Maailmanpolitiikan arkipäivää

Nada ja Erkki Kettunen asuivat läpi sodan Syyriassa

 • 19 min
 • toistaiseksi

Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin hallinto on voittamassa maan verisen sisällis-sodan. Syyrialais-suomalainen Nada Kettunen ja hänen miehensä Erkki ovat asuneet lähes koko seitsenvuotisen sodan ajan pääkaupungissa Damaskoksessa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma vierailee heidän kotonaan. Lisäksi keskustellaan raunioituneen maan tulevaisuudesta CMI:n Lähi-idän asiantuntijan Mikko Patokallion kanssa. Toimittajina ovat Tom Kankkonen ja Sari Taussi. Kuva: Ghadi Boustani

Lähetykset

 • la 15.12.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Suhde Saksaan on Suomelle perinteisesti tärkeä. Tapaamme Ritva Koukku-Ronden, joka toimi toukokuun loppuun asti Suomen Saksan-suurlähettilääänä. Mikä on Saksan rooli maailmassa keskellä kansainvälisten suhteiden nykyistä myllerrystä? Dan Ekholm tapasi Ritva Koukku-Ronden vielä Berliinin taivaan alla.
  Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

 • Verkkoteksti: Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Afrikasta Eurooppaan tulevan muuttoliikkeen painopiste on siirtynyt Espanjaan. Espanjalaiset kuitenkin suhtautuvat asiaan rauhallisesti, kertoo Suomen Madridin-suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen. Johanna Numminen tapasi hänet juhannusviikolla tuulisessa Helsingissä.
  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia, maailmanpolitiikan näkymättömiä sankareita. Sarjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan Etelä-Amerikan näkymiä suurlähettiläs Teemu Turusen kanssa. Millaisen taakan sotilasdiktatuurien aika jätti alueen demokratioille? Johanna Kippo tapasi Teemu Turusen kesäisessä Helsingissä.
  Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

 • Suomi aloittaa historiansa kolmannen kauden Euroopan unionin puheenjohtajana heinäkuun alussa. Saako Suomen ilmastopolitiikka vastakaikua? Mikä on puheenjohtajuuden merkitys nyky-unionissa? Maailmanpoltiikan arkipäivää -ohjelmassa alkavasta EU-kaudesta on keskustelemassa mm. Suomen pitkäaikainen EU-vaikuttaja Jan Store. Ohjelman toimittavat Petri Raivio ja Sari Taussi. Äänet Joonatan Kotila.

  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Kesä on kirjallisuuden aikaa.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää - ohjelma pohdiskelee tällä kertaa sanojen sisältämiä tunteita, ystävyyttä ja vihaa.
  Ulkomaalaisten ja suomalaisten kirjailijoiden ja runoilijoiden kanssa puhutaan myös tekstin tulevaisuudesta. Some on muuttanut sanomisen tapaa. Ohjelman viime viikonloppuna järjestetystä Lahden Liwre-kirjailijakokouksesta toimittaa Erja Tuomaala.

 • Kiertotalous on termi, joka toistuu Suomen uudessa hallitusohjelmassa. Tavoitteena on edistää ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpää taloutta antamalla tavaroille ja luonnonvaroille monta elämää kierrossa. Mutta miten realistisia visiot ovat? Ja eteneekö muutos kansainvälisesti? Ohjelmassa käydään mm. Koskenkorvan tehtaalla Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelman toimittavat Johanna Kippo ja Sari Taussi. Äänet Juha Sarkkinen ja Katja Kostiainen.

  Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

 • Ukrainassa uusi presidentti hämmentää politiikan kuvioita. Televisiokoomikkona tunnetuksi tullut Volodymyr Zelenskyi ilmoitti ensi töikseen hajottavansa parlamentin ja tulossa ovat ennenaikaiset vaalit. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa vieraillaan Kiovassa ja kuullaan ukrainalaisten tuntoja maan suunnasta nyt, yli viisi vuotta Maidanin kansannousun jälkeen. Ohjelman on toimittanut Heikki Heiskanen.
  Kuva: EPA / STEPAN FRANKO

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee kesäkuun alussa useissa Euroopan maissa. Trump käy muun Irlannissa, Britanniassa ja Ranskassa, mutta ei Saksassa. Ohjelmassa pohditaan Yhdysvaltojen ja Euroopan muuttunutta suhdetta sekä tuoreiden europarlamentin vaalien vaikutusta Atlantin yli ulottuviin suhteisiin. Ohjelman toimittavat Mika Hentunen, Dan Ekholm ja Sari Taussi.

  Kuva: Christian Bruna / EPA

 • Euroopan parlamentin kokoonpanoon odotetaan mahdollisesti suuriakin muutoksia viikonlopun eurovaalien seurauksena. Lisäpaikkoja ennustetaan kansallismielisille, vihreille ja keskusta-liberaaleille. Ohjelmassa käydään Virossa ja Ruotsissa. Lisäksi pohditaan Ylen Brysselin kirjeenvaihtajan Petri Raivion kanssa, miltä näyttää EU:n tulevaisuus. Toimittajina ovat Silja Massa, Riikka Uosukainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: Olivier Hoslet / EPA

 • Maailman suurimmat vaalit ovat loppusuoralla Intiassa. Viisi vuotta sitten parlamenttivaalit voittaneen hindunationalistisen BJP saattaa menettää kannatustaan - yhtenä syynä kasvanut työttömyys. Ohjelmassa tavataan intialaisia nuoria ja kysytään, miksi työn saanti on niin vaikeaa. Entä mihin suuntaan Intia on menossa? Ohjelman toimittavat Jenny Matikainen ja Sari Taussi. äänitarkkailija on Juha Sarkkinen.

  Kuva: Jenny Matikainen / Yle

 • Kiina lisää vauhdilla investointejaan maailmalla, myös Euroopassa. Italia liittyi äskettäin ensimmäisenä G7-maana Kiinan globaaliin silkkitiehankkeeseen. Samalla Kiinan arvostelu epäreiluista kaupan käytännöistä kiihtyy, etenkin Yhdysvalloissa. Voiko Kiinaan vaikuttaa? Tätä kysytään ohjelmassa, jonka toimittavat Jenna Vehviläinen ja Sari Taussi. Haastateltavana on mm. Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
  Kuva: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

 • Sudanissa nähtiin huhtikuussa nuorten ja naisten johtama vallankumous. Yksinvaltias Omar al-Bashir syrjäytettiin, mutta ovatko sotilaat todella valmiita luopumaan vallasta? Voiko siviilivalta vahvistua perinteisten islamilaisten piirien kustannuksella? Ohjelmassa käydään Sudanissa. Lisäksi keskustellaan maan tulevaisuudesta Afrikan kriiseihin ja rauhanprosesseihin perehtyneen kansanedustaja Pekka Haaviston kanssa. Toimittajina ovat Liselott Linström ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Katja Kostiainen.

  Kuva: Ruud Elmendorp

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä