Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ilmastonmuutos koettelee ihmiskunnan alkukotia

 • 18 min
 • toistaiseksi

Puolan ilmastokokouksessa pitäisi sopia Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteutuksesta. Tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen korkeintaan kahteen asteeseen. Ilmastonmuutos koettelee ankarimmin monia ihmisiä, jotka itse tuottavat päästöjä vähiten. Ohjelmassa käydään Keniassa Turkanajärvellä alueella, jota kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Lisäksi keskustellaan Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Emma Hakalan ja Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtajan Siiri Mäkelän kanssa ilmastonmuutoksen torjunnasta. Toimittajina ovat Liselott Lindström ja Sari Taussi. Kuva: Fredrik Lerneryd

Lähetykset

 • la 1.12.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Maailman suurimmat vaalit ovat loppusuoralla Intiassa. Viisi vuotta sitten parlamenttivaalit voittaneen hindunationalistisen BJP saattaa menettää kannatustaan - yhtenä syynä kasvanut työttömyys. Ohjelmassa tavataan intialaisia nuoria ja kysytään, miksi työn saanti on niin vaikeaa. Entä mihin suuntaan Intia on menossa? Ohjelman toimittavat Jenny Matikainen ja Sari Taussi. äänitarkkailija on Juha Sarkkinen.

  Kuva: Jenny Matikainen / Yle

 • Kiina lisää vauhdilla investointejaan maailmalla, myös Euroopassa. Italia liittyi äskettäin ensimmäisenä G7-maana Kiinan globaaliin silkkitiehankkeeseen. Samalla Kiinan arvostelu epäreiluista kaupan käytännöistä kiihtyy, etenkin Yhdysvalloissa. Voiko Kiinaan vaikuttaa? Tätä kysytään ohjelmassa, jonka toimittavat Jenna Vehviläinen ja Sari Taussi. Haastateltavana on mm. Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
  Kuva: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

 • Sudanissa nähtiin huhtikuussa nuorten ja naisten johtama vallankumous. Yksinvaltias Omar al-Bashir syrjäytettiin, mutta ovatko sotilaat todella valmiita luopumaan vallasta? Voiko siviilivalta vahvistua perinteisten islamilaisten piirien kustannuksella? Ohjelmassa käydään Sudanissa. Lisäksi keskustellaan maan tulevaisuudesta Afrikan kriiseihin ja rauhanprosesseihin perehtyneen kansanedustaja Pekka Haaviston kanssa. Toimittajina ovat Liselott Linström ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Katja Kostiainen.

  Kuva: Ruud Elmendorp

 • Euroopan Unioni laajeni peräti kymmenellä maalla vappuna 2004. Suurin osa oli entisiä kommunistimaita. Ohjelmassa käydään Slovakiassa, jossa valittiin keväällä presidentiksi EU-myönteinen Zuzana Caputová. Kuinka poikkeava Slovakian linja on itäisten EU-maiden joukossa? Miltä näyttää EU:n tulevaisuus? Toimittajina ovat Jani Parkkari, Markus Kuokkanen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Joonatan Kotila.

  Kuva: Martin Divisek / EPA

 • Samalla kun osa maailmasta maallistuu, kasvaa kristinuskon suosio etenkin globaalissa etelässä, kuten eteläisessä Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja osissa Aasiaa. Kasvussa ovat etenkin niin sanotut karismaattiset liikkeet. Niillä on myös poliittista painoarvoa esimerkiksi Brasiliassa. Ohjelmassa käydään Rio de Janeirossa ja puhutaan kristinuskon muutoksista. Ohjelman toimittavat Erkka Mikkonen ja Sari Taussi:

  Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

 • Arvioidaan, että tänä vuonna maailmassa käy vaaliuurnilla enemmän väkeä kuin koskaan aiemmin. Vaalit järjestetään mm. Intiassa, Nigeriassa ja Euroopan Unionissa. Samaan aikaan puhutaan demokratian kriisistä - esimerkkeinä Ranskan keltaliivit ja brexit. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman aiheena ovat edustuksellisen demokratian muutospaineet. Toimittajina ovat Sampo Vaarakallio ja Sari Taussi.

 • Afrikan siirtolaisista puhuminen tuo helposti mieleen Välimerellä täynnä ihmisiä olevat alukset. Suurin osa Afrikan siirtolaisuudesta tapahtuu kuitenkin maanosan sisällä. Lisäksi moni pyrkii lähialueen maihin. Ohjelmassa kuullaan Etiopiasta ja Ugandasta Persianlahden maihin lähteneiden nuorten kohtaloita ja kysytään miten Afrikan sisäistä laillista siirtolaisuutta yritetään helpottaa. Toimittajina ovat Maria Tolsa, Liselott Lindström ja Sari Taussi.

  Kuva: Maria Tolsa / Yle

 • Thaimaassa järjestettiin viikko sitten ensimmäiset vaalit neljän vuoden takaisen sotilasvallankaappauksen jälkeen. Pitääkö armeijaa tukevat leiri edelleen kiinni vallasta? Saako oppositio äänensä kuuluviin, kun sananvapauden rajoituksia on kiristetty? Ohjelmassa pohditaan, kuinka hauraalla pohjalla Thaimaan demokratia on. Toimittajina ovat Mika Mäkeläinen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Anttoni Wikström.

  Kuva: Pongmanat Tasiri / EPA

 • Hirmumyrsky Idaita kuvataan Mosambikin ja mahdollisesti koko eteläisen pallonpuoliskon pahimmaksi sääkatastrofiksi. Myrsky iski pahiten puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupunkiin. Ohjelmassa käydään pahoin tuhoutuneessa Beirassa ja keskustellaan muun muassa Mosambikin kaltaisten köyhien maiden mahdollisuuksista varautua ilmastonmuutoksen seurauksiin. Toimittajina ovat Liselott Lindström ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on ollut Anders Johansson.

 • Antisemitismi eli vihamielisyys juutalaisia kohtaan on kasvussa ympäri Eurooppaa ja myös Yhdysvalloissa. Onko syynä osin selvittämätön historia? Miksi esimerkiksi Baltian maissa suhtautumisesta natsiaikaan kiistellään yhä? Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Jerusalemissa, jossa tavataan tunnettu natsirikollisten jäljittäjä Eifram Zuroff. Lisäksi vieraillaan Latviassa sekä keskustellaan juutalaisvihan syistä Helsingin yliopiston tutkijan Riikka Tuorin kanssa. Toimittajina ovat Katriina Töyrylä, Markus Kuokkanen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on ollut Anders Johansson.

  Kuva: Omer Messinger / EPA

 • Kahden ydinasevallan, Intian ja Pakistanin, välit ovat kärjistyneet pahimmiksi yhteenotoiksi vuosikymmeniin. Minkälaisen esteen jatkuva konflikti Kashmirin maakunnassa muodostaan pysyvän rauhan kehitykselle? Ohjelmassa vieraillaan Pakistanissa, ja kysytään Intia-tutkija Kira Hujulta sekä islam-tutkija Mikko Viitamäeltä, voiko konflikti kärjistyä sodaksi. Toimittajina ovat Erja Tuomaala ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on ollut Anders Johansson.

  Kuva: Farooq Khan / EPA

 • Terroristijärjestö on Isis on menettämässä viimeisetkin tutikohtansa Syyriassa. Samalla Euroopan maat joutuvat pohtimaan mitä tapahtuu täältä Isisin riveihin lähteneille tuhansille vierastaistelijoille. Erityisesti Isisin taistelijoiden ja vaimojen ja lasten kohtalo puhuttaa. Ohjelmassa kuullaan, minkälaista keskustelua asiasta käydään Ranskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Toimittajina ovat Annastiina Heikkilä, Riikka Uosukainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailijana on ollut Jami Auvinen.

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä