Politiikkaradio

Työ muuttuu - miten vältetään massatyöttömyys?

 • 30 min
 • toistaiseksi

Valtioneuvoston tuore tulevaisuusselonteko käsittelee työn murrosta. Kyse on työhön liittyvästä monimutkaisesta muutoksesta, jonka ajurit ovat teknologinen kehitys, sekä talouden, kaupan, tavaravaihdon ja tuotannon globalisaatio.

Mikä on polttavin poliittinen kysymys jatkossa liittyen työn muuttumiseen?

Miten vältetään massatyöttömyys kun työ robotisoituu ja digitalisoituu?

Entä mistä löytyy ratkaisu tulikuumana vellovaan irtisanomiskiistaan Sipilän hallituksen ay-liikkeen välillä?

Vieraina ovat eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Stefan Wallin (r.) ja kansanedustajat Pilvi Torsti (sd.) sekä Elina Lepomäki (kok.).

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ke 24.10.2018 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Eduskuntavaalit lähestyvät. Ilmassa on monenlaista yritystä kietoa vaalit jonkin yksittäisen kysymyksen ympärille. Liikkeellä on jos jonkinlaista poliittisen ketunhännän heilutusta sen suhteen, mitkä vaalit Suomessa on edessä. Onko edessä ilmastovaalit, maahanmuuttovaalit, luottamusvaalit, sivistysvaalit, koulutusvaalit, vai sote- ja sotu-vaalit?

  Miksi on poliittisesti tarkoituksenmukaista kietoa vaalit jonkin tarkkaan valitun ja rajatun kysymyksen ympärille? Eikö eduskuntavaaleissa jos missä pitäisi puhua kaikesta mahdollisesta?

  Entä minkälaisia vaaleja kukin taho parhaillaan pyrkii rakentamaan ja miksi?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • EU:n brexit-pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan Iso-Britannian sopimukseton ero unionista on lähempänä kuin koskaan. Brexit-päivään on aikaa vain 10 viikkoa. Miten Euroopan parlamentissa varaudutaan Iso-Britannian sopimuksettomaan eroon Euroopan unionista?

  Vai onko uusi neuvottelukierros mahdollinen, jos britannia muuttaa reunaehtojaan? Iso-Britannian parlamentin tyrmäämässä erosopimuksessa tavoiteltiin vapaakauppasopimusta ja jäsenyys EU:n tulliliitossa tai sisämarkkinoilla oli suljettu pois.

  Entä missä tapauksessa brexit-päivän lykkääminen voi olla vaihtoehto?

  Euroopan parlamentin studiossa Strasbourissa ovat europarlamentaarikot Nils Torvalds (r.), Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Merja Kyllönen (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brittiparlamentti tyrmäsi murskaluvuin Theresa Mayn brexit-sopimuksen. Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat, mistä löytyy johtolanka brexit-pattitilanteen purkamiseen.

 • Iso-Britannian parlamentti hylkäsi murskaluvuin pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen. Kykeneekö brittiparlamentti lainkaan päättämään eteneekö brexit vai ei? Miten Iso-Britannian sisäpoliittinen brexit-pattitilanne puretaan?

  Vieraina ovat eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok.), ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen, entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.).

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Julkisuuteen tullut useiden seksuaalirikosepäilyjen kokonaisuus, jossa uhreina on alaikäisiä, ja epäiltyinä tekijöinä turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisia, on herättänyt vaatimuksia ulkomaalaislakien ja seksuaalirikoslakien kiristämisestä. Millä keinoilla alaikäisiin kohdistuneet raiskausrikokset pystytään estämään?

  Onko maahanmuuttopolitiikan, turvapaikkapolitiikan, ulkomaalaislakien ja seksuaalirikoslakien kiristäminen oikea ratkaisu? Mikä on mahdollista, mikä perusteltua ja millä aikataululla? Miksi seksuaalirikolakia ei ole kiristetty jo aikaisemmin?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.), lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Eva Biaudet (r.) sekä saman valiokunnan jäsen Ville Tavio (ps.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kiina on ostanut Euroopasta yrityksiä, satamia, rautatieosuuksia ja maata jo vuosia. Euroopassa Kiina on nähty pääasiassa kaupallisena mahdollisuutena, mutta viimeaikoina yhä enenevissä määrin riskinä. Myös Kiinan uusi EU-suhteiden linjaus on sanamuodoiltaan edeltäjiään jyrkempi.

  Onko Kiinan vaikutusvallan kasvu Euroopassa todellinen uhka?

  Vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio ja Helsingin yliopiston Kiinan tutkimuksen professori Mikael Mattlin.

  Toimittajana on Linda Pelkonen.

 • Keväällä 2007 eduskuntavaaleissa puhuttiin jakovarasta. Vuoden 2011 jytkyvaaleissa kiisteltiin Portugalin ja Kreikan tukipaketeista.
  Edellisissä edukuntavaaleissa väiteltiin valtion velasta. Mikä ratkaisee tulevien eduskuntavaalien tuloksen?

  Minkälaisista kannatuslukemista puolueet ponnistavat kohti huhtikuun eduskuntavaaleja? Onko puolueen puheenjohtajan persoonalla entista suurempi merkitys puolueen vaalituloksen kannalta?

  Kevään eduskuntavaalien asetelmia analysoivat Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

 • YK:n ilmastokokouksella Katowicessa oli vain yksi tavoite: saada aikaiseksi Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirja. Tavoite saavutettiin jatkoajalle venyneissä kovissa neuvotteluissa.

  Onko sääntökirjan syntyminen todellinen globaalin ilmastopolitiikan läpimurto?

  Mahdollistaako sääntökirja Pariisin ilmastosopimuksen täyden toimeenpanon?

  Ovatko Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjan säännöt riittävän vahvat ja kaikille maille oikeasti yhteiset?

  Onko ilmaston lämpeneminen mahdollista rajata näillä säännöillä alle kahden asteen?

  Vieraana on ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Helmikuussa 2007 Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi Venäjän irtautuvan keskimatkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta, ellei sitä laajenneta koskemaan Venäjän ja Yhdysvaltain lisäksi myös muita maita, esimerkiksi Kiinaa.

  Lokakuussa 2018 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi haluavansa purkaa INF-sopimuksen. Trumpin mukaan Venäjä rikkoo sopimusta.

  Joulukuun Nato-kokouksessa ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Yhdysvaltain irtautuvansa sopimuksesta 60 päivän kuluttua, ellei Venäjä sitä ennen ryhdy noudattamaan sopimusta.

  Onko ydinasevarustelukierre herännyt henkiin? Vai ovatko ydinasevallat unohtaneet vastavuoroisen haavoittuvuuden periaatteen?

  Eikö ydinaseiden kauhun tasapaino jäänytkään historian lehdille?

  Vieraana on ydinasepolitiikkaan ja aseidenriisuntakysymyksiin perehtynyt ulkopolitiikan tutkija Tapio Juntunen Tampereen yliopistosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brexitin aiheuttama poliittinen kriisi Iso-Britanniassa pahenee. Pääministeri Theresa Mayn asema on vaakalaudalla Mayn vedettyä brexit-sopimuksen pois parlamentin alahuoneen äänestyksestä.

  Varaudutaanko Euroopan parlamentissa Iso-Britannian sopimuksettomaan eroon Euroopan unionista?

  Entä miten tieto Strasbourgin ampumavälikohtauksesta otettiin vastaan Euroopan parlamentissa? Tulkitaanko ampumavälikohtausta poliittisesti motivoituneena terroritekona?

  Strasbourgin studiossa ovat europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.), Jussi Halla-aho (ps.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Iso-Britannian pääministeri Theresa May perui viime hetkellä neuvottelemansa brexit-sopimuksen äänestyksen parlamentissa. Sopimuksen vastustus parlamentin alahuoneessa oli erittäin laajaa. Todennäköisesti Mayn sopimus olisi kaatunut alahuoneen äänestyksessä. Mitä brexit-sopimusäänestyksen lykkäämisestä seuraa?

  Peruuntuuko brexit, onko edessä brexit ilman sopimusta, vai taipuuko parlamentti lopulta sopimuksen taakse?

  Vai onko edessä jälleen uusi brexit-kansanäänestys?

  Vieraina ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • "Jos Suomeen hyökätään, olisiko suomalaisten puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta?" Tällä kysymyksellä on mitattu suomalaisten maanpuolustustahtoa lähes 50 vuoden ajan.

  Uusimmassa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimuksessa vain kaksi kolmesta suomalaisesta vastaa kysymykseen myöntävästi. Kyseessä on historiallisen alhainen lukema Suomessa. Alhaisempi lukema on ollut viimeksi 1980-luvulla ja silloinkin vain yhtenä vuotena.

  Mikä tuloksen selittää? Miksi kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on historiallisen alhaalla?

  Entä voiko yhdellä kysymyksellä mitata niin moniselitteistä asiaa kuin maanpuolustustahto?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä