Yle Huvudstadsregionen

Tre unga röster om dialekt, finlandssvenskhet och hemlängtan på Svenska dagen 2018

 • 15 min
 • toistaiseksi

Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

- Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

- Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

- Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

Lähetykset

 • ti 6.11.2018 10.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Prisbelönta Borgmästarens självständighetsfest arrangeras i år för 22 gången. Festen fick sin början år 1997 när dåvarande överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen skulle hitta på något som skulle bli hennes arv till staden.

 • Studier vid en yrkesskola kan öppna många dörrar nuförtiden - också till andra skolor. Sebastian Geust studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum i Helsingfors, men målet är att studera vidare till diplomingenjör vid Aalto universitetet. Det är fullt möjligt eftersom det inte längre krävs en studentexamen för det. Yle Huvudstadsregionen besökte verkstaden på Prakticum och pratade om framtiden tillsammans med Geust och Albert Rehnström.

 • Anton Sontag studerar till ICT-montör vid Prakticum. Det bästa med utbildningen enligt honom är allt det praktiska som de studerande får göra på lektionerna. Men det blir också dyrt. Under Antons första höst på yrkesskolan har hans föräldrar redan satt ut 700€ på böcker och verktyg. Det skulle vara bra om andra stadiet var helt kostnadsfritt, tycker Sontag.

 • Tillsammans med sina studiekamrater, sponsorer och samarbetspartners har Lotta Eklblad dragit igång välgörenhetsrestaurangen Fööri, som under restaurangdagen i Helsingfors den 17.11 säljer mat för att stöda arbetet med ungas mentala hälsa. För samarbetspartner Krisjouren för unga är denna typ av samarbete viktigt för verksamheten, säger krisarbetare Oscar Lehtinen. Redaktör Julie Ebbe.

 • På Arcada övar den blivande ambulanspersonalen på hur de ska bemöta personalen. På skolan finns rum som ser ut som vanliga hem. I hemmiljön kan de studerande öva hur man ska gå till väga när man kommer hem till en patient i nöd. Som hjälp har de en docka som både kan "andas" och prata.

  Lektor Christoffer Ericsson och studerande Frida Enlund visade reporter Hanna Othman runt i klassrummen på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

 • Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

 • Just nu finns det tre punkthus på över 16 våningar i Helsingfors, men i framtiden ska de bli fler. Ted Urho frågar om att bygga högt av arkitekt Dan Mollgren, som leder Böle-teamet vid Helsingfors stad.

 • Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

  - Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

  - Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

  - Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

 • - Sanningen är den att Helene Schjerfbeck talade svenska för att det var den ekonomiska, politiska och kulturella elitens språk i Finland på 1800-talet, säger Rafael Donner, författare och chefredaktör för Studentbladet.

  Han har provocerats av språkdiskussionen kring den förestående filmen.

  - När vi säger till finnarna att ni inte får göra den här filmen, så säger vi att ni får inte göra något om vårt lands historia, för att alla förebilderna talade svenska.

  Han tycker att Schjerfbeck var intressant som person och förtjänar en film.

  - Dom har ingen egen Helene Schjerfbeck. Det är att förneka finnarna rätten till sin egen historia att säga att de inte får göra filmen på finska.

  Ted Urho intervjuade.

 • Monica Björkell- Ruhl fick en panikattack. Det var den andra panikattacken inom några dagar, men den här gången var bemötandet helt annorlunda än förra gången. Reporter är Christoffer Gröhn.

 • Under hösten får vi följa med tre stycken gulnäbbar, alltså första årets studerande, som den här hösten har flyttat till Helsingfors från sina finlandssvenska hemorter för att studera. Programvärd Ted Urho bjöd in deltagarna Fanny Kesti, Vera Lindén och Walter Ruokolahti för att testa dem på deras kunskaper om sin nya hemstad.

 • Pia Stoltzenberg är utvecklingschef för det tvåspråkiga inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon berättar hur HUS uppmärksammar Svenska veckan 2018. Reporter Ted Urho.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Vanessa Krautsuk, Nea Tallgren, Emil Fagerström, Kaisla Pitkänen och Minja Lindfors talar om nyhetsveckan som gått med Karin Filén.

 • Robin Michelsson är en av de 12 000 finländare som ryckt in i militära. Han tjänstgör vid Gardesjägarregementet i Sandhamn och är positivt överraskad över den första veckan, trots det intensiva schemat. Reporter Elis Henell träffade rekryt Michelsson i Soldathemmet i Sandhamn för att diskutera känslorna efter första veckan och kommande prövningar.

 • Tillsammans med biolog Malin Tverin, åkte reporter Karin Filén till Kyrkslätt och St Mikaels kyrka där det lär ska finnas fladdermöss. Men lyckades de få syn på någon? Eller ens lite spillning? En sak är åtminstone säker, och det är att Karin lärde sig en hel del nytt!

 • Enligt statistik från Statistikcentralen bor det flest studerande i huvudstadsregionen i Otnäs, Esbo. Vi har träffat teknologstuderande Wilma Branders, som säger att det ibland känns som att bo i en studerandebubbla, men att hon trivs med det. Branders intervjuas av Alexander Beijar

 • För många såväl infödda helsingforsare som turister är nationalmuséet på Mannerheimvägen närmast ett landmärke. Och de flesta är medvetna om att det finns ett högt torn där. Men visste du att det ordnas guidade turer upp i det 170 trappsteg höga tornet? Reporter Elis Henell följde med nationalumséets guide Victor Sohlström för att titta på utsikten från tornet.

 • I Yle Huvudstadsregionens sommarserie Backspegeln tittar Christoffer Gröhn tillbaka på tidigare reportage och frågar sig vad som har hänt sen dess. Del 4 handlar om familjen Tallberg och dottern Laura.

 • I Yle Huvudstadsregionens sommarserie Backspegeln tittar Christoffer Gröhn tillbaka på tidigare reportage och frågar sig vad som har hänt sen dess. Del 3 handlar om den tidigare flyktingförläggningen i Evitskog och vad som hänt med byggnaden.

 • Enligt statistik från Statistikcentralen finns de minsta lägenheterna i huvudstadsregionen i Helsingfors. Vi har träffat Linda Smids, som trivs bra i Berghäll, trots att lägenheten hon hyr endast är 29,5 kvadratmeter.
  Smids intervjuas av Alexander Beijar.

 • I samband med Tuska ordnades en konferens där forskare inom metallmusik föreläste. Det var femte gången konferensen ordnades och i år var temat autenti och kommersialism. Reporter Christoffer Kaski träffade Kristian Wahlström, gitarrist, gitarrlärare vid pop & jazzkonservatoriet i Helsingfors och en av forskarna på konferensen.

 • Nu tar Finland över EU:s roterande ordförandeskap efter Rumänien. Ville Cantell jobbar som europainformatör på utrikesministeriet och berättar vad ordförandeskapet innebär både för hela landet och för enskilda medborgare. Cantell intervjuas av reporter Anna Aaltonen.

 • I Yle Huvudstadsregionens sommarserie Backspegeln tittar Christoffer Gröhn tillbaka på tidigare reportage och frågar sig vad som har hänt sen dess. Del 2 handlar om Lars-Henrik Höglund som i egenskap av kyrkoherde tvingades bo i en giftig prästgård.

 • Den här veckan diskuterar barnpanelen sömnlöshet, varghybrider och vilken mat man kan hitta i naturen. Barnpanelen består av barn från daghemmet Pärlan på Busholmen i Helsingfors. De heter Vanessa, Juno, Sofia och Anton. Anna Aaltonen intervjuar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä