Maailmanpolitiikan arkipäivää

Nada ja Erkki Kettunen asuivat läpi sodan Syyriassa

 • 19 min
 • toistaiseksi

Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin hallinto on voittamassa maan verisen sisällis-sodan. Syyrialais-suomalainen Nada Kettunen ja hänen miehensä Erkki ovat asuneet lähes koko seitsenvuotisen sodan ajan pääkaupungissa Damaskoksessa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma vierailee heidän kotonaan. Lisäksi keskustellaan raunioituneen maan tulevaisuudesta CMI:n Lähi-idän asiantuntijan Mikko Patokallion kanssa. Toimittajina ovat Tom Kankkonen ja Sari Taussi. Kuva: Ghadi Boustani

Lähetykset

 • la 15.12.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Espanjassa oikeistopopulistinen Vox-puolue kasvattaa kannatustaan vaalikeväänä. Puolue julistaa Espanjan olevan rikki ja tarvitsevan kovan käden ratkaisuja: Katalonia on pantava ruotuun, korruptio on kitkettävä ja paperittomat siirtolaiset karkotettava. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma selvittää, mihin suuntaan puolue yrittää Espanjaa kammeta.

  Toimittajina ovat Johanna Kippo ja Maija Salmi.

 • Liberaali demokratia on ajautunut syvään kriisiin. Populismi nousee, ihmiset ovat turhautuneita ja puoluejärjestelmä pirstaloituu.
  Kaksi maailmankuulua politiikan tutkimuksen professoria Yascha Mounk ja David Runciman pohtivat Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa demokratian kriisiä.
  Ohjelman toimittaa Sampo Vaarakallio.

 • Saksa aikoo lopettaa hiilivoiman käytön viimeistään vuonna 2038. Hiilivoiman vähentämistä pidetään tärkeimpänä keinona torjua ilmastonmuutosta. Mutta onko Saksan aikataulu tarpeeksi kunnianhimoinen?j Onko hiilen käyttö maailmassa todella vähenemässä, kun Aasian kasvavat taloudet lisäävät energiankulutusta? Toimittajina ovat Dan Ekholm ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

 • Britannian eroon Euroopan Unionista on enää yhdeksän viikkoa. Aika käy vähiin ja ero ilman sopimusta uhkaa maaliksuun lopussa. Ohjelmassa kysytään, mitä erosta ajattelevat Britanniassa asuvat suomalaiset ja Suomessa asuvat britit. Lisäksi pohditaan miksi Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä on tullut niin keskeinen osa brexit-kiistaa. Toimittajina ovat Pasi Myöhänen ja Sari Taussi. Ääntarkkailija on Tuomas Vauhkonen.

  Kuva: Andy Rain / EPA

 • Ruotsissa kesti neljä kuukautta saada uusi hallitus. Pääministerinä jatkaa sosialidemokraattien johtaja Stefan Löfven. Hän tukeutuu nyt blokkirajan yli keskusta-oikeistoon. Mitä hallitusratkaisu merkitsee perinteiselle oikeisto-vasemmisto -jaolle? Mihin suuntaan uusi hallitus vie Ruotsia? Ohjelman toimittavat Riikka Uosukainen, Erja Tuomaala ja Sari Taussi.

 • Monessa Euroopan maassa pohditaan, miten äskettäin tulleet turvapaikanhakijat ja siirtolaiset saataisiin paremmin integroitua yhteiskuntaan. Yksi tapa on saada heidät nopeasti työelämään. Tästä on hyviä esimerkkejä Saksasta, jossa noin neljäsosa vuonna 2015 tulleista on töissä. Ohjelmassa käydään Frankfurtissa ja keskustellaan turvapaikanhakijoiden työllistymisestä myös Suomessa mm. Start Refugees verkoston työntekijöiden kanssa. Ohjelman toimittavat Anna Saraste ja Sari Taussi.

  Kuva: Lukas Rapp

 • Eri puolilla Ranskaa puhkesi vuoden 2018 lopussa väkivaltaisiksikin äityneitä mielenosoituksia. Keltaliivien liike syyttää presidentti Emmanuel Macronia eliitin etujen ajamisesta ja tavallisen kansan unohtamisesta. Miten vakavasta kriisistä Rankassa on kyse? Ja miten se vaikuttaa muuhun Eurooppaan? Ohjelman toimittavat Annastiina Heikkilä ja Sari Taussi.

  Kuva: Etienne Laurent/EFE

 • Vuonna 2018 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhmasi edelleen kansainvälisen politiikan käyttäytymissääntöjä. Euroopassa kansalaisten tyytymättömyys aiheutti harmaita hiuksia perinteisille valtapuolueille. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan kuluneen vuoden uutistapahtumia kansainvälisen politiikan dosentin Hanna Ojasen kanssa. Ohjelman on toimittanut Heikki Heiskanen.
  Kuva: Mauri Ratilainen / EPA

 • Elektroniikkajätteen määrä maailmassa kasvaa koko ajan. Suuri osa siitä päätyy Ghanaan. Romun käsittely työllistää, mutta on samalla vaarallista sekä ympäristölle että ihmisille. Ohjelmassa käydään Accrassa sekä Kuusankoski-yhtiön kierrätystehtaalla Heinolassa. Lisäksi pohditaan kuluttajan mahdollisuuksia vähentää jätteen määrää. Toimittajina ovat Juho Takkunen, Simo Ortamo ja Sari Taussi.

  Kuva: Alex Ahenfo

 • Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin hallinto on voittamassa maan verisen sisällis-sodan. Syyrialais-suomalainen Nada Kettunen ja hänen miehensä Erkki ovat asuneet lähes koko seitsenvuotisen sodan ajan pääkaupungissa Damaskoksessa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma vierailee heidän kotonaan. Lisäksi keskustellaan raunioituneen maan tulevaisuudesta CMI:n Lähi-idän asiantuntijan Mikko Patokallion kanssa. Toimittajina ovat Tom Kankkonen ja Sari Taussi. Kuva: Ghadi Boustani

 • Latviassa julkistetaan tässä kuussa tuhansien Neuvostoliiton salaiselle palvelulle KGB:lle vakoilleiden ihmisten nimet. Parlamentin päätös jakaa latvialaisia. Osa kysyy, tuleeko viattomia leimatuksi. -Ohjelmassa tavataan mm. latvialainen poliittisen vainon uhri. Lisäksi keskustellaan historian kipupisteiden avaamisesta erikoistutkija Kimmo Elon ja kansanedustaja Erkki Tuomiojan kanssa. Juontaja on Sari Taussi:

 • Puolan ilmastokokouksessa pitäisi sopia Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteutuksesta. Tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen korkeintaan kahteen asteeseen. Ilmastonmuutos koettelee ankarimmin monia ihmisiä, jotka itse tuottavat päästöjä vähiten. Ohjelmassa käydään Keniassa Turkanajärvellä alueella, jota kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Lisäksi keskustellaan Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Emma Hakalan ja Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtajan Siiri Mäkelän kanssa ilmastonmuutoksen torjunnasta. Toimittajina ovat Liselott Lindström ja Sari Taussi. Kuva: Fredrik Lerneryd

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä