Jari Sarasvuo

"Sinä olet aikakone, joka käy entropialla."

 • 1 h 33 min
 • toistaiseksi

Olen juuri lukenut ajatuksiani sotkevan teoksen, koska joskus ajattelua keikuttava tieto avaa uusia näkökulmia. Pääni on kvanttikrampissa, jonka aiheuttaa teoreettisen fysiikan näkemys ajasta. Fyysikkojen silmin nykyhetkeä ei ole. Aika on illuusio. On vain tapahtumia ja vuorovaikutusta. En ole varma ymmärränkö tätä, mutta silti puhun, koska tehtäväni on herättää uteliaisuutta.

Olemme ajasta koostuvia olentoja. Kaikki mitä olemme kokeneet on valmistanut meitä tähän hetkeen. Nykyisyys on kaiken väistämättömän seuraus ja tulevaisuuden syy. Tulevaisuudessa piilee äärettömyys.

Ystävä. Maailma on muuttumista. Saavuttaaksemme huippumme meidän pitäisi luoda yhteistä rytmiä, tahdistua.

Lähetykset

 • ma 26.11.2018 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Masennus ei ole sairaus, mutta se on tappava ongelma.

  Ystävä. Sinun ei ole pakko nyt syyllistyä. Masennuksesta pitää pystyä puhumaan ilman, että tulee paha mieli.

  Kukaan meistä ei voi tietää toisen kärsimyksen määrää. Se kuitenkin tiedetään, että psykiatria ei ole koskaan ollut tiede vaan sen diagnostiikkakyky on surkea. Sekin tiedetään, että masennuslääkkeitä määrätään liikaa, vaikka niiden teho on tutkitusti lumelääkkeen luokkaa.

  Ihminen on mysteeri ja sellaiseksi jää. Vastuumme on kuitenkin kaikin käytössä olevin voimin hakea apua.

 • Tiedän, että näin ei saisi ajatella. Olen älyllinen häpeäpilkku ja moraalinen hirviö. Uskon nimittäin, että empatiaa tarvitaan vähemmän, jotta ihmiskunta voisi paremmin.

  Empatia aiheuttaa sen, että ihminen lakkaa ajattelemasta. Jos tärkeintä on tuntea toisen tunteita, niin menetämme rationaalisuuden ja olemme kiinni vain tässä hetkessä. Lyhyen aikavälin epämukavuus ja tuska ovat kuitenkin välttämättömiä pitkän aikavälin palkkiota ajatellen.

  Ystävä. Virittäydy kanssani samalle tunnekanavalle, vaikka tarjolla onkin aivan erityisen häiritsevä ajatus ja sydämeni on sokea.

 • Ihminen addiktoituu kaikkiin vahvoihin tunteisiin, ja valta on voimakkaimpia ihmisen tuntemuksia, koska janoamme illuusiota hallinnan tunteesta. Jos saamme maistaa valtaa, niin kaipaamme sitä lisää.

  Vallan tunteessaan ihminen on rajaton. Ongelma on se, että vallantunne synnyttää vimman pistää paikat säpäleiksi. Ihmiset joilla olisi mahdollisuus tehdä ihmeitä ja hyvää saavat suuremman tyydytyksen sadismista.

  Vallanpitäjä. Etsi itsestäsi empatiaa, koska väestössä esiintyvä vallan puute on ilmastonmuutoksen jälkeen vakavin yhteiskuntaa uhkaava asia maailmassa.

 • Olen juuri lukenut ajatuksiani sotkevan teoksen, koska joskus ajattelua keikuttava tieto avaa uusia näkökulmia. Pääni on kvanttikrampissa, jonka aiheuttaa teoreettisen fysiikan näkemys ajasta. Fyysikkojen silmin nykyhetkeä ei ole. Aika on illuusio. On vain tapahtumia ja vuorovaikutusta. En ole varma ymmärränkö tätä, mutta silti puhun, koska tehtäväni on herättää uteliaisuutta.

  Olemme ajasta koostuvia olentoja. Kaikki mitä olemme kokeneet on valmistanut meitä tähän hetkeen. Nykyisyys on kaiken väistämättömän seuraus ja tulevaisuuden syy. Tulevaisuudessa piilee äärettömyys.

  Ystävä. Maailma on muuttumista. Saavuttaaksemme huippumme meidän pitäisi luoda yhteistä rytmiä, tahdistua.

 • Meitä on petetty. Julkinen keskustelu on jopa harhaisen synkkää. Siksi olemme väärässä lähes kaikessa olennaisessa.

  Oletko valmis kuulemaan totuuden?

  Vaikka tietysti on kärsiviä väestönosia, niin kaikenkaikkiaan ihmiset ovat onnellisia koko maailmassa. Globalisaatio onkin valtava siunaus köyhille ja parasta mitä meille on tapahtunut. Voit olla eri mieltä, mutta se johtuu siitä, että olet väärässä.

 • Manifestaatio, kyky muuttaa ajatuksia asioiksi, ideoita ilmiöiksi, edellyttää korkeinta mahdollista ihmisen energialajia.

  Usein tähän liittyy arkkityyppinen matka, liminaalitilan siirtymärituaali, jossa luova ihminen suostuu ensin oppilaaksi, inspiroituu mestareista, kunnes ylittää reaaliteettien rajat.

 • Elämme vuoden pimeintä aikaa ja se saa pahuutemme esiin. Varjot pääsevät valtaan.

  Piilottelemme omia varjojamme muiden katseilta, vaikka ne pitäisi nostaa esiin. Piilottelemme, kunnes jännitteet sisällämme kehittyvät impulssiksi vapauttaa paine tuhon muodossa. Jos tuomme varjomme valoon, ne katoavat, koska saamme muilta tukea.

  Ystävä. Ihmiskunta on vähemmän paha kuin koskaan aiemmin, koska puutumme asioihin. Koska välitämme.

 • Olen miettinyt, että miksi pitää yrittää niin paljon.

  Olemme ylikuormittuneita. Kaikkea on liikaa. Emme kestä näin paljoa ärsykkeitä vaan ne lamaannuttavat elämäämme.

  Kiinnymme kipuumme ja siitä tulee osa persoonaamme. Siksi moni tappaa joka päivä pienen osan itsestään suorittaakseen epämiellyttäviä velvoitteitaan.

  Ystävä. Meidän pitää oppia näkemään mikä on oleellista.

 • Informaation jakaminen on tyydyttävää, mutta vastaanottaminen ei. Siksi käymme päättymätöntä propagandasotaa keskenämme. Äläkä turhaan yritä tuudittautua ylemmyyteen - älykkyys ei suojaa umpimielisyydeltä, koska arvot sokeuttavat meidät.

  Faktat eivät muuta ihmisen mieltä vaan ystävät, koska haluamme kuulua joukkoon.

  Ystäväni. Koska hyvä puhe saa ihmisten aivot tikittämään samaan tahtiin, niin puhun. En voi muuta, koska hiljaisuus tappaa ideat.

 • Ihminen, joka onnistuu työssään elää pidempään. Älä kuitenkaan loukkaannu noiden onnekkaiden elämästä, koska he kustantavat suurelta osin myös sinun elämäsi.

  Elämä myös maksaa sen hinnan, jonka työ kustantaa. Pysyvä onni johtuukin kyvystä hallita olosuhteita.

  Anna minulle mahdollisuus, niin selitän miten saat työpaikan ja mikä on elämän tarkoitus.

  Me pystymme!

 • Olen syntymähauras. Sinäkin olet. Me kaikki tarvitsemme apua ja tukea.

  Yli 80 prosenttia nykynuorista kokee olevansa erityisiä. Me kaikki tiedämme, että se ei ole mahdollista. Tästä ristiriidasta johtuen keskimääräinen amerikkalaislapsi on tänä päivänä ahdistuneempi kuin psykiatriset potilaat 1950-luvulla.

  Haurastuminen johtuu suhteesta stressiin ja omasta myrkyttyneestä suhteesta narsismiin.

  Silti et ole niin hauras kuin markkinoit olevasi. Minäkin olen Batman.

 • Vasemmiston saavutukset ovat valtavat. Myös vasemmiston arvojen ydin on edelleen innoittava. Silti vasemmisto häviää ympäri maailmaa. Miksi?

  Poliittiset totuudet syntyvät jankuttamalla. Viime aikoina on jankutettu taantumusta. Sorrutaan moralismiin politiikan sijaan.

  Tämä on turvallinen lähetys, jossa ei ole äänessä yhtään oikeistoajattelijaa. Saat kuunnella minua, koska olen enigmaattinen.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä