Pörssipäivä

Miten menestyä globaaleilla osakemarkkinoilla?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Kotikenttäetu vai kotikenttähaitta? Mitä onnistunut osakepoiminta ulkomailta vaatii? Mikä merkitys makrotalouden luvuilla on sijoittajalle? Keskustelun pohjana Henri Elon ja Jari Saarhelon tuore kirja Osakesijoittajan maailmanvalloitus.

Pörssikolumnisti, yrittäjä Henri Elo luonnehtii itseään perinteiseksi Suomi-sijoittajaksi, joka luottaa kotimaisiin pörssiyhtiöihin. Hän muistuttaa, että suomalaisillakin yrityksillä voi saada kansainvälistä hajautusta. Toimialavalikoima Helsingin pörssissä on kuitenkin rajallinen, ja siksi Elo on hyödyntänyt myös indeksisijoittamista ulkomaisiin kohteisiin.

Maailmalla vietetyt vuodet ovat vaikuttaneet huomattavasti toimitusjohtaja, bloggaaja Jari Saarhelon sijoitusstrategiaan. Saarhelo etsii ulkomailta aliarvostettuja osakkeita, ja tarttuu erikoistilanteisiin. Vuonna 2012 Saarhelo löysi houkuttelevia kohteita Kreikasta, ja viimeksi hän on sijoittanut Turkkiin.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Kuva: Hampuri, Saksa. Photo by Gabriele Diwald on Unsplash.

Lähetykset

 • ti 13.11.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vieraina vastuullisen sijoittamisen ammattilainen Tiina Landau ja apulaisprofessori Hanna Silvola Hankenilta. Keskustelun pohjana on Landaun ja Silvolan uusi kirja Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin.

  Kiinnostus vastuullisuuskysymyksiä kohtaan kasvaa, koska ne auttavat tunnistamaan tulevaisuuden voittajayrityksiä, kertoo Tiina Landau. Hänen mukaansa ala on parhaillaan voimakkaassa muutosvaiheessa: menetelmät ja osaaminen kehittyvät, ja uusia ihmisiä rekrytoidaan. Pelkkä ESG-analyysi ei kuitenkaan riitä, vaan sijoittajan pitää aina katsoa myös taloudellisia lukuja, Landau muistuttaa.

  Valitsemalla toimialansa parhaita, vastuullisesti toimivia yrityksiä on ollut mahdollista saada ylituottoa, kertoo Hanna Silvola. Hänen mukaansa seuraava askel vastuullisessa sijoittamisessa otetaan pienyhtiöissä ja listaamattomissa kohteissa. Silvola toivoo ESG:n olevan jatkossa niin olennainen elementti osakeanalyysia, että ei tarvitse erikseen puhua vastuullisesta sijoittamisesta, vaan pelkästään sijoittamisesta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina yksityissijoittaja, ekonomi Mika Leppäkoski ja yksityissijoittaja, toimitusjohtaja Jari Saarhelo.

  Mika Leppäkoski on harrastanut osakesijoittamista vuosikymmeniä, ja tällä hetkellä hän on mukana Facebookin Sijoituskerhon toiminnassa. Leppäkoski kehottaa piensijoittajia perehtymään makrotalouden lukuihin, jotka hänen mielestään jäävät monien kohdalla liian vähälle huomiolle. Jokainen taantuma tulee omalla tavallaan ja yhtä yllättäen, sanoo Leppäkoski, jonka markkinanäkemyksessä korostuu nyt käteisen merkitys.

  Makrotalouden merkitys kasvaa, kun yrityksen koko kasvaa, jatkaa Jari Saarhelo. Hän suosii markina-arvoltaan pieniä yrityksiä sekä erikoistilanteita. Tällä hetkellä Saarhelon mielenkiinto kohdistuu erityisesti yrityksiin, jotka toimivat esineiden internetin kanssa. Yksi hänen viimeisimmistä ostokohteistaan on yhdysvaltalaisen CynergisTekin osake.

  Lisäksi senioristrategi Tuukka Kemppainen kertoo Danske Bankin näkemyksestä, jossa globaalien osakkeiden tuotto-odotus on 5-7 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Taloudellisesta riippumattomuudesta sekä muista oman talouden teemoista keskustelemassa kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen OP Ryhmästä ja sijoitusbloggaaja Mikko Vikman, joka pitää suosittua P.Ohatta-blogia.

  Vaikka ilmiöksi noussut firettäminen (financial independence, retire early) ei sopisikaan kaikille, se on saanut monet miettimään aiempaa enemmän omaa talouttaan, iloitsee Henna Mikkonen. Hän on mukana Taloustaitohankkeessa, jossa opetetaan raha-asioiden hallintaa työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneille nuorille. Oman talouden saaminen järjestykseen voi olla hyvin voimaannuttava kokemus, Mikkonen sanoo.

  Velka on aina vapauden vastakohta, ajattelee Mikko Vikman. Hän kertoo karttavansa velkaa, vaikka sen hyödyntäminen olisi joissakin tilanteissa taloudellisesti kannattavaa. Vikmanin alkuperäinen tavoite oli tulla taloudellisesti riippumattomaksi 35-vuotiaaksi mennessä, mutta matkan varrella ajatukset ovat suuntautuneet vapauteen tässä hetkessä.

  Toimittajina Mikko Jylhä ja Jussi Putkonen.

 • Vieraina hankekehitysjohtaja Toni Kankare SRV:stä ja liiketoimintajohtaja Mari Laaksonen Cityconista.

  Rakentamisen lisäksi SRV osaomistaa ja operoi tällä hetkellä neljää kauppakeskusta, joista yksi on Suomessa ja kolme Venäjällä. Toni Kankareen mukaan rakennushankkeisiin liittyvät käyttötarpeet limittyvät aiempaa enemmän: ydistämällä asuminen, palvelut ja hyvät liikenneyhteydet saadaan entistä vetovoimaisempia keskuksia. Kaupungistuminen Suomessa jatkuu voimakkaana, ja tämä näkyy selvästi myös SRV:n volyymeissa, Kankare kertoo.

  Citycon omistaa kymmeniä kauppakeskuksia Pohjoismaissa ja Virossa, ja keskittyy toimintamaissaan suurimpiin kaupunkeihin. Mari Laaksosen mukaan kauppakeskusten sijaan tulevaisuudessa on ehkä parempi puhua palvelu- tai elämyskeskuksista. Verkkokaupalla on merkittävä vaikutus vaatekauppoihin, joiden tilalle tulee esimerkiksi kunnallisia palveluita. Myös ravintolapalveluissa on edelleen runsaasti kasvupotentiaalia, Laaksonen vakuuttaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Fulton Street, New York. Photo by Lerone Pieters on Unsplash.

 • S&P 500, DJIA, DAX, Nikkei 225, OMX Helsinki 25, MSCI World, VIX... Indeksien maailmaa avaamassa talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetiltä ja päästrategi Antti Saari Nordea Varallisuudenhoidosta.

  Martin Paasi työskenteli 1990-luvun lopussa Helsingin pörssissä, ja oli tiiminsä kanssa vastuussa pörssin osakeindekseistä. ETF-sijoittajia hän kehottaa suosimaan laajoja indeksejä, joissa on mukana pieniä, hyvän kasvupotentiaalin omaavia yhtiöitä. Tuottoja vertailtaessa huomio kannattaa ehdottomasti kiinnittää osinkotuotot sisältäviin indekseihin, Paasi korostaa.

  Yhdysvaltalaisen MSCI:n indeksit ovat tärkeä, globaali mittari Antti Saaren työssä. Niitä seuraamalla on mahdollista saada järjestelmällistä tietoa eri markkinoilta. Saari kertoo myös, miten markkina-arvolla painotettua ja tasapainotettua indeksiä vertaamalla voi saada lisätietoa osakemarkkinoiden kehityksestä.

  Japanilainen Nikkei 225 piikkasi 1980-luvun lopussa, ja on vieläkin kymmeniä prosentteja alle huippulukemansa. Mikä on Nikkei 225:n opetus sijoittajalle?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Berliini. Photo by Andreas Kind on Unsplash.

 • Keskustelemassa sijoittaja, sijoituskirjailija Jarkko Aho eli bloggaaja Random Walker ja ekonomisti, sijoituskirjailija Mika Hyttinen.

  Jarkko Aho aloitti indeksisijoittamisesta, mutta vaihtoi sen arvo- ja laatusijoittamiseen. Aho kertoo nauttivansa sijoituskohteiden analysoinnista, joka on edellytys onnistuneille osakepoiminnoille. Hän vertaa markkinoiden voittamista kilpaurheiluun: molemmissa tarvitaan omistautumista ja intohimoa omaan lajiin.

  Mika Hyttinen hyödyntää sekä indeksisijoittamista että osakepoimintaa. Hyttisen sijoitusajattelussa korostuvat erottautuminen ja jatkuva oppiminen. Bisneskirjallisuuden lisäksi hän kertoo lukevansa runsaasti esimerkiksi historiaa ja filosofiaa.

  Arvo- ja laatusijoittamisen lisäksi puheenaiheina muun muassa pienyhtiöstrategia, private equity, buy and hold sekä erikoistilanteet.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Malesia. Photo by Firdouss Ross on Unsplash.

 • Vieraina sijoittajasuhdejohtaja Hanna-Maria Heikkinen Cargotecista ja johtaja Tiina-Marjo Nousiainen konsultointi- ja viestintätoimisto Tekiristä.

  Osavuosikatsausten tekeminen ja sijoittajatapaamiset ovat keskeinen osa Hanna-Maria Heikkisen työtä. Hänen mukaansa on tärkeää saada sidosryhmät, kuten analyytikot ja media innostumaan yhtiön toiminnasta. Vaikka Cargotec on Helsingin pörssin mittapuulla suuri ja seurattu yhtiö, Heikkinen ei sulje pois mahdollisuutta ostaa jatkossa osakeanalyysia ulkomailta.

  Onnistunut sijoittajaviestintä on luottamuksen rakentamista, korostaa Tiina-Marjo Nousiainen. Hän on vakuuttunut, että yritysvastuun merkitys korostuu edelleen myös sijoittajaviestinnässä. Nousiaisen mielestä vanhat puheet viherpesuista kannattaa unohtaa, koska esimerkiksi suomalaisilla pörssiyhtiöillä on selkeät yritysvastuukysymyksiin liittyvät tavoitteet, mittarit ja suunnitelmat.

  Lisäksi toimitusjohtaja Tuomo Katajamäki Osakesäästäjien Keskusliitosta kertoo, miltä suomalaisten pörssiyhtiöiden viestintä näyttää yksityissijoittajien näkökulmasta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: New York. Photo by Michael Daniels on Unsplash.

 • Vieraina analyytikko, toimitusjohtaja Mikael Rautanen Inderesiltä ja analyytikko Kimmo Stenvall OP Ryhmästä.

  Viidennen sukupolven mobiiliteknologia oli näyttävästi esillä MWC-messuilla Barcelonassa helmikuun lopussa. Kimmo Stenvall kertoo, että paikalla oli poikkeuksellisen paljon teollisuusyrityksiä, jotka jatkossa hyödyntävät 5G:tä. Uusi teknologia muuttaa myös mobiilipelaamista, mutta esimerkiksi Rovion Hatch-palvelun tulevaa menestystä on Stenvallin mukaan vielä vaikeaa arvioida.

  Kiinalaisen Huawein vahva asema verkkomarkkinoilla herättää huolta länsimaissa. Mikael Rautasen mukaan Donald Trumpin tavoitteena on etumatka 5G-teknologiassa ja -infrastruktuurissa, jotta Yhdysvallat voittaisi pelin seuraavassa teknologiasukupolvessa. 5G-teknologialla on valtioille tärkeä strateginen merkitys, Rautanen korostaa.

  Nokian, Ericssonin ja Rovion lisäksi puheenaiheina muun muassa Telia Company, Remedy Entertainment, F-Secure ja Nixu.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Daniel Falcão on Unsplash.

 • Viime vuoden tuloksista ja alkukevään markkinatilanteesta keskustelemassa osakestrategi Juha Kinnunen Inderesiltä ja pääanalyytikko Antti Saari OP Ryhmästä.

  Suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdot kehittyivät loka-joulukuussa hyvin, mutta kustannusinflaatio painoi kannattavuutta, aloittaa Juha Kinnunen. Inderesin laskelmissa liikevaihtojen kasvu oli noin viisi prosenttia, mutta operatiivinen tuloskasvu jäi kahteen prosenttiin. Konepajasektorin vahvat tilauskertymät olivat Kinnusen mukaan selkeä myönteinen poikkeama tuloskauteen.

  Tulosennusteisiin kohdistuu tällä hetkellä poikkeuksellista riskiä, jatkaa Antti Saari. Hänen mukaansa kauppasodan ratkeaminen voi auttaa pörssejä uusiin huippuihin kevään korvilla, mutta vuoden jälkipuolisko tulee olemaan vaikeampi. Yhdysvalloissa taantuman uhka on ensi vuonna todellinen, Saari sanoo.

  Lisäksi toimittaja Kasper Viita Bloomberg Newsiltä kommentoi Lontoon pörssin tuloskautta, tavarataloketju Debenhamsin tilannetta ja lähestyvää Brexitiä. Perinteikäs Debenhams kamppailee tulevaisuutensa puolesta, ja yhtiön tilanne muistuttaa monin tavoin suomalaista Stockmannia.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Lontoo. Photo by Natanael Vieira on Unsplash.

 • Vieraina managing partner Juha Mikkola CapMan Growth -kasvurahastosta ja sijoituspäällikkö Samuel Saloheimo Tesin Kasvusijoitukset ja teolliset sijoitukset -tiimistä.

  Juha Mikkola aloitti työskentelyn pääomasijoittamisen parissa 1990-luvun alussa. Lamavuodet tarjosivat hänen mukaansa loistavia mahdollisuuksia, koska pankkilainaa oli vaikea saada ja pääomaa oli liikkeellä vain vähän. Tällä hetkellä CapManin kasvurahastossa on yhdeksän kohdetta, ja tiiminsä erityisosaamiseksi Mikkola nostaa palveluyhtiöiden kansainvälistämisen.

  Valtion pääomasijoitusyhtiönä Tesille keskeisintä ovat sijoituspäätösten vaikutukset Suomeen, korostaa Samuel Saloheimo. Hänen mukaansa Suomeen tarvittaisiin lisää 250-500 henkeä työllistäviä, niin sanottuja Mittelstand-yrityksiä, joita Tesi haluaa osaltaan olla kehittämässä. Rahastosijoitusten lisäksi Tesillä on suoria sijoituksia reiluun 40 yhtiöön.

  Kohdeyhtiöistä puheenaiheina muun muassa Avidly ja Digital Workforce (CapMan Growth) sekä Zsar Outlet Village ja Kotkamills (Tesi).

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Łódź, Puola. Photo by Tomasz Frankowski on Unsplash.

 • Vieraina toimitusjohtaja, talousvalmentaja Unna Lehtipuu ja yrittäjä, sijoitusbloggaaja Merja Mähkä. Keskustelun pohjana Lehtipuun ja Mähkän tuore kirja Sijoittajaksi 7 päivässä.

  Unna Lehtipuu toivoo, että säästämisestä ja sijoittamisesta tulisi jokapäiväistä taloudenhallintaa entistä useammalle suomalaiselle. Lehtipuu puhuu pitkäjänteisyyden puolesta, ja vertaa sijoittamista maratoniin. Omat omistuksensa hän on hajauttanut osakkeisiin, asuntoihin ja metsään.

  Sijoittaminen on yllättävän perinnöllistä, jatkaa Merja Mähkä. Hän on kertonut omasta sijoittamisestaan avoimesti julkisuudessa, ja sama tiedonjakamisen halu on myös uuden kirjan taustalla. Mähkä pitää osakepoiminnasta, mutta oman lapsensa salkussa hän suosii indeksirahastoja.

  Minkälaisia virheitä Lehtipuu ja Mähkä ovat itse sijoituksissaan tehneet? Mitä he ovat viimeksi ostaneet?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Emily Reider on Unsplash.

 • Keskustelemassa toimitusjohtaja Vesa Engdahl Front Varainhoidosta ja rahoituksen professori Matti Suominen Aalto-yliopistosta.

  Matti Suominen on tutkinut muun muassa momentum-ilmiötä, bondien ja osakkeiden ristikkäisvaikutusta sekä kuunvaihdeilmiötä. Suomisen mukaan Yhdysvalloissa lähes kaikki osakkeiden historialliset tuotot ajoittuvat kuunvaihteeseen, kuun neljän viimeisen ja kolmen ensimmäisen päivän välille. Monet investointipankit hyödyntävät ilmiötä, johon myös piensijoittajan kannattaa tutustua.

  Läpianalysoidut länsimarkkinat jättävät vain vähän tilaa osakepoimijalle, ja siksi Vesa Engdahl korostaa onnistuneen allokaation merkitystä. Hänen mukaansa hajautetun osake- ja korkosalkun tuotoista noin 80 prosenttia selittyy oikea-aikaisilla allokaatioratkaisuilla. Front laski viime vuonna osakkeet alipainoon, eikä tammikuun kurssinousu ole muuttanut Engdahlin näkemystä laskumarkkinoiden jatkumisesta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: La Défense, Pariisi. Photo by Grillot Edouard on Unsplash.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä