Radio Suomi Tampere

Teatteri Siperian ja TTT:n tyhjenevä Kylä elää perjantaipilkkien ja karaokeiltojen voimalla

 • 23 min
 • toistaiseksi

On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

Lähetykset

 • to 1.11.2018 15.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Iso joukko suosittuja retkeilypaikkoja laitettiin koronan leviämisen pelossa säppiin.

  Kansallispuistojen luontokeskukset ovat suljettuja ja Metsähallituksen vuokra- ja varaustupien varaukset on toistaiseksi peruttu.

  Retkikohteiden sulkeminen ei vaellusopas Raine Kallion mukaan pitäisi olla esteenä metsään menemiselle.
  Metsään voi mennä Kallion mukaan huoletta, ja ilman eksymisen pelkoa.

  Jos tuntuu, että sisäinen kompassi sekoaa, etkä tiedä missä olet, istu alas ja juo vaikka kuppi kahvia. Mitään hätää ei ole, toteaa eräopas Raine Kallio. Kun ei hosu, niin ehtii vaikka tarkkailemaan lintuja.

  toimittaja: Mari Vesanummi

 • Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen istuu mielellään mänttäläisessä metsässä, nuotion lämmössä. Paikka on tuttu, täällä hän viettää syksyisin mieluiten viikonloppunsa.

  Metsässä leikkaa ajatus ja mieli rauhoittuu. Työelämässä Sivonen on muun museoväen mukaan haastavassa paikassa - koronavirus sulki ovet ja teki tulevan suunnittelusta vaikeaa.

  Toimittaja: Katri Tapola

 • Pirkkalalaisen luokanopettaja Margit Artimaan mukaan kolmosluokan piti ottaa valtava digiloikka vain muutamassa päivässä.

  Etäopetuksesta huolimatta Artimaa kertoo olevansa oppilaiden koulunkäynnissä mukana hyvin tiiviisti. Luokka kokoontuu yhteisen videopalaverin äärelle joka aamu.

  - Yhdestä kodista tulikin viestiä, jos hän olisi vienyt saman digiloikan heidän yritykseen, siinä olisi mennyt muutama kuukausi, Artimaa toteaa.

  Kaikkia tehtäviä ei Artimaan mukaan pysty kuitenkaan videopalavereissa käymään läpi. Vanhemmilla onkin hänen mielestään todella suuri vastuu lasten koulunkäynnistä.

  - Kyllä lovi koulunkäyntiin tulee. Tukitoimia tarvitaan sitten kun kouluun palataan. Tosiasia on myöskin se, että vaikka tässä kaksikin kuukautta menee, se ei kenenkään koulupolkua kaada. Haluaisin vähän rentouttaa koteja, Artimaa summaa.

  toimittaja: Mari Vesanummi

 • Korona-ahdistus on tuttu termi jo psykologillekin.

  Psykologi Aapo Kilpeläinen kertoo, että ihmisiä on hakeutunut psykologin pakeille korona-ahdistuksen vuoksi.
  Psykologi ymmärtääkin oikein hyvin ihmisten ahdistuneisuuden, koska kyseessä on näkymätön vihollinen. Näkymättömyys tekee viruksesta mystisen ja pelottavan, joka voi piillä missä tahansa - kaupassa, pöytien pinnoilla ja missä tahansa.

  Psykologi kehottaa kuitenkin suhtautumaan ja varautumaan viruksen luomaan uhkaan THL:n suositusten mukaisesti.
  Samalla psykologi kehottaa luomaan päiviin tietyt “huoliajat”.

  - Olisi hyvä antaa itselleen tietyt huoliajat esimerkiksi aamuun ja iltaan. Näiden aikojen ulkopuolella pyrkisi pitämään mielen ihan muissa asioissa. Vaikka kuinka koronaa miettisi, niin se ei muuksi muutu, Aapo Kilpeläinen summaa.

  toimittajana: Mari Vesanummi

 • Tampereen Teatterin näyttelijän Mari Turusen yhdistetyt 50-vuotiskemut ja 25-vuotistaiteilijajuhlat peruuntuivat koronaepidemian suljettua teatterit. Toimittaja Anna Sirén kävi Turusen kanssa kiertelemässä tyhjenevää teatteritaloa ja juttelemassa mm. juhlapuheista, pukuhuoneen merkityksestä, tärkeimmistä rooleista ja siitä miltä tuntuu tajuta lämpiössä, että oikeasti pitäisikin jo olla näyttämöllä.

 • Niillä, jotka liikkuvat säännöllisesti, on parempi vastustuskyky erilaisia infektioita ja viruksia vastaan. Tämä lienee melko kiistaton ja paljon tutkittu fakta.

  Huomattavasti kiistanalaisemmaksi keskustelu urheilemisen hyödyistä muuttuu silloin, kun liikunta muuttuu koviksi ja pitkäkestoisiksi treeneiksi.

  Muun muassa Facebookin erilaisissa juoksuharrastusryhmissä käydään kiivasta keskustelua kovien treenien haitoista ja hyödyistä.
  Onko nyt siis sellainen hetki, että pitäisi jättää ns. kovat treenit suorittamatta, koska kovat urheilusuoritukset laskevat vastustuskykyä? Tuleeko siis kovaa treenaava ihminen helpommin kipeäksi?

  Liikuntatieteen tohtori, kestävyysvalmentaja Timo Vuorimaan mukaan asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

  toimittajana: Vihtori Koskinen

 • Siitä ei ole kovinkaan montaa vuotta, kun yksi jos toinen kantoi askelmittaria ranteessaan ja tarkisti illalla, kertyikö päivän aikana mittariin vähintään ne tavoitellut 10 000 askelta. Muuten vahinko oli otettava takaisin korkojen kera viimeistään seuraavana päivänä.

  UKK-instituutin liikuntafysiologi Katriina Ojala toppuuttelee askelmittarin seuraamista silloin, kun siitä tulee vain stressiä. Päivi Solja lähti hänen kanssaan metsäiselle kävelylenkille.

 • Tampereen teatteri saa uudeksi johtajakseen Mikko Kannisen. Kanninen on tamperelainen näyttelijä ja teatteriohjaaja, joka on viime vuodet toiminut Tampereen yliopistolla näyttelijäntaiteen yliopistonlehtorina ja taiteellisena tutkijana. Siviilissä hän on intohimoinen remonttimies.Toimittaja Anna Sirén tapasi uuden johtajan tuoreeltaan asian julkistamisen jälkeen.

 • Tampereen Työväen Teatterin TTT-klubilla saa 13.3.2020 ensi-iltansa huumoripläjäys Pop Fiction. Johanna Tohnin ja Juha Juntun kanssa lavalle astuva Sami Hintsanen kävi Tampereen lauantailähetyksessä juttelemassa mm. tosi-tv:stä, mainoksista ja sketsiviihteen tekemisestä ylipäätään. Studiovisiittiä emännöi Anna Sirén.

 • Tammerkoski ja sen rannalle rakennetut talot piirtyivät kartalle ensimmäistä kertaa jo 1600-luvulla. Sittemmin karttoja on tehty tiiviiseen tahtiin, ja ne paljastavat niin Keskustorin paikalla olleen suon kuin apteekkarin valtavat puutarhatilukset keskellä kaupunkia. Eläköitynyt projektiarkkitehti Jouko Seppänen tuntee Tampereen kartat viideltä vuosisadalta ja asemakaavoituksen vaiheet kaupungin historian alusta alkaen. Anna Sirén tapasi hänet.

 • Ylen uudessa Salasaaren Seikkailijat sarjassa 6-7-vuotiaat seikkailijalapset kulkevat satumaisella Salasaarella auttaen saarelaisia heidän pulmissaan suorittamalla erilaisia tehtäviä. Saarella asuvat majakastaan kyttäävä Maja-Akka, Sopuli Lemmu Lemming, Muutosmies Vara-Vara, hattarapuussa asustava Mummu Puu sekä Seikkailijatyttö Juju. Kun pulmat on ratkaistu pidetään juhlat! Anna Sirén kävi kuvauksissa Salasaaren satumaailmassa ja tapasi seikkailijat Ilona ja Manu Paukun sekä Mummu Puuta esittävän näyttelijä Elisa Piispasen.

 • Sisustussuunnittelijana työskentelevä tamperelainen Eina Pöyhtäri sanoo, että hän voi valita taidetta julkiseen tilaan, mutta ei toisen ihmisen kotiin, sen verran henkilökohtaista taiteen tuoma ilo hänestä on. Vanhassa puutalossa perheensä kanssa asuva Pöyhtäri kertoo hankkineensa kotinsa taiteesta valtaosan Tampereen taidelainaamosta osamaksulla. Kirsi Matson-Mäkelä kävi kylässä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Siitä ei ole kovinkaan montaa vuotta, kun yksi jos toinen kantoi askelmittaria ranteessaan ja tarkisti illalla, kertyikö päivän aikana mittariin vähintään ne tavoitellut 10 000 askelta. Muuten vahinko oli otettava takaisin korkojen kera viimeistään seuraavana päivänä.

  UKK-instituutin liikuntafysiologi Katriina Ojala toppuuttelee askelmittarin seuraamista silloin, kun siitä tulee vain stressiä. Päivi Solja lähti hänen kanssaan metsäiselle kävelylenkille.

 • Vuoden tamperelaiseksi valittiin tällä viikolla kaupunkilehti Tamperelaisen ja Tampere Tunnetuksi ry:n nettiäänestyksessä saksanpaimenkoira. Topi the dog on kerännyt suosiota myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Instagramissa seuraajia on yli 133 tuhatta. Maria Salovaara sai studioonsa julkkiskoiran ja nakintuoksun. Koiran emäntä Nina Lindstedt yllättyi jo pelkästä ehdokkuudesta vuoden tamperelaiseksi.

 • Tänä keväänä Tampereen Näsinneulassa noustaan 120 metriin aivan uusilla pikahisseillä. Valon, animaation ja äänen avulla uudistettu hissikyyti onnistuu tornin molemmilla hisseillä toukokuusta lähtien. Nyt on saatu ensimmäinen hissi valmiiksi. Minkälainen elämys uusi hissi on demo-teemalla? Toimittaja Mari Vesanummi lähti testiajolle, mukana oli Koneen projektipäällikkö Lasse Lindgren ja toisella kierroksella Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo.

 • Kaikki lukiolaiset eivät edes tiedä, että Tampereella on ruotsinkielinen lukio. Tämän kevään Svenska Samskolanin 20 abia pukeutuivat Disney-teeman mukaisesti. Heistä Kasim Kaader, Kia Pollari ja Martin Nieminen tulivat reippaasti sanalle, kun Radio Suomen aamun reportteri Mari Vesanummi kävi kuulemassa tunnelmia. Juontaja Maria Salovaara muisteli alkuun omaa hahmoaan penkkareissa.

 • Rottia on kaupungissa vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä, toteaa Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Matti Naukkarinen. Hän on aiemmin toiminut myös haittaeläinten torjujana, joten kokemusta siimahännistä on. Leuto talvi on ollut otollinen rotille, mikä puistattaa toimittaja Mari Vesanummea. Miksi rottaa vihataan ja mikä on sen yhteiskunnallinen asema, siihen vastaa Tampereen yliopiston tutkijatohtori Nina v. Nygren. Tampereen Hiedanrannassa on tehty lukuisia rottahavaintoja purkutöiden vuoksi, sinne Mari Vesanummi lähti rottakeskustelua virittelemään aamutuimaan.

 • Neuropsykiatriset eli nepsypiirteet voivat näkyä lapsella esimerkiksi käytöksen ja oppimisen haasteina, mielialavaihteluina ja aistiherkkyyytenä.

  Päivi Solja jututti tamperelaista äitiä, joka tietää, millaista tietoa nepsylapsen vanhemmat kaipaavat - ja miten sirpaleista se hänen kokemuksensa mukaan on.

 • Kalevi "Kallu" Numminen on jääkiekkolegenda, jonka uralle mahtuu niin tähtipakkivuosia Tapparassa ja maajoukkueessa kuin pitkä tie valmentajana. Numminen haki valmennusoppia Neuvostoliitosta ja toi Tampereelle mm. aamutreenit. Anna Sirén istui legendan kanssa turisemassa Hakametsän jäähallin katsomossa.

 • Tamperelaisen Piece of furniture -yrityksen toimiala on myytävien uusiokohteiden kalustaminen ja sisustaminen sellaisiksi, että mahdollinen ostaja osaa visioida oman elämänsä asuntoon. Tarvitaan valtava määrä tavaraa, ja varaston pitää myös elää. Sisustusmuoti uusiutuu koko ajan, ja siksi POFin varastolla on tälläkin hetkellä esimerkiksi 30 korkeakiiltoista valkoista ruokapöytää, jotka olivat huudossa muutama vuosi sitten mutta joilla ei enää tee stailatessa mitään. Anna Sirén kierteli varastoa toimitusjohtaja Juhani Grönbergin kanssa.

 • Hypokoira Late on 12-vuotiaan Johannes Jarvan paras kaveri ja tärkeä turva. Jos ykköstyypin diabetesta sairastavan pojan verensokeri laskee, Late puuttuu tilanteeseen ja tarpeen tullen vaikka tuo välipalapussin isäntänsä käteen. Äiti Sanna Jarva on huoleton silloin kun Late on rauhallinen, koska silloin voi luottaa pojalla olevan kaikki hyvin. Katri Tapola kävi kylässä.

 • Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Jyrki Mänttäri astui talon ovista sisään vuonna 1997 vastavalmistuneena taiteilijana, eikä sen koommin ole halunnut vaihtaa työpaikkaa. Toimittaja Anna Sirén tapasi vastikään 50 vuotta täyttäneen miehen tyhjällä näyttämöllä ja kyseli paitsi tulevasta ensi-illasta myös menneistä mieleenpainuneista rooleista.

 • Musiikkibisneksessä suurin hiilijalanjälki syntyy elävästä musiikista. Miljoonasade-yhtye ja Suomen 4H-järjestö aloittavat yhteistyön, jonka avulla bändin keikkojen hiilijalanjälki kompensoidaan taimien istutuksilla. Yleisöäkin houkutellaan talkoisiin mukaan. Kuinka monta kilometriä saa yhdellä taimen istutuksella ajella autolla? Toimittaja Mari Vesanummi jututtaa Miljoonasateen Heikki Saloa sekä puiden että autojen huminassa Pispalanharjulla.

 • Yhdysvallat on ilmoittanut tavoitteekseen miehitetyn kuulennon viimeistään vuonna 2024. Onko aikataulu turhan kunnianhimoinen ja mikä merkitys kuuhun pääsemisellä 2020-luvulla on? Anna Sirén jutteli aiheesta Tampereen Ursan kunniapuheenjohtajan Kari A. Kuuren kanssa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä