Radio Suomi Hämeenlinna

Perjantaiparlamentissa Juha Hurme: Suomalaisuudella ei mitään tekemistä sisun ja sauna kanssa - kieli on tärkein

 • 1 h 16 min
 • toistaiseksi

Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

Lähetykset

 • ma 5.11.2018 12.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

 • Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksen naapurissa Visamäessä on päivittäistavarakauppa. Miten opiskelijat näkyvät kaupan arjessa? Tiina Kokko tapasi K-Market Visamäen kauppiaan Kimmo Itäahon. Ensin äänessä on kuitenkin Harri Oksanen.

 • Tammelalainen hyvinvointialan yrittäjä Joni Hernberg sanoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset entistä useammin istuisivat nuotiolla. Kaikessa rauhassa, eivätkä kenties edes puhuisi mitään.

  Kupillinen nokipannukahvia nautittuna nuotion äärellä saattaa tehdä hyvää vaikkapa työssään uupuneelle. Näin ainakin on kokenut Joni Hernberg, jonka Kati Turtola tapasi nuotion äärellä.

 • Syksyn ensimmäisen Perjantaiparlamentin (14.9) vieraaksi saapui yksi suomalaisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Hänen uusin kirjansa on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas”, varoittaa meitä positiivisen ajattelun vaaroista ja siitä, miten onnellisuuden tavoittelu usein estää meitä elämästä moraalisesti vastuullisella tavalla. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Janakkalan Tervakoskelle saadaan muutaman vuoden päästä kunnan ensimmäiset olympiavoittajat. Team Torilla tavataan aikoo voittaa ensi lauantaina Red Bullin Mäkiauto GP:n. Se on oikeastaan jo varma asia. Varmaa on myös se, että joukkue pääsee Pekingin talviolympilaisiin 2022 edustamaan Suomea kelkkailussa. Senkin he voittavat. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Tammelaan avatussa luksuskissahotellissa on neljä sviittiä, joiden tilavuutta esitteli hotellin hovimestari Janne Antin. Niki Miettinen kävi tutustumassa heinäkuussa avattuun luksuskissahotelliin ja selvitti, miten se eroaa tavallisesta kissahotellista.

 • 50 vuotta sitten ihminen astui kuun pinnalle. Sitten... Niin, mitäs sitten? Miksei marsissa ole jo siirtokuntaa? Miksemme vieläkään ole löytäneet maapallon ulkopuolista elämää? Mikseivät valtavat tähtilaivueet kynnä aurinkokuntaamme? Äärettömän valloitus tuntuu jääneen siihen yhteen suureen harppaukseen kuun pinalla. Tytti Heikkinen on hämeenlinnalainen kirjailija, joka kirjoittaa myös scifiä. Millaisia mahdollisuuksia kirjailijan mielikuvitus näkee kosmisessa kaikkeudessa? Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Hämeenlinnalaiset Ritva Saarakkala ja Sami Sundelin ovat päälle viisikymppisiä punkkareita. Punk oli se alakulttuuri, josta he löysivät oman paikkansa nuorena ja löytävät yhä. Saarakkala ja Sundelin ovat olleet mukana tänä vuonna 45 täyttäneen Ämyrockin alkuajoista asti. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Ismo Mäki oli vasta 17-vuotias, kun hänen ja tyttöystävä Tertun elämät mullistuivat. Terttu tuli raskaaksi, ja nuoren parin riiailu muuttui rysäyksellä vakavaksi. 60-luvulla ei kuitenkaan jahkailtu: nuori pari otti ja meni presidentin erikoisluvalla naimisiin ja aloitti taipaleensa. Enää näin ei voi tehdä, koska laki erikoisluvasta kumoutui 1. kesäkuuta 2019. Ismon ja Tertun yhteinen taival sai alkunsa tansseista, totta kai.

 • Tietokirjailija ja tutkiva toimittaja Juha Kauppinen on harrastanut luontoa 30 vuotta. Hänen tuorein kirjansa kertoo luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Monet Suomessa ennen runsaslukuisina esiintyneet lajit - kuten varpunen, selkälokki tai hömötiainen - ovat vähentyneet nopeasti. Harri Oksanen jututti Juha Kauppista.

 • Tuoretta ylioppilasta Jesse Anttilaa on kutsuttu ratakelauksen huippulupaukseksi. Syntymästään pyörätuolissa istunutta Anttilaa valmentaa yksi Suomen kovimmista urheilijoista, Leo-Pekka Tähti. Hämeenlinnalaisen Anttilan kanssa elämästä, urasta ja tulevaisuudesta keskustelee Lauri Rautavuori.

 • Oletko koskaan katsonut takkojen tai vanhojen pönttö- tai kaakeliuunien luukkuja: sitä millaisilla kuvioilla luukut on koristeltu? Hämeenlinnassa asuva Paavo Orre on menettänyt suorastaan sydämensä vanhoille valurautaisille uuninluukuille. Orre sekä kerää uuninluukkuja, kunnostaa niitä että myy ylimääräiset luukut. Tiina Kokko lähti Orren juttusille.

 • THL:n mukaan Suomessa elää 150 000 lasta vähävaraisissa perheissä. Hämeenlinnalainen perheenäiti Eliisa haki apua Hope ry:ltä perheen tukalaan arkeen ja saikin sitä. Hän ei halua esiintyä omalla nimellään perheensä ykistyisyyden turvaamiseksi. Eliisan mukaan lapsiperheiden köyhyteen suhtaudutaan skeptisesti ja kylmästi.
  Eliisan tapasi Riitta Tapiomäki.

 • Sanna Halinen oli vain 16-vuotias, kun hän erosi Jehovan todistajista. Eron jälkeinen tarina noudattaa samaa käsikirjoitusta, jonka monet muut jehovista eronneet ovat kertoneet: Sannan perhe ja koko muu uskonyhteisö käänsi nuorelle selkänsä ja alkoi karttaa häntä. Viitisentoista vuotta myöhemmin naisen elämä kulkee tukevilla raiteilla, mutta menneisyydeen haamut kulkevat mukana aina.

 • Perjantaiparlamentin vieraana (15.3.2019) on palkittu kirjailija ja esseisti Antti Nylén. Vakaumukseltaan Nylén kertoo olevan vegaani ja kristitty. Viimeksi hän on kirjoittanut Häviö-monologikirjan. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu.

 • Tamperelainen Harri Ahonen oli yli viisitoista vuotta sitten vaihto-opiskelijana Norjassa. Norjalaiset kaverit houkuttelivat suomalaisen riekonmetsästysretkelle. Kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta sen jälkeen Harri Ahonen ryhtyi vaeltamaan. Nyt hän on myös tietokirjailija ja luontokuvaaja, joka on käynyt kertomassa vaelluskirjoistaan myös Hämeenlinnan seudulla.

  Toimittajana on Tiina Kokko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä