Kulturklipp

Teaterrecension: Vänskapens svåra konst - Svenska Teatern ger Art av Yasmina Reza

 • 12 min
 • 21 pv

Femtiotusen för en helvit tavla?! I Yasmina Rezas pjäs får grälet om ett konstverk oanade följder för tre gamla kompisar. Tänk om hela vänskapen bara var en vit hägring?
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Lähetykset

 • ti 9.10.2018 16.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Att bildkonsten bara är teckning är en föråldrad syn på ämnet som många vuxna har.
  Men bildkonsten har en viktig plats både i skolan och i samhället, för konstpedagog Johanna Kull är bildkonst ett självklart ämne.
  Redaktör Elin Willows

 • Anna Krogerus gör upp med prestationssamhällets krassa ideal i sin nya pjäs på Ryhmäteatteri. I 9 hyvää syytä elää platsar ingen som framgångsmannekäng men tillsammans hittar gestalterna kanske något som väger mycket tyngre: varandra och mer än nio goda skäl att leva.
  Redaktörer: Jukka Isojoki och Christel Pettersson.

 • Femtiotusen för en helvit tavla?! I Yasmina Rezas pjäs får grälet om ett konstverk oanade följder för tre gamla kompisar. Tänk om hela vänskapen bara var en vit hägring?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Vad händer när sorgen drabbar, vad utlöser den i oss och vad avslöjar den om förhållandet till dem vi trott oss stå närmast? Förlusten av ett ofött barn utgör startpunkten för Antti Hietalas nya pjäs med Minna Haapkylä och Pyry Nikkilä i huvudrollerna.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Monster, finns de? Teater Takomo utforskar skräcken, demonerna och hjärnspökena i vår egen vardag med avstamp i Ridley Scotts klassiska science fiction-film. För dramaturgi och regi står Jukka Ruotsalainen.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • I den sista delen av Juha Jokelas Esitystalous-trilogi blåser förändringens kyliga vind genom korridorerna på en liten radiostation samtidigt som hela mänsklighetens ödesfrågor tornar upp sig i bakgrunden. Frågorna är stora men paketeringen förföriskt lätt i den vältrimmade samtidssatiren.
  Redaktörer: Jukka Isojoki och Christel Pettersson.

 • Vi tittar närmare på förlagsbranschen, men inte på arbetet på nåt av de två stora bokförlagen i Svenskfinland, Schildts & Söderströms och Förlaget. För det finns ju en hel del mindre aktörer också. Ett av de små förlagen är Marginal, med hemvist i Vörå. En av de drivande krafterna bakom Marginal är poeten och författaren Ann-Helen Attianese.
  Redaktör Elin Willows

 • Vad är det som talar till oss i de högerpopulistiska partiernas retorik, vad är det som gör att nationalismen växer sig så stark igen? Pirkko Saisios och Jussi Tuurnas nya musikteaterpjäs är en vildsint färd genom den historia och de myter som danat dagens europé, en grotesk som avslöjar det groteskaste av allt – verkligheten.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Är ekonomisk moral något som endast avkrävs den fattiga? Och har den fattiga ens råd med moral? I Lilla Teaterns uppsättning av Marie Jones pjäs gestaltar Pia Runnakko och Linda Zilliacus två hemvårdare som ställs inför ett svårt val.
  Redaktörer: Magnus Hansén och Christel Pettersson.

 • För två år sedan, inför Finlands 100-årsjubileum kom Finland hundranånting, av Alfred Backa. Komikern hade blivit författare. Nu kommer hans andra bok, i samma stil, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar. Vi får följa en för oss okänd professor på en resa genom Svenskfinland sommaren 2018.
  Redaktör Elin Willows

 • Karin Erlandsson är aktuell med andra delen i serien Legenden om ögonstenen, Fågeltämjaren.
  Den första delen, Pärlfiskaren, som från början var en enskild bok, kom till som ett bidrag i kapitelbokstävlingen Berättelsen är bäst.
  Erlandsson hade aldrig skrivit för barn, men plötsligt öppnade sig något hon inte kunde motstå.
  Redaktör Elin Willows

 • I september kommer Vasaförfattaren Christel Sundqvists nya roman, hennes fjärde. I Nu spränger vi taket möter vi vännerna Vonne och Marie, som vi också känner igen från boken med samma namn, som kom för två år sen.
  I nya boken pendlar perspektivet mellan nutid och dåtid, mellan vänners uppväxt och nu, när Vonne blivit svårt sjuk i cancer.
  Boken kunde haft två författarnamn, det kunde också stått Johanna Blom på omlsaget.
  Christel Sundqvist började att skriva boken tillsammans med Hanna, som under skrivandet dog av sin cancer. Men Christel behövde fortsätta.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä