KulttuuriCocktail Puheessa

Kenen arvoilla humanitaarista arkkitehtuuria tehdään?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Humanitaarinen arkkitehtuuri tarkoittaa voittoa tavoittelematonta arkkitehtuuriosaamisen viemistä esimerkiksi köyhyydestä kärsiviin maihin ja katastrofialueille. Toiminnan tavoitteena on globaalin tasa-arvoisuuden lisääminen ja köyhyyden vähentäminen arkkitehtuurin keinoin, mutta sitä koskevat samankaltaiset eettiset ja kulttuuriset ristiriitaisuudet kuin muitakin auttamisen muotoja: millainen valtasuhde auttajan ja autettavan välille muodostuu, miten paikalliset toimijat otetaan mukaan toimintaan ja kenen arvoilla yhteistyötä tehdään?
Haastateltavana arkkitehti, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun varadekaani Saija Hollmén. Toimittajana Jonni Roos.

Lähetykset

 • pe 26.10.2018 10.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Elokuvaohjaaja Dome Karukoski on tehnyt jo yhden Hollywood-elokuvan ja toisestakin on sovittu. Ensimmäinen filmi kertoo fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin nuoruusvuosista. Haastattelussa Karukoski kertoo, millaista työskentely unelmatehtaan palkollisena on. Toimittajana on Teemu Laaksonen.

 • Stand up -koomikko Iikka Kivi tunnetaan komediaklubilavojen lisäksi kantaaottavista somepäivityksistään. Tänä syksynä Kiveltä ilmestyi myös self help -kirja, jossa hän kertoo mielenterveyteen liittyyvistä oivalluksistaan. Minkälaisia elämänohjeita antaa Suomen eturivin koomikko? Toimittajana on Iida Rauhalammi.

 • Itsetyydytysten määrä on jatkuvassa kasvussa. Nykyihminen ei ehdi harrastaa seksiä toisen ihmisen kanssa. Sen sijaan teknologia mahdollistaa seksuaalisen nautinnon ja fantasioiden toteuttamisen milloin tahansa. Tulevaisuuden seksistä puhumassa Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sekä seksirobotteihin liittyviä asenteita selvittänyt kognitiotietelijä Mika Koverola. Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Marcel Proustin (1871–1922) kirjasarja “Kadonnutta aikaa etsimässä” on länsimaisen kaunokirjallisuuden peruskivi, modernistinen järkäle. Mika Kukkonen on ulkoministeriön virkamies, jonka elämän Proust on vallannut tyystin. Laura Hautsalo on kirjoittaja, jossa ranskalaiskirjailija kaikessa ylivertaisuudessaankin herättää kriittisiä ajatuksia. Kukkonen ja Hautsalo esittävät kumpikin kolme väitettä “Kadonneen ajan” merkityksestä. Toimittajana on Teemu Laaksonen.

 • Kauhuelokuvat ja muu kauhuun perustuva viihde nojaavat esteettiseen kokemukseen: tuijottava katse, oudot kasvonpiirteet ja goottilaiset linnat kuuluvat monen kauhuelokuvan tunnistettaviin piirteisiin. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä keskustellaan siitä, mitkä esteettiset piirteet tekevät kauhusta kauhua, ja miksi jotkut pitävät kauhusta kun taas toiset eivät nauti siitä. Keskustelijoina ovat kauhun asiantuntijat Matti Rämö ja Sofia Tawast. Toimittajana on Jonni Roos

 • Mitä jos ei olisi taistelua? Mitä tehdään sitten kun kaikki on hyvin? Koreografi Sonya Lindfors ja toimittaja-kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim haluavat rohkaista ihmisiä unelmoimaan. KulttuuriCocktailissa unelmoidaan paremmasta maailmasta. Keskustelussa mukana myös Feministisen puolueen varapuheenjohtaja Pazilaiti Simayijiang. Toimittajana Iida Rauhalammi. KORJAUS: Toisin kun haastattelussa mainitaan, alussa mainittu esittelyteksti ei ole peräisin We Should All Be Dreaming -teoksen tiedotteesta.

 • Jos sinusta on vaikuttanut siltä, että joka paikka on yhtäkkiä täynnä seinämaalauksia, olet oikeassa: viime vuosina Suomeen on tehty ennätysmäärä katutaideteoksia. Miten muraalit ilmestyvät seinille, ketkä niitä tekevät, ja ennen kaikkea: mitä tämä uusi urbaani taide merkitsee julkisen kaupunkitilamme kannalta? Jonni Roosin haastateltavina katumaalari Rosa Hultman, tuottaja-aktivisti Jaakko Blomberg sekä tapahtuma- ja kulttuuripalvelupäällikkö Lea Rintala Espoon kaupungilta.

 • Nuorena onnistui kaikki. Katja Kiuru pääsi 18-vuotiaana Teatterikorkeakouluun, esiintyi elokuvissa, teatterissa, suositussa Ruusun aika -tv-sarjassa ja lehtien kansissa. Tosin ongelmana oli, että hän ei Jouko Turkan koulussa oppinut näyttelijäksi. Oli pakko lähteä ulkomaille etsimään ammattitaitoa. Nyt 30 vuotta myöhemmin Kiuru on työtön, vaikka osaa ammattinsa paremmin kuin koskaan. Hän kertoo haastattelussa, että kokee tulleensa oman alansa syrjäyttämäksi. Toimittajana on Teemu Laaksonen.

 • Humanitaarinen arkkitehtuuri tarkoittaa voittoa tavoittelematonta arkkitehtuuriosaamisen viemistä esimerkiksi köyhyydestä kärsiviin maihin ja katastrofialueille. Toiminnan tavoitteena on globaalin tasa-arvoisuuden lisääminen ja köyhyyden vähentäminen arkkitehtuurin keinoin, mutta sitä koskevat samankaltaiset eettiset ja kulttuuriset ristiriitaisuudet kuin muitakin auttamisen muotoja: millainen valtasuhde auttajan ja autettavan välille muodostuu, miten paikalliset toimijat otetaan mukaan toimintaan ja kenen arvoilla yhteistyötä tehdään?
  Haastateltavana arkkitehti, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun varadekaani Saija Hollmén. Toimittajana Jonni Roos.

 • Toimittaja Maria Veitola on koko kansan tuntema julkkis, joka sekä raivostuttaa että ihastuttaa. Veitolan avoimuus toimii voimauttavana esimerkkinä monelle, mutta vastapuolena tulee räävitön kommentointi ja julkinen arvostelu.

  KulttuuriCocktailissa jutellaan Maria Veitolan kanssa julkisuudesta, feminismistä sekä pärjäämisen kulttuurista.

  Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Kitaristi Teemu Viinikainen on maailmanluokan jazz-muusikko. Alkujaan hän löysi tiensä jazzin pariin kuunneltuaan rock- ja blues-kitaristeja. Saksofonisti Charlie Parker ja pianisti Bill Evans muodostuivat sittemmin tärkeiksi esikuviksi. Parhaillaan Viinikainen on kiertueella UMO:n solistina. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä Teemu Viinikainen ja Jonni Roos keskustelevat elämästä ja jazzista.

 • Vaikka suru kuuluu elämään, on suremisesta tullut entistä harvinaisempi taito. Lehtien otsikoissa suruista selvitään, mutta todellisuudessa suru on kokemus, josta jää ikuinen jälki. Suremisen taidosta puhumassa surusta sairastunut esitystaiteilija ja kirjailija Meiju Niskala sekä suomalaista surua tutkinut surukouluttaja Mari Pulkkinen. Toimittajana Iida Rauhalammi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä