Aktuellt 17

pe 9.11.2018

 • 33 min
 • 7 kk 15 pv

Dags för konkreta åtgärder i klimatpolitiken - det blir nya tag i energipolitiken, för jord- och skogsbruket och för industrin.

I USA rasar debatten kring en påstått manipulerad video där president Trump och en journalist från CNN ryker ihop.

100 år sedan första världskriget tog slut - minnet av kriget lever fortfarande starkt.

I Tyskland är det 29 år sedan Berlinmuren föll. Aktivisterna från den tiden oroar sig nu för att högerextrema nu tar över demokratirörelsens slagord "Wir sind das Volk".

Lähetykset

 • pe 9.11.2018 16.59 • Yle Vega

Jaksot

 • EU:s direktiv om upphovsrätt har godkänts av europaparlamentet. Direktivet är omstritt - men vad betyder det egentligen och hur röstade våra finländska meppar?

  Finland har fortfarande Sverige som stark politisk förebild men där initiativen tiidgare kom från vänstern kommer de nu i allt högre grad från högern - visar färsk rapport

  - och det här syns också inför riksdasvalet här hemma!

 • I USA väcker den så kallade Mueller-rapporten reaktioner - Vita huset jublar och är redo att rentvå president Trumps rykte - medan demokraterna vill veta mer om den till stora delar hemligstämplade utredningen.

  Svenska Yle fokuserar på temat utbildning inför det stundande riksdagsvalet - skolan blir allt mer ojämlik och hemmet påverkar allt mer barnets förutsättningar att klara sig i skolan - visar utredning från lärarfacket OAJ.

  En åtgärd som kunde motverka det här är att införa förskola redan vid 5 års ålder - men frågan delar politikerna.

 • USA:s president Donald Trump ritar om den politiska kartan - genom att plötsligt erkänna Golan-höjderna som israeliskt territorium - efter årtionden av förhandlingar

  Hur ska det gå med Brexit - blir det ett avtal med EU eller blir det avtalslöst utträde - det är nu upp till det brittiska parlamentet att besluta.

  I Mocambique ser det äntligen lite ljusare ut efter cyklonen förra veckan. Men samtidigt drabbas landet av de flesta kolerafallen.

 • Storbritanniens vädjan om att skjuta fram brexit dominerade dagens EU toppmötesagenda. Ska det bli 29:e mars, 23:e maj eller 30 juni?

  Här i Finland har EU-valet i maj åtminstone tillsvidare så gott som helt överskuggats av riksdagsvalet.
  Alla partier är ense om att det gäller att få de finländska väljarna att förstå att EU-valet varken handlar om vårdreformen eller landskapsmodellen. Här handlar det om ett hurdant EU vi vill ha i framtiden.

  Antti Rinne leder ett Socialdemokratiskt parti som just nu har vind i seglen i opinionsmätningarna.
  Men kommer medvinden att hålla fram till valet? I vår intervju håller Rinne tand för tunga när det gäller att ge löften i svåra frågor. Men i en fråga är man tydlig - SDP ska kämpa mot växande klyftor i samhället.

  I Sverige ska hälften av Arbetsförmedlingens kontor stänga och en tredjedel av personalen, 4500 personer, har varslats om uppsägningar. Istället ska det mesta av jobbförmedlingen skötas av privata företag.

  I Finland har privatiseringen inom arbetsförmedlingen framskridit längre än i Sverige. Här han man redan länge använt sig av köptjänster. Arbets- och näringsbyråerna köper upp många olika tjänster av privata aktörer - och resultatet mäts i hur de faktiskt hittar jobb åt den arbetssökande.

 • Slopa landskapen och håll nuvarande kommunbasis, den modellen föreslår Samlingspartiet. Deras och de övriga stora partiernas modeller för hur social-och häslovården ska ordnas analyseras.

  Kina letar efter investeringsobjekt och har ögonen på Finlands skog och skogsindustri. Miljontals euro kan rulla in via bioekonomi-projekt, men räcker träråvaran till och vet myndigheterna vad Finland ger sig in i?

  EU-parlamentetets största grupp är samlad, för att avgöra om det ungerska högerpopulistiska Fidesz framtid i gruppen.

  Vi får en lägesrapport från Mocambique, där förstörda vägar gör det utmanande och svårt att komma fram med hjälp till de nödställda efter cyklonen Idai.

 • Hur viktigt är jämställdhet för unga väljare och vad önskar de sig av våra beslutsfattare?

  Från oppositionshåll och från regeringshåll har man väldigt olika syn på de senaste årens jämställdhetspolitik.

  Facken för de kvinnodominerade vårdbranscherna är inte nöjda, de kräver mera pengar av följande regering för att lönerna ska bli lika för kvinnor och män.

  V diskutera också med jämställdhetsexperten Malin Gustavsson, om vad som borde och kunde göras för jämställdheten inom politiken och på arbetsplatserna.

  Efter en intensiv slutspurt präglad av tvisterna kring vårdreformen, har riksdagen idag packat ihop för den här perioden. För vissa är det här sista dagen som riksdagsledamot. Bland dem Mats Nylund, Stefan Wallin coh Annika Lapintie som alla nu lämnar rikspolitiken.

 • I Nederländerna har en man öppnat eld i en spårvagn i staden Utrecht. Minst tre personer har dödats och nio personer är skadade. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Polisen har publicerat bild på den misstänkte gärningsmannen.

  Sannfinländarnas Tankesmedja Suomen Perusta har undersökt hur invandrarna påverkar den offentliga ekonomin i Finland. Slutsatsen är att Finland inte borde ta emot humanitär invandring alls, speciellt inte från Irak och Somalia. Näringslivets delegation EVA frågade för sin del 2000 finländare om deras åsikter och 40 procent tycker att invandring behövs på grund av den åldrande befolkningen i Finland. Attityderna gentemot invandring blir långsamt positivare.

  I gårdagens folkomröstning i Korsholm sa en majoritet av invånarna nej till en fusion med Vasa. Efter att drygt 61 procent av korsholmarna sagt nej är nu frågan hur politikerna som är för en fusion kommer beakta det här då fullmäktige skall rösta om fusionsplanen den 2 april.

 • E-post: aktuellt@yle.fi

 • E-post: aktuellt@yle.fi

 • Sannolikt skjuts beslutet om fullskalig jour på Vasa centralsjukhus på framtiden. Riksdagens social och hälsovårdsutskott kommer att föreslå en kläm där nästa regering ska avgöra om Vasa centralsjukhus får omfattande jour. I en omröstning i utskottet i dag förlorade medborgarinitiativet om att genast ge sjukhuset omfattande jour med rösterna 7 -10.

  Igår kväll förkastade det brittiska underhuset premiärminister Theresa Mays förslag till Brexitavtal. Det betyder att idag ska man rösta om att utesluta ett avtalslöst Brexit.
  I EU-parlamentet i Strasbourg börjar stämningen vara uppgiven...

  I Svenska Yles intervjuserie med partiledarna inför riksdagsvalet har turen kommit till De grönas Pekka Haavisto som tog över ordförandeklubban av Touko Aalto i höstas. Vår reporter träffade Pekka Haavisto i hans barndomskvarter i Munkshöjden i Helsingfors.

 • Riksdagen kommer sannolikt att hinna behandla Vasa centralsjukhus rätt till omfattande jour ännu före valet. Social- och hälsovårdsutskottet har i dag efter omröstning beslutat att behandla medborgarinitiativet om omfattande jour vid sjukhuset. Utskottet hör sakkunniga i morgon.

  I dag blev det klart att regeringen Sipilä efter sin avgång forsätter som expeditionsministär. Partiernas riksdagsgrupper kom överens om saken nu på eftermiddagen, efter en diskussion om maktbefogenheterna. Bara Paavo Väyrynen motsatte sig arrangemanget. Expeditionsministären följer noga de riktlinjer justitiekanslern givit, och någon politisk makt får inte utövas.

  Finland ska få en barnstrategi. I den rapport som undervisningsministeriet och social-och hälsovårdsministeriet beställt förelås att man i nästa regeringsprogram förbinder sig vid att utarbeta en barnstrategi. Rapporten består av sju konkreta mål - bland annat ska familjerna tillbringa mer tid tillsammans, ensamheten bland barn och unga ska minska och barnfattigdomen ska minska.

  Idag har det gått åtta år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima som räknas som en av de allvarligaste kärnkraftsolyckor världen skådat

 • Behovet av förnyelse har inte försvunnit trots att regeringens social- och hälsovårdsreform gick i stöpet. Allt fler kommuner verkar vara beredda att börja utveckla samkommuner för att sköta vården med ett bredare underlag. Redan nu finns 7 regionala samkommuner för social- och hälsovård och flera nya planeras.

  Budskapet från olika håll i Svenskfinland i dag är att ingen kommer att bli utan vård. Personalen inom social- och hälsovårdsbranschen kommer på jobb också efter vårdreformens fall. Och delar av all planering och beredning kan vara till nytta i framtiden.

  I Storbritannien blir den här veckan utslagsgivande när det gäller Brexit. Om inte premiärminister Theresa Mays kompromissavtal med EU den här gången heller får understöd i det brittiska parlamentets underhus imorgon blir det fler omröstningar under veckan.

  Både klimatförändringen och ändringar i jordbruksmiljöer minskar på många arters livsutrymme. Nästan en tredjedel av alla arter i Finland finns med på listan över sårbara eller utrotningshotade djur som Miljöministeriet och Finlands miljöcentral publicerat. Vår natur har fortsatt att utarmas under de senaste åren. Utrotningshotade arter finns i alla artgrupper, men andelen är störst bland fåglar och mossor.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä