Radio Suomen Päivä

Isyyden vaatimukset

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Isänpäivä lähestyy, vierailemme Seinäjoen keskussairaalan synnytysosastolla kätilö Satu Rintamäen johdolla. Anne Elhaimer tapasi myös tuoreen isän Jarmo Rajalan.

-Kun uus vauva tuloo pihalle, pitää raahootella.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen pohtii lapsuuden kokemusten vaikutusta omaan isyyteen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

Lähetykset

 • pe 9.11.2018 10.33 • Yle Radio Suomi Joensuu

Jaksot

 • Rahapelaaminen aiheuttaa edelleen haittoja vaikka pelaamiseen käytetty aika on vähentynyt. THL:n rahapelaamisen haittoja selvittäneestä tutkimuksesta kertoo erikoistutkija Anne Salonen. Toimittajana Marko Tammi.
  Tuore kansalaisaloite vaatii rahapelien poistamista kaupoista ja kioskeista. Kokonaan peliautomaatteja ei kuitenkaan haluta kieltää, korostaa yksi alotteen vireillepanijoista, Pinja Hiltunen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Työuupumus ei aina aiheudu pelkästään työn kuormittavuudesta. Mutta miten ennaltaehkäistä uupumusta ja toipua siitä? Vieraana työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Kokoomusnuoret haluavat Suomeen tiukempaa ilmastopolitiikkaa kuin emopuolue kokoomus.
  Nuorisojärjestön vaaliteemoja avaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos. Toimittajana Atte Uusinoka.

  Suomen Punainen Risti valmistelee kenttäsairaalan lähettämistä Mosambikiin. Hirmumyrskyn tuhoalueelle pakataan parhaillaan tarvikkeita SPR:n logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa. Toimittajana Maria Nykänen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Mitä tamperelaiset ajattelevat Kokoomuksen mahdollisuuksista eduskuntavaaleissa? Toimittajana Mauri Tikkamäki.

  Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Mikko Anttila haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Anttila vieraana Rovaniemellä Vaalisohva-sarjassa.

  Puheenjohtaja Petteri Orpo uskoo vapauteen ja vastuuseen. Orpoa kuullaan Täydellinen maailma sarjassa. Toimittajana Jussi Latvala.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Puhetta eduskuntavaalien teemoista. Tänään eduskuntapuolueista esillä on Kokoomus. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Kokoomuksen mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa on Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Toimittajana Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Sanna Pirkkalainen.

 • Miten digitalisilla ratkaisuilla voidaan tehostaa ajankäyttöä sosiaali- ja terveysalalla? Kokeilulla pyrittiin lisäämään asiakkaan kohtaamiseen jäävää aikaa. Haastattelussa Valtioneuvoston kanslian erityisasiantuntija Johanna Kotipelto sekä Tampereen yliopiston tutkija Tuuli Turja. Toimittajana Raisa Pöllänen.

  Vaalirahoitus. Antaako 10 vuotta sitten - kaikkien kohujen ja kuprujen jälkeen - uudistettu vaalirahoituslaki kansalaisille kristallinkirkkaan kuvan siitä, kuka tukee ja ketä tukee ja miten tukee? Ylen MOT:n Kirsi Skön on selvittänyt asiaa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Palkkatyön tekeminen ei tarjoa enää näköalaa parempaan tulevaisuuteen, sanovat näyttelijä Anna Kankila ja tutkija Eetu Virén. Kirjassa "Työstäkieltätyjän käsikirja" he määrittelevät työn käsitteen uudelleen. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Demarinuoret haluaisivat luopua huumausaineiden käytön kriminalisoinnista. Suhteesta emopuolue SDP:hen tekee selkoa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. Toimittajana Atte Uusinoka.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Mitä kajaanilaiset ajattelevat SDP:n mahdollisuuksista eduskuntavaaleissa? Toimittaja Jarmo Nuotio.

  SDP:n kansanedustajaehdokas Eveliina Heinäluoma miettii nuorten innostamista politiikkaan Vaalisohva-sarjassa. Puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan uskoo paremman maailman syntyvän vain yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen kautta.

  Täydellinen maailma SDP:n mukaan. Haastattelussa puheenjohtaja Antti Rinne.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Erikoissyyttäjä Robert Muellerin mukaan Donald Trumpin vaalikampanja ei vehkeillyt venäläisten kanssa. Muellerin selvityksestä kerrotut tiedot jakavat presidentin kannattajia ja vastustajia. Muut selvitykset jatkuvat. Muellerin selvityksen vaikutuksia Yhdysvaltoihin arvivoi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta. Toimittaja Hanna Juuti.

  Puhetta eduskuntavaalien teemoista. Tänään eduskuntapuolueista esillä on SDP. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi SDP:n mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa on SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Putiikinpitäjä Arja Hongell on päihittänyt marketit, nettimyynnin ja halpatuonnin palvelulla ja persoonallisuudella. Nyt Hongell on kuitenkin päättänyt luopua vaateliikkeestään, josta on tullut jo nähtävyys. Katariina Lahtonen kävi pian ovensa sulkevassa Crazy -liikkeessä.

  100-vuotias höyryhinaaja Warkaus kunnostetaan Museoviraston tuella. Jouni Kirvesmies kyseli, mitä rahalla saadaan aikaiseksi. Haastattelussa laivan omistaja, perinnelaivailusta innostunut Pauli Löppönen sekä hinaajaa parhaillaan kunnostavaa Risto Parkkola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Millaisia Mötley Crüen jäsenet todella ovat?

  Toimittaja ja bloggari Sami Ruokangas on tavannut bändin ja sen jäseniä useita kertoja. Mikä 1980-luvun hard rock-yhtyeessä yhtä kiehtoo, myös nuorempia sukupolvia? Suoratoistopalvelu Netflixissä sai juuri ensi-iltansa bändin rajuimmista vuosista kertovat elokuva The Dirt.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä