Radio Suomi Tampere

Tamperelaisrokkareiden jälkikasvu esittää isiensä tuotantoa isänpäivänä

 • 14 min
 • toistaiseksi

Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

Lähetykset

 • la 10.11.2018 12.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Teija Ihanamäki on liftannut jo vuosia työmatkansa Ikaalisten kylpylään. Hän nostaa peukun pystyyn kaksi tuntia ennen työvuoron alkua.
  Osa-aikatyötään hierojana hän tekee usein sellaisiin vuorokauden aikoihin, että harvoista linja-autovuoroista ei ole apua. Tänä syksynä vuorojen määrä on vähentynyt entisestään. Autokin olisi, mutta sitä käyttää useimmiten Ihanamäen avopuoliso.

  Tuhansia liftausmatkoja tehnyt Ihanamäki saa usein selitellä elämäntapaansa.

  Toimittajana Kirsi Matson-Mäkelä.

 • Juupajoen Tiihanlinnanvuorella loistaa tänä jouluna suuri kuusi valoa hohtaen. Kaikki lähti valokuvaaja Jani Taipaleen ideasta, kun puuton kukkula kaipasi hänen mukaansa jotain kaunista katsella. Sen jälkeen tarvittiin enää talkooporukka, 600 metriä sähkökaapelia, toistasataa kiloa painava kallioon porattu kuusenjalka, sata led-polttimoa ja se kuusi. Katri Tapola kiipesi Tampereen lauantailähetyksessä itse puuhamiehen kanssa kukkulan laelle.

 • Itä-Saksasta kotoisin oleva siniasuinen Nukkumatti täyttää jo 60 vuotta. Suomalaisessa televisiossa hahmo ehti heittää unihiekkaa 32 vuoden ajan. Pikku Kakkosesta tutun tunnuslaulun sävelsi ja sanoitti tamperelainen Jukka Siikavire. Miten Unihiekkaa-laulu oikein syntyi? Jukka Siikavirettä jututti Päivi Solja.

 • Animaatiohahmojen puvuista tulee usein ikonisia symboleja. Hahmo esiintyy yleensä lähes koko elokuvan ajan sama puku yllään, joten vaatteiden valinta ei ole samantekevää. Silti pukusuunnittelijaa käytetään tai mainitaan toistaiseksi harvoin, ihmettelee tamperelainen Maarit Kalmakurki. Hän tekee aiheesta väitöskirjaa ja on paitsi luennoinut aiheesta maailmalla, päässyt myös näkemään miten Kalifornian suurilla animaatiostudioilla tehdään töitä. Maarit Kalamkurki vieraili Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin jututettavana.

 • Jan Saijetsia on kutsuttu nunnuka-uulaksi. Monet saamelaiset Janin tavoin saivat kokea 80-luvun sketsit nahoissaan.

  – Ruvettiin laulamaan nunnukaa pilkkamielessä päin naamaa.

  Vaikka sketseistä on aikaa, siitä ei ole monta vuotta, kun Saijets kuuli niistä viimeksi. Nuoretkin tietävät ne sketsit, hän sanoo.

  Saijetsin mukaan Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö vaikutti kuitenkin aidolta ja se oli hieno ele.

  Toimittajana Maria Salovaara
  Kuva: Jani Aarnio

 • - Toisia alkoholi pukee, minut se riisuu, toteaa laulaja-muusikko JP Leppäluoto.

  Alkoholista tuli JP Leppäluodolle elämäntapa, jota ilman hän ei osannut elää – saatika mennä lavalle. Ennen keikkaa piti ottaa muutama rohkaiseva alle.

  - Ensimmäiset keikat selvin päin oli kuin olisi alasti kävellyt lavalle.

  Toimittajana Maria Salovaara.

 • Tokmannin kassalla työskentelevä tamperelainen Jaakko Grönfors jää yleensä asiakkaiden mieleen. Suurin syy lienee se, että mies laulaa samalla kun piippailee tuotteita eteenpäin liukuhihnalla. Anna Sirén kävi kysymässä mikä niin laulattaa ja miten asiakkaat lallattavaan kassaan suhtautuvat.

 • Parin vuoden päästä tamperelaiset liigapelit läiskitään Hakametsän jäähallin sijasta uudella Kansiareenalla. Vaikka puitteet komistuvat, ei hengestä ehkä heti alkuun ole takeita. Kiekkoareenalta toiselle siirtyminen ei ole Tampereella koskaan sujunut täysin kivuttomasti, vaan osa "koulukatulaisista" on esimerkiksi näihin päiviin saakka kaipaillut ulkoilmaotteluiden tunnelmaa. Aikovatko "hakamettäläiset" hukuttaa tulevat Kansi-sukupolven katsojat omiin muisteloihinsa? Kyllä aikovat, nauraa Hakametsä - halli on tehnyt kierroksensa -kirjan kirjoittanut Ville Viljanen. Anna Sirén haastatteli.

 • Kierrätys on pop. Ilmastopuheet ovat herättäneet pohtimaan myös joulun ajan kulutusta. Kelpaako lapselle kierrätyslelu? Voisiko vintille viedyistä leluista saada vielä rahaa takaisinkin? Toimittaja Mari Vesanummi poikkesi kirppisyrittäjä Anu Härkösen pakeilla viemisten kanssa.

 • Kansainvälisen tutkijaryhmä on onnistunut luomaan lasia, joka painuu kasaan ja venyy murtumatta huoneenlämmössä.
  Aikaisemmin ei ole kyetty osoittamaan, että lasi voi käyttäytyä metallin tavoin. Tutkijoiden havainto lasin venyvyydestä on sen verran mullistava, että tulos on julkaistu arvostetussa Science-tiedelehdessä.

  Tutkimus on kuitenkin vasta alussa.

  Toimittajana Kirsi Matson-Mäkelä.
  Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä

 • Moni työtön ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan vasten tahtoaan.

  Jari Matikainen, 56, ei osallistunut työtoimintaan kertaakaan, vaan ilmoittautui aina sairaaksi.
  Lauri Nieminen, 30, sen sijaan käy kuntouttavassa työtoiminnassa sastamalalaisessa museossa. Niemisen mukaan työtehtävät ovat erittäin mukavia, mutta niistä saatava korvaus ei.

  Toimittajana Antti Palomaa.
  Kuva: Jussi Mansikka

 • Tamperelainen abiturientti Pyry Vaismaa voitti lokakuussa äidinkielenopettajien jakaman Pikku Finlandia -palkinnon kirjallisuusesseellään. Palkinnon lisäksi Vaismaa sai Finlandia-lähettilään tehtävän. Hänen tehtävänsä on nyt suositella seitsemää ehdokasteosta. Kirjapino oli mukana myös kun Vaismaa kävi Anna Sirénin studiovieraana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä