Suomenlahden sukellusveneet ja salatut suunnitelmat

Suomi ja Viro hakeutuivat maailmansotien välillä läheiseen puolustusyhteistyöhön, jonka tärkein tavoite oli yhteinen meripuolustus Suomenlahdella. Tavoitteena oli tarpeen tullen sotatilanteessa estää Neuvostoliiton alusten pääsy Suomenlahden kapeimman kohdan läpi länteen. Sen vuoksi molemmat maat varustautuivat 30-luvulla rannikkotykistön lisäksi muun muassa sukellusveneillä ja järjestivät yhteisiä harjoituksia. Toimittaja Sakari Silvola on veljesmaiden puolustusyhteistyön ja etenkin sukellusveneiden ja niihin liittyvien tarinoiden jäljillä.

Jaksot

  • Osa 2/2. Suomi ja Viro tekivät 1930-luvulla pitkälle menevää, mutta salaista puolustusyhteistyötä. Sen tärkein suunnitelma oli tarpeen vaatiessa Suomenlahden sulkeminen. Sitä varteen maat varustautuivat muun muassa sukellusveneillä. Mikä kaikki yhteistyötä jarrutti, mikä teki sen mahdolliseksi - ja mihin kaikki lopulta kaatui?

    Sakari Silvolan toimittaman sarjan jälkimmäisessä osassa liikutaan politiikan, strategian, diplomatian ja kansainvälisten jännitteiden maailmassa. Lisäksi selvitetään, mitä Suomen ja Viron sukellusveneille tapahtui sen jälkeen, kun Neuvostoliitto miehitti Viron ja Suomi joutui sotaan Neuvostoliittoa vastaan.

  • Osa 1/2. Sukellusveneet ovat Suomessa ja Virossa tätä nykyä museonähtävyyksiä, mutta 30-luvun lopussa niillä oli yhteinen tehtävä: meripuolustus ja tarvittaessa sotatilanteessa Suomenlahden kapeikon sulkeminen siten, että Neuvostoliiton alukset eivät pääsisi sieltä länteen. Vesikko Suomenlinnassa ja Lembit Tallinnassa muistuttavat ajasta, jolloin Suomella ja Virolla oli yhteensä seitsemän sukellusvenettä ja niillä yhteisiä sotaharjoituksia. Asiantuntijoiden lisäksi ohjelmassa kuullaan myös sukellusveneissä työskennelleiden muistoja ja tarinoita arkistojen kätköistä. Ohjelmasarjan toimittaa Sakari Silvola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä