Outo laakso

Podcast kauhusta

Outo laakso – podcast kauhusta esittelee genren kiinnostavimpia puolia kauhufaneille ja sellaisille kuulijoille, jotka eivät itse uskalla kuluttaa kauhua. Sofia Tawast ja Ville Yli-Knuutila kertovat kaskuja taustoista, tekevät juonianalyyseja ja käyvät läpi yhteiskunnallisia ilmiöitä kauhun kautta.

Jaksot

  • Psykon, Teksasin moottorisahamurhaajan ja Uhrilampaiden tappajat perustuvat kaikki samaan tosielämän kauhutarinaan. Urbaanit legendat ja historialliset tapahtumat ovat inspiroineet kauhuteoksia aina, mutta miten arkinen muutetaan kauhuksi? Sofia, Ville ja kauhukirjailija Marko Hautala käyvät läpi tosikauhun klassikoita ja pohtivat, millainen on tekijän vastuu, kun fiktiossa käytetään historian hahmoja epäsuotuisassa valossa.

  • Jännitys pysyy kauhuteoksessa yllä vain niin kauan, kun pääpahis on piilossa. Miksi? Entä mitä sanottavaa Freudilla on asiasta? Miten rakennetaan pelottava paljastus ja miksi Alien toimii erityisen hienosti? Sofia ja Ville käyvät läpi genren pahimpia pettymyksiä ja parhaita paljastuskohtauksia.

  • Muistatko Jawsin tunnusmusiikin? Entä Kauna-kummituksen korinan? Kauhu on (musikaalia lukuunottamatta) äänistä riippuvaisin elokuvagenre. Sofia ja Ville kertovat, miten kauhuelokuvan ääniraita rakennetaan, mitä ovat stinger-viulut ja miksi hiljaisuus on usein kaikista kammottavinta.

  • Ulkopuolelta tulevat uhat voivat olla pelottavia, mutta kaikkein hirvittävintä on, kun sisälläsi kasvaa jotain Vierasta. Mitä on kehokauhu ja millaisia teoksia genre pitää sisällään? Sofia ja Ville pohtivat tutkija Outi Hakolan kanssa, miten kehokauhu kietoutuu kulttuurimme tabuihin ja miksi pelkäämme niin epätoivoisesti hallinnan menettämistä.

  • Tositapahtumiin perustuvassa The Conjuring -elokuvasarjassa seurataan 1970-luvulla toiminutta Warrenin pariskuntaa, joka metsästää demoneita ja kummituksia. Miksi juuri The Conjuring -elokuvat ovat niin äärimmäisen suosittuja ja mitä kaikkea ne pitävät sisällään? Sofia ja Ville esittelevät vuosikymmenen suosituimman kauhuilmiön ja pohtivat, mitä syvempää sanomaa elokuviin on piilotettu.

  • Äitiys on kauhuaiheena yhtä suosittu kuin kuolema tai seksi. Carrie, Lumikki, Manaaja, The Ring ja Hereditay, kauhu on täynnä kuuluisan kamalia äitejä ja piinattuja yksinhuoltajia. Sofia ja Ville käyvät läpi pahan äidin arkkityyppejä ja pohtivat, miten äitiyden kuvaus on kehittynyt 2010-luvulla kauhussa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä