Radio Suomi Turku

Shakkikello: Jaakko Lindfors vs. Jukka Vornanen – pormestarimalli Turkuun?

 • 9 min
 • toistaiseksi

Pormestari vai kaupunginjohtaja? Turkua johtaa nykyään virkamies-statuksella kaupunginjohtaja. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on siirrytty poliittisesti valittuun ja avoimemmin poliittisia päätöksiä tekevään pormestarimalliin. Pitäisikö Turunkin vaihtaa kaupunginjohtaja pormestariin?

Turun johtamisjärjestelmän uudistamista suunnittelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen (kok.) johtama ohjausryhmä, joka tekee esityksensä asiasta keväällä 2019.

Shakkikello-debatissa pormestarimallia kannattaa Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Turun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jukka Vornanen. Kaupunginjohtajamallin puolella on Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu Jaakko Lindfors.

Lahjomaton shakkikello antaa kummallekin tasan 3 minuuttia aikaa argumentoida oman näkemyksensä puolesta, toisen päälle ei tässä ohjelmassa saa puhua. Shakkikellon virallisena kellokallena toimii Kalle Talonen.

Lähetykset

 • ke 31.10.2018 13.50 • Yle Areena

Klipit

 • Puheet vinyylilevyjen kuolemasta ovat olleet vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia jo vuosikymmeniä. CD:t ovat tilastojen mukaan jäämässä vinyylin taakse, kun mitataan kuluttajien levyihin laittamaa rahaa. Tosin ylipäätään fyysisten levyjen myynti on nykyään marginaalista, Suomessa lähes 90 prosenttia musiikin myynnistä tulee digitaalisista tuotteista.

  Levykaupoista onkin tulossa enemmän fiilistelypaikkoja, joissa vinyylihipsterit voivat hengata ja hiplata levyjä. Levykauppias voi hoitaa samalla tiskin takana tietokoneellaan nettimyyntiä ympäri maailmaa.

  Turkulainen pitkän linjan DJ Felix Manell uskoo vinyylin tulevaisuuteen. Hän on hankkinut liiketilan Turun keskustasta ja aikoo avata oman, käytettyihin rytmimusiikki-vinyyleihin keskittyvän levykaupan Round Soundin. Kalle Talonen vieraili uuden vinyyliyrittäjän kivijalkakaupassa.

 • Suomen heimosotia, Egyptin historiaa, matkakertomus Venäjältä, hukkuneiden pakolaisten kohtaloita, huipputuloisia suomalaisia, näkökulmia metsiin. Pelkästään Tieto-Finlandian ehdokkaiksi valikoituneissa kirjoissa maailmaa tarkastellaan erittäin monista näkökulmista.

  Miltä sitten tuntuu lukea lähemmäs 300 kotimaista tietokirjaa yhteen putkeen? Mahtaako tieto pidemmän päälle lisätä tuskaa vai helpottaa? Tähän vastaa Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö Tuomo Karhu, joka on Tieto-Finlandia -raadin jäsenenä lukenut lähes kaikki vuoden aikana Suomessa ilmestyneet tietokirjat.

  Karhu piti tiivisti yhteyttä Tieto-Finlandia -raatilaisten whatsapp-ryhmässä päätoimittaja emerita Tarja Hurmeen sekä arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen kanssa ja sai sieltä vertaistukea vaativassa, mutta antoisassa luku-urakassa. Lukemiseen hän ei ehtinyt kyllästyä, vaan on nyt tyytyväinen luettuaan valtavasti aiheista, joista muuten ei olisi tullut luettua.

  Kalle Talonen jututtaa Tuomo Karhua.

 • Kauko Röyhkä, syntymänimeltään Jukka-Pekka Välimaa, asui lapsuudessa kahdestaan yksinhuoltajaäitinsä kanssa oululaisessa yksiössä. Koulukavereille ja ulkopuolisille uskoteltiin, että perhe ja sen rakennusmestari-isä asuvat kaksiossa. Tämän takia nuori Jukka-Pekka ei voinut viedä ketään kotiinsa ja oli pitkään yksinäinen.

  Hän näki isänsä sattumalta äitinsä kanssa kahvilassa ollessaan 11-vuotias. Äiti mainitsi asiasta vasta isän poistuttua eikä poika nähnyt isästään kuin selän.

  Teini-ikäisenä Jukka-Pekka kirjoitti äitinsä kehotuksesta isälleen kirjeen, jossa pyydettiin kohteliaasti taloudellista tukea äidin ja pojan rahapulaan. Isän vaimo vastasi kirjeeseen: ”Me emme avusta roskaväkeä”.

  Kauko Röyhkä kertoo Kalle Talosen haastattelussa suorsukaiseen tyyliinsä omasta isättömyydestään sekä omasta isyydestään

 • Omaishoidon intervallipaikat, sairaanhoitajien kotikäynnit, liikuntapaikkamaksut, pysäköintimaksut, bussiliput, isommat ryhmäkoot kouluissa ja yksiköt päiväkodeissa, vanhuksille etähoitoa tietokoneilla…

  Turun kaupungin konsultilta tilaama leikkauslista on pitkä. Erilaisilla leikkauksilla sekä maksujen korotuksilla ja lisäyksillä pitäisi sopeuttaa Turun taloutta 59 miljoonan euron edestä vuoteen 2023 mennessä.

  Listoja lukiessa on kaupunginvaltuutetuillakin tullut jo mieleen verojen korottaminen, keskusteluissa on puhuttu 19,5 prosentin kunnallisveron nostamisesta 19,75:een.

  Mitäpä sanovat kaupunkilaiset tästä? Kallen Kantapöydässä isänpäivän kunniaksi kolme talousamatööriä ja perheenisää puhumassa Turun kaupungin rahoista niin kuin kantapöydissä usein puhutaan: vaikeampaa on sanoa mistä voisi leikata kuin mistä ei saa missään nimessä leikata.

  Tapani Kinnunen, Mikko Kouki ja Kimi Kärki ovat Kalle Talosen Kantapöydässä.

 • Armollisuutta, optimismia ja auktoriteettia? Mitä kaikkea nykyisältä vaaditaan selviytyäkseen arjen ja elämän haasteista? Ja ehkä jopa nauttiakseen siitä?

  Läsnäolo, läheisyys ja rakkaus vilahtelevat puheissa kun isät Tapani Kinnunen, Mikko Kouki ja Kimi Kärki istuvat Kallen Kantapöytään. Kantapöydän isäspesiaalin isäntänä Kalle Talonen.

 • Turkulaisen Eeva Siivosen lihavuusleikkauksesta on tasan viikko. Mahalaukun ohitusleikkauksen ja ohutsuolen lyhentämisen jälkeen hän syö nyt desilitran kerrallaan. Ennen leikkausta omaa painoa piti pudottaa riittävästi, jotta leikkaukseen pääsee.

  Ruoan osalta laatu on korvannut määrän. Siivonen miettii tarkkaan, mitä haluaa syödä ja nauttii sen syömisestä. Esimerkiksi sokeria ei kuitenkaan tee mieli. Suklaapatukan maistamisen jälkeen vatsa oli kipeänä eikä suklaa ole sen jälkeen kiinnostanut.

  Eniten entinen himourheilija nauttii liikuntakyvyn takaisin saamisesta. Hän kävi viikko lihavuusleikkauksen jälkeen Kalle Talosen kanssa kävelyllä Aurajoen rannassa ja kertoi lopuksi nähneensä öisin unta siitä että juoksee.

  - Nyt tiedän, että se ei välttämättä olekaan mahdoton vaihtoehto.

 • Jos esimerkiksi Somerolla tapahtuu rikos tai joku epäilee rattijuopon ajelevan pitkin kylänraittia, kestää poliisilla keskimäärin 27 minuuttia päästä paikalle . Saattaa olla, että rikoksen tekijät ovat silloin jo aika pitkällä jossain muualla. Mikä on kohtuullinen aika, jossa poliisi pitää saada paikalle missäkin päin Suomea? Ja onko ikävä vanhan ajan Reinikaisia, jotka tuntivat kotikylän olosuhteet ja ihmiset?

  Somerolaisia Kantapöydässä edustamassa Kantapöydän ensikertalainen Juha Wiskari. Lisäksi mukana Anu Salminen Ruskolta ja Markku Jokisipilä Turusta. Kalle Talonen johtaa Kantapöydän puhetta.

 • Taina Lynne sai 50-vuotiaana kuulla pahasti levinneestä syövästä. Puoliso Antero Lynne asui melkein 2,5 kuukautta saattohoitoon erikoistuneessa Karinakodissa, kun toinen pikkuhiljaa kuihtui pois. Mitä ajatuksia jäähyväiset ovat herättäneet Antero Lynnessä ja Taina Lynnen kuoroystävässä Riitta Sorvolassa? Mitä on taistella kuolemaa vastaan ja lopulta menettää rakas ihminen? Pohdinnoista on syntynyt myös Turun Naislaulajien audiovisuaalinen konsertti Jäähyväiset kuolemalle, joka esitetään 2.11. Sibelius-museossa Turussa. 

 • Matti ja Teppo Ruohonen ovat kiertäneet Suomea ihmisiä viihdyttämässä jo 50 vuotta. Veljesten uralle mahtuu niin tanssikulttuurin kuin musiikinkuuntelun murrosvaiheetkin.
  Nyt, 50 vuoden jälkeen Matti ja Teppo tahtoo keskittyä heidän jälkikasvuunsa sekä erityisesti vaimoihinsa
  Dani Branthin kävi tapaamassa turkulaisveljeksiä.

 • Runoilija Heli Laaksonen on julkaissut runoja aikuisille kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Hän on innostunut myös maalaamisesta. Laaksonen kertoo luomistyöstään ja aiheistaan kotonaan Rauman Lapissa toimittaja Minna Rosvallin haastattelussa.

 • Moniulotteinen Sherlock Holmesin hahmo taipuu loputtomiksi versioiksi – niin elokuvina, tv-sarjoina kuin kirjoinakin. Turkulainen Elina Karvo keksi yhdistää harrastuksensa opiskeluun ja lopulta vielä väitöstutkimukseenkin. Karvon oma suosikki on 1980-luvulla valmistunut tv-sarja, jossa pääosassa oli Jeremy Brett, mutta myös Benedict Cumberbatchin roolityö 2010-luvulta kiinnostaa häntä. Karvo on ollut myös perustamassa Sherlock Finland -yhdistystä.
  Kimmo Gustafsson kyseli, miksi yli 130 vuotta sitten kirjoitettu hahmo on edelleen niin vetovoimainen.

 • Kirjailija Reijo Mäen Tolvana-niminen kirja oli kesän myydyin teos. Mäki pohtii toimittaja Minna Rosvallin haastattelussa suosion syytä ja Vares-kirjojen tulevaisuutta. Varoitus: juttu sisältää juonipaljastuksen seuraavasta kirjasta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä