Radio Suomen Päivä

Kevyempi linja jouluna - kata juhlapöytään myös herneitä ja rypsiöljyä

 • 28 min
 • ei kuunneltavissa

Jouluateria on helposti vuoden raskain ateria. Moni yrittää silti keventää ja vannoo, ettei mässäile liikaa. Joulusta saa kevyemmän ja terveellisemmän pienillä nikseillä. Miksi joulupöytään kannattaa kattaa myös herneitä ja rypsiöljyä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö, ravitsemustieteilijä Iris Erlund antaa vinkkejä. Toimittajana Johanna Östman.

Miten juhlapöydässä sitten kuuluu käyttäytyä? Kuuluu kännykkä jouluaterialle? Pitääkö ottaa lakki pois päästä? Tapakouluttaja Helena Valosen tapasi Katariina Lahtonen.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ke 19.12.2018 11.02 • Yle Radio Suomi Kemi

Jaksot

 • Työttömistä on tullut hyvä bisnes yksityisille yrityksille. Valtio maksaa kymmeniä miljoonia euroja työttömien valmennuskursseista. Työllistymistä ne eivät juuri edistä. Kuulemme lisää MOT.n selvityksistä.

  Vierailemme myös Lahdessa. Siellä ovat alkaneet nuorten hiihdon MM-kilpailut.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarisen tarina nähdään pian teatterin lavalla.
  Jari Mäkäräinen tapasi Tahto-näytelmän kirjoittajan Aino Bergrothin, ohjaaja Sini Pesosen ja pääroolia esittävän Sanna June Hyden, joka muun muassa harjoitteli roolia ankarasti varten hiihtoa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Jättirekat eli HCT-rekat voivat liikennöidä tästä päivästä eteenpäin ilman erityislupaa Suomen maanteillä. Rekoilla voi olla mittaa jopa 34,5 metriä. Erityisasiantuntija Aino Still Liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo tarkemmin, mistä uudistuksessa on kyse.

  Entä, mitä miettii kaakkoissuomalainen poliisi jättirekoista? Jo nyt tiet kovilla itärajan rekkaliikenteen takia. Runsas lumentulokaan ei oloja helpota. Ville Toijonen haastattelee ylikonstaapeli Raimo Väisästä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kun yhteisö vihaa. Miten yhteisöllinen vihan tunne muodostuu ja voiko viha syntyä virheellisesti?
  Viha voi olla oikeutettua, mutta usein se johtuu tiedon puutteesta tai virheellisistä käsityksistä - vaikkapa jostakin henkilöstä tai ihmisryhmästä.

  Miksi vihaamme -kirjan tekijä, psykologi Rauno Juntumaa (FT) on vieraanamme.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Superverisusikuu on ihastuttanut ihmisiä. Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen kertoo, mitä avaruudessa tapahtuu, jotta kuusta tulee verenpunainen? Toimittajana Jouni Kirvesniemi.

  Koirasudet. Miksi kesy koira ja villi susi pitää kesyttää? Poliisi kertoi viime viikolla kertoi vanginneensa Kanta-Hämeessä asuvan naisen, jonka hallusta löytyi kolme sutta. Naisen tarkoitus oli jalostaa koirasusia. Rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisista kertoo tapauksesta tarkemmin.
  Päivi Neitiniemi haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisee tänään vuotuisen raporttinsa maailman ihmisoikeustilanteesta. Raporteissa puhutaan usein Jemenistä, Kiinasta ja Qatarista.
  Miten nämä asiat kytkeytyvät Suomeen? Vieraana on ihmisoikeuksien asiantuntija Matti Jutila Ihmisoikeusliitosta.
  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Karhun kaatamisen jälkeen pidetyt peijaiset ovat olleet suuri tapahtuma suomalaisten ja muiden pohjoisten kansojen kulttuurissa. On tarvittu monipolvinen rituaali - kunnioitettu eläin on tapettu ja sitä on lepyteltävä metsästysonnen jatkumiseksi. Haastattelussa karhunpeijaisiin perehtynyt tutkija Vesa Matteo Piludu. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Kysy mitä haluat brexitistä. Ulkomaantoimittaja Minna Pye kertoo, miten voit osallistua keskusteluun Ylen nettisivulla.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Joko Ruotsi saa hallituksen? Haastattelussa valtio-opin emeritus-professori Göran Djupsund.

  Matkailumessuilla palkittu Egenland. Matkailutoimittajien Kilta on palkinnut Yle Teema ja Fem -kanavan Egenland-ohjelman. Egenland on vuoden matkailuteko. Studiossa toinen Egenlandin juontajista Hannamari Hoikkala.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomi näkyy maailman suurimmilla ruokamessuilla. Berliinin Grüne Woche -messuilta haastattelussa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, Kesk.

  Mielikuvat ja totuus ruoasta. Ruoan terveellisyydestä tai toisaalta vaarallisuudesta on tietoa ja väitteitä vaikka kuinka paljon. Mihin ruokaohjeistukseen voi luottaa? Haastattelussa erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansanterveysosastolta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Synteettinen biologia - maapallon pelastaja? Uudesta nousevasta tieteenalasta, synteettisestä biologiasta, odotetaan kiertotalouden edistäjää ja jopa ilmastomuutoksen pysäyttäjää. Mitä on synteettinen biologia? Vastaamassa liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen tutkimusyhtiö VTT:stä.

  Ruotsin kansallismuseota johtaa suomalainen. Hänellä on kokemusta myös Ateneumin johtamisesta. Minkälaista on johtaa Ruostin museoiden lippulaivaa, Kansallismuseota? Haastattelussa museonjohtaja Susanna Pettersson. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miten Suomesta saadaan turisteja houkutteleva ja elämyksellinen ruokamaa? Millaisia ruokia ja tarinoita ulkomaan vieraille kannattaa tarjota? Pottua, pettua, muikkuja vai marjoja?

  Toimittajamme Marko Tammi kävi Matkamessuilla kuulemassa lisää Hungry for Finland -hankkeesta.

  Haastattelussa ruokamatkailun projektipäällikkö Kristiina Havas Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta sekä Krapihovin yrittäjä Pekka Holma.

  -Puhtaus, paikallisuus, aitous ja maku ovat ydintä ruokaelämyksen syntymisessä, sanoo Holma.

  Suomen Urheilugaalaa juhlitaan jälleen illalla. Luvassa on tietysti vuoden 2018 huippuhetkiä, suuria tunteita, musiikkia ja palkintojen jakoa lukuisissa kategorioissa alkaen esimerkiksi Suomen aktiivisimmasta työpaikasta ja päätyen Vuoden Urheilija -valintaan. Urheilugaalan pääsihteeri Riia Martinoja vetää gaalaa jo viidettä kertaa. Mitä uutta gaalassa nähdään tänään?

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lunta tupruttaa, eivätkä aura-autot meinaa ehtiä kaikkialle. Kannattaisiko katuja lämmittää enemmän? Motivan asiantuntija Harri Heinaro arvioi.

  Nyt pulahdetaan avantoon! Talviuinnilla on tutkitusti paljon hyviä terveysvaikutuksia. Tapaamme innokkaita avantouimareita Rovaniemellä. Mikä vetää kylmään veteen vähintään kerran päivässä?
  Ounasvaaran Latu ry:n Hilehisten eli talviuintijaostaon vetäjän Lilja Hiltunen, Leena Laine ja Petri Remsu kertovat. Avannon äärellä värjötteli toimittaja Mia Sivula.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen

Klipit

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. SDP:n kansanedustaja Riitta Myllerillä Joensuusta on pitkä kokemus myös EU:n päätöksenteosta Brysselissä. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kokoomuksen Pertti Salolainen Helsingistä on ollut 38 vuotta eduskunnassa. Se riittää, mutta kaipuu jää. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona, tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Keskustan Mauri Pekkarinen Jyväskylästä on ollut eduskunnassa 40 vuotta. Viimeksi Pekkarinen on ollut 1. varapuhemiehena, mutta myös viidellä kaudella ministerinä ja niiltä ajoilta on myös Pekkariselle itselleen tärkeimmät onnistumiset. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on toinen kausi eduskunnassa ja kausien välillä hän on ollut europarlamentaarikkona. Tärkein onnistuminen eduskunnassa liittyy vanhuspalveluihin. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan viides vastaaja on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja Matti Vanhanen Nurmijärveltä, jolle tärkein onnistuminen liittyy talouteen ja työhön. Toimittaja on Marja Ala-Kokko

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan neljäs vastaaja on ruotsalaisen kansanpuolueen rkp:n neljännen kauden kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta, Nylander on tyytyväinen mm siihen, että ammattikalastajille on saatu lisää tukea. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan kolmas vastaaja on SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja Ilkka Kantola Turusta. Hän kokee onnistuneensa työssään perustuslakivaliokunnassa ja ottaa esimerkiksi tiedustelulain. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Sarjan toinen vastaaja on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä, hän kertoo ensin, missä kokee onnistuneensa. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää, perusteli keskustan Seppo Kääriäinen luopumistaan eduskunnasta. Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle, kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin.

  Sarjan aloittaa vasemmistoliiton kuudennen kauden kansanedustaja Kari Uotila Espoosta, joka jättää eduskunnan keväällä. Hän kokee onnistuneensa erityisesti puolustusasioissa. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä