Radio Suomi Lappeenranta

Professori Lassi Linnanen kertoo miten jokainen meistä voi kauppaostoksillaan tehdä ympäristöteon

 • 7 min
 • toistaiseksi

Kulutuksen karsiminen on pienen ihmisen paras ympäristöteko, sanoo professori Lassi Linnanen. Sirkka Haverinen otti professorin mukaan kauppaan tekemään viisaita valintoja ympäristön kannalta.

Lähetykset

 • ke 7.11.2018 14.33 • Yle Radio Suomi Kotka

Jaksot

 • Imatralainen paralympiamitalisti Matti Suur-Hamari vietti itsenäisyyspäivää presidentin juhlavastaanotolla. Viime viikonloppuna kilpailukautensa kahdella voitolla aloittanut lumilautailija Suur-Hamari sai ennen itsenäisyyspäivää presidentiltä Suomen leijonan 1. -luokan ritarimerkin. Toimittajat Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen tavoittivat Suur-Hamarin Helsingistä itsenäisyyspäiväjuhlien jälkeisenä aamuna.

 • Luumäellä Tarja Uusi-Illikaisen tilalle kesällä syntynyt Arttu-varsa voi hyvin. Irlannincob-varsa syntyi pahasti sairastuneena keskosena. Sillä oli verenmyrkytys ja etujaloissa olleen asentovirheen takia, varsa ei päässyt itse nousemaan seisomaan, eivätkä jalat kantaneet seisoessa.
  Nyt varsa on kuitenkin toipunut ja etujalkojen tuet ovat kuntouttaneet varsaa vauhdilla. Toimittaja Ville Toijonen kävi tilalla tapaamassa Arttua sekä omistajaa Tarja Uusi-Illikaista.

 • Tv-sarja Sorjosen päähenkilö ratkoo henkirikoksia Lappeenrannassa. Rikostutkija Sorjonen käyttää paljon muistitekniikoita ja päättelyä. Todellisuudessa henkirikosten selvittäminen on monen tekijän yhteistyötä. Myös tietokoneella istutaan paljon, mikä ei tietysti tv-sarjoissa olisi kovin kiinnostavaa näytettävää.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikan Kaakkois-Suomen poliisista. Vainikka on ratkonut henkirikoksia jo yli 30 vuotta niin Lappeenrannassa kuin Helsingissäkin.

 • Imatran kaupunki aikoo sijoittaa Linnalan koulun 300 oppilasta Kulttuuritalo Virtaan. Virrassa olisi tilat kymmenelle opetusryhmälle, mutta kuudelle ryhmälle kaupungin tarvitsee vielä etsiä uusia väistötiloja. Linnalan koulun sisäilmaongelmat ovat niin pahoja, että oppilaiden ja opettajien on päästävä pois koulusta mahdollisimman pian. Toimittaja Ville Toijonen haastattelee kaupungin palveluverkkouudistuksen projektipäällikköä Mari Routtia.

 • Jääpalloseura Lappeenrannan Veiterä haluaa nostaa monitoimihallin rinnalle Kisapuiston tekojään kattamisen.

  Jääpallon bandyliigassa pelaava Veiterä ei hyödy Lappeenrantaan kaavailtavasta monitoimiareenasta, vaan suosisi tekojään kattamista. Tekojään kattamisen hinta voisi asettua kolmen ja neljän miljoonan euron välille. Asiasta Juha-Pekka Taskisen ja Vesa Winbergin kanssa keskustelevat Veiterän toiminnassa pitkään olleet Topiantti Äikäs ja Kansainvälisen jääpalloliiton varapresidentti Leo Segerman.

  Tekojään kattaminen tarjoaisi esimerkiksi yleisöluistelulle kunnon tilat,

 • Kulutuksen karsiminen on pienen ihmisen paras ympäristöteko, sanoo professori Lassi Linnanen. Sirkka Haverinen otti professorin mukaan kauppaan tekemään viisaita valintoja ympäristön kannalta.

 • Usean hittibiisin albumit olivat yleisiä vielä 1980-luvulla. Nykyään musiikin julkaisemisen painopiste on suoratoistopalveluissa ja se onkin hävittänyt hittipotpureita sisältävät levyt. Palaavatko ne käsikädessä nyt, kun vinyylilevy on tekemässä vahvaa paluuta. Asiaa lappeenrantalaisen huipputuottaja Anssi Kipon kanssa pohtii Juha-Pekka Taskinen.

 • Lappeenrannassa mietitään jäähallin tulevaisuutta. Vaihtoehtoina on monitoimiareenan rakentaminen keskustaan tai Kisapuistoon. Vaihtoehdoille etsitään nyt ulkopuolisia rahoittajia. Maanantai-iltana kokoontunut valtuusto päätti selvittää myös nykyisen Kisapuiston jäähallin korjaamista samalla, kun uudelle hallille etsitään rahoittajia. Valtuutettu Päivi Löfman (kok.) on sitä mieltä, että nykyisen jäähallin korjaaminen ei kannata. Hän oli valtuutetuista ainoa, joka toi tämän mielipiteen selkeästi esiin kokouksessa. Joni Takalo haastattelee.

 • Lappeenrannan kaupunginvaltuusto pohtii yhtä aikaa vanhan hallin kunnostamista ja kartoittaa mahdollisia sijoittaja Lappeenkadun tai Kisapuiston paikoille. Mitä mieltä Perussuomalaisten valtuutettu Ilpo Heltimoinen on hallihankkeesta. Tanja Hannus kysyy.

 • Lappeenrannan kaupunginvaltuusto etsii nyt sijoittajia monitoimihallihankkeelle. Lappeentien ja Kisapuiston uusien hallien rinnalle nousi vanhan hallin korjaaminen. Heikki Järvenpäätä haastattelee Juha-Pekka Taskinen.

 • Nelisen vuotta Liigajoukkue SaiPan kotiotteluiden dj:nä soittanut Gregorio Makkonen elää vahvasti jäähallin tunnelman mukana. Dj tekee musiikkivalintansa myös erilaisten pelitilanteiden mukaan. Esimerkiksi kotijoukkueen aloittaessa hyökkäyspäässä Makkonen soittaa helposti tunnetumpaa rockia. Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen haastattelevat Makkosta.

 • Laura Hienonen on pappi Lappeenrannan seurakunnasta. Työ on monipuolista. Joskus hän jalkautuu kauppakeskuksen kahvilaan kohtaamaan ihmisiä iloineen, huolineen ja murheineen. Sirkka Haverinen istuutui pöytään.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

 • Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen jätti maanantaina 24.10.2016 eronpyyntönsä Imatran kaupunginvaltuustolle. Hän jää eläkkeelle syksyllä 2017. Pertti Lintunen vieraili tiistaina Radio Suomen vieraana Imatran studiolla. Haastattelussa hän kertoo ajatuksiaan Imatran kouluista sekä ruotii aikaansa Imatran kaupunginjohtajana. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen ja Ani Malmi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä