Kulttuuriykkönen

Henrika Franck, Pia-Maria Montonen ja Jussi Turhala sinkkunaisista, museobuumista ja suvunjatkamisohjeista

 • 54 min
 • toistaiseksi

Kulttuuriykkösen kisastiudiossa Jakke Holvas isännöi vakiovieraita Henrika Franck, Pia Maria Montonen ja Jussi Turhala. Kuumina puheenaiheina ovat aivohulluus, mainonta joka puuttuu suvunjatkamiseen, sinkkunaisten syrjiminen ja museobuumi.

Lähetykset

 • pe 11.1.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomi käy läpi ennätyksellisiä muutoksia koulutuksessa. Rahoitus vähenee monessa oppilaitoksessa, samalla digitaalisuus tunkee luokkahuoneisiin ja luentosaleihin. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on Kulttuuriykkösen vieraana kertaamassa mitä kaikkea hallitus on saanut aikaan. Eduskuntavaalit lähestyvät - mikä on Grahn-Laasosen koulutuslupaus nyt?

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Rosaliina Paavilaisen videoteoksen “If you do this I will call you by your first name instead of Mom” piti olla kuvaus taiteilijan oman äidin alkoholismista, mutta se kasvoikin kuvaukseksi vaikeasta rakkaudesta.

  Milja Moilanen purki omia kokemuksiaan Siivooja-teoksessa. Hän halusi näyttää, miten huonosti pienipalkkaisia siivoojia kohdellaan. Ironian takaa pistää eträvä yhteiskuntakritiikki.

  Kulttuuriykkösen vieraina videoteoksistaan keskustelemassa ovat maaliskuiseen Taiteilijaseuran Nuoret 2019 -näyttelyyn valitut videotaiteilijat Rosaliina Paavilainen ja Milja Moilanen. Mediataiteesta uuden polven mediataiteilijoiden Paavilaisen ja Moilasen lisäksi keskustelemassa on Suomalaisen mediataiteen keskuksen AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.

  Suomen Taiteilijaseuran Nuoret 2019 -näyttely aukeaa Helsingin Taidehallissa maaliskuun lopussa ja on auki pitkälle toukokuuhun.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen kisastiudiossa Jakke Holvas isännöi vakiovieraita Henrika Franck, Pia Maria Montonen ja Jussi Turhala. Kuumina puheenaiheina ovat aivohulluus, mainonta joka puuttuu suvunjatkamiseen, sinkkunaisten syrjiminen ja museobuumi.

 • Rakkaat muistot isoäidistään saivat näyttelijän Riko Eklundhin tutkimaan omia sukujuuriansa. Suvun aarteet, mielenkiintoiset esineet, vanha haiseva kaappi ja valokuvat kertoivat oman aikansa elämästä. Millä tavalla oman suvun tunteminen vaikuttaa omaan elämään? Riko Eklundh kirjoitti kirjan omasta isoäidistään, joka osasi nauttia kauneudesta sodan kauheuksien keskellä.

  Taidehistorioitsija Katja Weiland-Särmälä tekee väitöskirjaa oman sukunsa 1800-luvun vaiheista. Hän ammentaa Von Rehausen-Kjäldströmin suvun elämästä ja aineettomasta perinnöstä tarinoita omaan elämäänsä ja Antiikki ja Design-lehden blogiinsa. Millä tavalla suvun aineeton perintö, kokemukset ja tunteet ohjaavat meitä vielä tänään?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Musiikin kautta käsitellään aina yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ongelmia, sanotaan Aktivistisen musiikintutkimuksen manifestissa. Taidemusiikin vastaanotto ja kritiikki pyörivät kuitenkin usein omassa esteettisessä norsunluutornissaan ja tarkkaan rajatuissa musiikillisissa raameissa. Mitä olisi yhteiskunnallisempi ote musiikin kokemiseen ja kritiikkiin?

  Kulttuuriykkösen suuressa kritiikkikeskustelussa ottavat toisistaan mittaa kuvataidekriitikko ja musiikintutkija Sini Mononen, musiikkikriitikot Hannu-Ilari Lampila ja Auli Särkiö-Pitkänen sekä klassisen musiikin Rondo-lehden päätoimittaja Harri Kuusisaari.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Pelko on yksi länsimaisen nyky-yhteiskunnan keskeisimmistä tunteista. Kulttuuriykkönen tutkii, mitä me suomalaiset pelkäämme, millaista on pelko arjessa ja miten pelko näkyy viihteessä ja kielessä.

  Helsingin Kaupunginmuseon Pelko-näyttelyyn on koottu asukkaiden pelkoja. Pelko liittyy myös kieleen: vieras kieli voi pelottaa, ja pelkoa voi lietsoa kielikuvin. Pelkoa voi sanoittaa kielen avulla.
  Vuoden 1967 julkaistu Arthur Pennin ohjaus Bonnie ja Clyde oli ensimmäisiä ultraväkivaltaisia elokuvia. Väkivaltaiset viihdekokemukset antavat meille turvallisen tavan työstää pelkojamme.

  Pelosta keskustelemassa ovat Helsingin Kaupunginmuseon Pelko-näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä, professori ja kielentutkija Minna Palander-Collin ja elokuvan ja television tutkija, professori Henry Bacon.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Apple-, Amazon- ja Disney-yhtiöt haastavat Netflixin. Markkinat muuttuvat, mutta saadaanko kotisohville laatutarjontaa. Keskustelemassa Digital Media Finlandin Jari Muikku, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth ja Ylen toimittaja J.P. Pulkkinen. Jakke Holvas juontaa.

 • Millaista oli olla vakoojana Suomessa toisen maailmansodan aikaan? Kulttuuriykkösessä keskustellaan suomalaisen tiedustelun historiasta kahden mielenkiintoisen ihmiskohtalon kautta. Maximilian von Hellens tuomittiin kuolemaan vakoilusta liittoutuneiden hyväksi. Matti Putkinen taas toimi vakoojana ensin Neuvostoliiton, sitten Suomen laskuun. Kumpikin selvisi hengissä, mutta millä hinnalla? Toimittaja Seppo Konttinen ja kirjailija-poliisi Mikko Porvali ovat omissa teoksissaan perehtyneet suomalaisen tiedustelun värikkääseen historiaan.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

 • “Ilmastonmuutoksen torjuminen tuo meille kaikille eteen luopumisen vaadetta. Aineellisen yltäkylläisyyden ja jatkuvan kasvun aika on muuttumassa.“

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe innoitti Kulttuuriykkösen pohtimaan sitä, mitä ilmastonmuutos ja luopumisen vaade tarkoittavat suomalaisen autoilukulttuurin kannalta. Auto on harvaan asutussa Suomessa rakas kapine, ja Suomessa onkin 2,6 miljoonaa henkilöautoa ja kolme miljoonaa ajokorttia. Mitkä ovat vuoden 2019 autoilun utopiat? Ja onko autoilu enää seksikästä?

  Keskustelemassa ovat Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen ja Liikennesuunnittelun Seuran puheenjohtaja, sosiologi Kalle Toiskallio.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Popkriitikko Oskari Onninen ja Rumba-lehden päätoimittaja Jukka Hätinen listaavat omat popsuosikkinsa vuodelta 2018:

  Against All Logic -projektin albumi "2012-2017"
  Let's Eat Grandma -yhtyeen albumi "I'm All Ears"
  Low-yhtyeen albumi "Double Negative"
  Ruotsalaisen artisti Robynin albumi "Honey"

  Jakke Holvas juontaa.

 • Vuodenvaihteen Kulttuuriykkösessä Anna Moilanen, Henrika Franck ja Sami Kuusela kertovat vuoden vahvimmasta kulttuurikokemuksestaan. Esiin nousevat äänikirjojen hyvää tekevä vaikutus, #MeToo-kampanjan opetukset ja kuusikymppisten miesten valloittavat piirteet. Pia-Maria Lehtola ojentaa vieraille kristallipallon ja pyytää heitä katsomaan mitä ensi vuosi tuo tullessaan.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kisastudion vakiovieraat keskustelevat jouluperinteistä, teatterikäyttäytymisen moraalista, suomalaisten talviurheilumenestyksestä ja empatiasta. Keskustelemassa ovat Henrika Franck, Silvia Hosseini ja Seppo Tiitinen.

  Keskustelua johtaa Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä