Radio Suomen Päivä

Ensimmäiset joulutortut paistettu ja glögikausi avattu - joulufanit ovat täydessä vauhdissa

 • 9 min
 • toistaiseksi

Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

Lähetykset

 • ke 3.10.2018 9.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Hirmumyrsky Idain aiheuttamat tuhot Mosambikissa, Zimbabwessa ja Malawissa paljastuvat maailmalle kun avustustyöt tuhoalueella ovat päässeet vauhtiin. Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi

  Teiniliittolaiset keräsivät 50 vuotta sitten Mosambikiin avustuksia taksvärkkinä. Nyt sama porukka on jälleen innostunut lahjoittamaan avustuksia hirmumyrkyn uhreille. Yksi heistä on Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kevät tuo mukanaan allergian aiheuttajat. Millainen allergiakevät on tulossa? Haastateltavana Tiina Vitikainen Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimusyksiköstä.

 • Hirmumyrskyn koettelemassa Mosambikin Beirassa ollaan aloittamassa mittavaa avustusprojektia kriisin uhrien auttamiseksi. Millainen maa eteläisesä Afrikassa sijaitseva Mosambik on? Haastattelussa konsultti Ritva Parviainen ja tohtorikoulutettava Minna Tuominen, jotka molemmat ovat asuneet ja työskennelleet Mosambikissa pitkään.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vihreät Nuoret vaativat emopuoluetta tiukempaa ilmastopolitiikkaa ja eläinsuojelupolitiikkaa. Vihreiden Nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen sanoo nuorten haluavan toimia puolueessa radikaalina uudistajina. Toimittajana Atte Uusinoka.
  EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin huippukokoukseen, jossa päähuomio on Britannian EU-erossa. Toimittaja Susanna Turunen raportoi Brysselistä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Teemana Vihreät: lappeenrantalaisten mielipiteitä puolueesta ja tulevista vaaleista.

  Miten vihreiden kansanedustajaehdokas torjuu ilmastonmuutosta omassa arjessaan? Ilmastoahdistus on aiheena Tuusulassa kotisohvan vaalitentissä. Vastaamassa on Vihreiden ehdokas Joel Linnainmäki.

  Miksei meillä vielä eletä Vihreiden täydellisessä maailmassa? Puheenjohtaja Pekka Haavisto on ollut mukana puolueen toiminnassa alusta lähtien. Toimittaja Jussi Latvala kysyy muunmuassa, mitä puolue lupaa nuorille?

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Huoli sairastumisesta uniapneaan on kasvanut. Neurologian ylilääkäri Markku Partinen kertoo miten sairastumisriskiä voi arvioida.

  Puhetta eduskuntavaalien teemoista. Tänään eduskuntapuolueista esillä on Vihreä Liitto. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Vihreiden mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa on Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Myrskyt, tulvat, kuivuus. Sää ja ilmastot ovat muuttaneet ihmiskunnan historiaa enemmän kuin osaamme äkkiä ajatella. Ylen tiedetoimittaja Marcus Rosenlund tarkastelee kirjassaan "Sää, joka muutti maailmaa" näitä tapahtumia ja esimerkiksi kansainvaelluksia.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Millaista on työssäkäyvän elämä silloin, kun palkka ei riitä elämiseen, vaan joka senttiä pitää venyttää? Hollolalaiselle kiinteistönhoitajana työskentelevälle Niina Luttiselle jää 1600 euron nettopalkasta laskujen jälkeen käteen vain muutama satanen. Sillä pitäisi elättää teini-ikäinen, opiskeleva poikakin. Yksinhuoltajaperheen elämässä pienituloisuus vaikuttaa ihan kaikkeen, kertoi Luttinen toimittaja Hanna Juutille.

  Moni työssäkäyvä sinnittelee köyhyysrajalla. Palvelualojen ammattiliitto PAM on selvittänyt, paljonko työssäkäyvien köyhyys maksaa yhteiskunnalle. Marko Tammi haastattelee selvityksen tekijää Niina Tanneria.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Viime vuoden marraskuussa Keskustanuorten puheenjohtajan Suvi Mäkeläisen mukaan "emopuolueen suuri visio oli hukassa". Onko hän yhä samaa mieltä? Atte Uusinoka kävi kysymässä.

  Mosambikissa ja Zimbabwessa iskenyt hirmumyrsky on aiheuttanut valtavan katastrofin. Ylen kirjeenvaihtaja Liselott Lindström on paikalla pahoin tuhoutuneessa Beiran rantakaupungissa. Minna Kurki haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kuulemme satakuntalaisten mietteitä lähestyvistä vaaleista ja Keskustasta.

  Millaista on keskustalainen perhepolitiikka? Tästä puhutaan imatralalaiskodin sohvalla. Vastaamassa on kansanedustajaehdokas Jenny Hasu.

  Entä, millainen on Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän täydellinen maailma? Toimittaja Jussi Latvala kysyy muunmuassa, mitä puolue lupaa nuorille?

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ruokavirasto julkaisi hetki sitten tiedot viime vuonna maksetuista EU-tuista. Maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin Suomessa yhteensä hieman yli kaksi miljardia euroa vuonna 2018. Maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, millaiset hankkeet saivat eniten tukea.

  Puhetta eduskuntavaalien teemoista. Tänään eduskuntapuolueista esillä on Keskusta. Aluksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi Keskustan mennyttä ja tulevaa kautta.

  Haastattelussa on varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen. Toimittajana Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kokenut liikennelentäjä kertoo kokemuksiaan Boeingin matkustajakoneesta. Haastattelussa Norwegianin lentäjä Henri Airava, jonka mukaan lentäjät saivat kuulla koneen automatiikan oleellisesta toiminnasta vasta Indonesian lentoturman jälkeen. Toimittaja Marko Tammi. 

  Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi kysytään myös esikouluikäisiltä lapsilta ajatuksia tasa-arvosta: naisten ja miesten hommista, tyttöjen ja poikien leikeistä, vaatteista ja lempiväreistä. Tasa-arvoasioita miettivät Kemin Syväkankaan koulun esikoululaiset Seela, Pihla, Niklas ja Eelis. Toimittaja Laura Valta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä