Radio Suomi Mikkeli

Isoäidin siivousaineet löytyvät keittiönkaapeista

 • 11 min
 • ei kuunneltavissa

Ympäristötietoisuus ja halu vähentää kemikaalien käyttöä ovat lisänneet vanhojen siivousmenetelmien suosiota. Esimerkiksi väkiviinietikkaa ja ruokasoodaa käytetään yhä useammin kemiallisten puhdistusaineiden sijaan. Mitä kaikkea voi elintarvikkeilla siivota, Tarja Nyyssönen lähti jututtamaan Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsästä.

Lähetykset

 • ma 8.10.2018 16.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

 • Tänä talvena jäätilanne on ollut huono kautta maan. Pieksämäellä Hiekanpään puistoluisteluradalla luistelijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä railoja tai heikkoja jäitä. Toimittaja Tarja Nyyssönen tutustui rataan yhdessä Ari Haikaraisen kanssa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Savonlinnassa vietettiin torstai-iltana koulujen talvilomaa hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla: discovalojen välkkeessä jäähallissa. Ensimmäistä kertaa kaupungissa järjestetty lasten jäädisco oli hyväntekeväisyystapahtuma, jonka pääsylippujen tuotto meni lasten ja nuorten harrastustoimintaa tukevalle paikallisyhdistykselle. Tapahtuman järjestivät savonlinnalaisen jääkiekkoseuran SaPKon pelaajat Juuso Forsström ja Julius Marva opiskeluihinsa liittyvänä näyttötyönä. Kati Rantala tapasi Tanhuvaaran urheiluopistossa opiskelevat jääkiekkoilijat ja eskari-ikäiset jäädiscoilijat Lotta ja Lauri Mannosen.

 • Mikkelin Keskusbaarissa käydään perinteistä baaritietovisaa joka keskiviikkoilta. Hannu Kallio ja Milko Portti ovat vetäneet KB:n tietovisaa yli kymmenen vuotta. Entinen visajuontaja Hannu Kallio teki paluun entiseen hommaansa tullessaan sijaistamaan nykyistä juontajaa Milko Porttia talvilomaviikon kierrokselle. Tietovisan juontajat kehittelevät kisassa kuultavat kysymykset itse. Millainen on heidän mielestään hyvä tietokilpailukysymys ja onko tieto valtaa tänä internetin aikakautena? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Mikkeliläiset Tuomo Kirjalainen ja hänen puolisonsa Hanna Lehtonen vievät neljä vuotiaan karjalankarhukoira Topin ensimmäistä kertaa koiranäyttelyyn maaliskuun puolessa välissä. Kerta on ensimmäinen myös Tuomolle ja Hannalle. Jouni Kirvesmies kävi tutustumassa Topi-koiraan torstaina Mikkelin Rahulassa.  Aluksi Tuomon isä Kalevi kertoo karhukoirista...

 • Metsähallituksen hoitamille valtion suojelualueille tehtiin vuonna 2019 yli 7 miljoonaa käyntiä. Luvussa ovat mukana kansallispuistojen lisäksi valtion retkeilyalueet ja muut virkistyskäytöllisesti merkittävät suojelualueet ja retkeilykohteet.
  Repoveden kansallispuistossa käyntimääriä oli viime vuonna 126 600, kun määrä huippuvuonna 2017 oli 172 000. Repovedeltä väkeä on liikkunut koko talven ja kämpät ovat olleet täynnä. Tähän on varmaan osin vaikuttanut se, että Lapinsalmen uusi silta on talvikäyttöinen. Sari Ursin kävi Repovedellä retkellä Mäntyharjun Reissupolun puheenjohtaja Jorma Mäkisen kanssa.

 • Kangasniemeläinen metsäalan yrittäjä kertoi toimittajallemme Jouni Kirvesmiehelle alkuviikosta, etteivät metsähakkuut ole menneet täysin putkeen tänä talvena. Syksyllä 2019 korjuukelit eivät olleet suotuisia. Huono talvi ja lakot eivät ole tilannetta helpottaneet. Talven aikana puuta on hakattu hiljalleen ja nyt sitä on niin paljon teiden varsilla, että aikaa menee taas, ennen kuin ne on saatu kuljetettua ja sahattua. Kuluva viikko on lähes täydellisesti kuollut puuhakkuiden osalta, kertoo yrittäjä.
  Jouni Kirvesmies kävi tapaamassa Metsä-Weljien yrittäjää Antti Ihalaista. Ihalainen on myös Etelä-Savon koneyrittäjien puheenjohtaja. Kohta alkava kevät ratkaisee kaikki. Nyt parhaillaan raivataan sähkölinjaa ja työtä on vielä jäljellä reilun kuukauden verran. Jos uusia korjuu-urakoita ei löydy joudun irtisanomaan kaikki työntekijäni, harmittelee Ihalainen.

 • Jesse Haaja perusti oman mainostoimiston Mikkeliin kymmenen vuotta sitten. Elokuvat ja musiikkivideot ovat tulleet matkan varrella tutuiksi, samoin myös brändien rakentaminen. Äskettäin Haaja työsti Suomen Olympiakomitealle brändin Tokion kesäolympialaisiin 24.7. - 9.8.2020. Millaista luova työ on parhaimmillaan ja pahimmillaan? Mistä ideat syntyvät?
  Jesse Haajaa jututtaa Sari Ursin.

 • Auto saatta olla ihmisen toiseksi tai kolmanneksi arvokkain hankinta, asunnon tai kesämökin jälkeen. Auto on pyhä peltilehmä, sanotaan. Monia erilaisia tarinoita kuulee siitä, että auton arvo on liian pieni, kun vahingonkorvausta esitetään. Menopelin tunnearvo on ihan eri juttu, kuin käypä arvo. Jouni Kirvesmies tapasi vahinkotarkastaja Teuvo Särkän tänään aamulla.... Muuten, tiedätkö mitä tarkoittaa RUTTUTUKKU? Ei hätää, ei tiennyt Jounikaan ennen tätä päivää....

 • Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri haluaa turvata Savonlinnan keskussairaalan palvelut yhdistymällä osaksi Kuopion yliopistollista sairaalaa. Torstaina 20.2. Savonlinnan keskussairaalan pihalla oli mielenilmaus jossa, alueen ihmiset ilmaisevat tahtonsa, että Savonlinnassa turvataan kattavat sairaalapalvelut vain yhteistyössä Pohjois-Savon kanssa. Jouni Kirvesmies kävi paikalla....

 • Rento kuoro aloitti Mikkelin Kalevankankaan koulun musiikkiluokassa helmikuun alussa. Kuoron jäsen Terhi Venäläinen (kuvassa oik.) sai idean laulajien ehdoilla kulkevan kuoron perustamiseen huomatessaan, ettei sellaista löydy Mikkelin seudulta. Kuoro täyttyi hetkessä innokkaista laulajista ja nyt 35-henkinen kuoro harjoittelee kerran viikossa kevään esiintymisiä varten. Kuoron ohjaaja Elisa de Boer kertoo olevansa asiakaspalvelutehtävässä harjoitellessaan kuoron kanssa laulajien toivomia kappaleita. Elisa de Boeria ja Terhi Venäläistä haastattelee Juuso Kääriäinen.

 • Mikkelin lukion abiturientti Roosa Laiho lähti lukulomalle muiden lukiolaisten tavoin penkkareita viettämällä. Hän oli pukeutunut sanomalehdeksi, johon hän teki myös verkkosivut. Asuvalinta kertoo tulevaisuudesta, sillä kevään ylioppilaskirjoitusten ohella hän tavoittelee journalismin opiskelupaikkaa Tampereen yliopistosta. Tänä keväänä entistä useampi lukiolainen saa korkeakoulupaikan ylioppilastodistuksella, eli ylioppilaskirjoituksissa on perinteistä enemmän pelissä. Millaista keskustelua uusi järjestely on lukiolla herättänyt ja miten Laiho valmistautuu kevään koitokseen? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Tyypin 2 diabetes kasvaa Etelä-Savossa, kuten muuallakin Suomessa. Hommia riittää, sanoo elintapaohjauksen kehittämispäällikkö Teemu Ripatti.Sairaus maksaa yhteiskunnalle valtavasti, joten sekin on hyvä kannustin tehdä asian eteen työtä, jatkaa Ripatti. Elintapaohjaukseen perehtyy myös toimittajamme Jouni Kirvesmies.

 • Mäntyharjulainen Polaria Oy on perustettu 1970 ja se tunnettiin aiemmin Vakiometalli Oy -nimellä. Polaria kuuluu tytäryhtiönä Veisto Group -konserniin. Yritys valmistaa ohutlevyteräksestä kylpyhuonekalusteita. Viime vuosi oli yrityksen historian paras. Liikevaihto kasvoi lähes 20 prosentilla ja oli noin 9,5 miljoonaa euroa. Polaria on yksi Mäntyharjun suurimmista työllistäjistä. Polarian toimitusjohtaja Timo Karhulaa haastattelee Sari Ursin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä