Ruben Stiller

Onko suomen kieli uhattuna?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Monella suomalaisella työpaikalla työkielenä on englanti. Useilla tieteenaloilla kaikki väitöskirjat kirjoitetaan englanniksi. Televisiossa esitetään mainoksia, joissa suomalaista tuotetta mainostetaan suomalaisille englannin kielellä. Onko suomen kieli vaarassa? Näivettyykö äidinkielemme pikkuhiljaa kyökkisuomeksi, jota ei voi käyttää tieteen tai bisneksen kielenä? Tai muuttuuko viranomaiskieli byrokraattiseksi munkkilatinaksi, jota kukaan ei enää oikeasti ymmärrä? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomen längvitsistä. Vieraina ovat dosentti Vesa Heikkinen ja suomen kielen tutkija Lari Kotilainen.

Lähetykset

 • ma 12.11.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kiinan ja USA:n välille on puhjennut kauppasota, jossa molemmat osapuolet korottavat vuorollaan tulleja.
  Onko Donald Trumpin aloittama kauppapolitiikka vaarallista uhkapeliä, joka vaarantaa koko maailman talouden ja turvallisuuspoliittisen tasapainon? Vai onko Trump sankari, joka ainoana maailmassa uskalsi puuttua Kiinan epäreiluihin kauppatapoihin?
  Mitä seurauksia kauppasodalla on Suomelle ja Euroopalle?
  Vieraina ovat Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio.

 • Perussuomalaisten vaalivoittoa on ihmetelty. Vaalien jälkeisten gallupien mukaan Perussuomalaiset on jo Suomen suosituin puolue. Mistä perussuomalaisten kannatus oikein kumpuaa? Millaisia virheitä vanhat valtapuolueet ovat tehneet? Miksi median ja perussuomalaisten suhde on niin vaikea? Studiossa Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra, professori Juha Herkman ja toimittaja Matti Apunen.

 • Suojelupoliisin mukaan äärijärjestöjen riveissä taistelleita on palannut konfliktialueilta Suomeen noin 20 henkeä. Viranomaisten mukaan he ovat turvallisuusuhka.
  Miten Syyriasta Suomeen palaava jihadisti integroidaan yhteiskuntaan? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan terrorismista ja terrorismin ennaltaehkäisystä. Olivatko otsikot Isiksen tappiosta enneaikaisia? Entä millainen on on Isiksen uusi strategia? Vieraina ovat terrorismin tutkija Leena Malkki ja jihadismia tutkiva Juha Saarinen.

 • Suomen perinteiset puolueet ovat jo yli sata vuotta vanhoja ja niiden puolue-elimetkin ovat liki yhtä vanhoja. Uudet populistiset, nationalistiset ja separatistiset kansanliikkeet haastavat perinteisiä puolueita monissa Euroopan maissa.

  Muuttuuko Suomen puoluekenttä radikaalisti? Millaisessa Suomessa elämme kymmenen vuoden kuluttua? Jatkuuko perussuomalaisten voittokulku? Entä millainen on Kokoomuksen , Keskustan ja demarien tulevaisuus? Maanantaina keskustellaan Suomen puoluejärjestelmän aikapommeista.
  Vieraina ovat professorit Anu Kantola ja Markku Jokisipilä ja toimitusjohtaja Taru Tujunen.

 • DNA-testejä tehdään nyt paljon ja geneettisestä tutkimuksesta on tullut suorastaan teollisuuden haara.
  Mutta mitä geenimme kertovat menneisyydestä? Itä- ja länsisuomalaisten geneettinen ero on suurempi kuin brittien ja saksalaisten välinen ero.
  Ruben Stillerin ohjelmassa saat kuulla, millainen on geenitutkimuksen kertoma tarina suomalaisista. Mistä me tulemme ja millaisia rajalinjoja kulkee maan sisällä?
  Miten netissä markkinoitaviin geenitesteihin pitää suhtautua.?
  Vieraina ovat geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara ja populaatiogeneetikko Elina Salmela.

 • Eduskuntavaaleihin on enää vajaat kaksi kuukautta aikaa. Vieläkään ei tiedetä, mitkä ovat näiden vaalien suurimmat teemat. Nykyään puolueiden ei kannata liian aikaisin ruveta korostamaan omia vaaliteemojaan koska silloin voi haksahtaa aiheisiin, jotka eivät ketään kiinnosta.

  Mutta mitkä ovat näiden vaalien suuria tarinoita? Miksi ilmastonmuutos häviää aiheena vanhustenhuollolle?
  Miten suomalainen poliittinen kulttuuri on muuttunut ja millainen on tulevaisuus. Onko Suomi gerontokratia, jossa seniorikansalaiset päättävät vaalien tuloksen?

  Vieraina teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, toimittaja Timo Haapala ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen.

 • Sankaruus on ikuista. Jokaisella ajalla ja kansalla on omat sankarinsa. Se joka, riittävän voimakkaasti kiistää sankaruuden, muuttuu lopulta itsekin sankariksi. Yhtenäiskulttuurin mureneminenkaan ei näytä tappavan sankaruutta. Jokaisella heimolla on omat sankarinsa.
  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomalaisista sankareista: Nykäsestä, Myllylästä, Koskelasta ja muista myyttisistä hahmoista
  Millainen on suomalaisen sankarin perustarina? Millainen sankari palvelee nykysuomalaisen perustarpeita?
  Pitääkö suomalaisen sankarin olla aina jollain tavoin traaginen hahmo?

  Vieraina ovat kirjailija Taina West ja valmentaja Alpo Suhonen.

 • Ihmismieli on epäluotettava rakennelma.
  Meillä jokaisella on luontainen taipumus hahmottaa ja painottaa havaintojamme ja tulkintojamme todellisuudesta väärin. Tällaiset kognitiiviset vinoumat voivat johtaa meidät aivan huomaamattamme pahastikin harhaan. Miten ja miksi aivomme johtavat meitä jatkuvasti vääriin käsityksiin ja johtopäätöksiin? Voiko kognitiivisista harhoista päästä eroon?
  Vieraina ovat teologian tohtori Ville Mäkipelto ja havaintopsykologi Jukka Häkkinen

 • Parikymmentä vuotta sitten suomalaisuus ei ollut vielä mikään tunteita nostattava puheenaihe.
  Maahanmuuton lisääntyessä Suomeen on syntynyt nationalistisia järjestöjä, joiden mielestä oikea suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri ovat uhattuna.
  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen mielestä Suomen kansalainen ei ole automaattisesti suomalainen. Hänen mielestään suomalaisella on oltava suomalaiset sukujuuret.
  Miten kauas juurien täytyy ulottua? Miksi kansalaisen suomalaisuus pitäisi määritellä?
  Kuka saa määritellä suomalaisuuden rajat?

  Ruben Stillerin vieraina ovat fennougristiikan professori Janne Saarikivi ja Perusssuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

 • Seksuaalirikokset ovat kirvoittaneet kiivaan keskustelun paitsi itse rikoksista myös maahanmuutosta, pakolaispolitiikasta ja turvapaikkahakemusten käsittelystä. Samalla on virinnyt keskustelu siitä, miten seksuaalirikoksista pitäisi keskustella.
  Miten seksuaalirikostilastoja pitäisi lukea? Kuka keskustelee maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista oikein ja kuka väärin? Voiko kymmenen seksuaalirikollista vaikuttaa radikaalisti kevään eduskuntavaalien lopputulokseen.
  Vieraina ovat kansalaisaktivisti Seida Sohrabi, kansanedustaja Ozan Yanar ja kriminologi Matti Näsi.

 • Miten käy muistillemme kun muisti on ulkoistettu Googlelle? Tuhoaako älypuhelin keskittymiskykykymme? Vieraina ovat aivotutkija Katri Saarikivi, professori Nina Sajaniemi ja työelämän tutkija Virpi Kalakoski.

 • Monella mittarilla Suomella menee paremmin kuin koskaan. Kansalaisten koulutustaso on korkealla, rikollisuus vähenee ja elinajanodote kasvaa kasvamistaan. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset on rankattu jopa maailman onnellisimmaksi kansaksi.
  Silti turvattomuudentunne lisäätyy ja tulevaisuus näyttää ahdistavalta.
  Elämmekö oikeasti poikkeuksellisen kaoottista aikaa vai ovatko ihmisten pelot vain osoitus huonosta historiantajusta? Tuijotatko tulevaisuuteen kauhusta jäykkänä vai katsotko vuoden alussa kaipaavasti menneisyyteen, jota ei ole koskaan ollutkaan? Millaisen murroksen keskellä seilaamme Suomessa 2019? Ruben Stillerin ohjelmassa etsitään ajan henkeä. Vieraana on professori Markku Kuisma.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä