Ranskan Compiègne: Pieni kaupunki suurhistorian näyttämönä

Kaarle V Viisaasta Napoleon III:n empire-loistoon

  • 38 min
  • toistaiseksi

Pieni suuri ranskalainen kaupunki Compiègne tunnetaan monen historiallisen tapahtuman näyttämönä. Myös ranskalaisten ikoni Jeanne d'Arc taisteli Compiègnessa ja siellä hänet lopulta vangittiin v. 1430. Kaupungista löytyvät myös keskiaikainen linna Pierrefonds ja 1800-luvulla kukoistukseen noussut keisarillinen palatsi Palais Impérial, joihin toimittaja Sini Sovijärvi kävi tutustumassa. Alueen historiaa ja tapahtumia avaavat kulttuurineuvos Pascal Hanse ja historioitsija Gérald Machut.

Lähetykset

  • ma 3.12.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Pieni suuri ranskalainen kaupunki Compiègne tunnetaan monen historiallisen tapahtuman näyttämönä. Myös ranskalaisten ikoni Jeanne d'Arc taisteli Compiègnessa ja siellä hänet lopulta vangittiin v. 1430. Kaupungista löytyvät myös keskiaikainen linna Pierrefonds ja 1800-luvulla kukoistukseen noussut keisarillinen palatsi Palais Impérial, joihin toimittaja Sini Sovijärvi kävi tutustumassa. Alueen historiaa ja tapahtumia avaavat kulttuurineuvos Pascal Hanse ja historioitsija Gérald Machut.

  • Osa 1. Pieni Compiègnen kaupunki, noin 70 km Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa, toimi keskeisenä näyttämönä, kun maailmansotien aseleposopimukset allekirjoitettiin kaupunkia ympäröivän, valtavan metsän kätköissä. Salaiseen kohtauspaikkaan saapui saksalaisvaltuuskuntaa kuljettava juna idästä ja ranskalaisvaltuuskunnan juna etelästä. Sarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi historiallisia hetkiä paikan päällä, Compiègnen metsän aselepoaukiolla. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä