Ruben Stiller

Maailmanloppua odotellessa

 • 57 min
 • toistaiseksi

Bulletin of Atomic Scientist- julkaisun maailmanlopunkello näyttää tällä hetkellä kahta vaille keskiyötä. Kuinka monta maailmanloppua on peruutettu? Miten ihmiset käyttäytyvät kun heidän eteensä maalaillaan lopun aikojen näkyjä? Maanantaina puhutaan maailmanlopusta ja lopun aikojen merkeistä. Vieraina ovat professori Kari Enqvist, kulttuuriantropologi Minna Kulmala ja Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio.

Lähetykset

 • ma 15.10.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • DNA-testejä tehdään nyt paljon ja geneettisestä tutkimuksesta on tullut suorastaan teollisuuden haara.
  Mutta mitä geenimme kertovat menneisyydestä? Itä- ja länsisuomalaisten geneettinen ero on suurempi kuin brittien ja saksalaisten välinen ero.
  Ruben Stillerin ohjelmassa saat kuulla, millainen on geenitutkimuksen kertoma tarina suomalaisista. Mistä me tulemme ja millaisia rajalinjoja kulkee maan sisällä?
  Miten netissä markkinoitaviin geenitesteihin pitää suhtautua.?
  Vieraina ovat geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara ja populaatiogeneetikko Elina Salmela.

 • Eduskuntavaaleihin on enää vajaat kaksi kuukautta aikaa. Vieläkään ei tiedetä, mitkä ovat näiden vaalien suurimmat teemat. Nykyään puolueiden ei kannata liian aikaisin ruveta korostamaan omia vaaliteemojaan koska silloin voi haksahtaa aiheisiin, jotka eivät ketään kiinnosta.

  Mutta mitkä ovat näiden vaalien suuria tarinoita? Miksi ilmastonmuutos häviää aiheena vanhustenhuollolle?
  Miten suomalainen poliittinen kulttuuri on muuttunut ja millainen on tulevaisuus. Onko Suomi gerontokratia, jossa seniorikansalaiset päättävät vaalien tuloksen?

  Vieraina teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, toimittaja Timo Haapala ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen.

 • Sankaruus on ikuista. Jokaisella ajalla ja kansalla on omat sankarinsa. Se joka, riittävän voimakkaasti kiistää sankaruuden, muuttuu lopulta itsekin sankariksi. Yhtenäiskulttuurin mureneminenkaan ei näytä tappavan sankaruutta. Jokaisella heimolla on omat sankarinsa.
  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomalaisista sankareista: Nykäsestä, Myllylästä, Koskelasta ja muista myyttisistä hahmoista
  Millainen on suomalaisen sankarin perustarina? Millainen sankari palvelee nykysuomalaisen perustarpeita?
  Pitääkö suomalaisen sankarin olla aina jollain tavoin traaginen hahmo?

  Vieraina ovat kirjailija Taina West ja valmentaja Alpo Suhonen.

 • Ihmismieli on epäluotettava rakennelma.
  Meillä jokaisella on luontainen taipumus hahmottaa ja painottaa havaintojamme ja tulkintojamme todellisuudesta väärin. Tällaiset kognitiiviset vinoumat voivat johtaa meidät aivan huomaamattamme pahastikin harhaan. Miten ja miksi aivomme johtavat meitä jatkuvasti vääriin käsityksiin ja johtopäätöksiin? Voiko kognitiivisista harhoista päästä eroon?
  Vieraina ovat teologian tohtori Ville Mäkipelto ja havaintopsykologi Jukka Häkkinen

 • Parikymmentä vuotta sitten suomalaisuus ei ollut vielä mikään tunteita nostattava puheenaihe.
  Maahanmuuton lisääntyessä Suomeen on syntynyt nationalistisia järjestöjä, joiden mielestä oikea suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri ovat uhattuna.
  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen mielestä Suomen kansalainen ei ole automaattisesti suomalainen. Hänen mielestään suomalaisella on oltava suomalaiset sukujuuret.
  Miten kauas juurien täytyy ulottua? Miksi kansalaisen suomalaisuus pitäisi määritellä?
  Kuka saa määritellä suomalaisuuden rajat?

  Ruben Stillerin vieraina ovat fennougristiikan professori Janne Saarikivi ja Perusssuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

 • Seksuaalirikokset ovat kirvoittaneet kiivaan keskustelun paitsi itse rikoksista myös maahanmuutosta, pakolaispolitiikasta ja turvapaikkahakemusten käsittelystä. Samalla on virinnyt keskustelu siitä, miten seksuaalirikoksista pitäisi keskustella.
  Miten seksuaalirikostilastoja pitäisi lukea? Kuka keskustelee maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista oikein ja kuka väärin? Voiko kymmenen seksuaalirikollista vaikuttaa radikaalisti kevään eduskuntavaalien lopputulokseen.
  Vieraina ovat kansalaisaktivisti Seida Sohrabi, kansanedustaja Ozan Yanar ja kriminologi Matti Näsi.

 • Miten käy muistillemme kun muisti on ulkoistettu Googlelle? Tuhoaako älypuhelin keskittymiskykykymme? Vieraina ovat aivotutkija Katri Saarikivi, professori Nina Sajaniemi ja työelämän tutkija Virpi Kalakoski.

 • Monella mittarilla Suomella menee paremmin kuin koskaan. Kansalaisten koulutustaso on korkealla, rikollisuus vähenee ja elinajanodote kasvaa kasvamistaan. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset on rankattu jopa maailman onnellisimmaksi kansaksi.
  Silti turvattomuudentunne lisäätyy ja tulevaisuus näyttää ahdistavalta.
  Elämmekö oikeasti poikkeuksellisen kaoottista aikaa vai ovatko ihmisten pelot vain osoitus huonosta historiantajusta? Tuijotatko tulevaisuuteen kauhusta jäykkänä vai katsotko vuoden alussa kaipaavasti menneisyyteen, jota ei ole koskaan ollutkaan? Millaisen murroksen keskellä seilaamme Suomessa 2019? Ruben Stillerin ohjelmassa etsitään ajan henkeä. Vieraana on professori Markku Kuisma.

 • 1930-luvulla osa suomalaisistakin haltioitui fasismista. Eduskuntaankin päässyt IKL ihaili Mussolinia ja Italian fasismia. Myös Hitlerillä ja Saksan natseilla oli Suomessa kannatusta. Jatkosodan aikana 1400 suomalaista soti itärintamalla natsi-Saksan SS-joukoissa.

  Onko historiallisella fasismilla ja nykyajan uusnatsismilla mitään yhteistä?
  Onko Suomi peitellyt oman fasisminsa historiaa? Miksi maailman sodan täydellisesti hävinnyt aate viehättää jälleen nuoria miehiä?

  Ruben Stillerin vieraina ovat suomalaisesta SS-pataljoonasta kirjan kirjoittanut André Swanström ja suomalaista fasismia tutkinut Oula Silvennoinen.

 • Maanantaina toivumme linnanjuhlien aiheuttamasta kansallisesta krapulasta. Matkaamme suomalaisuuden alkuhämärään. Miten suomalaisuus keksittiin? Miten meidän pitäisi suhtautua kansallisiin myytteihin? Studiossa professori Laura Kolbe ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

 • Varoitus: tämä ohjelma saattaa loukata kuuntelijaa joka haluaa loukkaantua. Mitä ovat trigger-varoitukset ja turvalliset tilat? Onko amerikkalaisten kampusten sananvapaustaistelu saapunut Suomeen? Kuka loukkaantuu väärin keskustelussa? Ruben Stillerin vieraina ovat tutkija Veronika Honkasalo sekä toimittajat Aurora Rämö ja Ivan Puopolo. .

 • Lapissa Venäjä sekotti gps-paikannuksen. Millaisia ovat kybersodankäynnin operaatiot? Voiko niiltä enää suojautua?

  Maanantaina tarjolla koruttomia kertomuksia kybersodan rintamilta. Vieraana on kybersodasta kirjan kirjoittanut Petteri Järvinen.

  En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Palomuuri ja Lahtist mää kaipasi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä