.

  Elämämme muodostuu siitä mihin keskitymme. Keskittyminen onkin avain merkitykselliseen elämään.

  Ystävä. Koska pyydän parempaa, pystyn parempaan.

 • Maailma on asiantuntijoiden hallussa ja se on ongelma. Miksi? Koska asiantuntijat pyrkivät välttämään riskejä, mutta tulevat steriloinnillaan itse asiassa synnyttäneeksi vielä isompia riskejä.

  Asiantuntijat ovat vaarassa jäädä älykkyytensä ansaan. Varsinkin jos alalla on paljon sääntelyä siitä, kuka on kelvollinen tekemään työn, viisaus loistaa usein poissaolollaan. Meillä on tapana tukeutua kaverin tietämättömyyteen.

  Ymmärrän riskit, mutta haluan silti puhua asiantuntijavallan kyseenalaistamisen puolesta. Ystävä. Jotenkin meidän pitäisi onnistua säilyttämään amatöörin rakkaus tekemisessämme.

 • Olen puhunut addiktiosta omakohtaisesti kaksi kertaa aiemminkin ja se on synnyttänyt reaktion, joka on kantanut tähän päivään asti. Nyt on addiktio-trilogiani kolmannen osan vuoro.

  Heikkoudesta on tehty yhteiskunnassa rikos. Haluamme kostaa ja rangaista ihmistä virheistä. Ja silti halu päihtyä on luonnollista. Meillä on tarve toistuvasti muuttaa mieltämme ja mieli muuttuu ainoastaan transsin kautta.

  Ystävä. Kohti pelkoa meneminen tuottaa itsearvostusta.

 • Pitävätkö ihmiset itseään onnekkaina, koska heille tapahtuu hyviä asioita? Vai tapahtuuko heille hyviä asioita, koska he pitävät itseään onnekkaina?

  Onnen luonti tapahtuu intention tuolla puolen ja se tapahtuu ihmisen teoista huolimatta. Ihmisellä voi olla tavoite, mutta onni ei tottele tällaista mekanismia.

  Kohtalo on voittamaton ja sattuma ennustamaton, mutta on onni on muokattavissa.

 • Kasvatuksen tärkein tehtävä on kasvattaa ihmistä vastuullisuuteen - ensin vastuuseen itsestään ja sitten muista. Ensisijaiset vastuulliset ovat keskenkasvuiset, yliaikaiset, vähävaraiset, kituvat ja kolhitut.

  Älä yritä kasvattaa lapsistasi omaa kuvaasi. Onnistuneen ja kypsän vanhemmuuden yksi ehto on se, ettei siirrä myrkyllisiä huolia tai haaveita, pelkoja tai puutteita, eikä omaa pimeyttään toiseen ihmiseen.

 • Oppiminen on suurimmassa määrin motivaatiokysymys, ei lahjakkuuskysymys.

  Kun ihmisen motivaatio on kunnossa, hän on valmis oppimaan myös epämiellyttäviä asioita ja valaistuu oman motiivinsa ja tekemisensä kausaalisuhteiden kannalta.

  Ihmistä, joka on motivoitunut ensisijaisesti rahasta, ei kannata palkata vastuulliseen tehtävään, koska hän ulosmittaa sen itsestään, ympäristöstään ja tulevaisuudesta.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä