Radio Suomi Turku

Yhden tähden Maskula: ”Erityisesti huonosta elokuvasta on osattava kirjoittaa hyvin”

 • 42 min
 • toistaiseksi

Tapani Maskula aloitti elokuvakriitikkona 1960-luvun alussa. Työ oli silloin hektisempää kuin nykyään. Elokuvan ensi-illoista toiseen piti ehtiä ympäri Turkua eri elokuvateattereihin. Kritiikeistä tuli usein nopeita huitaisuja, koska ne piti kirjoittaa väsyneenä yöllä elokuvien jälkeen, jotta ne ehtivät ladottavaksi ja ajoissa lehteen.

Maskula ei kuitenkaan halunnut sensuroida Juri Nummelinin tuoreesta kirjasta ”Tapani Maskula – Intohimosta elokuvaan” niitä omasta mielestään epäonnistuneita arvosteluja., koska ne ovat oman aikansa dokumentteja. Aivan kuten vanhat fiktiiviset elokuvatkin, joista lahjomattoman kriitikon mukaan 80 % on muuten huonoja. Tosin huonotkin elokuvat voivat olla sympaattisia, jos niistä näkee intohimon elokuvan tekemiseen.

Tapani Maskula kertoo Kalle Talosen haastattelussa nähneensä kaikki Turkuun elokuvateatterilevitykseen tulleet elokuvat 60-luvun alusta 2010-luvulla tapahtuneeseen eläköitymiseensä saakka. Samalla Kinopalatsin kakkossalin penkissä selviää, miten lempinimi ”yhden tähden Maskula” syntyi. Lopussa yritetään puristaa kriitikolta tietoa kaikkien aikojen parhaasta elokuvasta.

Lähetykset

 • ke 10.10.2018 9.25 • Yle Areena

Klipit

 • Saako uutislähetyksien muotoa tai sisältöjä muuttaa? Vai onko niin, että jos uutisia muuttaa liikaa, ne ei enää ole uutisia? Aika monella meistä loppujen lopuksi aika konservatiivinen käsitys vaikkapa radio- tai tv-uutisista.

  Mediatutkija Veijo Hietala kirjoitti Turun Sanomiin alio-kirjoituksen otsikolla "TV-uutiset on konservatiivinen lajityyppi". Kallen Kantapöydässä ruoditaan tätä väitettä ja otetaan uutiskantoja. Kalle Talosen kanssa kantiksina Tuula Vainikainen, Mikko Kouki ja mainitun lehtikirjoituksen kirjoittaja Veijo Hietala.

 • Rauli Badding Somerjoen sisko Mailis Niemelä esittelee perheen vanhan kotitalon huonoa kuntoa. Somerolaisen metsän siimeksestä löytyvästä kahden huoneen talosta puuttuu suurin osa lattiaa ja seinähirretkin vaikuttavat lahoilta.

  Toimittaja Kai Merilä teki Baddingin talon huonosta kunnosta jutun Somero-lehteen, joka aiheutti avuntarjoajien viestien tulvan. Erilaiset pk-yritykset niin kirvesmiehistä catering-palveluihin ilmoittautuivat Merilälle valmiina talkoisiin.

  Someron yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Juha Wiskari kertoo somerolaisista löytyvän rutkasti me-henkeä, talkoisiin lähdetään aina kunhan sopiva kohde löytyy.

  Remonttiprojektia rahoittamaan on suunnitteilla myös hyväntekeväisyyskonsertti Someron Esakallion lavalle, johon toivotaan tietysti Baddingin hengessä Agentsia esiintymään. Juha ”Artunisä” Wiskari lupaa myös houkutella tai uhkailla poikansa bändiä osallistumaan.

  Kalle Talonen kävi Somerolla tutustumassa Somerjoen kioskin lähettyviltä löytyvään Baddingin kotitaloon.

 • FC Interillä on erinomaiset mahdollisuudet tuoda jalkapallon miesten Suomen mestaruus Turkuun yli 10 vuoden tauon jälkeen. Ero viime kauteen on iso monellakin tapaa. Pelisysteemi ja valmennus on vakiintunut ja miehet ovat pääosin terveitä. Ehkä suurin ero on Mika Ojalan tilanteessa: vuosi sitten hän ei pelannut lainkaan henkisen ja fyysisen uupumuksen takia. Nyt alla on on erinomainen kausi.

  Ojalan kanssa jo vuonna 2005 pelannut Timo Furuholm pitää hyvänä asiana, että pelikaverin uupumuksesta puhuttiin avoimesti ja julkisesti. FC Interin kapteeni hän muistuttaa että pelaajatkaan eivät ole koneita.

  Kalle Talonen vieraili FC Interin harjoituksissa ja esitteli konkarikaksikolle mm. kaapistaan löytämää vuoden 2008 ratkaisupelin otteluesitettä.

 • Ensimmäiset kameravalvonta-autot tulivat Suomen teiden varsille 2000-luvun alussa. Alusta alkaen ne ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita. Kuvaaminen kamera-autolla on käsityötä. Ei riitä, että auto ajetaan vain tienpenkalle ja annetaan kameran ottaa kuvia, vaan kuvausta valvovan poliisin on hallittava valokuvauksen perusteet muutenkin. Varsinais-Suomen poliisilaitoksen vanhemmalla konstaapelilla Jyrki Tielisellä on alasta jo 13 vuoden kokemus. Dani Branthin hyppäsi kameravalvonta-auton kyytiin.

 • Pitäisikö työeläkkeitä leikata sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden takia? Tätä on osa poliittisista nuorisojärjestöistä viime aikoina vaatinut. Heidän mielestään ei ole reilua, että eläkeläiset sen kuin rikastuvat samalla kun nuoremmat ikäluokat tilastollisesti köyhtyvät.

  Kalle Talosen isännöimässä Shakkikello-debattiohjelmassa asiasta argumentoimassa ja toistensa väitteitä kuuntelemassa Eläkkeensaajien keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta sekä työikäinen Turun Herrainpukimon yrittäjä Tuukka Simonen.

 • Turkulainen Kakskerran sopimuspalokunta luopui eläinpelastustehtävien tuottamisesta. Syyskuun alusta alkaen alkoivat Kiikalan, Marttilan, Mietoisten ja Lemun sopimuspalokunnat hoitaa eläinpelastuksia koko Varsinais-Suomen alueella. Pelastustehtävään kutsutaan lähin yksikkö. Kakskerran pelastusvälineistö jaettiin eri palokuntien kesken ja Mietoisiin meni peräkärry, jonka sisältöä on paikalla tutkimassa Tarja Hiltunen. Seurassaan hänellä on sopimuspalokunnan päällikkö Jukka Marttila.

 • Miten Turun keskusta pidetään elinvoimaisena toriparkkityömaan ajan? Samaan tavoitteeseen löytyy kaupungista vastakkaisia näkemyksiä. Esimerkiksi joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte haluaisi henkilöautoliikenteen kokonaan pois Auransillalta, kun taas yrittäjiä edustava Turun ydinkeskustayhdistyksen mukaan tämä haittaisi oleellisesti keskustan liiketoimintaa.

  Kallen Kantapöydässä päästään Aurasillan läpiajokieltoalueelta vähän laajempiinkin visioihin Turun keskustan tulevaisuudesta. Kirjailija Roope Lipasti nimittelee Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilää hipiksi, kun tämä ehdottaa myös Martinsillan ja Myllysillan sulkemista henkilöautoilta ja tienvarsipysäköinnin radikaalia vähentämistä Turussa. Satu Rasila taas neuvoo autoilijoita saapumaan toispuol Aurajokke Myllysiltaa ja Tuomiokirkkosiltaa pitkin.

  Kantapöydän isäntänä taas pitkäksi venähtäneen kesätauon jälkeen Kalle Talonen.

 • Jokainen joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan sanoo vanha kiinalainen sanalasku.
  Varmaan monelle puulla on vain kaksi vaihetta, se kun se kasvaa ja kun se kaadetaan. Arboristi eli puunhoitaja taas näkee puun elämän paljon vivahteikkaampana. Kaataminen on vasta viimeinen vaihe. Sitä ennen puuvartisten kasvien ja puisto- ja maisemametsien hoidon ammattilainen tekee monenlaista juttua, että puu pysyisi pystyssä ja turvallisena maisemassa.
  Keski-Euroopassa ja muualla maailmassa puunhoitoala on hyvin miesvaltainen, ja naiset kohtaavat paljon ennakkoluuloja osaamistaan ja pystymistään kohtaan. Suomessa tilanne on toinen, sillä meillä ammattitutkinnon suorittaneista arboristeista noin puolet on naisia ja monet heistä työskentelevät yrittäjinä. Kimmo Gustafsson Anu Hiiterän Piikkiön Tuorlassa, jossa hän on arboristin hommien lisäksi opettamassa. Hiiterä esitteli Kimmolle noin satavuotiasta, reilun metrin läpimitaltaan ollutta lehmusta, joka on kokenut kovia Livian Maaseutuopiston pihassa.

 • Asuinpaikan voi määrittää työ, sukulaissuhteet, lasten koulu, asunnon hinta tai vaikka paikkakunnan upea luonto. Heikki Lahtinen ja Arja Hätelä halusivat pohjoisesta etelämmäksi asumaan. Avuksi otettiin tikka ja kartta. Tarja Hiltunen tapasi Salossa kolme vuotta asuneen pariskunnan.

 • Lennonjohtajan työ vaatii hyvää stressinsietokykyä, avaruudellista hahmottamista ja kielitaitoa. Lennonjohdon päällikkö Janne Käyhty on ollut lennonjohtajana yli 20 vuotta. Hän on muun muassa uransa aikana antanut laskeutumisohjeita savuhainnoista ilmoittaneelle matkustajalentokoneelle.

 • Suomalaisen indien kiinnostavimpiin artisteihin kuuluva M esiintyi ensimmäistä kertaa Pori Jazzissa. Muusikon juuret ovat syvällä Kuhmon mullissa. Onko kainuulaisessa sielunmaisemassa jotain erityistä, mikä puhuttelee tämän ajan musiikkidiggareita? M:n lisäksi Litku Klemetti on kuhmolaislähtöinen ja tämän kesän pop-ilmiö Maustetytöt tulevat maakunnan rajanaapurista Vaalasta. Haastattalussa kuullaan, millainen oli M:n fiilis muutama minuutti keikan jälkeen. Toimittajana Karri Laihonen.

 • Sade ropisee sateenvarjoon Salon Perttelissä Ville Salmen viinitilalla. Isäntä itse kulkee istutusten välissä ja nappaa sieltä täältä köynnöksistä ylikasvaneen oksan. Radio Suomen Turun aamulähetys vierailee Salmen tilalla. Tarja Hiltunen kyselee viininkasvatuksesta sateen liukastamalla rinnetilkulla kuin myös banaanipuun vieressä kasvihuoneessa. Kierros päätetään Salmen kodin terassille viinilasin äärelle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä