Radio Suomen Päivä

Naiset Pörssiklubiin, vuoden tärkeimmät kotimaiset kirjat

 • 28 min
 • ei kuunneltavissa

Perinteinen herrakerho, Helsingin Pörssiklubi päätti eilisiltana hyväksyä naiset jäsenikseen.
Pörssiklubin hallituksen puheenjohtaja Finn Wardi kertoo, mitä tämä tarkoittaa.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki, haastateltavana Turun kirjamessujen johtaja ja tämän vuotisen kaunokirjallisuuspalkinnon valitsija Seppo Puttonen.  

Studiossa Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki, haastateltavana Turun kirjamessujen johtaja ja tämän vuotisen kaunokirjallisuuspalkinnon valitsija Seppo Puttonen. Studiossa Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

Lähetykset

 • pe 9.11.2018 10.02 • Yle Radio Suomi Tampere

Jaksot

 • Myrskyt, tulvat, kuivuus. Sää ja ilmastot ovat muuttaneet ihmiskunnan historiaa enemmän kuin osaamme äkkiä ajatella. Ylen tiedetoimittaja Marcus Rosenlund tarkastelee kirjassaan "Sää, joka muutti maailmaa" näitä tapahtumia ja esimerkiksi kansainvaelluksia.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Millaista on työssäkäyvän elämä silloin, kun palkka ei riitä elämiseen, vaan joka senttiä pitää venyttää? Hollolalaiselle kiinteistönhoitajana työskentelevälle Niina Luttiselle jää 1600 euron nettopalkasta laskujen jälkeen käteen vain muutama satanen. Sillä pitäisi elättää teini-ikäinen, opiskeleva poikakin. Yksinhuoltajaperheen elämässä pienituloisuus vaikuttaa ihan kaikkeen, kertoi Luttinen toimittaja Hanna Juutille.

  Moni työssäkäyvä sinnittelee köyhyysrajalla. Palvelualojen ammattiliitto PAM on selvittänyt, paljonko työssäkäyvien köyhyys maksaa yhteiskunnalle. Marko Tammi haastattelee selvityksen tekijää Niina Tanneria.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Viime vuoden marraskuussa Keskustanuorten puheenjohtajan Suvi Mäkeläisen mukaan "emopuolueen suuri visio oli hukassa". Onko hän yhä samaa mieltä? Atte Uusinoka kävi kysymässä.

  Mosambikissa ja Zimbabwessa iskenyt hirmumyrsky on aiheuttanut valtavan katastrofin. Ylen kirjeenvaihtaja Liselott Lindström on paikalla pahoin tuhoutuneessa Beiran rantakaupungissa. Minna Kurki haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kuulemme satakuntalaisten mietteitä lähestyvistä vaaleista ja Keskustasta.

  Millaista on keskustalainen perhepolitiikka? Tästä puhutaan imatralalaiskodin sohvalla. Vastaamassa on kansanedustajaehdokas Jenny Hasu.

  Entä, millainen on Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän täydellinen maailma? Toimittaja Jussi Latvala kysyy muunmuassa, mitä puolue lupaa nuorille?

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ruokavirasto julkaisi hetki sitten tiedot viime vuonna maksetuista EU-tuista. Maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin Suomessa yhteensä hieman yli kaksi miljardia euroa vuonna 2018. Maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, millaiset hankkeet saivat eniten tukea.

  Puhetta eduskuntavaalien teemoista. Tänään eduskuntapuolueista esillä on Keskusta. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Keskustan mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa on varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen. Toimittajana Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kokenut liikennelentäjä kertoo kokemuksiaan Boeingin matkustajakoneesta. Haastattelussa Norwegianin lentäjä Henri Airava, jonka mukaan lentäjät saivat kuulla koneen automatiikan oleellisesta toiminnasta vasta Indonesian lentoturman jälkeen. Toimittaja Marko Tammi. 

  Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi kysytään myös esikouluikäisiltä lapsilta ajatuksia tasa-arvosta: naisten ja miesten hommista, tyttöjen ja poikien leikeistä, vaatteista ja lempiväreistä. Tasa-arvoasioita miettivät Kemin Syväkankaan koulun esikoululaiset Seela, Pihla, Niklas ja Eelis. Toimittaja Laura Valta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Konginkankaan bussiturmasta on kulunut 15 vuotta. Ensimmäisessä ambulanssissa onnettomuuspaikalle saapui paloesimies Jari Leppänen. Vuoden 2004 onnettomuutta muistelevat Jari Leppänen ja  toimittaja Hannu Särkkä, joka oli onnettomuusaamuna Ylen toimittaja koiaripaikalla.

  Minna Canth ja nykypäivä. Minna Canthin syntymästä on tänään kulunut 175 vuotta. Mikä on Minna Canthin vaikutus ja merkitys nykypäivänä? Haastattelussa Canthia tutkinut Minna Maijala. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Onko KD:n nuorisojärjestö emopuoluetta radikaalimpi vaalinäkemyksissään? Haastattelussa KD-nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Poliisijohdon käräjien loppusuora. Helsingin poliisikäräjillä aloitetaan loppulausunnot. Helsingin käräjäoikeudesta raportoi toimittaja Marjatta Rautio.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kuullaan Kokkolasta näkemyksiä Kristillisdemokraateista. Toimittaja Päivi Seeskorpi.

  Vaalisohvalla Saarijärvellä on ehdokas Marika Visakorpi Jyväskylästä.

  Millainen olisi täydellinen maailma, jos KD saisi päättää kaiken? Vastaamassa puheenjohtaja Sari Essayah. Toimittaja Jussi Latvala.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Stora Enso aikoo vähentää Oulusta 400 työpaikkaa. Miten Oulu selviää? Haastattelussa kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

  Tänään ovat eduskuntapuolueista esillä Kristillisdemokraatit. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Kristillisdemokraattien mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Sakari Smeds Kouvolasta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Smeds on KD:n puoluevaltuuston jäsen ja entinen kansanedustaja. Tenttaajana Pirjo Auvinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulussa, 400 työpaikkaa uhattuna. Syistä kertoo yhtiön Paper-divisioonan viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen. MOT-ohjelma on tutkinut, millaisten rikosten takia Suomi karkottaa ulkomaiden kansalaisia. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vuoden Retkikohde 2019 yleisöäänestyksen on voittanut Ylläs. Tämänkertaisen kilpailun teemana oli maastopyöräilyreitit. Jari Mäkäräinen tapasi viikonlopun GoExpo-messuilla Visit Ylläksen toimitusjohtajan Janne-Juhani Haarman. Tapio Laakkonen selostaa esikoululaisten hiihtoa Kontilahdella. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä