Radio Suomi Tampere

Mikko Kuustonen SuomiLOVEn juontopestistä - "Leppilammen saappaat ovat sopivat"

 • 9 min
 • toistaiseksi

Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Lähetykset

 • ke 17.10.2018 9.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joel Marttala on nyt noin vuoden ollut paahtomestari tamperelaisessa Kahwe-pienpaahtimossa. Hän on myös yrittäjänä samaisessa firmassa. Yrittäjyys oli paras vaihtoehto loppuunpalamisen jälkeen. Aikaa yritykselle menee kahdeksan tuntia joka arkipäivä, koska työn sijaan perhe on tärkein. Mari Siltanen puhuu Marttalan kanssa myös hyvästä kahvista.

 • Suomessa tapahtui viime vuonna noin 800 koirahyökkäystä ja määrä on nousussa. Yle kysyi suomalaisilta, miten koirahyökkäyksiä voitaisiin parhaiten ehkäistä ennalta. Taloustutkimuksella teetettyyn kyselyyn vastasi noin tuhat ihmistä, ja sen tulokset ovat selvät: Lähes yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että koirahyökkäyksiin on puututtava jollain tapaa. Vastaavasti noin yksi kymmenestä eli yksitoista prosenttia katsoi, ettei uusia keinoja tarvita.

  Iso osa vastaajista kannatti kyselyssä täysin uusia keinoja: Koiranomistajilta vaadittavaa niin sanottua koira-ajokorttia harkitsisi liki joka toinen. Koira-ajokortin saanti edellyttäisi esimerkiksi koiranpitokokeen tai -kurssin suorittamista. Muita keinoja voisivat olla kuonokopan pakollisuus tai tiettyjen rotujen kieltäminen.

  Koira-ajokorttia on kannattanut myös Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, jonka varapuheenjohtaja, sekä Suomen Eläinsuojeluyhdistystenliiton eläinsuojeluneuvoja Minna Hölttää jututtaa Laura Aimola.

 • Afrikkalainen tulitanssi on heittäytymistä tanssin pyörteeseen ja fiilistelyä, mutta myös kevyesti koreografiaa. Kuvassa vielä palamattomin soihduin Ayla Brinkmann, Marita Ratia, Juuso Aumala, Menard Mponda ja Timo Järvenpää. Jaakko Suorsan haastattelussa jyväskyläläisen Sisi Majitu -tanssiryhmän Ayla Brinkmann.

 • Kun urheiluministeri kilauttaa niin valmentaja tekee justiinsa niin kuin käsketään. Ei ehkä Suomessa, mutta Kiinassa kyllä. Jos käsky on esimerkiksi matkustaa tuntien päähän ja sitoa hiihtojoukkue rullasuksien kanssa moottoripyörän perään ja vetää heitä velodromilla, niin sillä lailla tehdään. Tämän on saanut kokea tamperelainen hiihtovalmentaja Markus Vuorenmaa, joka on värvätty koutsaamaan kiinalaisista muiden lajien urheilijoista hiihtäjiä Pekingin talviolympialaisiin mennessä. Toimittajana Anna Sirén.

 • Seitsemisen kansallispuistossa kasvatetaan Suomen luonnosta jo kertaalleen kokonaan kadonneita metsäpeuroja. Peurat elelevät totutustarhassa MetsäpeuraLIFE-hankkeen kenttätyöntekijän Lea Uimosen valvovan silmän alla, mutta kesäksi Seitsemiseen pestataan myös paimenia pitämään eläimiä ja niiden aitausta silmällä. Tamperelaiset opettajat Anna Liljeroos ja Timo Sinnemäki voittivat paimenpestiarpajaisissa perheelleen elämyksellisen viikon jo toisena kesänä peräkkäin. Anna Sirén kävi kylässä heidän torpallaan ja peurojen totutustarhan portilla. 

 • Vanhakylän kartano on ollut Wilhelm von Nandelstadhin ja Karin Ringbomin koti vuoden 2018 maaliskuusta lähtien. Helsingistä kotoisin oleva pari etsi itselleen vapaa-ajan asuntoa mutta päätyi lopulta asumaan kartanoon. Pian kartanon pihapiiriin avautuu kausikahvila ja toteutusvaiheessa on myös mehustamon ja oman tuoremehubrändin rakentaminen. Sato saadaan oman tilan omenoista. Onko elämä kartanossa vastannut odotuksia ja kuinka työlästä kartanon ylläpito on? Maria Nykänen vieraili Sastamalassa.

 • Nokialla kokeillaan koko korttelille yhteisiä jäteastioita. Korttelikeräyksellä tarkoitetaan lähellä kotia sijaitsevaa asukkaiden yhteistä keräyspistettä, jossa lajitellaan eri jätelajeja.

  Vapaaehtoinen hanke toteutetaan keskustan länsipuolella Vesitorninmäessä, joka on pientaloaluetta. Mukaan lähtijät luopuvat asuntokohtaisesta seka- ja biojäteastiasta. Vastineeksi jätehuollon hinta halpenee. Pilotti kestää vuoden.

  Hankkeen tavoitteena on kerätä kokemuksia uudenlaisesta jätteiden keräystavasta ja samalla vähentää jätteiden keräykseen liittyviä ilmastovaikutuksia. Toimittaja Anne Savinin haastattelussa ovat pilotin projektipäällikkö Jenni Rahkonen(vas.) Molok Oy:stä ja logistiikkasuunnittelija Suvi-Tuuli Hakala Pirkanmaan jätehuollosta.

 • Milja-Emilia Pihkanen, 19, työskentelee kesän ajan Maisansalon leirintäalueella Tampereella. Pihkanen ei ole itse ikinä yöpynyt asuntovaunussa tai -autossa - miltä elämä leirintäalueella näyttää kokemattomamman karavaanarin silmin?

 • Tamperelaiset Jani Salo ja Riku Kosminski päättivät viime syksynä alkaa etsiä rakkautta tosissaan. Miesten metodi oli nykyaikana poikkeuksellinen: he teippasivat kuvansa ja puhelinnumeronsa lyhtypylväisiin ja kaupan ilmoitustaululle. Treffipyyntöjä tuli, mutta niin tuli myös esimerkiksi tarjous lähteä Napakymppiin varamieheksi. Rakkaudenetsinnästä syntyi Youtubessa nähtävä dokumenttisarja Oi jos minä kissan saisin. Jani ja Riku kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina kertomassa, miltä kaikki näyttää jälkikäteen katsottuna.

 • Tampereen Hiedanrannassa on alkanut yhteisöllinen rakennusprojekti, johon osallistuu paikallisten lisäksi hollantilaisen Delftin yliopiston opiskelijoita. Hankkeen juuret ulottuvat kevääseen 2017, jolloin Ketterä kaupunki -tutkimushankkeen koolle kutsumaan Hiedanrannan saunan ensimmäiseen suunnittelutapaamiseen saapui kuutisenkymmentä tamperelaista.

  Kevään aikana suunnitelmia on päivitetty yhdessä Hiedanrannan toimijoiden kanssa vastaamaan useampia tarpeita. Saunan lisäksi on tarkoitus rakentaa reilusti terassia ja luoda siten myös esiintymislava. Rakennettavan saunan tarkoituksena on olla maksuton ja kaikille avoin.

  Toimittaja Anne Savin piipahti paikan päällä tutustumassa, jutulla on Tampereen yliopiston tutkija Elina Alatalo.

 • Vauhdikas ja raskas räpyläuinti vaatii urheilijalta paljon. Räpyläuinnissa, varsinkin monoräpylällä, käytetään paljon selkä- ja vatsalihaksia. Urheilijan ei tarvitse tehdä pitkää pyrähdystä, että suoritus alkaa tuntua lihaksissa.

  Räpyläuinti on urheilulaji, jossa on eri sarjoja. On hengitystä pidättäen uitava apnea, snorkkelilla uitava pintasarja, sekä immersio, jossa käytetään hyväksi paineilmapulloa ja regulaattoria. Jokaisessa sarjassa on haasteensa.

  Haastateltavina monoräpyläuimari Laura Lähteenkorva ja EM-kisajoukkueen johtaja Jasmine Pajari.

 • Kylpytynnyrit eli paljut ovat tulleet osaksi suomalaista kylpemistä. Paljut tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nyt myydään jo toisen sukupolven versioita. Lämpimässä vedessä istutaan mielellään pimeänä vuodenaikana ja tähtitaivaan alla, mutta eniten kylpytynnyreitä hankitaan juuri kesällä. Paljussa rentoudutaan hyvässä seurassa ilman etikettiä.

  Toimittaja Mauri Tikkamäki vieraili Sastamalassa paljutehtaalla ja jututti kastautumisen lomassa myyntipäällikkö Kalle Pakkalaa (kuvassa). Lisäksi jututetaan oman paljun ostanutta Timo Mustaniemeä ja lopuksi vieraillaan Hämeenkyrössä katsastamassa Onni Koiviston palju tämän kotona.
  (Kuva: Matia Väänänen/ Yle)

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä