Ruben Stiller

Onko suomen kieli uhattuna?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Monella suomalaisella työpaikalla työkielenä on englanti. Useilla tieteenaloilla kaikki väitöskirjat kirjoitetaan englanniksi. Televisiossa esitetään mainoksia, joissa suomalaista tuotetta mainostetaan suomalaisille englannin kielellä. Onko suomen kieli vaarassa? Näivettyykö äidinkielemme pikkuhiljaa kyökkisuomeksi, jota ei voi käyttää tieteen tai bisneksen kielenä? Tai muuttuuko viranomaiskieli byrokraattiseksi munkkilatinaksi, jota kukaan ei enää oikeasti ymmärrä? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomen längvitsistä. Vieraina ovat dosentti Vesa Heikkinen ja suomen kielen tutkija Lari Kotilainen.

Lähetykset

 • ma 12.11.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Maanantaina toivumme linnanjuhlien aiheuttamasta kansallisesta krapulasta. Matkaamme suomalaisuuden alkuhämärään. Miten suomalaisuus keksittiin? Miten meidän pitäisi suhtautua kansallisiin myytteihin? Studiossa professori Laura Kolbe ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

 • Varoitus: tämä ohjelma saattaa loukata kuuntelijaa joka haluaa loukkaantua. Mitä ovat trigger-varoitukset ja turvalliset tilat? Onko amerikkalaisten kampusten sananvapaustaistelu saapunut Suomeen? Kuka loukkaantuu väärin keskustelussa? Ruben Stillerin vieraina ovat tutkija Veronika Honkasalo sekä toimittajat Aurora Rämö ja Ivan Puopolo. .

 • Lapissa Venäjä sekotti gps-paikannuksen. Millaisia ovat kybersodankäynnin operaatiot? Voiko niiltä enää suojautua?

  Maanantaina tarjolla koruttomia kertomuksia kybersodan rintamilta. Vieraana on kybersodasta kirjan kirjoittanut Petteri Järvinen.

  En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Palomuuri ja Lahtist mää kaipasi.

 • New Yorkissa on listattu 31 eri sukupuolta. USA:ssa Facebook tarjoaa käyttäjilleen yli 50 eri sukupuolivaihtoehtoa. Mutta mistä me oikein puhumme kun me puhumme sukupuolesta? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan sukupuolista, heteronormatiivisuudesta ja oikeasta kielenkäytöstä. Oletko sinä cis? Vieraina ovat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Julian Honkasalo, professori emerita Päivi Korvajärvi ja Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

 • Monella suomalaisella työpaikalla työkielenä on englanti. Useilla tieteenaloilla kaikki väitöskirjat kirjoitetaan englanniksi. Televisiossa esitetään mainoksia, joissa suomalaista tuotetta mainostetaan suomalaisille englannin kielellä. Onko suomen kieli vaarassa? Näivettyykö äidinkielemme pikkuhiljaa kyökkisuomeksi, jota ei voi käyttää tieteen tai bisneksen kielenä? Tai muuttuuko viranomaiskieli byrokraattiseksi munkkilatinaksi, jota kukaan ei enää oikeasti ymmärrä? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomen längvitsistä. Vieraina ovat dosentti Vesa Heikkinen ja suomen kielen tutkija Lari Kotilainen.

 • Miten vihapuhetta voidaan vähentää? Pitäisikö koventaa rangaistuksia kiihotuksesta kansanryhmää vastaan vai luottaa valistuksen parantavaan voimaan? Vai löytyykö syyllinen Facebookin algoritmista? Ruben Stillerin vieraina ovat STT:n päätoimittaja Minna Holopainen, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ja kirjailija Jarkko Tontti

 • Oletko toksisesti maskuliininen? Mikä miehisyydessä on vikana? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan miehisyydestä ja sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta.
  Vieraina ovat Milla Pyykkönen Naisasialiitto Unionista, professori Teemu Tallberg Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä toimittaja Tuomas Enbuske.

 • Totuus on tylsä, joten viihdyttäkäämme itsemme hengiltä!
  Nykyaikana jokainen törmää päivittäin valeuutisiin, disinformaatioon, trollauksiin ja propagandaan.
  Miten yhä sakeammassa informaatioviidakossa voi päästä oikean tiedon lähteille?
  Voiko totuuden puolesta enää taistella?
  Ruben Stillerin ohjelmassa keskustellaan totuuden jälkeisestä ajasta.
  Vieraina ovat ennakoinnin asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo Sitrasta sekä toimittajat Jessikka Aro ja Olli Seuri.
  Ohjelmassa ei esitetä vaihtoehtoisia faktoja.

 • Bulletin of Atomic Scientist- julkaisun maailmanlopunkello näyttää tällä hetkellä kahta vaille keskiyötä. Kuinka monta maailmanloppua on peruutettu? Miten ihmiset käyttäytyvät kun heidän eteensä maalaillaan lopun aikojen näkyjä? Maanantaina puhutaan maailmanlopusta ja lopun aikojen merkeistä. Vieraina ovat professori Kari Enqvist, kulttuuriantropologi Minna Kulmala ja Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio.

 • Mitä tehtävää huumekeskustelu palvelee yhteiskunnassa? Millaisia muutoksia näkyy suomalaisilla huumemarkkinoilla?

  Millainen hahmo suomalainen knarkkari on mediassa?

  Studiossa dosentti Mikko Salasuo, A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja THL: n kehittämispäällikkö Tuukka Tammi.

 • Nimettömät lähteet puhuvat Airiston Helmestä turvallisuuspoliittisena ongelmana. Virallisesti tutkitaan talousrikoksia. Keneen pitäisi uskoa? Mitä kansalaisilla on oikeus tietää?

  Hjallis Harkimo tekee bisnestä venäläisten oligarkkien kanssa ja rakentaa uutta poliittista liikettä. Mitä siitä pitäisi ajatella?

  Maanantaina puhetta virallisesta hyssyttelystä. Muistakaamme että Suomen ongelmana on Ruotsi, Ruotsi ja Ruotsi.

  Vieraina ovat toimittajat Arja Paananen, Jarmo Mäkelä sekä Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö.

 • Lennätkö lomakohteeseen? Maistuuko pihvi?
  Aalto-yliopistossa on havaittu, että ilmastonmuutos aiheuttaa opiskelijoissa ahdistusta, levottomuutta, lamaannusta tai jopa psykofyysisiä oireita.
  Miten ilmastoahdistusta pitäsi hoitaa? Tarvitsemmeko lisää syyllisyydentuntoa, jotta maailma pelastuisi?
  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan ilmastonmuutoksesta , ilmastoahdistuksesta ja eettisestä vallankumouksesta.
  Vieraina ovat teologian tutkijatohtori Panu Pihkala Helsingin yliopistosta, kirjailija Risto Isomäki ja vanhempi tutkija Joni-Pekka Pietikäinen Ilmatieteen laitokselta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä