Sunnuntaivieras

Sunnuntaivieras Teemu Almen

 • 24 min
 • toistaiseksi

Lävistys- ja tatuointistudiota Lahdessa pyörittävä Teemu Almen ryhtyi vegaaniksi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Pikkukaupungista tulleen pojan maailma mullistui, kun hän 90-luvun puolivälissä solahti mukaan eläinaktivistiporukoihin. Suora toiminta oli juuri rantautunut Suomeen. Aktivistit tekivät yöllisiä iskuja turkistarhoihin ja turkishuutokauppapaikan edessä Vantaalla kahinoitiin. Teemu Almen on yhä vegaani, viimeiset kymmenkunta vuotta hän on myös bodannut intohimoisesti. Sunnuntaivieraan toimittaa Johanna Talasterä.

Lähetykset

 • su 23.12.2018 15.04 • Yle Radio Suomi Pori

Jaksot

 • Entinen Supon ylietsivä Timo Myyryläinen toimi 1990-luvun alussa poliisiyhdysmiehenä Pietarissa. Hän pääsi aitiopaikalta seuraamaan myrskyisää aikaa itänaapurissa. Neuvostoliitto hajosi ja sen raunioille syntyi uusi Venäjä. Järjestäytynyt rikollisuus rehotti samalla kun monet suomalaisyritykset saapuivat Venäjän vapautuville markkinoille. Moni suomalaisfirma joutuikin maksamaan suojelurahaa rikollisille. Poliisityön ohella Timo Myyryläisellä on rakas harrastus vanhan tavaran kauppa Lappeenrannan keskustassa. Toimittajana Kalle Schönberg.

 • Sunnuntaivieraana on tamperelainen muusikko ja luopuva kansanedustaja Mikko Alatalo. Toimitttajana on Reija Grönroos.

 • Skeittaus on jo parikymmentä vuotta ollut Jesse Teräsahteen elämäntapa. Isommat pojat kiusasuvat häntä lapsena Lahdessa, etenkin koulumatkat olivat painajaista. Sitten skeittaus tuli kuvioihin ja Jesse löysi kavereita. Nelisen vuotta sitten linja-autossa sattui tapaus, joka mullisti miehen elämän. Hän auttoi kiusaamisen kohteeksi joutunutta poikaa. Siitä lähti Skeittaa, älä kiusaa-projekti, jota tämä parrakas skeittari vetää vapaaehtoistyönä.

  Sunnuntaivieraana Jesse Teräsahde, toimittaja on Johanna Talasterä.

 • Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii kroonisesta unettomuudesta ja uniapneasta on tullut suoranainen kansansairaus. Jokainen kärsii unettomuudesta joskus, mutta krooninen univaje on iso terveys- ja onnettomuusriski. Modernin elämän houkutukset ovat syrjäyttäneet normaalin unen tarpeet, ja se näkyy myös lääkärin vastaanotolla. Yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Kanerviston tapasi Heidi Kononen.

 • Lappilaisen ammattimetsästäjän Juha Mäkimartin konttori on erämaa ja arktinen luonto. Hän saa elantonsa pienpetojen pyytämisestä. Hän on myös mies, jonka tehtävänä on pysäyttää supikoiran leviäminen Etelä-Suomesta Lapin kautta naapurimaihin.

 • Koripallokentällä kovaa pelaava, tiukkailmeinen ja erittäin voitontahtoinen Sara Bejedi on viisilapsisen perheen kuopus. Isompien sisarusten keskellä hän oppi pitämään puoliaan, eikä lannistunut, vaikka sai kuulla epäilyjä mahdollisuuksistaan koripalloilijana. Ylioppilaslakin saatuaan Bejedi lähtee opiskelemaan ja pelaamaan Yhdysvaltoihin, jossa hän tähtää huipulle.

 • Pauliina Littorinin elämässä on harvoin tylsiä hetkiä. Hän metsästää taiderikollisia, tuo yrttejä Afrikasta, tapaa kuninkaallisia illallisjuhlissa ja niputtaa elämänkokemuksensa vauhdikkaalla mielikuvituksella höystettynä uudessa kirjasarjassaan. Tämän viikon sunnuntaivieras ei juuri pysy aloillaan.Toimittajana Päivi Meritähti.

 • Kun Liisa Heikkinen perusti hoiva-alan yrityksen yli 20 vuotta sitten, oli hänellä ajatuksena rakentaa paikka, jossa jokainen asiakas saa olla oma itsensä. Nykyään hän pyörittää miljoonabisnestä, mutta ei ole koskaan laatinut budjettia. Heikkisen motto "Toyota ja toppatakki" kuvastaa hänen elämänasennettaan yhtenä Etelä-Savon eniten tienaavista naisista. Toimittajana Tarja Nyyssönen.

 • Sunnuntaivieraana on jyväskyläläinen varallisuusvalmentaja Minna Nikula, joka tekee töitä edistääkseen erityisesti naisten vaurastumista. Hänen oma tarinansa alkaa köyhästä perheestä ja jatkuu himoshoppailun ja luottokorttivelkojen kautta kuusinumeroisen osakesalkun ja sijoitusasuntojen omistajaksi. Toimittajana Minna Matintupa.

 • Jenni Parpala oli vasta 21-vuotias kun hän jo pisti pystyyn siivousfirmansa Vaasaan. Viitisen vuotta myöhemmin toiminta on laajentunut Vaasan lisäksi Saariselälle ja töissä on viitisentoista ihmistä. Nuori yrittäjä puhuu intohimoisesti työstä ja siivousalasta. Toimittajana Terhi Varjonen.

 • Kotkalaiskalastaja Holger Sjögrenin palo kalastuksen pariin syttyi jo pikkupoikana Pyhtään Koukkusaaressa, kun hän katsoi rannassa miten troolarit ja tukkihinaajat ajoivat ohi. Ikää on kohta 80 ja rakkaus mereen ja kalastukseen on yhä vahva. Sunnuntaivieraan on tavannut Kirsi Lönnblad.

 • TV1:n Elossa 24h -sarja toi ruutuihin turkulaisen lasten sairaanhoitajan Mikko Viitasen. Hänen luonteva suhtautumisensa niin lapsipotilaisiin kuin myös heidän vanhempiinsa sai paljon kiitosta. Palautetta on tullut myös nuorilta, jotka sarjan innoittamina haluavat isoina sairaanhoitajiksi tai lääkäreiksi. Mikko Viitanen on Tarja Hiltusen Sunnuntaivieraana Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten teho-osastolla.

Klipit

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailijan Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä