Homo religiosus - Olavi Seppänen

Tiistaisin klo 13.02, Yle Puhe

Yllättävän monesta asiasta löytyy uskonnoista tuttuja piirteitä. Teologian opiskelija Olavi Seppänen tutkailee viikoittaisessa radioesseesarjassaan yhdessä vieraidensa kanssa uskonnon, myyttien ja jumalien merkitystä sekä uskonnontutkimuksen näkökulmasta erilaisia arjen ilmiöitä aina talouselämästä elokuviin.

Jaksot

 • Homo religiosus tutkii rock- ja popmusiikin suhdetta uskontoon. Se ei tarkoita vain satunnaisia sanoituksia Jumalasta, Saatanasta tai pyhimyksistä. Mitä keikat rituaaleina ovat perineet kirkonmenoista? Millä tavoin artistin rooli muistuttaa jumalaa tai vaikka shamaania, ja missä mielessä fanikunta on uskonyhteisö? Aiheesta puhumassa myös rocktoimittaja ja -kirjailija Santtu Luoto sekä Kolmas nainen -yhtyeen soolokitaristi, historianopettaja Sakari Pesola. Lukijana Antti Seppänen. Toimittajana on teologian opiskelija Olavi Seppänen.

 • Homo religiosuksen toinen jakso esittelee teknologiaa toisaalta magian ja uskonnon tehtävien jatkajana, toisaalta uutena uskonnollisten toiveiden ja pelkojen kohteena. Kun ihminen ja kone kohtaavat, kumpi tekee kummasta jumalan - vai tekeekö kumpikaan? Vieraana uskonnonfilosofian dosentti Aku Visala Helsingin yliopistosta.

  Homo Religiosus on radio-ohjelma, jossa tarkastellaan suomalaiselle yleisölle tuttuja arjen ilmiöitä uskonnontutkimuksen näkökulmista. Yllättävän monesta asiasta löytyy uskonnoista tuttuja piirteitä. Luvassa on puhetta niin elokuvista, musiikista, talouselämästä kuin tietokoneistakin.

  Toimittajana on teologian opiskelija Olavi Seppänen.

 • Homo religiosuksen ensimmäinen jakso ottaa tarkasteluun James Bondin myyttisenä hahmona, joka luo uskoa moderniin länsimaiseen ihmisihanteeseen. Myös uskonnollisten ilmiöiden kuvaaminen Bond-elokuvissa valaisee kiinnostavasti länsimaalaista omakuvaa. Vieraana uskontotieteen professori Teemu Taira Helsingin yliopistosta.

  Oletko koskaan ajatellut, mikä yhdistää rahaa ja pyhiä kirjoja? Entä mitä yhteistä on James Bondilla ja Jeesuksella? Yhtä ja toista, ihan niin kuin teknologialla ja taikakonsteilla.

  Homo religiosus on radio-ohjelma, jossa tarkastellaan suomalaiselle yleisölle tuttuja arjen ilmiöitä uskonnontutkimuksen näkökulmista. Yllättävän monesta asiasta löytyy uskonnoista tuttuja piirteitä. Luvassa on puhetta niin elokuvista, musiikista, talouselämästä kuin tietokoneistakin.

  Ohjelmassa keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa, mitä kaikkea kätkevät taakseen sellaiset suuret käsitteet kuin uskonto, myytti tai jumala. Jaksosta toiseen pohditaan myös, mitkä asiat elämässämme ovat luonteeltaan jollain tavalla uskonnollisia. Usein kirkkoihin, temppeleihin ja jumalauskomuksiin liitetty ilmiö paljastuu uskontotieteen valossa yllättävän monitahoiseksi, jopa määritelmiä pakenevaksi.

  Toimittajana on teologian opiskelija Olavi Seppänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä