Radio Stadion

Tarvitseeko urheilu vedonlyöntiä?

 • 58 min
 • toistaiseksi

Urheiluvedonlyönnin historia ulottuu ainakin antiikin aikoihin saakka. Säilyneiden kirjoitusten mukaan suosittuja vedonlyöntikohteita ovat olleet gladiaattori- ja hevosvaljakkokilpailut. Tänä päivänä tulosvetoja lyödään kaikista suosituista urheilulajeista. Miten paljon urheiluvedonlyönti on vaikuttanut itse urheilun suosioon?

Äänessä urheiluvedonlyönnin ammattilainen, ESBC:n Jorma Vuoksenmaa ja Veikkauksen kansainvälisten toimintojen johtaja Jari Vähänen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • pe 16.11.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vaikka urheilun historia on pitkä, nykyaikaiset urheilumuodot ovat syntyneet pääosin 1800-luvulla. Perinteinen jako amatööri- ja ammattilaisurheiluun on katoamassa, mutta millaisia muita muutoksia urheilun tulevaisuudessa on odotettavissa? Vieläkö esimerkiksi megaluokan kilpailuja järjestetään?

  Vieraana ovat Urheilulajien synty teoksen toinen tekijä, urheilutoimittaja Juha Kanerva sekä Olympiakomitean viestintäpäällikkö Mika Noronen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Ilmaston muuttuminen muuttaa myös urheilumahdollisuuksia eri puolilla maailmaa. Maailmanmestaruuksia ja olympiavoittoja on hankala ratkaista ilman, että maailman parhaat kohtaavat toisensa fyysisesti. Jos kaikki kansainvälinen kilpailutoiminta lasketaan yhteen, syntyy siitä melkoinen määrä lentomaileja. Entä mitä ilmastonmuutos tekee Suomen talviurheilulle?

  Vieraana erityisasiantuntija Karoliina Ketola Suomen Olympiakomiteasta ja Protect Our Winters järjestön puheenjohtaja Niklas Kaskeala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Urheiluvedonlyönnin historia ulottuu ainakin antiikin aikoihin saakka. Säilyneiden kirjoitusten mukaan suosittuja vedonlyöntikohteita ovat olleet gladiaattori- ja hevosvaljakkokilpailut. Tänä päivänä tulosvetoja lyödään kaikista suosituista urheilulajeista. Miten paljon urheiluvedonlyönti on vaikuttanut itse urheilun suosioon?

  Äänessä urheiluvedonlyönnin ammattilainen, ESBC:n Jorma Vuoksenmaa ja Veikkauksen kansainvälisten toimintojen johtaja Jari Vähänen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Kaukalopalloa on käytetty joskus esimerkkinä lausahdukselle Takana loistava tulevaisuus. Totta on, että kaukis nousi lajina nopeasti yleiseen tietoisuuteen. Totta on myös se, että kaukalopallo menetti melko nopeasti suosionsa. Mitä tapahtui? Ja miltä lajin tulevaisuus nyt näyttää?

  Studiossa Helsinkin Kaukalopallo ry:n Visa Engman sekä lajia harrastanut ja työkseen seurannut, Iltasanomien urheilutoimittaja Marko Lempinen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on saanut valmiiksi FinTerveys 2017 -tutkimuksen, jolla selvitettiin terveyden ja hyvinvoinnin koko kirjoa Helsingistä Utsjoelle. Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisotannalla 10 000 yli 18-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimusryhmät kiersivät 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea tammi-toukokuun aikana.

  Missä kunnossa suomalaiset ovat? Studiossa ovat tutkimuksen koordinaattori, erikoistutkija Katja Borodulin sekä vastaava tutkija, tutkimusprofessori Seppo Koskinen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Presidentti Urho Kekkonen muistetaan kovana urheilumiehenä. Liikunnan ilon ja kilpaurheilun lisäksi urheilu oli Kekkoselle politiikkaa: presidenttinä ollessaan hän pyrki käyttämään valtaansa urheiluun liittyvissä päätöksissä. Miten politiikka ja poliitikot ovat vaikuttaneet suomalaiseen urheiluelämään?

  Vieraina Kekkosen kisat kirjan tehnyt Hannu Pelttari sekä urheilusta paljon kirjoittanut historiantutkija Seppo Aalto Helsingin yliopistosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Mitä suomalaiset urheiluelokuvat kertovat Suomesta? Urheilun, etenkin huippu-urheilumenestyksen avulla on rakennettu tarinaa suomalaisesta sisusta ja periksiantamattomuudesta, toistavatko urheiluelokuvamme samaa tarinaa?

  Vieraana on elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren sekä 95 ja Matti -elokuvien ohjaaja Aleksi Mäkelä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Täydellisyyden saavuttaminen urheilussa ja liikunnassa on yhtä vaikeaa kuin muussakin elämässä. Se ei kuitenkaan estä yrittämästä. Siinä, missä liian moni suomalainen ei liiku lainkaan, osa treenaa aivan liikaa. Yksi laji, jossa ylilyöntejä on ollut, on nuorten naisten harrastama fitness.

  Vieraana on entinen kilpauimari ja fitnessurheilija, nykyinen Personal Trainer ja hyvän olon puolesta puhuja Nora Yrjölä. Puhelimitse ohjelmaan osallistuu naisten kehonkuvaa tutkinut mediatutkija Katariina Kyrölä Turun yliopistosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Kun julkisuudessa puhutaan liikunnan hyödyistä, puheissa korostuu fyysinen terveys ja hyvinvointi. Mutta liikunnalla on suuria vaikutuksia myös aivoihimme. Oikealla tavalla harjoitettu liikunta lisää onnellisuutta, positiivista ajattelua ja ehkäisee masennusta.

  Vieraina ovat Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESin tutkija Heidi Syväoja sekä tanssi-liiketerapian käyttöä masennuksen hoidossa tutkinut Päivi Pylvänäinen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vielä vuosikymmen sitten henkilökohtaiset valmentajat olivat harvojen huvia. Tänä päivänä ihan tavalliset ihmiset turvautuvat liikkeelle päästäkseen ja elämänlaatuaan parantaakseen elämäntapavalmentajiin. Millaiset ilmiöt ovat Personal Trainereiden yleistymisen takana?

  Studiossa Personal Trainereita kouluttava Tsemppari Juha Jankeri sekä koulutus- ja kehittämisjohtaja Anne-Mari Jussila UKK-instituutista. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Dopingin käyttökielto perustuu tasa-arvoon: kukaan urheilija ei saa saada keinotekoista etua kilpailijoihinsa nähden. Ajatus on urheiluhengen mukainen, käytäntö ei ehkä niinkään. Onko doping ilmiönä yhtä vanha kuin itse urheilukin? Miten ihmisten suhtautuminen kiellettyihin aineisiin on vuosikymmenien saatossa muuttunut?

  Studiossa ovat Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n lääketieteellinen asiantuntija, lääketieteen ja kirurgian tohtori Pekka Rauhala sekä Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen. Toimittaja Jarmo Laitaneva.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä