Radio Suomi Tampere

Mikko Kuustonen SuomiLOVEn juontopestistä - "Leppilammen saappaat ovat sopivat"

 • 9 min
 • toistaiseksi

Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Lähetykset

 • ke 17.10.2018 9.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Turussa talvet asuva muotitaiteilija Matti Seppänen pakkaa keväisin elämänsä autoon ja muuttaa vaimoineen kesäksi lapsuudenkotiinsa Kangasalle. Anna Sirén kävi kylässä. Juttua riitti niin tuoreesta kirjasta, joka käsittelee Seppäsen 50-vuotista uraa kuin kauniista kondomeista sekatavarakaupan ikkunalla ja suomalaisesta vaateteollisuudesta yleensä.

 • Tampereen teatterin tarpeistonvalmistajan Milja Förstin henkilökohtainen Google-hakuhistoria on mielenkiintoinen. Hän saattaa etsiä netistä työtään varten tietoa esimerkiksi siitä, miltä näyttää kuollut ihminen tai kolarissa ruhjoutunut jalka. Anna Sirén kävi kesken työpäivän tapaamassa Förstiä, joka haastatteluhetkellä purki kirjoituskonetta niin kevyeksi, että näyttelijä uskaltaa lyödä sillä kollegaansa.

 • Valkeakoskelainen pariskunta Heli ja Pekka Mustonen avasi marraskuussa verkkokaupan Aarteet ja löydöt, jossa myydään tavaroita menneiltä vuosikymmeniltä.

  Huonokuntoisetkin tavarat voivat olla haluttuja, jos ostajalla liittyy niihin vahva Pariskunta on myös huomannut, että nykyään ihmiset ostavat käytettyjä tavaroita myös lahjaksi: heiltä voidaan tilata isompia "paketteja" jonkun vuosikymmenen tai harrasteen tiimoilta. Tavarat toimivat joskus myös terapiana.

  Helin ja Pekan tapasi toimittaja Heli Mansikka.

 • Alina Aarnio innostui Euroviisuista UMK-kisojen kautta pari vuotta sitten. Nyt edessä on kolmannet Euroviisut, joita hän seuraa intensiivisesti. Viisitoistavuotias on kuunnellut kaikkien maiden esikarsinnat ja näkemystä voittajistakin löytyy. Alina Aarniota jututettiin Radio Suomen Tampereen aamussa suorana Daruden karsinnan alla. Maria Salovaara juonsi lähetystä, kun Mari Vesanummi jututti Alinaa aamutuimaan.

 • Kun työympäristö on välillä hikisen kuuma ja eri-ikäinen henkilökunta häärää ympärillä, ei ympäristön vaihtuminen ravintolan keittiöstä lasihyttiin ole välttämättä sen kummoisempi muutos. Helsinkiläisen huippukokin ja keittiömestarin Markus Aremon haaveena on joskus yhdistää ruoka ja lasi - siksi hän opiskeleekin parhaillaan Nuutajärvellä lasinpuhaltajaksi. Päivi Solja tapasi miehen Ammattiopisto Tavastian lasikoulun tiloissa.

 • Tamperelaiset Jenni ja Tuomas Huhtala olivat valmiita lapsen vanhemmiksi alle kolmekymppisinä ja yhteiseen elämään sitoutuneina. Alkuun lasta odoteltiin maltilla, mutta lopulta pariskunta lähti hakemaan asiaan apua. Hoidoista ei saatu toivottua tulosta, mutta Huhtalat eivät silti ole lapsihaavetta haudanneet. Lauantaina vietettiin 26. kertaa lapsettomien lauantaita, Katri Tapola lähti pariskunnan kanssa. aamukävelylle. Keskustelu lähti siitä, että minkälainen päivä lapsettomalle äitienpäivä on:  

 • Ammattikeittiössä käytettyjä sanoja ei maallikko välttämättä ymmärrä. Keittiömestarit Anette Mellin, Toni Leskinen ja Hannu Wiss kertovat, että kaikissa keittiöissä on oma huumorinsa ja sanastonsa. Katri Tapola kävi kysymässä mitkä sanat keittiössä pitää osata.

 • Tampere on myös jalkapallokaupunki - eri seuroissa pelaa tuhansia junnuja. Tampere United on kannattajiensa omistama jalkapalloseura, jonka junnutoiminnassa on mukana lähes 250 eri-ikäistä lasta ja nuorta. Millaista pikkujunnujen valmentaminen on ja mikä on vanhempien rooli?

  Päivi Solja tapasi TamU:n juniorivalmennuspäällikkö Martti Masi Bergströmin ja juniorivalmentaja Oona Kontion. Tamperelaiset Susanna Lampikoski ja 3-vuotias Aamu olivat mukana TamU:n junnuharjoituksissa ensimmäistä kertaa.

 • Paijan tilalla Urjalassa possuilla on hyvät oltavat, sillä niillä on oma ulkoilutila. Pitkä talvi on vietetty keinovalon loisteessa, mutta kevään tultua possuilla on mahdollista kölliä pihalla ensimmäistä kertaa. Lajissaan sikalan ulkoilutila on Suomen ensimmäinen. Tautiriskit minimoidaan katoksella ja tupla-aidoilla. Suomen Eläinlääkäriliitto myönsi tilalle eläinten hyvinvointipalkinnon viime vuonna.

  Henna ja Juha Paijaa jututtaa toimittaja Mari Vesanummi.

 • Rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläisen työtä on tutustua rikosten kammottaviinkin yksityiskohtiin ja tasapainotella sen kanssa, mitä kaikkea voi ja täytyy kertoa lukijoille. Hän on aiemmin julkaissut kirjan, jossa käsitellään 1920- ja 30-luvulla tapahtuneita veritekoja. Tuorein aikaansaannos on äänikirja Motiivi murhaan, jossa Rimpiläinen perehtyy yksityiskohtaisesti kolmeen suomalaisia viime vuosina järkyttäneeseen murhatapaukseen. Anna Sirén kutsui Tuomas Rimpiläisen studiovieraaksi keskustelemaan työstä alamaailman, rikosten ja moninaisen tutkintamateriaalin parissa.

 • Suomessa syöpähoitojen jatkohoito riippuu nyt siitä, missä paikassa sattuu asumaan. Esimerkiksi Tampereen kaupunki päätti lakkauttaa syöpähoitojen lymfahoidot vuodenvaihteessa. Rintasyöpäkokemusasiantuntija Ulla-Maria Mesiä ei olisi pystynyt palaamaan töihin syövän jälkeen ilman lymfaterapiaa.
  - Pelkään, että Suomessa on syöpäpotilaita, jotka jäävät rahan takia ilman hoitoja, Mesiä sanoo.
  Toimittajana Anni Tolonen.

 • Tampereen yliopiston teekkarien legendaarinen vappulehti Tamppi julkaistiin tänä vuonna Tampere-aiheisen tarjottimen kanssa. Tampin kulttuuritoimittajat, teekkariopiskelijat, Ville Bergman ja Jaakko Poutamo kertovat muun muassa millaisia vitsejä Tampin tuoreimmasta numerosta löytyy. Lisäksi pohditaan teekkarikulttuurin syvintä olemusta ja että kestääkö teekkarin maksa 17-päiväistä vappua. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä