Radio Suomen Ilta

Muistoissamme Arto Paasilinna

 • 30 min
 • ei kuunneltavissa

Radio Suomessa muistellaan maanantaina 16.10. edesmennyttä kirjailija Arto Paasilinnaa. Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kirjailijoihin kuulunut Paasilinna oli kuollessaan 76-vuotias. Puolituntisen erikoislähetyksen toimittaa Maija Salminen.

Lähetykset

 • ti 16.10.2018 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Viitasen Piia on laulaja-lauluntekijä, joka tekee pieniä kappaleita, pienen ihmisen elämästä.
  Mitä tapahtuu kun ihminen lukee ydinaseiden historiasta? Siitä voi tulla laulu, kuten Piia Viitasen tapauksessa on käynyt.

  Olga Ketosen vieraana pianisti, säveltäjä, juontaja Iiro Rantala. Iiro on tullut tutuksi Radio Suomen kuuntelijoille Tunteiden Ilta -lähetyksen juontajana, joka viljelee hienovireisesti verhottua ronskia huumoria pianon soiton lomassa sekä juttelee lämpimän empaattisesti suoraan lähetykseen soittavien kanssa.

  Miten Iiro pukee sävelmäksi lähetykseen soittavan henkilön tunnetilan? Entä väräjääkö säveltäjän sielun ripsi kun keväinen Suvivirsi ilmoille kajahtaa?

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Keväinen tiistai-ilta ja ilma on sakeana erilaisia ajatuksia. Paula Jokimies ja Markus Turunen ovat kumpikin valinneet tälle illalle muutaman heitä askarruttavan aiheen. Kuunnellaan mitä siitä syntyy.

 • Miten tottelematon tyttö bussissa tuli aloittaneeksi taistelun ihmisoikeuksien puolesta? Jenni Pääskysaaren uutuuskirja "Hetki ennen kuin maailma muuttui" saa näkemään, miten jokainen voi itse vaikuttaa maailman kulkuun. Kirjassa kerrotaan tositarinoita pienistä askeleista ja teoista, jotka ovat saaneet aikaan maailmaa mullistavia tapahtumia.

  Jennillä on parhaillaan työn alla Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikkiin pohjautuva musikaalikäsikirjoitus, jota hän työstää yhdessä näyttelijä Kiti Kokkosen kanssa. Toimittajana Olga Ketonen.

 • "Ismo Alanko kuuluu shamanistiseen traditioon, jossa tiede ja magia ovat yhtä". Muun muassa näillä sanoilla perustelee Itä-Suomen yliopisto Ismo Alangon kunniatohtoriksi vihkimistä.
  Meneekö mies kesän keikoille tohtorin hattu päässä? Entä kuka halusi olla niin kuin Beethoven? Ismo Alangon juttukaverina on Olga Ketonen.

 • Puhetta ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Sinulla voi olla työkavereita ja perhettäkin, mutta ystävät ovat saattaneet kadota matkan varrella.

  Keskustelemassa ovat Heidi Kontiainen ja Aava Harjola, jotka tutustuivat Facebookin Uusia Ystäviä -ryhmän kautta sekä HelsinkiMission projektityöntekijä Maria Rakkolainen. Hän on ollut mukana kehittämässä Näkemys-ohjelmaa, joka on ainutlaatuinen yksinäisyyden vähentämishanke. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • Oma koti näyttää ihan tunkkaiselta verrattuna sisustuslehtien tai instagramin kuviin. Voi kun voisi laittaa isolla rahalla kaiken uusiksi.

  Mutta onko kyse kuitenkaan siitä?

  Jos miettii kotiaan käytännöllisenä, muistoja sisältävänä, oman rauhan tyyssijana, kyse ei olekaan enää sisustuksesta, vaan tavasta muokata oma elinympäristö itselleen parhaaksi mahdolliseksi. Se vaatii ihan muita asioita kuin sisustussilmää.

  Olga Ketosen vieraana Sara Karlsson, joka on kirjoittanut kirjan "Asioita jotka tekevät kodin". Hänen mielestään valtavan sisustusbudjetin sijaan tärkeämpää on läsnäolo ja läheisyys.

 • Darude ja Sebastian Rejman edustavat Suomea Euroviisuissa Look Away -kappaleella ja taistelevat finaalipaikasta tiistaina 14.5. Miten on valmistautuminen suureen koitokseen sujunut?

  Matti Mikkolan johtama Saimaa -yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10. toukokuuta 2019 albumin "Olisinpa täällä". Esimakua tulevasta albumista saatiin jo aikaisemmin keväällä kun ilmestyi single "Hermesetas". Olga Ketosen vieraana Matti Mikkola.

 • Jokaisella adoptiolapsella on oma yksilöllinen taustansa ja tarinansa. Jokainen heistä joutuu myös käsittelemään hylätyksi tulemisen tunnetta ja kokemusta jossakin elämänsä vaiheessa. Miten katsoo omaa kasvutarinaansa aikuiseksi varttunut adoptiolapsi? Millaisista rakennusaineista identiteettimme rakentuu? Keskustelemassa Anju Lahtinen ja Liisa Rinne. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Kevätauringossa on mukava touhuta, mutta pistäviltä auringonsäteiltä kannattaa myös suojautua.
  Riittävätkö lierihattu ja peittävät vaatteet vai tarvitaanko lisää suojakertoimia aurinkorasvasta ja uv-asuista? Radio Suomen maanantai-illassa puhutaan auringon aiheuttamista ihomuutoksista, ihosyövästä ja auringolta suojautumisesta. Maija Salmisen vieraana melanooman sairastanut laulaja, laulunopettaja Johanna Hytti sekä ihotautilääkäri, patologi Susanna Juteau.

 • Ressu Redford nousi julkisuuteen 80 -luvun puolivälissä Bogart Co. -yhtyeen keulahahmona. Ressu keikkaili sooloartistina 90 -luvulla, jolloin julkaistiin jättihitit "Älä mee" ja "Kuka on se oikea". Miten syntyi uusin biisi "Viimeinen päivä", jossa mukana fiittaamassa on myös Pyhimys. Juontajana Olga Ketonen.

 • Toiset inhoavat siivousta, toiset taas rakastavat sitä niin paljon, että koti kiiltää kuin jalokivi. Riikka Porttila vierailee kolmessa kodissa kysymässä siivoustapoja. Mirja ja Antti Poikkeuksen kotona Kirkkonummella siivotaan kemikalittomasti ja pariskunta on jakanut työnsä sulassa sovussa. Outi Pyrhönen Nummelasta tunnustaa rakastavansa järjestelyä, mutta vihaavansa lattioiden pesua. Jenni Vainio Vantaalta puunaa niin antaumuksella, että ystävät vitsailevat tarvitsevansa puuvillahanskat tullessaan kiiltävään kotiin kylään. Miten sinä siivoat?

 • Katja Kallio on julkaissut kirjoituskokoelman "Valkokangastuksia", jossa on omaperäisiä ja valloittavia huomioita leffoista, ohjaajista ja näyttelijöistä.Olga Ketonen ja Katja Kallio heittäytyvät elokuvan maailmaan helsinkiläisen elokuvateatteri Orionin katsomossa.

  Heli Sutela on yksi käsikirjoittajista ja näyttelijöistä TV1:n Melkein totta -sarjassa, joka käsittelee hienovireisen huumorin keinoin teatterin arkea. Sutela kertoo, mikä käsikirjoitustyössä oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

Klipit

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä