Radio Suomen Päivä

Naiset Pörssiklubiin, vuoden tärkeimmät kotimaiset kirjat

 • 28 min
 • ei kuunneltavissa

Perinteinen herrakerho, Helsingin Pörssiklubi päätti eilisiltana hyväksyä naiset jäsenikseen.
Pörssiklubin hallituksen puheenjohtaja Finn Wardi kertoo, mitä tämä tarkoittaa.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki, haastateltavana Turun kirjamessujen johtaja ja tämän vuotisen kaunokirjallisuuspalkinnon valitsija Seppo Puttonen.  

Studiossa Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki, haastateltavana Turun kirjamessujen johtaja ja tämän vuotisen kaunokirjallisuuspalkinnon valitsija Seppo Puttonen. Studiossa Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

Lähetykset

 • pe 9.11.2018 10.02 • Yle Radio Suomi Tampere

Jaksot

 • Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisee tänään vuotuisen raporttinsa maailman ihmisoikeustilanteesta. Raporteissa puhutaan usein Jemenistä, Kiinasta ja Qatarista.
  Miten nämä asiat kytkeytyvät Suomeen? Vieraana on ihmisoikeuksien asiantuntija Matti Jutila Ihmisoikeusliitosta.
  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Karhun kaatamisen jälkeen pidetyt peijaiset ovat olleet suuri tapahtuma suomalaisten ja muiden pohjoisten kansojen kulttuurissa. On tarvittu monipolvinen rituaali - kunnioitettu eläin on tapettu ja sitä on lepyteltävä metsästysonnen jatkumiseksi. Haastattelussa karhunpeijaisiin perehtynyt tutkija Vesa Matteo Piludu. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Kysy mitä haluat brexitistä. Ulkomaantoimittaja Minna Pye kertoo, miten voit osallistua keskusteluun Ylen nettisivulla.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Joko Ruotsi saa hallituksen? Haastattelussa valtio-opin emeritus-professori Göran Djupsund.

  Matkailumessuilla palkittu Egenland. Matkailutoimittajien Kilta on palkinnut Yle Teema ja Fem -kanavan Egenland-ohjelman. Egenland on vuoden matkailuteko. Studiossa toinen Egenlandin juontajista Hannamari Hoikkala.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomi näkyy maailman suurimmilla ruokamessuilla. Berliinin Grüne Woche -messuilta haastattelussa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, Kesk.

  Mielikuvat ja totuus ruoasta. Ruoan terveellisyydestä tai toisaalta vaarallisuudesta on tietoa ja väitteitä vaikka kuinka paljon. Mihin ruokaohjeistukseen voi luottaa? Haastattelussa erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansanterveysosastolta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Synteettinen biologia - maapallon pelastaja? Uudesta nousevasta tieteenalasta, synteettisestä biologiasta, odotetaan kiertotalouden edistäjää ja jopa ilmastomuutoksen pysäyttäjää. Mitä on synteettinen biologia? Vastaamassa liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen tutkimusyhtiö VTT:stä.

  Ruotsin kansallismuseota johtaa suomalainen. Hänellä on kokemusta myös Ateneumin johtamisesta. Minkälaista on johtaa Ruostin museoiden lippulaivaa, Kansallismuseota? Haastattelussa museonjohtaja Susanna Pettersson. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miten Suomesta saadaan turisteja houkutteleva ja elämyksellinen ruokamaa? Millaisia ruokia ja tarinoita ulkomaan vieraille kannattaa tarjota? Pottua, pettua, muikkuja vai marjoja?

  Toimittajamme Marko Tammi kävi Matkamessuilla kuulemassa lisää Hungry for Finland -hankkeesta.

  Haastattelussa ruokamatkailun projektipäällikkö Kristiina Havas Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta sekä Krapihovin yrittäjä Pekka Holma.

  -Puhtaus, paikallisuus, aitous ja maku ovat ydintä ruokaelämyksen syntymisessä, sanoo Holma.

  Suomen Urheilugaalaa juhlitaan jälleen illalla. Luvassa on tietysti vuoden 2018 huippuhetkiä, suuria tunteita, musiikkia ja palkintojen jakoa lukuisissa kategorioissa alkaen esimerkiksi Suomen aktiivisimmasta työpaikasta ja päätyen Vuoden Urheilija -valintaan. Urheilugaalan pääsihteeri Riia Martinoja vetää gaalaa jo viidettä kertaa. Mitä uutta gaalassa nähdään tänään?

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lunta tupruttaa, eivätkä aura-autot meinaa ehtiä kaikkialle. Kannattaisiko katuja lämmittää enemmän? Motivan asiantuntija Harri Heinaro arvioi.

  Nyt pulahdetaan avantoon! Talviuinnilla on tutkitusti paljon hyviä terveysvaikutuksia. Tapaamme innokkaita avantouimareita Rovaniemellä. Mikä vetää kylmään veteen vähintään kerran päivässä?
  Ounasvaaran Latu ry:n Hilehisten eli talviuintijaostaon vetäjän Lilja Hiltunen, Leena Laine ja Petri Remsu kertovat. Avannon äärellä värjötteli toimittaja Mia Sivula.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

 • Pitääkö naisen olla röyhkeä pärjätäkseen työelämässä? Jenni Janakka pyörittää Röyhkeyskoulua ja kehottaa luopumaan turhasta vaatimattomuudesta. Kati Lahtinen haastattelee.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lumimyräkkä jäi Etelä-Suomessa arvioitua vaisummaksi, mutta vieläkin pyryttää ja ajokeli on kehno. Liikennekeskuspäivystäjä Erno Hakanen Tampereen liikennekeskuksesta kertoo ajantasaisen pyrytilanteen.

  Hiekkapula uhkaa maailmaa. Tiede-lehden artikkelin mukaan rakentamisen kannalta käyttökelpoinen hiekka voi loppua jo kuluvan vuosisadan alkupuoliskolla. Väite voi yllättää monet, sillä maailmassahan on hiekkaahan vaikka kuinka paljon, esimerkiksi Saharassa ja Arabian niemimaalla, jossa maailman laajin hiekka-aavikko. Mikä on syy hiekkapulaan? Vastaamassa Kiviaineksien ja rakentaminen erikoisasiantuntija Mika Räisänen Geologian tutkimuskeskuksesta sekä ympäristöpäällikkö Juha Laurila maa- ja vesirakennusalan yritysten työnantajajärjestö, Infra ry:stä. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Joka päivä keskimäärin kuudessa yrityksessä tehdään päätös ovien sulkemisesta. Viimeksi konkurssitahti on ollut tämä vuonna 2014. Silloin Satakunnan käräjäoikeuteen vei konkurssihakemuksen myös kokemäkeläinen Juhani Seppälä. Hän kertoo Päivi Meritähden haastattelussa, minkälainen kolaus konkurssi oli.

  Mitä konkurssien määrän kasvulle on tehtävissä? Haastattelussa eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja, itsekin yrittäjänä toiminut Harri Jaskari Kokoomuksesta. 

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomalaiskeksintö antaa ohjeita hoitoon hakeutumiselle, jos hakukone huomaa käyttäjän kirjoittavan lapsiseksiin liittyviä sanoja. Keksinnöstä kertoo Pelastakaa lapset -järjestön erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

  Kestävää matkailua. Mitä on yhä enemmän puheissa esiintyvä vastuullinen matkailu? Haastattelussa Jyväskylän ammttikorkeakoulun matkailun lehtori Petra Blinnikka. Toimittaja Mikko Maasola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Monitieteinen kaivaus tuo tietoa pitkästä ja moninaisesta perinnöstämme. Etelä-Pohjanmaalla Leväluhdassa tutkitaan rautakautista kalmistoa, joka on monella tavalla erikoinen. Kaivaustieto kertoo, että Suomenniemelle on jo puolitoista tuhatta vuotta sitten tultu monesta suunnasta ja erilaisia kulttuureja edustaen. Haastattelussa arkeologi Anna Wessman. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. SDP:n kansanedustaja Riitta Myllerillä Joensuusta on pitkä kokemus myös EU:n päätöksenteosta Brysselissä. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kokoomuksen Pertti Salolainen Helsingistä on ollut 38 vuotta eduskunnassa. Se riittää, mutta kaipuu jää. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona, tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä on ollut eduskunnassa 40 vuotta. Viimeksi Pekkarinen on ollut 1. varapuhemiehena, mutta myös viidellä kaudella ministerinä ja niiltä ajoilta on myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona. Tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viides vastaaja on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja Matti Vanhanen Nurmijärveltä, jolle tärkein onnistuminen liittyy talouteen ja työhön. Toimittaja on Marja Ala-Kokko

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan neljäs vastaaja on ruotsalaisen kansanpuolueen rkp:n neljännen kauden kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta, Nylander on tyytyväinen mm siihen, että ammattikalastajille on saatu lisää tukea. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan kolmas vastaaja on SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja Ilkka Kantola Turusta. Hän kokee onnistuneensa työssään perustuslakivaliokunnassa ja ottaa esimerkiksi tiedustelulain. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan toinen vastaaja on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä, hän kertoo ensin, missä kokee onnistuneensa. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää, perusteli keskustan Seppo Kääriäinen luopumistaan eduskunnasta. Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin.

  Sarjan aloittaa vasemmistoliiton kuudennen kauden kansanedustaja Kari Uotila Espoosta, joka jättää eduskunnan keväällä. Hän kokee onnistuneensa erityisesti puolustusasioissa. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Joulukukkia kasvatetaan Suomessa monta miljoonaa ja niitä ostetaan melkein joka kotiin. Vaikka punaista joulutähteä suositaan yleisesti, tämän vuoden trendeinä ovat rusehtavat sävyt ja kuivuneiden luonnonkasvien yhdistäminen tarhakukkiin. Käpristyneille vaahteranlehdille ja talventörröttäjillekin on siis käyttöä.

  Radio Suomen Päivän toimittaja Katariina Lahtonen tapasi ylipuutarhuri Fredrik Regårdhin sekä Anu Pirhosen Kauppapuutarhaliitosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä