Demokratiaongelma

Keskiviikkoisin klo 15.02, Yle Puhe

Onko Suomi demokratian mallimaa, kuten se väittää? Kyösti Hagert ja Elina Kiiski Kataja tapaavat jokaisessa jaksossa kaksi demokratian ritaria, joiden kanssa ratkaistaan yksi kansanvaltaa haastava ongelma. Ohjelmissa haetaan konkreettisia vastauksia mm. teknologisen murroksen, globalisaation kuin populististen liikkeiden mukanaan tuomiin kysymyksiin.

Jaksot

 • Demokratiaongelma paneutuu lähidemokratiaan. Suomessa kunnilla on paljon valtaa, mutta ihmiset ovat laiskasti kiinnostuneita kunnallisesta päätöksenteosta.

  Ohjelmassa keskustellaan, miten kaupunkikulttuurin avulla voidaan parantaa parantaa demokratian tilaa. Aiheesta keskustelemassa ovat kaupunkiaktivisti Jaakko Blomberg ja Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen.

  Toimittajana Kyösti Hagert ja demokratia- ja osallisuusasiantuntijana Elina Kiiski Kataja.

 • Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä demokratiavertailuissa, mutta demokratiamme merkittävin ongelma on osallistumisen eriytyminen. Eriarvoistuminen on vuosikausia jatkunut kehitys, eikä sen ehkäisemisessä Suomi eikä sen demokraattiset instituutiot, kuten eduskunta ja hallitus, ole onnistunut saavuttamaan riittäviä tuloksia.

  Demokratiaongelmassa keskustellaan, eriarvoisuuden, nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen demokratiavaikutuksista. Vieraina ovat vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo sekä kokoomuksen kansanedustaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen.

  Toimittajana Kyösti Hagert, vakiokommentaattorina demokratia- ja osallisuusasiantuntija Elina Kiiski Kataja.

 • Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Näin määritellen demokratia typistetään helposti tarkoittamaan vain vaalien vapautta ja yleistä äänioikeutta.

  Mediassa valtaa ei käsitellä, politiikka näyttäytyy yhteiskunnallisina prosesseina ja vallanpitäjät häivyttävät omia valtapositioitaan. Samaan aikaan kansalaiset kaipaavat vahvaa johtajaa, myös nykydemokratioissa.

  Demokratiaongelmassa keskustellaan, millaista valta on tänä päivänä ja kenellä sitä on. Vieraina ovat Iltalehden uutispäätoimittaja Perttu Kauppinen ja teatteriohjaaja Susanna Kuparinen.

  Toimittajana Kyösti Hagert ja vakiokommentaattorina demokratia- ja osallisuusasiantuntija Elina Kiiski Kataja.

 • Suomi väittää olevansa demokratian mallimaa, mutta todellisuudessa se ei pidä paikkaansa.
  Puolueet ovat perinteisesti kanavoineet ihmisten yhteiskunnallista aktiivisuutta, mutta puolueisiin kuuluu yhä vähemmän ihmisiä eikä demokratian kehittämiseksi ole aikoihin tehty rohkeita avauksia. Eikä ongelma koske vain Suomea. Muualla maailmassa demokraattista järjestelmää haastavat autoritaariset johtajat ovat kasvattaneet suosiotaan ja erilaiset populistiset liikkeet ovat yhä houkuttelevampia.

  Ensimmäisessä Demokratiaongelma-ohjelman jaksossa keskustellaan, miksi demokratia ylipäätään on tärkeää ja miksi demokratiasta kannattaa olla kiinnostunut. Vieraina ovat Liisa Hyssälä ja Rosa Meriläinen.

  Toimittajana Kyösti Hagert, vakiokommentaattorina demokratia- ja osallisuusasiantuntija Elina Kiiski Kataja.

  Ohjelman on tuottanut Heikki Soini.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä