Outo laakso

Jakso 6: Perustuu tositapahtumiin, vieraana kauhukirjailija Marko Hautala

 • 59 min
 • toistaiseksi

Psykon, Teksasin moottorisahamurhaajan ja Uhrilampaiden tappajat perustuvat kaikki samaan tosielämän kauhutarinaan. Urbaanit legendat ja historialliset tapahtumat ovat inspiroineet kauhuteoksia aina, mutta miten arkinen muutetaan kauhuksi? Sofia, Ville ja kauhukirjailija Marko Hautala käyvät läpi tosikauhun klassikoita ja pohtivat, millainen on tekijän vastuu, kun fiktiossa käytetään historian hahmoja epäsuotuisassa valossa.

Lähetykset

 • ma 22.10.2018 6.46 • Yle Areena

Jaksot

 • Ylistys hauskalle kauhulle! Tämä aliarvostettu genre herättää tunteita, nauraa omille kliseilleen ja sivaltaa vitseillään valtarakenteisiin. Miksi juuri naurettava kauhu toimii niin hyvin yhteiskunnallisen kritiikin välineenä? Entä mitä hauskaa on oksentavassa noitamummossa tai vampyyrien tiskivuorossa? Sofia, Ville ja Mansplaining Massacre -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Ilja Rautsin pohtivat yhdessä mauttomuuden rajoja.

 • True Detective, Birdbox, Salaiset kansiot ja Stephen Kingin It ovat täynnä viittauksia kirjailija H.P. Lovecraftin tuotantoon. 1900-luvun alussa Lovecraftia ei paljon arvostettu, mutta nykyään häntä pidetään kosmisen kauhun herrana. Sofia ja Ville sukeltavat lonkerohirviöiden, okkultismin ja ihmisen mitättömyyteen saloihin yhdessä Kuiskaus pimeässä -lehden päätoimittaja Lauri Latun kanssa.

 • Muistatko Jäärouvan, liejukäärmeet ja Muumimamman masennusoireet? Entä arvaatko, mikä muumitarina on täydellinen kuvaus ilmastoahdistuksesta? Sofia ja Ville pohdiskelevat taidekasvatuksen tutkijatohtori Susanne Ylösen kanssa Tove Janssonin Muumilaakson pimeitä puolia.

 • Ei ole sattumaa, että trauman kokeneet hahmot päätyvät kauhuteoksissa kummitusten, sarjamurhaajien ja demonien riivaamiksi. Sofia ja Ville pureutuvat päähenkilön anatomiaan yhdessä kauhukirjailija Tiina Raevaaran kanssa ja analysoivat kesän puhutuinta kauhuleffaa Midsommar.

 • The Ring toi tummatukkaisen kummitustytön Hollywoodiin, mutta japanilaiset ovat pelänneet kostonhaluisia naisia jo kauan ennen kirottua VHS-kasettia. Miksi japanilainen kummitus liikkuu nykien? Entä miten atomipommit vaikuttavat maan kauhukulttuuriin? Sofia ja Ville saavat oppitunnin japanilaisesta kauhusta, kun mukana on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja Helsinki Cine Aasian tuottaja Leena Eerolainen.

 • Käynnissä on kovin noita-boomi sitten 1990-luvun, mutta miksi juuri nyt? Sofia ja Ville purkavat osiin kauhukulttuurin noitakuvaukset ja pohtivat, mikä saa noidat trendaamaan. Jakson lopussa keskusteluun liittyy Tampereen yliopiston dosentti, noitatutkija Marko Nenonen, joka suoristaa yleisiä väärinkäsityksiä noitavainoista.

 • Psykon, Teksasin moottorisahamurhaajan ja Uhrilampaiden tappajat perustuvat kaikki samaan tosielämän kauhutarinaan. Urbaanit legendat ja historialliset tapahtumat ovat inspiroineet kauhuteoksia aina, mutta miten arkinen muutetaan kauhuksi? Sofia, Ville ja kauhukirjailija Marko Hautala käyvät läpi tosikauhun klassikoita ja pohtivat, millainen on tekijän vastuu, kun fiktiossa käytetään historian hahmoja epäsuotuisassa valossa.

 • Jännitys pysyy kauhuteoksessa yllä vain niin kauan, kun pääpahis on piilossa. Miksi? Entä mitä sanottavaa Freudilla on asiasta? Miten rakennetaan pelottava paljastus ja miksi Alien toimii erityisen hienosti? Sofia ja Ville käyvät läpi genren pahimpia pettymyksiä ja parhaita paljastuskohtauksia.

 • Muistatko Jawsin tunnusmusiikin? Entä Kauna-kummituksen korinan? Kauhu on (musikaalia lukuunottamatta) äänistä riippuvaisin elokuvagenre. Sofia ja Ville kertovat, miten kauhuelokuvan ääniraita rakennetaan, mitä ovat stinger-viulut ja miksi hiljaisuus on usein kaikista kammottavinta.

 • Ulkopuolelta tulevat uhat voivat olla pelottavia, mutta kaikkein hirvittävintä on, kun sisälläsi kasvaa jotain Vierasta. Mitä on kehokauhu ja millaisia teoksia genre pitää sisällään? Sofia ja Ville pohtivat tutkija Outi Hakolan kanssa, miten kehokauhu kietoutuu kulttuurimme tabuihin ja miksi pelkäämme niin epätoivoisesti hallinnan menettämistä.

 • Tositapahtumiin perustuvassa The Conjuring -elokuvasarjassa seurataan 1970-luvulla toiminutta Warrenin pariskuntaa, joka metsästää demoneita ja kummituksia. Miksi juuri The Conjuring -elokuvat ovat niin äärimmäisen suosittuja ja mitä kaikkea ne pitävät sisällään? Sofia ja Ville esittelevät vuosikymmenen suosituimman kauhuilmiön ja pohtivat, mitä syvempää sanomaa elokuviin on piilotettu.

 • Äitiys on kauhuaiheena yhtä suosittu kuin kuolema tai seksi. Carrie, Lumikki, Manaaja, The Ring ja Hereditay, kauhu on täynnä kuuluisan kamalia äitejä ja piinattuja yksinhuoltajia. Sofia ja Ville käyvät läpi pahan äidin arkkityyppejä ja pohtivat, miten äitiyden kuvaus on kehittynyt 2010-luvulla kauhussa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä