Radio Suomi Lappeenranta

Minne hävisivät hittialbumit - palaako vinyylilevy pelastamaan musiikkiteollisuuden, pohtii huipputuottaja Anssi Kippo

 • 8 min
 • toistaiseksi

Usean hittibiisin albumit olivat yleisiä vielä 1980-luvulla. Nykyään musiikin julkaisemisen painopiste on suoratoistopalveluissa ja se onkin hävittänyt hittipotpureita sisältävät levyt. Palaavatko ne käsikädessä nyt, kun vinyylilevy on tekemässä vahvaa paluuta. Asiaa lappeenrantalaisen huipputuottaja Anssi Kipon kanssa pohtii Juha-Pekka Taskinen.

Lähetykset

 • ti 6.11.2018 17.12 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Jaksot

 • Etelä-Karjalan Yrittäjät valitsevat vuoden uusinajattelijaksi Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapään. Valkeapää on ideoinut ja vienyt läpi esimerkiksi hiihtotapahtuman keskellä kesään Ukonniemessä ja vienyt pesäpalloa Espanjaa jne. Valkeapään ansiosta Suomen paras pesäpalloilija Tuomas Jussila pelaa tulevan kauden IPV:n paidassa. Juha-Pekka Taskinen kutsui uusinajattelija Jani Valkeapään vieraaksi radion aamulähetykseen.

 • Jussi Westinen on 35-vuotias tutkija ja lähtöisin Etelä-Karjalasta Taipalsaarelta. Jussi puhuu sujuvaa ruotsia ja käyttää sitä työssään viikoittain. Westinen on yksi 70 kielilähettiläästä, jotka käyvät kouluissa kertomassa omasta työurastaan ja ruotsin kielen hyödyllisyydestä. Tarkoitus on myös motivoida lukiolaisia ruotsin kielen opiskeluun. Sirkka Haverinen kutsui Jussi Westisen Yle Lapppeenrannan toimitukseen vieraaksi.

 • Timo Tallinen on Metsä Board Simpeleen tehtaanjohtaja. Tehtaalla valmistetaan taivekartonkia eli biohajoavia ja kierrätettäviä kartonkipakkauksia. Tehdas työllistää lähes 300 henkilöä.Timo Tallinen tapasi asukkaita Essonbaarin kutsumana Simpeleen Nesteellä. Sirkka Haverinen nappasi Timo Tallisen haastatteluun ennen yhteisiä aamukahveja.

 • Mikkilän perheen kaikki kolme lasta, Otso, Sisu ja Hilla tanssivat vanhojentanssit yhtäaikaa, vaikka Sisu on pari vuotta kaksoissisaria, Otsoa ja Hillaa nuorempi. Perheelle vanhojentanssien puvut ovat melkoinen menoerä. Perheen äiti Mirja Mikkilä suunnittelee jo pop-up-tapahtumaa yhdessä Imatran yhteislukion kanssa, jossa iltapuvut tulisivat esille jo tänä keväänä. Jatkossa tulevat vanhojentanssijat voisivat joko ostaa, vuokrata tai lainata puvun. Toimittaja Sirkka Haverinen vieraili Mikkilän perheen luona Imatralla.

 • Lappeenrantalainen keittiömestari Ulla Liukkonen on saanut harvinaisen huomionosoituksen. Liukkonen palkittiin Venäjän federaation kansallisen keittiömestariyhdistyksen korkeimmalla kunniamerkillä.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi Liukkosen, joka on huolissaan suomalaisten kokkien tilanteesta. Liukkonen kannustaa myös vuodenaikaan liittyvien raaka-aineiden käyttöön ruuanlaitossa.

 • Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä eli Eksotessa ei tapahtumia ole puuttunut. Eksoten tarkastuslautakunta teki hallituksensa puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen toimista tutkintapyynnön poliisille. Juttu ei edennyt poliisilla esitutkintaan. Nyt kuitenkin Vesterinen erosi hallituksen puheenjohtajuudesta ja esiin on nostettu lappeenrantalainen kansanedustaja Anneli Kiljunen Vesterisen manttelinperijäksi.

  Toimittaja Elli Sormusen jututettavana ovat Eksoten valtuuston puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.), Eksoten hallituksen toinen varapuheenjohtaja ja nyt puheenjohtajana toimiva Heikki Järvenpää (kok.) ja lappeenrantalainen kuntapoliitikko Eeva Arvela (sd.).

 • Millaista on tämän päivän armeijassa? Ylen porukka vietti päivän Vekaranjärvella. Karjalan huoltopataljoonan komentaja, everstiluutnantti Tamio Salminen kehuu työnantajaansa. Toimittajina Sirkka Haverinen ja Aleksi Taponen.

 • Lappeenrannan lukioteatterin tämän kevään näytelmä on Anna-Leena Härkösen kirjoittama Häräntappoase. Vuonna 1984 julkaistu teos uppoaa myös nykynuoriin.
  Näytelmässä käsitellään nuoruuden kokeiluja ja seksuaalisuutta, railakkaasti huumorin kautta. Sirkka Haverinen kävi seuraamassa harjoituksia kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa.

  Haastattelussa ovat Allua esittävä Alberto Rama ja Kertun roolia näyttelevät Vilma Liikkanen ja Aino Räisänen sekä ohjaaja Marika Kesseli ja muusikin ohjauksesta sovituksesta vastannut Lea Kaijansinkko.

 • Imatralla kilpaillaan keskiviikkona (29.1.) huonekalupuuseppien Taitaja2020-semifinaali. Semifinaalissa on kuusi kilpailijaa, joista yksi on Saimaan ammattiopisto Sampoa edustava imatralainen Severi Kosunen.
  Toimittaja Ville Toijonen vieraili kisapaikalla varhain aamulla ottamassa selvää puusepän ammatin nykytilasta. Mukana haastattelussa on Kosusen lisäksi puusepänalan lehtori Pasi Sokura.

 • Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa järjetettiin tiistaina (28.1.) DuuniDay-päivä. Päivän aikana 106 yritystä esitteli toimintaansa opiskelijoille. Yle Lappeenranta seurasi Savonlinnasta kotoisin olevan Anselmi Auramon päivää aamulla ja DuuniDayn päättyessä.
  Millaisia toiveita aamulla Auramaolla oli ja miten päivä meni?
  Toimittajina Lappeenrannassa olivat Ville Toijonen ja Sirkka Haverinen.

 • Venäjällä on pitkät perinteet hevosurheilussa. Tavoitteena on, että venäläisiä hevosia saataisiin kilpailemaan ja valmennettavaksi Suomeen. Lappeenrannan raviradan hallituksen puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen kertoo Venäjän raviurheilun perinteistä Sirkka Haverisen haastattelussa.

 • Kainuun korkeudella on kulkenut tänä talvena pitkään lumiraja. Lumeton talvi on pannut monen miettimään, miten lumettomuus vaikuttaa luonnon kasveihin ja eläimiin.

  Tuleeko millainen mustikkakesä? Entä onko hyttisiä paljon? Miten lumettomuus vaikuttaa pitkällä aikavälillä vai vaikuttaako?

  Toimittaja Elli Sormunen lähti metsään Saimaan rannalle ja otti mukaansa Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarisen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lappeenrantalainen kirjailija Annamari Marttinen on saanut tämän vuoden Nuori Aleksis -palkinnon teoksestaan Korsetti. Palkinto jaettiin lauantaina 26.10.2019 Helsingin kirjamessuilla parhaalle viime vuonna ilmestyneelle romaanille. Nuori Aleksis -palkinnon kirjan raatiin kuului toisen asteen opiskelijoita. Palkintoperusteluissaan raati kertoo, että teoksen aihe on poikkeuksellinen ja kaivattu. Petri Kivimäen haastattelussa ovat Annamari Marttinen ja yksi voittajan valinneen raadin jäsenistä, Savitaipaleen lukion abiturientti Inka Illukka.

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä